Beware of the lions

Sør-Afrika var det første landet jeg kom til da jeg la ut på jorda-rundt-reise høsten tjuetolv. I begynnelsen av reisen min hadde jeg som nevnt tidligere lagt opp et program for å komme inn i backpackerrytmen, og et av programmene jeg hadde bestemt meg for på forhånd var et frivillighetsprosjekt med You2Africa ved Kwantu Game Reserve, en times kjøretur i bil fra Port Elizabeth. Prosjektet gikk ut på å jobbe FOR de ville dyrene i Afrika, og ikke med – og selv om det helt sikkert er stas å komme i nærkontakt med løver, så er ikke det naturlig for noen av oss, verken to- eller firbeinte, og derfor passet dette prosjektet verdiene mine mye bedre. La dyrene være der de er ment til å være – i fri natur! Jo villere og friere dyrene er, og jo lengre unna mennesker, jo raskere slår hjertet mitt.

lion


lion1

Oppgavene vi fikk ved Kwantu Game Reserve bestod blant annet i fence patrol – vi gikk langs gjerdene som rammet inn det «ville» Afrika (ironisk nok) og sjekket at ingen krypskyttere hadde forsøkt å ta seg inn, at det ikke fantes noen hull og skader på det som skal beskytte dyrene fra farer utenfra (mennesker), og at gjerdet hadde strøm i seg. Vi ryddet bushen for uvedkommende trær fra Australia – som verken ga dyrene mat eller noe annet nyttig, og gravde hull til nye trær som skulle plantes og som som dyrene faktisk fikk bruk for. Vi gikk på leopard tracking – til fots rundt i villmarka for å se om vi kunne finne reservatets leoparder (vi så ingen), og andre ganger kjørte vi ut i bil, på rhino tracking, for eksempel da naboreservatet hadde blitt angrepet av krypskyttere – de hadde drept FIRE nesehorn for å ta hornene deres, og vi fryktet for Kwantu’s egne, og den kvelden fikk ingen av oss frivillige gå ut, i frykt for at vi skulle bli levende mål for krypskytterne, og dagen etter kjørte vi altså med jeep ut i bushen på intens jakt for å finne nesehorna. Vi fant dem heldigvis i god behold, etter å ha lett i en halv evighet, og vi var så utrolig letta!

lion2

På nyhetene den kvelden var drapet på fire nesehorn ved naboreservatet – Lalibela – all over the news. Og det gjorde så himla vondt i hjertet å se dyrene ligge der, frastjålet livene sine, og hornene sine óg, og med en fortvilt eier ved siden av. Noen mennesker skulle aldri vært født! Senere i livet, etter at jeg var kommet hjem fra hele verdensreisa, fikk jeg vite at skytterne var tatt og dømt til 40 års fengsel i Johannesburg. Det gir oss ikke de fire vakre nesehornene tilbake, men det ga meg iallfall en viten om at verden har et par krypskyttere mindre der ute.

lion3

Men det var jo egnetlig ikke dét jeg skulle snakke om! Kwantu Game Reserve. Andre oppgaver vi fikk kunne være å mate smådyrene på gården – høner, kaniner etc, og den råeste oppgaven av alle kom den aller siste dagen jeg var der – vi startet med å kutte en hel ku i to, for så å hive den til løvene. (Noen av løvene hadde begrenset frihet av ymse årsaker, hvor de var frem til de ble sluppet fri ut i det ville Afrika igjen) Etter lunsj dro vi ut i bushen for å fange antiloper, vi satt opp et nett,  gjemte oss i buskene og sprang frem og veivet med armene når rangeren hadde skremt dyrene i vår retning, og de sprang rett i nettet, falt, og vi kastet oss over dem, holdt de nede og dynket de i flottmiddel, før vi befridde dem fra nettet, og slapp de løs igjen – fulle av noe som skulle holde flotten på avstand. Det var en av de sterkeste opplevelsene jeg hadde på hele reisa, å få komme tett på naturen, kjenne kreftene under hendene mine – bokstavelig talt – det var helt ubeskrivelig rått!

lion4

Bottom line: å jobbe ved Kwantu Game Reserve eller med et lignende frivillighetsprosjekt kan anbefales på det varmeste. Du gir noe til dyrene, og til Afrika, og det gir deg så uendelig mye i retur.

Har dere jobbet som frivillig før? Fortell, fortell!

South Africa was my first destination on my travel around the world. After four days in Cape Town I went to Port Elizabeth where I got picked up by a driver. He took me to a guest house, where I met the other volunteers, and then he took us to Kwantu Game Reserve – an hour drive from Port Elizabeth. The volunteer program was organized through You2Africa, and I spent 14 days there working for the wild animals of Africa. I’m sure it’s fun to get close to a lion now and then, but for me – that’s not natural at all. It’s against my values. So this project was perfect for me – I got to do things for the animals, without disturbing the circle of life. The work we did was fence patrol, to check for poachers and to see if the fence was still electric, we did some digging, removing trees that weren’t suppose to be in Africa, and made hole for other trees that belongs out there, we went on safari and leopard tracking and rhino tracking, especially the day when Lalibela – the game reserve next to us – got attacked by poachers. They killed four of their rhinos, so we panicked and went out to search for our own, and luckily – we found them. Alive. I can’t believe humanity sometimes! Some people should never be born. They got caught, though, after I got home from my journey I heard that the poachers got 40 years in prison i Johannesburg. That made my heart smile again, it won’t bring our rhinos back, but at least we got rid of a couple of poachers out there. So – Kwantu. I would highly recommend working there, you get so close with the nature, you’re doing something good for the wilderness and you get so much in return! 

13 kommentarer

 1. Å, så fint å lese at krypskytterane blei tatt og fekk straff! For nokre drittfolk.
  Det virkar utruleg fint, morosamt og lærerrikt å jobbe frivillig! Fekk utruleg lyst til det sjølv etter at bloggverda byrja med det, men litt skeptisk etter å ha lest diverse. Kwantu Game Reserve høyres bra ut då!
  Har altså ikkje gjort noko liknande sjølv, men har lyst. Kanskje med dyr i havet, delfinar eller skilpaddar. Må undersøkje meir!
  Antilopefanginga høyres surrealistisk ut! Det må ha vore litt av ei oppleving!

 2. Eneste frivilligjobben jeg har gjorter for diverse festivaler. Også har jeg gått tur med hunder som bor på et omplaseringsenter, fantastisk fine turkamerater 🙂

 3. Kristina/Projects Abroad Norge

  Dette ser ut som det var en herlig tur! Flott at disse krypskytterne ble tatt, og synd at det er så altfor mange av dem…. Jeg synes det er så flott at du valgte å jobbe _for_ og ikke med løvene, Marie! Det er jo akkurat den tilnærmingen vi har på prosjektene våre hos oss i Projects Abroad også, at ville dyr skal leve så naturlig som mulig og uten unødvendig håndtering av mennesker. Det høres ut som du fikk vært med på meningsfylt og spennende arbeid 🙂 Neste gang du skal på tur får du slå på tråden, så kanskje vi kan få hjelp av deg på et prosjektene våre også? Lykke til videre og god tur, hvor enn det måtte bli. Vi fortsetter å følge med på bloggen.

 4. For en fin historie! Bortsett fra de krypskytterne… Men heldigvis får de straffen sin.
  Har ikke vært frivillig, men skal veldig snart komme i gang! Gleder meg til mange nye opplevelser, for nå tør jeg endelig.

 5. Jeg jobbet som frivillig på ulike helseklinikker i Aboriginske områder dypt inne i Australias ørken – fantastisk opplevelse! (men du må være helsearbeider/student og søke om å få lov…)

 6. Åh så grusomt! Blir så overgitt av folk som driver med krypskyting… Men det må ha vært en fantastisk opplevelse for deg å være der i Afrika blant dyrene på Savannen! Skal definitivt besøke Afrika og gjøre noe liknende en dag 🙂

 7. ååh, når jeg var i sør-afrika bodde jeg i port elizabeth, litt morsomt at jeg vet sånn «ca» hvor kwantu game reserve ligger!! jeg har ikke vært med på noe frivillighetsarbeid tildigere, men hvem vet – kanskje i fremtiden!

 8. ÅÅ, det høres så gøy ut! Det er virkelig noe jeg vil gjøre før jeg dør. 🙂

 9. www.dreakarlsen.com

  Jeg eeeeelsker løøøøveeeeeeer! Aaaah!
  Og forresten – så fint design du har på bloggen din! AWESOME!

 10. Renatemmb

  Det gledet hjertet mitt såpass mye at du skrev «Prosjektet gikk ut på å jobbe FOR de ville dyrene i Afrika, og ikke med» —-, at det faktisk fortjente en kommentar (enda jeg nesten aldri kommenterer [sorryy!]). Det finnes så utrolig mange mindre bra frivillige arbeidskonsepter der ute, hvor både med barn og dyr fungerer som turistattraksjoner i en stadig voksende industri! Volontørturisme har blitt en svær pengemaskin, som dessverre gjør mer skade enn godt for lokalsamfunnet.. Det er synd at folk flest ikke har mer kunnskap rundt konsekvensene av at de kjøper slike barnehjems- eller arbeide-MED-dyr-opplevelser..

  Okeei; nå ble jeg litt i overkant engasjert kanskje, men jeg får skylde på at jeg holder på å skrive bacheloroppgave om akkurat dette temaet, hehe 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *