GARGANTA DEL DIABLO


ph_priv, Iguazu falls, Argentina

De siste bildene fra Puerto Iguazu, Argentina! Hvilket eventyr. Jeg var bare der i to dager, før jeg reiste tilbake over grensen til Brasil og fortsatte videre der sammen med Isobell som jeg møtte på hostellet, Mango Chill (hvis jeg husker riktig). Jeg føler det var for liten tid brukt i Argentina til å kunne skrape av landet på kartet mitt, men samtidig har jeg jo skrapt USA enda jeg «bare» har vært i Los Angeles. Jeg spør dere, jeg, nå i disse skrapekartdager – hva er kriteriet deres for å skrape et helt land av kartet?

Dere må ha:

1. Føttene innafor landegrensene, om så bare for en dag eller to
2. Transfer/flyplass – selvom du bare har mellomlandet i Tyskald, ville du skrapt hele landet for du har jo i teorien vært der
3. Dere må ha sett landet i sin helhet (dvs flere byer, reist rundt i minst en uke, må ha smakt maten, møtt kulturen etc)

Jeg er på en midt mellom 1 og 3. Jeg var bare en helg i Canada, men følte allikevel jeg fikk med meg nok til å danne meg et inntrykk av landet – så da jeg kom hjem skrapte jeg. Jeg sov en natt i Thailand da jeg reiste fra India til Kina, men var ikke utenfor hotellrommet (det var bare en lang transfer), så Thailand forblir uskrapt inntil videre. Hva med dere?

The last pics from Puerto Iguazu, Argentina. What an adventure! I was only there for two days before I went back across the boarder to Brazil, and continued my journey there with Isobell that I met in the hostell – Mango Chill. I feel like two days and the little I got to see of Argentina wasn’t enough to scratch my map – what do you think? How much of a country do you need to see before you can say «I’ve been there»? I think my line is – as long as I spend enough time and see enough to get a picture of the country, food and culutre – I can scratch it. What about you?

23 kommentarer

 1. Jeg er enig med deg, jeg også tenker litt sånn mellom 1 og 3. Jeg tenker at man ikke trenger å ha sett hele landet, men man burde kanskje ha fått et inntrykk av landet og følt at man har vært i landet før man skraper det.

 2. Jeg er enig med deg! Man må ha vært litt i landet og følt på folkene og kulturen for å kunne skrape.

 3. Det der er så vanskelig, har fundert leenge på samme spørsmålet.
  Er nok ganske enig med deg, en plass mellom 1 og 3, men vekten heller mot 3 i think.
  Var en natt på hotell i Frankfurt pga kansellert fly, vandret gatelangs og fikk sett litt men ville ikke skrapt av Tyskland.
  Var ti dager i Melbourne, men føler fortsatt ikke jeg «kjenner» Australia heller. Hmm, ja tror det får bli nr 3 på meg, men kan også si meg enig i at noen tilfeller av nr1 kan gi samme helhetsfølelse!

  Elsker å følge med på alle historiene fra reisen din forresten, postene gir SÅ masse inspirasjon!! Har drømt om å gjøre noe lignende lenge, har bare ikke våget å ta neste steget fra de drømmene til reality. Men nå har du på en måte gitt meg siste sparket i baken, og jeg har så smått begynt planleggingen av min reise til høsten!:-)

 4. Marte HH

  Akkurat likt som deg! Skraper ikke Island selv om jeg har vært på flyplassen i Reykjavik flere ganger, men har jeg bodd en natt et sted – vært der, skraper jeg. Usa har jeg løst ved å skrape stater (sånn ca) 😀

 5. Annemarie

  Tror jeg er litt som deg. Nå har jeg jo ikke noe skrapekart enda, men har tenkt på problemstillingen 😛 jeg har jo ikke vært i hele Norge, men ville nok skarpt hele der. Samme med Danmark, siden jeg er halvt dansk og har vært der mye. Men må hvertfall ha vært i landet/byen for å se nettopp den byen for å skrape landet. Ikke nok med mellomlanding for min del. Hvis man bare skal skrape byer er det ikke veldig mye som blir skrapt da 😛

 6. Jeg skraper så lenge jeg har vært utenfor flyplassen 🙂 Flyplassen teller ikke!

 7. Flyplasser teller ikke. Tror for min del det handler mest om at jeg har husker å ha vært der/ha et inntrykk av landet. Tyskland f.eks. har jeg kjørt gjennom, men jeg husker veldig godt da vi stoppet for å spise i Hamburg og inntrykkene jeg fikk, så det har jeg skarpt av. Danmark har jeg kanskje ikke sett ordentlig, men danacup og legoland er likevel ting jeg knytter til Danmark, så det er også skrapt.

 8. Jeg er ikke så bereist, så har «bare» skrapekart for europa. Flyplasser teller ikke syntes jeg, da du teoretisk sett bare er på internasjonal sone:) jeg skraper ikke av hele landet heller, bare området jeg har vert i. Når jeg var på rhodos for eksempel, skapa jeg bare øya, ikke hele hellas. Å norge er uskapa over trondheim (bortsett fra tromsø).

 9. Jeg skraper etter regel nummer 1. Flyplasser teller ikke.

 10. Hmm, jeg har ikke bestemt meg enda, men tror jeg er enig med deg. Man må ha fått ett inntrykk av landet, for å kunne si at man har vært der. Jeg var i Australia med mamma og pappa da jeg var 1 år, men skrapet ikke det fordi jeg ikke husker noen ting. Mellomlandinger teller heller ikke selvfølgelig!

 11. Åårh, det er litt vanskeleg. Eg ser litt på størringa på landet og. Små land som Kroatia har eg skrapa heile sjølv om eg berre var innom Split og på ei øy, men land som Russland der eg har vore såvidt (sjølv om det var fleire dagar og budde hos lokale + på barneheim) innafor grensa frå Litauen skrapar eg ikkje heile. Har skrapa ein område rundt. Får vel aldri sett heile Russland, men føler eg må sjå ein del meir før eg kan skrape heile. Og eg har heller ikkje skrapt Tanzania, då eg berre har vore på Zanzibar.
  Såå eg er nok litt som deg, ein plass mellom 1 og 3, men mest nr.3.

 12. Er mellom 1 og 3 jeg også, for du ser jo ikke den døyt av landet eller byen engang om du omtrentlig bare ser innsiden av flyplassen.
  En gang jeg mellomlandet i Riga på vei til Italia derimot, der er jeg litt conflicted, for det var bare ett og et halvt døgn, men vi dro inn til byen, møtte folk, spiste mat og nøt stedet max på den lille tiden vi var der, så tror kanskje den hadde blitt skrapt av! 🙂

 13. Flyplasser teller ikke, men jeg kjørte gjennom land i Europa, og bare gjennom små deler, og skraper da.. Så et sted mellom de to da 🙂

 14. Fantastisk flotte bilete 🙂
  Du må iallefall ha vore utanfor flyplassen for å kunne seie at du har vore i eit land. Går jo an å skrape delar av landet, om du meiner ein til to dagar i landet er for lite til å skrape heile 😉

 15. Helt enig med deg! Skraper ikke et nytt land av kartet hvis jeg kun har mellomlandet der og sett innsiden av fire vegger..

 16. Å stoppe innom flyplass funker ikke – men om man har VÆRT i landet, så teller det! innenfor landegrensene liksom! Iallfall i min verden!

 17. Også glemte jeg helt: forelska i sommerfuglen! (og deg, da!)

 18. Ah, den evigvarende diskusjonen blant reisende om hva som egentlig teller som å ha VÆRT i et land 🙂

  Jeg har konkludert med at det ikke er så enkelt som at man enten har vært der eller ikke. Det er flere grader av å ha vært et sted. For eksempel har jeg jo vært i Norge, hvor jeg er født og har bodd hele livet, og jeg har ganske sikkert reist mer i Norge enn gjennomsnittsnordmannen har. Likevel er det mange steder i Norge jeg fremdeles ikke har vært. Man trenger absolutt ikke ha vært overalt i et land for å kunne si at man har vært i landet.

  Derfor tenker jeg at man har vært i et land selv om man bare har vært såvidt over grensen i en halvtime også. Man har bare vært der i veldig liten grad.

  Jeg har ikke kjøpt skrapekart ennå, men jeg tror jeg ville gjort det så enkelt som å skrape bare sånn cirka de områdene i landene jeg har besøkt. Da ville det vært lett å se hvilke land jeg bare har vært såvidt innom, og hvilke jeg har fått sett store deler av. Tror det ville føltes litt rart for meg å skrape Alaska når jeg aldri har vært nærmere enn California, eller hele Kina når jeg bare har vært i Beijing-området.

  Det er godt mulig kartet mitt ville blitt ganske rotete og stygt hvis jeg fulgte den planen, så det er kanskje like greit at jeg ikke har skaffet meg et.

 19. Jeg skraper land når jeg føler jeg har vært der: Sverige er for eksempel ennå ikke skrapet siden jeg bare har vært rett over grensen for å handle, og Spania er heller ikke skrapet, men Kanariøyene er, siden det er der jeg har vært. Med store land som USA og Canada skraper jeg statene.. 🙂

 20. Kanskje være på en plass lenge nok til at du får et inntrykk av landet, mellomlanding teller ikke! Usikker på om jeg vil telle land man ha vært i før man var 2-3, med mindre man bodde der 🙂

 21. Jeg ville sagt nr to er uaktuell. Hvis man ikke har vært utenfor flyplassen, har man i teorien ikke vært ordentlig i landet. Så enig i at det blir enten 2 eller 3

 22. Åh, jeg elsker «Please leave your ego at the door»!

 23. Så lenge du har vært utenfor flyplassen synes jeg du kan skrape det 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *