GUIDE: WHEN IN AMSTERDAM

Da jeg var i Amsterdam i oktober fikk jeg nesten ikke gjort noe av det dere tipset meg om. Når jeg ser tilbake på hvor sjukt bra utgangspunkt jeg egentlig hadde for å ta byen med storm må en jo bare kaste hodet bakover og le. Jeg hadde jo så fantastisk mye bra, takket være dere! Men jeg skal tilbake en vakker dag, og da skal jeg ta med meg tipsene deres – igjen, og denne gangen skal jeg bruke dem! Inntil det skjer håper jeg dere – og andre reisende – kan dra nytte av dem så lenge, så vær så god:

WHAT TO DO IN AMSTERDAM

Legg igjen fordommene dine ved gaten og gå ut med et åpent sinn. Fra du setter foten din utenfor Amsterdam Centraal, vær forbredt på å falle fullstendig pladask for denne sjarmerende nederlandske byen.
På mange måter er Amsterdam et ?open air museeum’; de høye kanalhusene rammer inn kanalene som et høyt gjerde; se alltid opp. Ta turen innom Van Gogh museum og ta innover deg de verdenskjente solsikkene og selvportrettet uten øre. Gå så til ?I Amsterdam?-monumentet, og ta et bildet inni en av bokstavene som resten av verden. RembrandtHuis huset en gang den kjente kunstneren og står like urørt som da Rembrandt selv drakk morgenkaffen sin der på 1600-tallet hvis du fortsatt ikke har fått nok av kunst.
Café de Jaren ligger rett i vannkanten og gir deg muligheten til å spise lunsj og ta et glass vin mens du sitter under grønne trær med hengende lyspærer, på en veranda-ordning bygget på kanalvannet (nydelig om kvelden.) Moods Coffee Corner skal ha byens beste kakao, og ta tram?en til Koningsplein for å kjøpe med en pakke tulipanløker hjem fra blomstermarkedet ?Bloemenmarkt? langs kanalen.

1. Sykling er et must i Amsterdam. Dette kan være forvirrende mener noen, men sykkelinfrastrukturen i Nederland er spesiell og må oppleves. Å se at damer klarer å balansere alle handleposene på syklene sine, det er jo et syn i seg selv!

2. Dra på kanalbåttur! Da kjører man båt gjennom en labyrint av kanaler og vakre broer med husbåter og glade mennesker. Virkelig den beste måten å se Amsterdam på.

3. Anne Franks huis. Bestill billetten dine på forhånd og vær forbredt på en følelsesmessig berg-og-dalbane.

4. Red Light District. Skal ikke si så mye mer, du må bare oppleve det.

5. ?De 9 Straatjes in Amsterdam?. Små gater med masse morsomme butikker. Du finner faktisk en butikk der som har spesialisert seg i tannbørster bare for å nevne hvor sære noen av butikkene er. Ellers kan du finne klær litt utenom det vanlige, koselige gatecafeer/puber, bokbutikker osv. Gatene består egentlig av 3 gater, men blir delt opp til 9 da de har kanaler som deler de opp. Så da kan man jammen vandre litt langt kanalene og bruene som er så typisk Amsterdam!

6. Amsterdam er full av museer og veskemuseet (Museum of Bags and Purses) anbefales sterkt! Et helt museum med historien om veskene, hvor kult er ikke det? Flere museer som anbefales: Heineken Bryggeriet og kunstmuseumene som Rijksmuseum og Van Gogh

7. Ta turen opp i SkyLounge (DoubleTree Hotel) for utsikt over hele Amsterdam.

8. Amsterdam Eye er det mange som skryter av. Det er i utgangspunktet en kino, men de viser ganske spesielle filmer, også har de veldig kule kunstutstillinger der. Det ligger i Amsterdam nord, rett bak central station med fergen over (gratis og tar 2 min).

9. Electric Ladyland ? UV lys museum, virker utrolig kult og spennende!

10. Prinsengracht er veldig å anbefale.

11. Parker: Vondelpark, ligger veldig sentralt og er så flott! Her er det heller ikke langt til Van Gogh-museet. Min absolutte yndlingspark er Amstelpark, for fem år siden syklet jeg og kjæresten min rundt i denne parken nyforlovet, åhh, gode minner! Kjøp med litt brød og pålegg fra matbutikken Albert Heijn og nyt godt selskap eller ei bok i en av parkene!

WHERE TO SHOP
1. IJ-Hallen – for deg som er stor fan av markeder!

2. Cuypmarket er et utendørs marked der man kan finne hva som helst, det er utrolig morsomt å bare gå rundt der og i området rundt.

3. Byen er full av secondhand butikker og sjarmerende markeder; ?1953 Retro&Chic? er et skattekammer

4. Waterlooplein, markedsplassen er åpent fra mandag ? søndag

5. Første uken i hver måned er det et stort loppemarked nord for byen ved NDSM Wharf.

6. Liker du vintage shopping er I Love Vintage-butikken i Prinsengracht verdt et besøk, og butikken Rood, hvor de bare selger røde ting og alle med rødt hår får 10% rabatt

7. Det er et veldig koselig marked som heter noordemarkt, det ligger rett ved noordekerk i Jordaan, det er der lørdager og mandager. Jordaan er generelt et veldig koselig område, masse små kaffeer og barer som ikke er fulle av turister!

8. Magna plaza, som ligger rett bak slottet (som ligger ved Damplass) er et stort shoppingsenter hvis du er lysten på dét

WHAT TO EAT
1. Husk å smake på raw herring

2. Dra til et gatekjøkken og bestille friet met, kroket og frikandel speciaal. Dette er typisk nederlands gatemat, og noe vi alltid spiser på f.eks. lørdager der nordmenn kanskje har pizza. Vel verdt det, og veldig godt både til lunsj og middag.

3. Leidseplein og Rembrantsplein: masse restauranter og cafeer (turistområder)

Og helt til slutt: kjøp med deg hjem litt tulipanløk, så har du et minne som dukker opp til våren!

GOD TUR, alle Amsterdam-farere! Gi byen en stor klem fra oss alle!

Alle tipsene over er skrevet av leserne mine – ikke av meg, og er hentet fra DETTE kommentarfeltet. Noen av kommentarene er redigert pga dialekt, eller plukket fra hverandre for å passe inn i lista etc. Alle bildene er tatt av meg.

4 kommentarer

  1. Hei. Jeg skal sende to eldre damer som vil til Keukenhof og oppleve tulipanene. Er det noen som kjenner en norsk guide i Amsterdam?

  2. Kanskje jeg blir gammel, men Amsterdam er ikke så spennende som det var før. Den ble slik som Disneyland for voksne og mistet dens ekthet. Men jeg har funnet et sted som fyller opp rom i mitt hjerte-Warszawa i Polen. Det finanse ikke så mange turister som i Amsterdam og utelivet er greit der. Jeg anbefaler New Orleans Club, dette stedet er fantastisk.

    1. supermarie

      Takk for tips! Aldri vært i Polen, faktisk 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *