THE PLACE BEHIND «KARDEMOMME BY»


ph_priv; Essaouira, Morocco

Velkommen inn i gatene bak Torbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by» – medinaen i Essaouira. Pikehjertet mitt smeltet fullstendig da jeg så de blå dørene og karmene, og tårnet til Tobias, og alt falt liksom på plass rundt meg der jeg gikk, og man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil. Barndommen gikk som en stille bris mellom ribbeina mine, og arkitekturen var så himla fin. Så fin at medinaen står på UNESCOs verdensarvsliste, og jeg skjønner jo dét. Jeg trodde Marrakech liksom var greia med Marocco, men for å være ærlig falt jeg enda hardere for Essaouira, til tross for vinden som alltid blåser der. Men inne i medinaen var det le, så vi slapp sandkorn og vindkastene, og prisene var mye lavere enn i Marrakech. Og det var her vi spiste vårt første lokale måltid – tagine, en nord-afrikansk matrett fra berberne, navnet kommer av måten retten blir tilberedt på, i en sånn potte som dere ser på det nederste bildet – med en tut som står opp. Det var så godt! Grønnsaker og kjøtt, kjøttet smeltet på tungen, jeg fråder bare av tanken.

___________
The beautiful medina in Essaouira, Morocco. I fell in love as soon as I put my feet inside those walls. Such an amazing arcitechture! And the people, and the souk, and the food – tagine, oh my. Tagine is a berber dish from North Africa, prepared in those pots you can see in the last picture. It contains vegetables and meat, and the meat was so tender – it melted on my tounge. I thought Marrakech was the shit when you’re in Morocco, but I actually fell a bit harder for this town – even though it was windy, and it always is. Inside the medina you get cover from the walls, though, so you can’t feel the sand whipping while walking around there. The medina was the inspiration behind a very well known Norwegian Children’s book by Torbjørn Egner, called «Folk og røvere i Kardemomme by» – it brought me straight back to my childhood! A piece of my heart is still in that place, I would love to go back one day!

3 kommentarer

 1. Utfordring! Lag en sånn her reiseguide for Fredrikstad a!
  What to do, what to see, i stedet for å bare dra forbi på vei til harryhandel i Sverige 😛

  Marie svarer: Ææ, jeg kjenner jo ikke min egen by, haha. Skal tenke på det!

 2. Hei kjære deg!
  Jeg har tenkt meg til Marokko i slutten av mnd, på solo-trip endelig. Både spent og nervøs for det! Tror egentlig jeg har tusen spørsmål, men lurte i hovedsak på om du mener 6 timer i Essaouira er altfor lite eller om det går greit? Har litt knapt med tid så prøver å «prioritere tiden riktig» for å få sett mest mulig av det jeg vil.. Tenker også å droppe Agadir, er det en dum ting? Har ikke inntrykk av at du var særlig imponert over byen? Er ikke meningen å utnytte deg på det groveste her haha, men må utnytte de «forbindelsene» man har som man stoler på og du faller innunder den kategorien, ta det som et godt kompliment! 😀 Og om du har tips til ting jeg MÅ få med meg i Marrakech og Essaouira mottas de med takk (skal ellers til Fés og Chefchaouen tror jeg, men der var vel ikke du?). På forhånd takk hvis du orker å svare haha <3

  1. supermarie

   Ååh, sæ spennende! <3 Ja, 6 timer holder – Essaouira er ikke så stor, så det er mer enn nok tid til å utforske! Nei, jeg likte ikke Agadir, så for min del syns jeg det hørtes ut som en god ide å droppe, haha. Bare hyggelig at du spør – det er en ære å bli stolt på! Essaouira må du bare gå deg vill i, ta masse bilder (men ikke så mye av folk – det liker dem ikke) og nyte, i Marrakesh kommer jeg bare på souken som en «must see». Og disse riadene! Så fine! Nei, var ikke der selv – men hørt mye bra om Fés! GOD TUR, fine deg <3 Håper du får en fantastisk tur – fortell meg gjerne når du er tilbake!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *