FOUR GOOD REASONS TO RUN

Kroppshysteriet har for lengst sluttet å gå inn under huden på meg, og jeg spiser og elsker mat, og drikke, og jeg koser meg uten å blunke, og med uten et snev av dårlig samvittighet. Samvittigheta min tilhører de jeg elsker og bryr meg om, en overfladisk tankegang tvunget frem av en overfladisk verden skal ikke få stikke et eneste stikk i den.
Men jeg husker de tankene som regjerte da hysteriet faktisk var i ferd med å ta meg underveis på reisen min (her). Det var tanker om utseendet, om det konstruerte skjønnhetsidealet samfunnet vil at vi alle skal hoppe inn i, og fokuset var overfladisk ett hundre prosent. Måtte trene for å se bra ut. Måtte spise mindre for å ta tilbake kontrollen, passe inn i klærne, se fin ut på bilder, på bloggen. Og den tankegangen burde ikke noen noengang være nødt til å gå rundt med. For det finnes gode grunner til å løpe, og utseendet og et fiktivt ideal er ikke noen av dem.

Her er mine personlige grunner til å komme seg over dørstokken med joggesko på og motivasjon i sinn:

– For å være i god nok form til å kunne springe ned og rekke bussen i en alvorlig situasjon, sånn at du kommer deg hjem til de du trenger å være hos, trenger å se. Jeg hadde aldri tilgitt meg selv hvis den fredagen hadde gått fullstendig galt, og jeg ikke var tilstede, ene og alene fordi jeg var for andpusten og utrent da jeg skulle løpe etter bussen.

– For at kroppen min skal være i form nok til å takle tøffe påkjenninger, både mentalt og fysisk, sykdom og infeksjoner, jeg vil være rustet for hva enn som kommer av sitroner min vei

– For å beholde friheten til å kunne gjøre akkurat det jeg vil gjøre, uten at fysikken skal stoppe meg: jeg vil reise, leve, danse, jeg vil bestige fjell som pappa gjorde, jeg vil hoppe i fallskjerm, løpe et maraton, ri på araberhester og se utover verden fra toppen av Kilimanjaro. Og KROPPEN skal være det SISTE som hindrer meg

– For LIVET. Løp for livet. Én kropp, ett liv, trenger vi egentlig flere grunner til å ta på joggeskoene og komme oss ut?

Det var så rart, dette med punkt én. Dagen før var jeg på tur med Helly Hansen og Redningsselskapet, hvor de også fortalte oss om viktigheten av å være i fysisk form for å kunne redde seg selv og andre når uhellet er ute. Og dagen etter ble jeg testet selv, da jeg kjempet mot klokken for å rekke den der bussen hjem til pappa som lå på sjukehus med pustemaskin og alt. Det vekket meg så mye, at jeg nevner det én gang til bare i håp om at noen av dere skal ta med den tanken videre og fortsette å løpe for de riktige grunnene. De viktige grunnene.

Nå er det høst og høsten er klar og kald og deilig, og med livet som felles motivasjon burde vi løpe oss en tur alle sammen.

I’ve stopped listening to the society with their sick ideals of how we chould look, how thin we should be, how pretty, how perfect. I quit that long time ago. But I still remember those thoughts I use to have when the social media beauty hysteria was running our daily life, and those thoughts weren’t good. It was all about look. I had to take a run to fit my clothes, to look good for the pics, for my blog, for the world. Now my focus is nothing like that at all. I’ve got four good reasons to run, and those are not buildt on superficial reasons:
– To be able to catch a bus when the crisis has hit. As last friday, when my dad was in the hospital and I didn’t know if he could make it, and I had to run run run down to the bus to get home. I could never forgive myself if he left that day, and I couldn’t be there because I was too lazy and out of shape to make the run.
– To keep my body strong enough to handle diseases and other attacks
– To keep my freedom of doing whatever I want to: travel, dance, live, climb a mountain, ride an arabian horse, take a hike. My body shall be the LAST thing to stop me from living
– For LIFE. Run for your life. That should be a reason enough alone, to start running

24 kommentarer

 1. Solfrid

  Må komme i gang. Sumaren har vore utruleg lat, men no byrjar dansen opp igjen i alle fall. Vil bli glad i å springe òg, må øve meir.

 2. Ingrid E

  Åh, Marie. Takk for at du er, skriver og deler <3

 3. Herlige grunner til å løpe, Marie. En må heller ikke glemme hvor gøy det er å bli bedre til å løpe – så det å løpe for fremgangens skyld synes jeg også må være gyldig grunn 🙂

  Marie svarer: åh, ja! absolutt!

 4. Takk for motivasjon!

 5. Jeg løper for å løpe. Løper siden jeg kan. Løper siden det er så sykt mye fint å se i verden og om man løper så rekker man å se mere enn om man går. Når man sykkler går rekker man ofte ikke å se alt siden det går så fort forbi, men å sykkle er herlig det óg. Å sykkle i nedoverbakke gir så sinnsyk følelse av frihet.

 6. Mariann

  joggeskoa skal snører på i dag for 3 dagen på rad (sykt!) for å spille håndball!
  Bra og være gira altså, men når man tydeligvis ikke kan klokka lengre og kommer en time for tidlig da.. Huff, jaja, satser på at noen fler kommer tidlig og da! 🙂
  En løpetur hadde ikke vært feil, følte for andre gang siden jul sikkert at det var godt å løpe! Trenger en dunk med den følelsen der…

 7. Jeg ble veldig inspirert til å løpe nå!

 8. siv kristin

  herregud så bra du e! no fekk eg faktisk lyst til å jogge, og det skal eg og!;)

 9. Himla gode grunner! Og himla inspirerende. Likevel drar latskapen i meg vekk fra joggeskoene og frisk luft…

 10. OG lufta som kiler neseborene nå som det har blitt litt kjøligere. den er herlig, den.

 11. flotte grunner til å løpe, selv sliter jeg til å få motivasjon 🙁

  Har forresten lagt merke til at bildene dine generelt er mye mørkere redigert osv for tiden? Selfølgelig de som du tok når du var ute å reiste var fantastiske. Kanskje er de mørkere pga din far? Håper du har det bra 🙂

 12. Jeg trengte dette nå. Tusen takk!

 13. Tusen takk for de fine grunnene! Jeg pleier egentlig bare å løpe fordi jeg dessverre er for kroppsfiksert, men skal ta dette med i minnet neste løpetur!

 14. Jeg liker deg. Du skriver så mye jeg tenker!

 15. Nå fikk jeg lyst til å knyte på meg joggeskoa og løpe! Flott innlegg 🙂

 16. Camilla

  Fikk lyst til å snøre på meg joggeskoa igjen etter å ha lest dette!:) er så enig i at man bør trene pga de viktige og riktige grunnene. Leste innlegget det var linket til og jeg innser at jeg også har blitt tatt av strømmen, trene for å bli tynnere, spise sunt for å holde formen osv, og det er så dumt. De siste dagene har bestått av chips og godteri og tvserier, og hvorfor i alle dager skal man ha dårlig samvittighet for det?! Det høres så dumt ut når man sier det høyt, men det er jo likevel noe man tenker på, men igjen, god helse er jo viktig.

 17. Punkt 5: de hverdagslige, småproblemene man ikke får løst under en løpetur, er så godt som uløselige. Terapi for sjela

 18. Dette her var faktisk veldig sterk lesning, synes jeg. Og samtidig fint og utrolig sant. Jeg skal ut i verden om et par uker og har tenkt på at jeg burde trene for se bra ut der jeg skal spankulere rundt i bikini, men nå tenker jeg at jeg skal drite kraftig i akkurat det. Takk!

 19. Det finnes alltid gode grunner! Løping og annen mosjon er så bra for oss!

 20. For en finfin blogg du har! Heier på deg.
  Ha en super fin dag 😀

 21. Takk, takk! Hadde om dette på skolen i dag, dette med utviklingen vår, og jeg synes det er kjipt. Dette var motiverende! Takk, Marie. Virkelig. Nå er fredagskvelden perfekt.

 22. Veldig motiverende! Men ikke glem nr.5: Fordi man blir gladere! (trening slipper ut endorfiner i kroppen som virker på samme måte som bla. morfin gjør, dvs. man får en slags lykkerus av å løpe<3).

 23. <3 Du altså, Marie. Du er en så bra person.

 24. Fantastisk gode grunner! Personlig er jeg ikke fan av å løpe, men andre former for trening fungerer da bra det og 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *