GO BRAZIL

Det er både trist og fint og være vitne til det som skulle (skal) være en fest for hele verden, som sparkes i gang i Brasil i dag. Jeg tilbrakte to lange måneder i landet i fjor, og er fortsatt sveiseblindforelsket i det, folket, og kulturen og de fortjener all den oppmerksomheten de nå får, men samtidig sliter de jo så innmari med sitt, og de fortjener bedre, jeg forstår at de demonstrerer og at gleden og forventningene blandes med frustrasjon. Det er jo faktisk nå de har sjansen sin til å virkelig bli hørt, nå som hele verdenssamfunnet (iallfall den fotballinteresserte delen, og den er jo ikke liten) har øynene rettet mot de, og myndighetene MÅ på en måte lytte til de som streiker og protesterer, for det er nå det gjelder, og det er nå alt skal fungere, og for at det skal være mulig må alle som bidrar til VM, fra bakken og til topp, være nogenlunde fornøyde for å få det til å gå rundt – det er nå Brasil trenger at de blir vist frem fra sin beste side. Jeg google translater meg frem til meningene som de jeg møtte i Brasil ytrer på Facebook, og forstår de så innmari godt. Jeg snakket med Joao, han jeg bodde hos i Recife, og allerede da jeg var der for over ett år siden var han så oppgitt over at så himla mye penger skulle gå til ting som nye fotballstadion og han lo høyt av de nye bussveiene som ble gravd frem i hui og hast, og alle pengene som gikk til dét, fremfor å fokusere på alt det de egentlig trenger, de som lever i Brasil hver eneste dag. Utdanning, og bedre arbeidsforhold og tiltak som løfter hverdagene – ikke bare en sport. (Ta det med en klype salt, jeg vet at sport er stort, og sport er bra! Men dere skjønner greia) Som hosten min i Belém, Lysmar, skrev på Face for noen uker tilbake: elendigheten og urettferdigheten har alltid vært der, lenge før og kommer til å være der også etter at VM er over. Det er deilig å se et større engasjement fra hele verden, og at folk bryr seg, men hvorfor ikke før, og ikke bare akkurat nå – fordi det er «i vinden».

Men jeg antar at det her er et dilemma og meninger som dukker opp i et hvert land som tar på seg den oppgaven det er å hoste gigantiske verdensarrangementer som dette, vi så det i Russland, og vi ser det nå, og vi ser det uten tvil neste gang óg. Måtte VM bli en positiv greie, og jeg håper det fører med seg noe bra på lang sikt også! Lykke til med avsparket i kveld, Brasil, jeg heier på dere!

Hvis dere ikke fikk med dere reisen min gjennom Brasil, kan dere finne alle innleggene HER.

It’s both sad and nice to witness the thing that’s going on in Brazil these days, this World Cup and international celebration of this sport called football. I spent two long months in the country last year, and I’m still head-over-heels in love with it, the people and the culture and they do deserve all the attention they’re getting in this very moment, but still – they are struggeling with their things in the community, and they do deserve better, I understand all the demonstrations and that the joy and positive expectations are getting mixed in with frustration. Afterall it is NOW that they have their chance to be heard, now that the rest of the world has laid their eyes on Brazil (at least the football interested part of it, and that’s quite big I guess), the authorities HAS to listen to those who are frustrated, ’cause this is it and everything has to work out, every little brick in this big World Cup puzzle has to be about pleased to make things go around, this is the time for Brazil to be shown from their best side. I’m google translating the opinions of my Brazilian friends on Facebook, and I totally get ’em. I talked to Joao, my host in Recife, and even a year ago he told me about the frustration around all the money that are being used on football stadiums and bright new bus roads, in stead of spending them on things the people really need – like a better everyday life, with education and work and things that make their life easier – not only to lift up a sport. (Don’t get me wrong – I know how huge sport is to the world, and sport is good – I agree, but you understand what I mean) As my host in Belém, Lysmar, wrote on Face a couple of months ago: the misery has been going on for a long time, and it’ll last longer than the World Cup – it’s redicilous how «all of the World» suddenly cares, it’s so good to see the engagement and that people care, but why haven’t they done anything before? Not just now – when it’s «hot» to care about Brazil because of the Cup.

But I guess these are dilemmas and opinions that will appear in every country that are hosting a huge thing like the World Cup. We saw it in Russia, we see it now, and we will see it in the future as well. I do hope that this World Cup will be a success and that it’ll bring positive things to Brazil – also in the future. Good luck tonight, Brazil, I’m cheering for you! 

(If you wanna read all my travel blog posts from my time in Brazil, you’ll find them HERE.)

5 kommentarer

 1. Gabriela

  Hey! As a Brazilian I just feel like I must clarify something: the money «spent» (like people say, I see it as an investment) on the World Cup was NOT taken from education or hospitals or something else. The money spent was the one destined to infrastructure. And stadiums, public transportation, airports (and other stuff like communication that are needed in a World Cup) ARE infrastructure wether people like it or not. Also, the amount invested on the World Cup is the equivalent to what Brazil’s federal goverment invests on education in a month. Yes. A MONTH. So I just wish people stopped «facebooking» and talking about something that they don’t really know, specially Brazilians. I mean, information is every where, people! Just do some research and you can find what the real facts are. (I hope you don’t get this a criticism to you, because well, if even Brazilian people can’t seem to know what is really going on, why should we expect it from people that don’t even live here?). I know that I don’t live in a perfect country. But I also know that Brazil is a-m-a-z-i-n-g and I really love it. We have been doing great progress since 2003 and that’s why our people are demanding more and more: because we know we can. Sadly some people «forget» about of what have already been done specially to the ones that needed the most (like millions of people getting out of poverty and other millions entering the middle class). Well, I could just keep writing about it but I think is enough for what my main intention here is (hehehe). Just to finish: THANK YOU for your support. I love your blog (specially the posts about Brazil)! I already saw here places I did not even knew that existed in my own country and inspired me more to visit my whole country. I hope you feel home when ever you are here and I hope we know how to welcome you and treat you well. LET’S GO BRAZIL! THE 6th IS COMING!

 2. Jeg håper det er ok om jeg spør litt angående Brasil? 🙂
  Jeg tenker fryktelig mye på å reise dit, det er nesten så det er mitt kall føler jeg. Uansett hvor jeg ser eller hører så er det noe om Brasil så jeg tolker det som et tegn! 🙂
  Jeg var på en lengre tur til Australia for to år siden, men føler jeg vil ta en tur alene til et annet sted…

  Følte du deg trygg da du reiste der alene? Husker du hadde den episoden i Rio som ikke var noe bra. Men følte du deg godt ivaretatt på de stedene du var?
  Hvor burde jeg reise i Brasil?
  Er det dyrt der? Har sett på hoteller og må si at det er relativt stive priser. Men det å reise rundt, bo på hostel, kjøpe mat, etc.
  Jeg så at du couchsurfet. Kunne du laget et lite innlegg om hvordan man gjør dette? Altså, hvordan man får kontakt med folk og slik? Har selv vært inne på siden, men har skjønt svært lite når det gjelder det å få kontakt med mennesker dit du skal.

  Jeg fulgte ivrig med på bloggen din da du reiste, og det så fantastisk ut! Men husker ikke om du har skrevet noe om det jeg har spurt om nå..

  Hadde vært kjempefint om du har mulighet til å svare på disse spørsmålene!:)

  Marie svarer: Jeg følte meg ganske trygg, men hadde hele tiden i bakhodet at mange blir ranet – særlig i Rio. Jeg ble absolutt godt ivaretatt, mye takket være de jeg bodde hos av de lokale! Folk er utrolig vennlige i Brasil, da jeg reiste til Salvador hjalp hele BUSSEN meg da jeg hadde sittet på for lenge, og de kunne ikke engelsk, og jeg kunne ikke portugisisk, men alle engasjerte seg for å fortelle meg at jeg måtte ta en annen buss tilbake og så en tredje buss til Salvador igjen. Jeg ble helt rørt! De englene finnes der ute 🙂

  Jeg likte meg godt i nord, Recife og Olinda spesielt, men også Jericoacoara, Florianopolis og Bonito. Det er så mye å velge i, jeg tror du blir fornøyd nesten uansett hvor du drar!

  Det er ikke så veldig mye billigere enn hjemme i Norge, faktisk. Couchsurfing har jeg skrevet mye om før, blant annet her: http://www.supermarie.net/?p=13665

  Vet ikke om dette var til så mye hjelp, men det er bare å spørre! 🙂

 3. Først må jeg si at jeg ELSKER fotball, og jeg ELSKER VM. Så over til saken; Pengene som brukes er kanskje ikke noe som blir tatt fra utdanning, arbeid og boforholdsmidler, men hvorfor skal de trenge å bruke haugevis med penger på å bygge nye fotballbaner, hoteller osv til slike arrangementer som VM, EM og OL er? Hadde de bare brukt midlene på å utbedre det som allerede er der, så hadde pipa fått en annen lyd. Det er så trist å se bilder fra byer og land som tidligere har arrangert disse arrangementene, og det du ser er fraflyttede byer/bydeler, falleferdige stadioner i alle former og fasonger, og ofte land som sliter veldig økonomisk i ettertid til tross for alle de besøkende som kom under f.eks OL.. Sochi kommer vel sannsynligvis neppe til å bli verdens mest besøkte sted i framtiden, og likevel brukte Russland enorme summer på å ruste opp byen til OL. Trist når det er så mye annet pengene heller kunne blitt brukt til..

 4. Når du snakker om Russland, kom jeg akkurat derifra. Der hørte je en historie som er helt forferdelig og helg sann: en mann skulle på butikken for å kjøpe diabetesmedusinen sinfor han hadde en alvorlig type disbetes. Da han kom dit så han at diabetesmedisinen hadde steget i pris me 1/3, og dette hadde ikke denne fattige mannen råd til. Han spurte hvorfor og butikkdamen svarte: ja, det er vi som må betale for OL. At 70 prosent av folket i en stormakt lever i fattigdom(jeg så det) er gslt i seg selv, men dette er

 5. Jepp, mange kloke ord, Marie…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *