SCRATCH YOUR JOURNEYS

God morgen, sleepyheads!

Å, som jeg lo i går. Dere hadde rett, Hundreåringen var helt syk! Håper jeg blir like gæærn når jeg runder tresifret. Den fikk meg til å tenke på hvor deilig det må være å bli gammel, og endelig kunne si seg ferdig. Å ikke lenger ha det evige jaget hengende over seg, krav om utdannelse, jobb, prestasjoner, forventninger og press. Jeg gleder meg til å komme meg helskinnet ut på den andre siden av livet, og bare lene meg tilbake og se livet passere i revy mens jeg sipper til en drink på en eller annen øy, er det greit å si det i en alder av 23? Det må føles så evig godt å løfte hele byrden av skuldrene og ikke ha noe mer som venter en, det eneste du har igjen er dager i sin renhet.

Men før jeg kommer så langt skal jeg gi dere noe! Det er så mange som har spurt om skrapekartet mitt (et stort kart hvor du skraper alle landene du har vært i), så jeg mailet en butikk jeg visste hadde de på lur og spurte om jeg ikke kunne få noen å dele ut. Og det fikk jeg, en bloggers privilegium. Takk Coolstuff! Jeg fikk flere, men deler ut én i første omgang. Det eneste dere trenger å gjøre for å være med i trekningen er å svare på dette spørsmålet i kommentarfeltet:

Hvilket land er det første dere vil skrape – og hvorfor? (feks Norge, fordi jeg bor der, eller Danmark fordi det er det første utlandet jeg var i, eller Jamaica fordi det var der jeg ble forelsket, up to you!)

Lykke til! Jeg trekker en vinner om et par dager.

Premien er sponset av Coolstuff.no

198 kommentarer

 1. Kenya! Det var mitt første møte med et nytt kontigent. Vanvittig kulturforskjell både i Kenya og i forhold til Norge.
  Kenya gav meg smaken på å oppleve nye ting. Jeg MÅ tilbake til Afrika, det er en ubeskrivelig plass som bare må oppleves.

 2. Færøyene !! Jeg ville sjekke om Færøyene er på kartet, da det er så bittelite at det er flere kart som ikke har på.. Det er mit hjemland og hvor mit hjerte er <3

 3. Jeg ville skrapet bort Singapore først. Moren og faren min bodde der i 3 år og kom hjem til Norge i sommer 🙂

 4. USA! Hadde min livs reise på Østkysten som 15-åring noe jeg aldri kommer til å glemme. Jeg har enda ikke kommet til tro på at jeg vil oppleve en reise som topper den. Småting som at jeg smakte min første Starbucks, piknik i Central Park, fine utsikter og mange gode venner å reise med!
  Nr. 2 blir Italia som var min første reise utenfor Norden 🙂

 5. Vietnam, fordi det er der jeg kommer opprinnelig fra til tross for at jeg ikke kan så mye om kulturen og til tross for at jeg kun har vært der en gang for 15 år siden. Men også fordi jeg skal dit i sommer. Endelig, etter mange års venting pga småsøsken som dukket opp gjennom åra og økonomien. Endelig får hele familien dratt sammen til Vietnam 😀

 6. Jeg ville skrapt Kambodsja. Ikke fordi jeg ble så veldig glad i landet, men fordi jeg var der med noen av mine beste venner, og hadde det SÅ bra.

 7. Croatia! Fordi det er mitt desidert favoritt land, over alle land jeg har vært i. Det er så flott med alle sine fine øyer og mennesker. Jeg har vært backpacker der 3 ganger og på seiltur en gang. Virkelig nydelig! 🙂
  har også fått mitt tredje par med «besteforeldre» der, de nydelige folka vi møtte på vår første backpacker tur 🙂

 8. India, fordi det er det landet som har hatt mest inntrykk på meg, på både godt og vondt. Eg har verkeleg eit elsk/hat-forhold til India. Så masse kaos, men så fantastisk inspirerande!

 9. Jeg ville skrapt 11 stater i USA som jeg besøkte for noen måneder siden. Var på studietur med folkehøgskoleklassen min, og det var en fantastisk opplevelse!!

 10. Christiane

  Det første landet jeg ville skrapet er Russland, fordi jeg bodde der i 2×3 måneder, og det var den beste tiden i mitt liv (hittil)!

 11. Etiopia, fordi det er landet min kjære lillesøster kommer fra<3

 12. Tyskland! Fordi det var det første landet jeg reiste til. Etter å ha bodd der og hatt utallige reiser dit er det blitt mitt andre hjemland. Det er et land som har så mye å tilby, i tillegg til at mange av mine beste minner fra barndommen er fra lille Ihlow i Tyskland, meg og mamma ute i verden!

 13. Island! Det var drømmelandet mitt igjennom hele barndommen, og det tok meg hele 6 år med masing før jeg og mamma endelig dro dit på ferie da jeg var 14. Husker det var helt magisk å endelig få reise til sagaøya! Det var også den første ferien jeg betalte store deler av mine egne reiseutgifter, da Island fortsatt var et dyrt reisemål i 2006.

 14. susanne b.

  Zimbabwe! Fordi det var det første landet jeg reiste til alene! Jeg tok en sjanse og er allerede klar for min neste alene-reise i USA! Å reise alene er fantastisk opplevelse; Å møte andre og andres kulturer uten å ha en kjent person å lene seg på er spennende, lærerikt og givende.

 15. Palestina! Det første landet jeg vil skrape er Palestina(og Israel). Skal dit om cirka en måned, og gleder meg noe forferdelig. Skal bo litt ulike steder, i Jerusalem og på Vestbredden. Skal reise rundt til ulike byer og møte forskjellige folk og høre hvordan de opplever okkupasjonen og se hvordan de lever. Er veldig opptatt av denne konflikten, og det å endelig få se det med egne øyne kommer nok til å bli veldig sterkt, men også vakkert. For jeg har jo hørt(og sett bilder) av hvor vakkert det er der og jeg kan ikke vente med å dra! Dette blir det første landet jeg drar til utenfor Europa, og det første landet jeg drar til uten at det bare er en ferietur. Det kommer nok til å bli en utrolig spennende og lærerik tur, og selv om jeg ikke skal være der så lenge, så kommer jeg nok til å oppleve ganske mye.

 16. Det første landet jeg ville skrapt er USA. Det var mitt hjem i ett år, og nå som tiden har gått, savner jeg det så <3.

 17. Jeg vil skrape USA, fordi jeg bodde der i 5 måneder 🙂 Eller Tyrkia, fordi det var det første landet jeg var i utenom Norge!

 18. Jeg ville skrapt Tanzania! For der ligger Kilimanjaro, som jeg besteg for nøyaktig (idag faktisk!!) ett år siden. Det hardeste og mest utfordrende jeg har gjort, men også det beste, dermed også det største personlige målet jeg har nådd. Da presset jeg mine egne grenser og beviste for meg selv at jeg kunne klare noe utrolig fysisk og psykisk krevende, til tross for astma og bare 2 måneders treningsperiode. Det aller meste er mulig, bare man jobber hardt nok og har tro på at man kan klare det! 🙂

 19. Chatrine

  Det første jeg hadde skrapet var Frankrike. Jeg har aldri vært der, men drømmene flyr ofte dit, og jeg skal dit en gang i fremtiden – hvis jeg skraper det på kartet er jeg tvunget til å dra, for kartets skyld. Ingen fler unnskyldninger, ingenting som holder meg tilbake.

 20. Skottland, fordi det er mitt andre hjerteland.

 21. Kine Risvold

  Tanzania. Fordi Afrika alltid har vært min største drøm, helt siden jeg var liten og tok opp alle Afrika-dokumentarer som gikk på Globus 2 på TV2 😛 Og om akkurat en uke fra idag så reiser jeg dit og skal være en måned! 😀

 22. ok, helt ærlig, jeg så ikke at dette var en konkurranse når jeg først kommenterte første dagen ! (åå så godt vi følger med osv. haha! jeg er syk, skyld på det tihi). Men ja, så kanskje jeg skal forklare litt mer; Første landet jeg vil skrape er altså Qatar (også kjent som Quatar for de som ikke har peiling – internt haha) fordi det er mitt andre hjemland. Fra 2008-2010 bodde jeg der med min kjære far (som jobbet der) og mor. Jeg gikk på norsk skole (som er lagt ned nå, det gjør så vondt i hjertet!) og møtte så utrolig mange fine mennesker som forandret meg og livet mitt på så mange måter! Jeg ble kjent med en helt annen kultur, begynte å blogge, begynte å fotografere og begynte virkelig og interessere meg for verden! Det høres sikkert sinnsykt klisjé ut, men jeg kan takke det landet for at jeg er den personen jeg er idag, og det kommer jeg aldri til å glemme! Derfor er Qatar mitt hjemland nr. 2, og det landet som fortjener å bli skrapt først (selv om det er utrolig lite og sikkert nesten ikke viser at jeg har skrapt en gang tihi!)

 23. Hilde Marita

  Frankrike! Fordi jeg er på utveksling der (her?) dette skoleåret 🙂 Det er rett og slett et land jeg allerede har skapt mange gode minner i, og har planer om å skape enda flere!

 24. Spania! Familien min har en bitteliten leilighet der i en bitteliten, ukjent landsby. Jeg har tilbrakt hver ferie der, og de trange gatene føles like hjemme som gatene i Oslo.

 25. Sør-Afrika! Drar dit om nøyaktig fire dager, skal være utvekslingsstudent i Cape Town et halvt år. Gleder meg bare helt sykt til å oppleve kulturen, bestige Table Mountain og utforske hva annet landet har å by på. Det er drømme første-skrape-destinasjon og det skal skje! Helt villt 😀

 26. Helt klart India! Det var det første landet jeg bodde i utenom Norge, og det ga meg så utrolig mye. Aldri har jeg vært så forelsket som jeg var der – i menneskene, husene, lydene, luktene, fargene, og i han som var igjen i Norge. India er det beste og det vanskeligste jeg har opplevd.

 27. Mauritius tror jeg! Vi var der over jul og nyttår for noen år siden , og det var så gøy! Opplevde noe helt annet, og lærte masse. Det er som et paradiis 🙂

 28. Woho! Har allerede kjøpt meg et slikt kart, og det første landet som ble skrapt var Kambodsja. Bodde og studerte i byen Siem Reap tre måneder i fjor, og har dermed fått sterk tilknytning til landet, – der lokalbefolkningen er enda mer smilende enn i smilets land, Thailand, til tross for landets blodige forhistorie.

  Så om jeg vinner, vil jeg gi det nye skrapekartet i gave til bestevenninnen min. Da får hun kanskje det sparket bak som trengs for å faktisk være med meg på en reise eller to, ikke bare sitte hjemme og drømme om det. 😉

 29. Ordensmenneske som jeg er så faller det mest naturlig å scratche Norge først, siden det tross alt er der jeg har vokst opp og bor! Nasjonalfølelsen altså <3 Men hvis jeg skal være "vill og gæærn" tror jeg det må bli Ghana! Besøkte dette landet i forbindelse med et prosjekt på videregående der hele skolen hadde samlet inn penger til to fattige landsbyer i bushen. Jeg var så heldig å bli plukket ut til å være med, og det var en opplevelse for livet. Det var kjempespennende å oppleve en så anderledes kultur, og det var rett og slett givende. Vi så og hørte veldig mange triste historier, men også så mange gode 🙂

 30. Det må bli Ghana – fordi det er landet som introduserte meg for en verden med røde sandveier og geiter vandrende O-VER-ALT! Og fordi det var her jeg reiste første gang jeg dro ut i verden helt alene, og fordi jeg her fikk lære å sette sprøyter og ta imot en morkake (helt sant!) enda jeg bare er lærling i Norge og aldri hadde fått lov til det her. Fordi fine Ghana med fin familie og flotte kollegaer (sistas♡) alltid er med meg.

 31. Det må kanskje bli Australia og New Zealand. Jeg dro dit i 2008 for å studere i et halvt år, og jeg har IKKE angret!! Det var et halvår med varme og masse fine opplevelser! Broren min kom ned og besøkte meg i tre uker, og sammen tok vi dykkerlappen i Cairns, beslkte krokodillefarm, koste med kenguruer, kjørte helikopter og speedbåt i New Zealand… en opplevelse for livet, rett og slett 🙂

 32. Siripiri

  Jeg ville skrapt Sør-Afrika (Cape Town) først av alt.
  Jeg er helt hodestups. Jeg har mange favoritt plasser og land, men jeg var i Cape Town for ett år siden nå i Mars. Reiste med folkehøgskolen min, hadde en fantastisk reise med besøk i townships, var på safari og fikk møtt masse folk som satte sterke inntrykk. Spesielt da vi var på besøk i en kirke, der behandlet de oss som kongelige gjester, sang og danset for oss og med oss! Og safarien… Åh, jeg må tilbake!
  Andre som skal skrapes like etter blir Irland, grønn lykke. Og Italia, å gå tur i dolomittene og bo i små byer rundt Garda sjøen. Jeg smiler av tanken.
  🙂

 33. Så kult med slike skrapekart!

  Siden hodet mitt liker å tro det er systematisk ville jeg nok startet med å skrape mitt eget hjemland – Norge. Kjente, kjære, gamle Norge. Landet hvor livet mitt ble skapt og startet utfolde seg før verden grep tak i meg og dro meg med ut i det store ukjente.

 34. Vilde Tobiassen

  Åh, jeg ville ha skrapt Kina først. Landet jeg har bodd i i 5 år og føler meg mer hjemme i enn Norge. Landet hvor jeg har opplevd så utrolig mye, både fine og dårlige ting. Hvor jeg jeg gikk på middle and high school, lærte engelsk, lærte kinesisk, lærte meg å finne nye venner, men også å si hade til venner, hvor jeg fikk min første kjæreste, hvor jeg gikk på min første fest, fikk min første tattovering.. Tror Kina alltid kommer til å være mitt favoritt sted, det er noe spesielt ved det, other than the fact that I’m highly biased. Det er umulig å beskrive hvor fantastisk opplevelsen av å bo der har vært, har lært så mye om andre kulturer og mennesker og alt mulig.

 35. Silje Pairotte

  Nicaragua!

  Fordi det var et land jeg hadde dannet meg en mening om i mer negativ retning, men når jeg reiste dit fant jeg ut at det var en blanding av tidsreise bakoveri jungeltid på vulkanøya Isla Ometepe, og chill surfestemning i byen San Juan del Sur.

  I SJDS finner man også El Gato Negro, en magisk økologisk kaffebar- og bruktbokhandel. Full av farger, bøker som smaker reise og hengekøyestoler. Bliss.

  Disse to delene av Nicaragua er så regnbuefargede at jeg vil anbefale dem for alle!

 36. …. Jeg har hatt lyst på et sånt siden du skrev om det første gang – du treffer midt i blinken!
  Jeg vil starte meeeed…. Australia! Fordi det alltid har vært trumf-kortet mitt når alle andre bare «åååå syden blalblalb» også jeg bare «aldri syden, men AUSTRALIA» WIIIII

 37. Tanzania, fordi jeg reiser dit på bryllupsreise om 2 uker!! *Gledermegikkenoesærlig*

 38. Nicaragua, fordi det er her mitt eventyr starter om få uker, da jeg offisielt blir en globetrotter kun som 19-åring. Videre gjennom dette året blir i så fall også Ecuador, Peru, Bolivia og Argentina skrapt, i tillegg til andre land jeg impulsivt kommer til å besøke i mitt år som utvekslingselev/backpacker/girl travelling alone. Gleder meg til å skape minner, oppleve mitt år som jeg alltid kommer til å se tilbake til. Ahh, gleder meg allerede!

  Rommet mitt her hjemme er forressten også nyoppusset, og jeg er sikker på at et slikt kart virkelig ville tatt seg ut på en av mine tomme, hvite, vegger! Lykke til med oppussing : )

 39. Eline Haga

  Uganda – fordi dit skal jeg den 1.mars da jeg var en av de heldige som hadde sendt inn søknad på skolen som ble valgt ut til å reise, og dette har vært målet mitt siden jeg gikk på barneskolen

 40. England! fordi jeg skal flytte ditt til høsten 😀

 41. Caroline

  New Zealand. Fordi det var faktisk der jeg opplevde ekte kjærlighet for første gang.. Og også litt fordi det er den aller vakreste plassen i hele verden.

 42. Sri Lanka! Det er mitt andre hjemland og hvor min bestevenninne bor. Lengter etter å dra tilbake dit.

 43. Chatrine

  NEI VET DU HVA. jeg skal slutte å juge, jeg vil ha det fordi hver gang jeg ser et sånt skrapekart så tenker jeg på deg, hvor spennende du syntes det var da du fikk ditt av dine besteforeldre(?) hvis jeg ikke tar helt feil. Du vet, på den tiden da tiss-i-bånd og treet var kult. husker du meg? eller.. det heter vel, husker du oss – jeg oppdaget bloggen din og når jeg fant ut at du var i forsvaret måtte du bli kjæreste med broren min som også var i forsvaret, og jeg fortalte om deg til mamma også begynte hun å lese og kommentere bloggen din.. vi var en liten supermarie-blogg-familie som plutselig ble borte 🙁 jeg har ikke lest bloggen din på lenge, men når jeg først er innom får jeg den samme fortryllende følelsen som jeg fikk før, for du skriver så utrolig bra!!!!!!!!!!!!!!!!!! TAKK FOR AT DU FORTSATT BLOGGER, du er zuper

  Marie svarer: Haha, åååh, selvfølgelig husker jeg dere! Dere er fantastiske, syns det var så kult at både du og mor fulgte med! Takk for at du stikker innom i ny og ne, og tusen takk for en så fin kommentar <3

 44. Frankrike-Chambery.
  Jeg drømmer meg fremdeles tilbake til Chambery, med romantisk arkitektur, god vin og fyldig ost og 12 uvuderlige mennesker fra Norge, Nederland, Frankrike og England som delte leilighet, fjellturer, svømmeturer i isblå innsjøer innrammet av fjell, franske kaker, nattkaffer og evigvarende latter i 5 herlige dager.
  Men kanskje aller viktigst er det at jeg fremdeles kan lukke øynene, og det er asfalten i chambery som står under føttende mine. Jeg trenger sånne minner, for å kunne puste og tolerere at livet ikke helt farer av gårde i den rettningen jeg hadde sett for meg.

 45. Australia! fordi det alltid har stått på topplista mi over land jeg vil besøke, og høsten 2012 fikk jeg endelig opplevd det! fantastisk imøtekommende og avslappede mennesker, og et nydelig land

 46. Jeg ville skrapet Østerrike, for der ble jeg forelsket i han jeg nå har vært sammen med i 4,5 år 🙂

 47. Island! Jeg har vært i mange land, men ingen land byr på så store variasjoner innenfor et så begrenset område. Island er helt unikt.

 48. Storbritania fordi året jeg bodde der var et av de beste årene i livet mitt 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *