POSTCARD FROM DENMARK

God aften! Stikker innom bare for å si at jeg har kommet meg helskinnet ned til danskepølseland, og ligger og skriver til dere fra en madrass i et deilig lite hus i utkanten av Roskilde. Her bor en helskjønn liten familie, og hunden Molly, og de har åpnet hjemmet sitt, så snille at jeg har ikke ord, og jeg er så takknemlig! Jeg vet at teltlivet er en stor del av sjarmen med å være på festival, og det skal jeg absolutt tenke litt på når jeg står i en varm og deilig dusj etter en fuktig kveld med Rolling Stones, og du vet ikke om det er svette, øl eller all leira som har gjort deg så pjuskete og våt – neida, men så er det litt hyggelig å bo med en dansk familie óg, og se hvordan hverdagslivet går sin gang her nede, og lære litt om kulturen og folk. Så langt har jeg lært at nordmenn griner, som i gråter, mens danskene de griner – som i ler seg skakk, vi har det mye gøy med språket, og jeg lærer sakte men sikkert å forstå dansk. Og rundt husveggene her flyr haugevis av harer og rådyr, elg har de ikke, men de har rev, og den høyeste toppen på Skjælland går 120 moh og jordebæra er himmelske. De prøvde å forklare meg det danske pengesystemet i stad også, dette med «fir og halvfjerds» og sånn, og jeg forstod at de teller i snes (tjue), men forståelsen stoppet egentlig der, resten må jeg gruble litt mer på før lyset går opp for meg, tror jeg.

Men nå skal lyset AV. God natt, leserne mine! Nyt livet, vi har bare ett!

Good evening! Just stopping by to tell you that I’ve arrived Denmark, and I’m writing to you from a mattress in a small, lovley house outside of Roskilde. A wonderful dannish family has opened their home, so kind that I’m out of words and I’m so grateful! I know that living in a tent is a big part of the festival life, and I will think about that when I’m standing in a hot shower after a wet night with Rolling Stones and you don’t know if you’re wet because of sweat, beer or the mud. Just kidding. But there’s nice to live with a local family as well, then I get to know the culture a bit more and to see how they live down here. So far I’ve learned a couple of funny things about our languages (Dannish and Norwegian is quite the same, but some words can really mess things up – the words are the same, but with two different meanings haha), about wich wild animals they have running around her (deer and rabbits and fox) and the highest point of Skjælland is 120 mao and the strawberries taste SO good. They tried to learn me about the Dannish money system as well, but I need a little more time to figure that one out…. See you tomorro, readers! Enjoy your summer – I know I will. Go Denmark!

7 kommentarer

 1. Herregud, jeg beundrer deg sånn for modigheten! Du har sånn tro på godheten i mennesker, og det ELSKER jeg.

 2. Virker som du har det fint, Marie! Håper Roskilde blir alt du ønsker det skal være 🙂

 3. Håper du koser deg kjempemasse i Danmark! Personlig har jeg egentlig gitt opp å forstå dansk nå :p

 4. så koselig! en sånn festivalopplevelse hadde jeg elsket. drar ikke på roskilde nettopp på grunn av at behovet for å sove i en blanding av gjørme og svette ikke frister. en koselig dansk familie derimot.. kan jeg spørre hvordan du kom i kontakt med de? er de familievenner, eller finnes det en noe sted å finne koselige dansker (på en ikke tinder-relatert måte)? ehe. god sommer til deg, og kose deg masse!

  Marie svarer: Det er familievenner! 🙂 Så jeg var heldig sånn, hehe. Men kanskje det finnes noen familier i nærheten av Roskilde på couchsurfing.org? Jeg bodde iallfall hos lokale familier verden rundt via den siden – og hadde det helt supert! Tusen takk!

 5. Å bu slik høyres og utruleg fint ut! Ei oppleving det og vil eg tru. Det tellesystemet deira virkar så uforståeleg, hadde vore interessant å finne ut av det.

  Kos deg!

 6. Charlotte

  Etter å ha budd i Danmark i snart et år, kan jeg først nå si at jeg forstår det jævla tallsystemet! Så ikke fortvil lærer du deg det ikke mens du er der nede:)

  Kos deg masse på Roskilde, skulle ønske jeg var der selv!

 7. Annemarie

  Som halvt dansk har jeg vært nødt til å lære meg det danske tallsysytemet og min måte å forstå det på er som du sier å telle i snes. 60 er tre snes (3×20); treds, 80 er fire snes; firs, og 100 er fem snes; fems. 50 er da halvveis opp til det tredje sneset (talt fra 40), altså halvtreds. 70 = halvfirs og 90 = halvfems. 40 er bare ‘førr’. Ga det mening? 🙂

  Kos deg på festival! 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *