GLOBETROTTERS

Fikk en mail her om dagen, om reisenerver, om det å følge «oppskriften» på backpacking, om kaos og kontroll. Legger ut en redigert versjon av svaret mitt til henne her, kanskje det er flere på terskelen til verden som trenger å lese: 

Hahaha, jeg elsker alt ved mailen din. Jeg smilte da jeg leste den. Litt fordi jeg ser meg selv i kaoset ditt, mest fordi du er på vei ut i verden. Den følelsen og påfølgende opplevelsen unner jeg ALLE! Jeg elsker de som er tøffe nok til å bare gjøre det. Slutt å tenk, begynn å gjøre. Det lærte mentaltreneren min meg. Etter at du har bestemt deg for noe må du gjøre det så fort du kan, for tiden mellom beslutningen er tatt og til du faktisk gjør det – er negativ. Fordi den får deg til å tenke, analysere, utsette, lure og nøle, motivasjonen kan falle og du roter drømmen din og det du hadde tenkt til å gjøre, rett og slett bort i tid. Bestem deg – og så gjør det. Ikke vent, ikke tenk.

Jeg kjenner meg igjen i beskrivelsen din av deg selv. Tøff i trygge omgivelser, bambi på isen i det ukjente. Kontrollfrik og eventyrlysten, spontan men nølende, jeg tror jeg kan skrive under på alle kontrastene du lister opp – men selve kaoset nådde aldri meg. Jeg sluttet bare å tenke, og kastet meg ut i det. Briste eller bære, det var greia.

En hver rutinert backpacker du møter vil råde deg til å planlegge minst mulig ved den store reisen din. Kjøp én billett til en destinasjon, og dra. Se hvor vinden fører deg videre, hvor verden vil ha deg, hvem du møter underveis og hvor du ender opp. Fri flyt der ute, tilfeldighetene lenge leve. Jeg beundrer de som tørr å dra sånn ut i verden uten å ha noe planlagt, men til det er jeg selv litt for glad i nogenlunde kontroll. Da det var min tur til å forlate den trygge havn, bestilte jeg alle flybillettene til alle land jeg skulle til, mens jeg tok bosteder og ting å gjøre/steder å dra innenfor den tiden jeg hadde på hvert sted – på sparket. Litt kontroll, litt gal frihet. For meg var det en trygghet å vite at jeg hadde NOE fast å komme til, i og med at det var mitt første eventyr ute i den store, vide verden:

– Frivillighetsarbeid med de ville dyrene i Afrika, Sør Afrika
– Reise med G-Adventures gjennom India fra nord til sør (New Dehli til Goa)
– Reise med G-Adventures gjennom Kina fra nord til sør (Beijing til Hong Kong)

Jeg kan ikke si deg hva du skal gjøre, men min erfaring er at som førstegangsbackpacker var det betryggende å ha noen planer og flybilletter å forholde seg til. Jeg booket programmer til de tre første landene, men fra Kina av stod jeg på egne bein. Derfra klarte jeg meg selv, fikset bosteder, aktiviteter og innenlandsbilletter til buss, tog, fly, båt, hva enn jeg ville. Jeg ordnet alt selv underveis, BORTSETT fra flybilletter til neste destinasjon – de hadde jeg som sagt booket på forhånd, alle sammen. Som små perler på en snor rundt verden.

Man må liksom finne sin egen rytme på det å reise land og strand, min rytme var vekselsvis kontroll og helt uten. Hva er din?

About backpacking, how to do it, how I did and that you don’t have to follow the «recipe» for how to do it. Whole translation HERE

7 kommentarer

 1. Er enig med deg, liker å ha litt kontroll, men også mye frihet! Med mindre jeg har utrolig mye jeg har lyst til å gjøre på samme sted, men liten tid til å gjøre det, da booker jeg av og til happenings og event i forkant 🙂
  Men når jeg dro til Australia for eksempel hadde jeg og venninna jeg besøkte stor frihet og tok det litt dag for dag, vi hadde flybilletter til Sydney for nyttårsaften og booket ett sted å se fyrverkeriene fra, men ellers hadde vi en ide om hva vi ville gjøre, så tok vi det litt på dagsformen. En dag bestemte vi oss bare for å dra til Gold Coast der vi kunne bo hos kjæresten hennes, så tok vi en daytrip til surfers paradise, en annen dag hev vi oss i bilen til ett nydelig strandområde, så dro vi til ett slags koalareservat, vi gjorde stort sett det vi følte for der og da! Tror det hadde blitt utrolig mye mer stressende om vi MÅTTE gjøre det og det den og den dagen 🙂
  Liker utrolig godt disse innleggene dine, har flere ganger gitt meg ett lite dytt i ryggen til å hoppe i de tingene jeg har begynt å overanalysere, å som resultat har jeg møtt fantastiske mennesker, vært med på gøye prosjekter, er i samtale om noen spennende sammarbeid som forhåpentligvis kommer til å skje, planlegger reiser jeg bare må spare opp til og begynt med aktiviteter jeg alltid har hatt lyst til å prøve! Så tusen takk! Du har virkelig vært en av de som har hjulpet meg i gang med å få det livet jeg alltid har ønsket at jeg turte å ha, selv om jeg aldri noengang har møtt deg engang! 🙂

  Marie svarer: Så utrolig kult, jeg drømmer enda om Australia! Så bra. Å, det betyr så mye at du forteller meg det – det er inspirere jeg drømmer om å gjøre med denne bloggen, ingenting gleder meg mer enn å høre at jeg får det til! Jeg blir så GLAD! Fortsett å leve, fineste Lene <3 (Rimte NESTEN, da)

 2. Ååh, Marie. Så bra skrevet! Jeg har stort sett alt planlagt, og kjenner meg igjen i det meste du skriver. Nå er det bare et par dager til jeg reiser til Singapore/Australia og det eneste jeg vet er avreisedato og bosted. Jeg har altså ingen returbillett og ingen planer. Hadde aldri trodd jeg kom til å gjøre det, men åh for en herlig følelse 🙂

  Good helg!
  Sandra/reisedagboka.net

 3. Camilla

  Blir bare enda mer reiselysten av dette, og kjenner meg igjen i kontrastene. Skal, skal ikke. Er en stund til jeg kan mtp på vgs nå da, men etter det er alle muligheter åpne! Virker så gøy å bare dra avgårde og se hvor man ender. Etter å ha lest reiseinnleggene dine fremstår ikke verden så skummel som media skal ha den til, men man må jo ta litt forhåndsregler selvefølgelig.

 4. Flinkeste super-Marie, takker enda en gang for at du skapte litt ro i kaoset mitt! Nå gjenstår bare litt finjustering av tidspunkt så kan jeg begynne bestilling av billetter!! Jeg gleder meg vilt og uhemmet til å smake på verden, dra ut som en spore og forhåpentligvis returnere som et lite tre. Sier det igjen, hadde det ikke vært for deg og bloggen din så hadde jeg sikker blitt gammel og grå mens jeg sa «skulle ønske jeg hadde turt..» Hatten av for deg <3

 5. Spore = spire*
  Sikker = sikkert*
  Eple-produkter vil ikke lystre meg.

 6. Jeg liker å ha litt kontroll, så vi har bestillt alle flybillettene til vår tur nå. Det har mye med økonomi å gjøre også egentlig, vil tro det blir mye dyrere å ta alt på sparket. Overnatting har vi også tenkt å bestille på forhånd, men nå begynner jeg å tenke at kanskje det ikke haster sånn likevel..

 7. Solfrid

  Eg er utruleg dårleg på å slutte å tenkje, men det virkar herleg å gje slepp og bli tatt av vinden. Må øve meg på det!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *