HOW TO BREATHE AS A STUDENT

Tenk at jeg har fullført et semester allerede. Det har gått så FORT! Jeg sitter igjen med én B, en ‘ikke bestått’ (helvetes EXFAC) og den siste karakteren får jeg ikke før ut på nyåret, men det viktigste av alt: jeg sitter igjen med en følelse av at medievitenskap definitivt var noe for meg. Jeg regelrett koste meg med den gigantiske mediehistorieboken, den lå på fanget mitt akkurat som katta gjør, og jeg klappet i hendene gjennom eksamen i Audiovisual Aesthetics, og selv om eksamen i EXFAC på første forsøk reiste til et bestemt varmere sted, var det et utrolig interessant fag som ga meg lyst til å lære mer. Den eneste greia jeg stusser litt over med studentkonseptet er at når du endelig begynner å få et grep om faget du tar, når du blir varm i trøya og bitene faller på plass rundt deg, så er forelesningene plutselig over og semensteret slutt. Men det er er kanskje en del av opplegget. Noen av bøkene beholder jeg, i alle fall, for er det noe jeg ble sulten på i løpet av det året her, så var det å LÆRE. Og jeg har den innstillingen at dette er noe jeg gjør for å LÆRE NOE, ikke for å «bare stå på eksamen». For hva skal vel en fremtidig arbeidsgiver med mine B’er og (kommende) A’er på papiret, hvis ingenting av stoffet faktisk sitter i hodet mitt?

Jeg har lært et par ting om studentlivet óg. Og jeg har følt meg som en karakter i Harry Potter i hele høst, det er så gøy å løpe fra forelesning til forelesning, passere professorer i gangene (de skulle hatt kapper!), og det her kan sikkert leses som sarkasme, men det ER ikke det! Jeg trives sånn med å være student. Selv om jeg rotet det litt til i begynnelsen, og ikke helt forstod hvor mye tid bøkene og studiet trengte av meg, så forstod jeg det etterhvert og neste semester har jeg iallfall fokuset på rett sted.

Første semester får deg relativt raskt inn i rytmen som student. I begynnelsen var alt sammen, fronter, studentweb og ALT var et rot. Men det går seg til! Og de fleste rundt deg har det på akkurat samme måte. Jeg husker jeg freaket ut da jeg gikk glipp av det seminaret hvor de skulle sette sammen arbeidsgrupper for å produsere en film, en film du MÅTTE levere for å i det hele tatt kunne ta eksamen i Audiovisual Aestethics. Jeg trodde jeg vinket farvel til eksamen med mitt fravær, og jeg mailet rådgiveren og seminarleder og gråt desperat ut et rop om hjelp i Facebookgruppa til hele medievitenskap ’17. Ropet mitt ble besvart av iallfall femten andre medstudenter som heller ikke hadde havnet på noen gruppe, og jeg bare… Å, ja, se der! Så da hadde jeg ikke trengt å ligge søvnløs og forestille meg enden på hele studentlivet mitt og apokalypse for resten av verden? Pust rolig, det meste løser seg!

I begynnelsen av skoleåret var språket også en snubletråd. Alt var så akademisk, de forklarte ting som egentlig var simple med så store og vanskelige ord at det ble unødvendig gresk for meg, og jeg måtte stoppe opp x antall ganger i lesingen for å google hva de ulike ordene egentlig betydde. Det tar tid, men det er viktig for at du skal forstå det du faktisk leser, og etterhvert som du legger setninger og sider bak deg, kommer du mer og mer inn i det og utover høsten tenkte jeg ikke engang på at det jeg leste var større ord enn jeg var vant med. For nå er jeg vant med dem óg.

Jeg skriver det her mest fordi jeg selv var helt blank da jeg begynte i august, både på studentlivet og på medievitenskap som studie. Jeg er fortsatt fersk, men jeg har lært å ta svømmetak og jeg er klar for å kaste meg ut i neste semester, med nye emner og nye bøker. Men først: en lang og deilig måned med lading!

Studerer dere? HVA DA? Og har dere noen studietips og triks eller historier å fortelle? Si det, si det! 

I can’t believe my first semester is over already. It has passed so quickly! I’m sitting here with one B, one fail (damn you exfac) and one is yet to come. But the most important of all: I’m sitting here with a feeling that I chose the right study: media studies. I enjoyed reading the media history book, I applauded my way through the take home exam in Audiovisual Aestethics and even though I failed on my exam in exfac, the subject itself is so interesting and it made me wanna learn more. The only thing that bothers me is that when you finally get a grip around the subject, the lectures are over and the semester is done. But I guess that’s a part of being a student haha. I’ll keep some of the books anyway, ’cause one thing has become clear to me this fall: I want to learn. I’m hungry for knowledge. And what is the point of getting A’s and B’s when the things you’re suppose to learn don’t get attached to your brain anyway.
I’ve learned a couple of things about the student life as well. I’ve felt like I was living a Harry Potter movie, running from class to class and pass my professors in the hallways (they should actually wear coats!) and it’s so much fun being a student, it is! I love that, even though I messed up a bit during the first months, only to learn that my focus was wrong and I need to concentrate to my studies. I want to!
The first semester gest you quite effectively into the rhythm of being a student. In the beginning everything was chaos to me, Fronter, the student web, everything. But you’ll figure it out! And most of the students around you feel the same. I remember I freaked out over the fact that I missed out on a seminar, the seminar where the rest of the class was putting together film groups. We had to produce this film to be able to take exam in Audiovisual Aestethics, and without a group that couldn’t be done, and I was totally panicking, sending e-mails to the study advisor, to the seminar holder and I cried out for help in the Facebook-group for the whole media studies class. I got like 15 responses, all of them from students that hadn’t been put in a group yet either. And I was like… Oh, right. I’m not alone, so it wasn’t really necessary to have those nights of worry where I couldn’t even sleep, and I didn’t have to picture my life as a student to be over, and point out an apocalypse for the rest of the world. Just breath, most of the things will be just find, you know?
In the beginning of the semester the language was also difficult to cope with. So academic! So hard to read, I had to stop during my reading just to google the meaning of every second word. Now I’m so used to the language that I no longer need to. You’ll learn, eventually, and it is important to take the time to figure what they mean, ’cause if you don’t – you might miss the whole point of what you’re reading.
I writing this most because I felt lost when I started to study myself in August. I’m still fresh to this, but I’ve learned how to swim and I’m ready for my next semester, with new lectures and books and wisdom. But first – a GOOD and long holiday! What about you, are you students? What do you study? And do you got any tips? Tell me!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *