GET IN LINE, ASSWHOLE

Jeg vet det bare er to dager siden jeg malte mine landsmenn i rosenrøde farger, men denne frustrasjonen må jeg bare ventilere ut i ord før det går galt. For det her får meg ikke til å male, men å se rødt.

Da jeg kom til Kina ble jeg introdsert for en ikke-eksisterende køkultur. Du kan stå fremst ved disken og ha dine norske forventninger om at det da selvfølgelig er din tur, men så kommer det både en, to og tre inn fra siden og plutselig blir samtlige ekspeditert før deg. Det nytter ikke å så pent i linje og vente høflig på at ekspeditørens oppmerksomhet skal rettes mot deg, du må kjempe deg frem og kreve oppmerksomheten. Det var en kultur jeg hadde vanskeligheter med å svelge, men det gir deg liksom ingen valg – du må bare hive deg inn og bli like jævlig og spiss i albuene selv, hvis ikke får du aldri bestilt eller betalt noe som helst. Det var egentlig ganske morsomt hele (ikke-)systemet, men (!) bare fordi det var i Kina og en del av kultur- og reiseopplevelsen.

I Norge har vi en annen køkultur, men noe er alvorlig galt med den óg. Det er alltid en og annen kronidiot som ikke klarer å te seg. Jeg har NULL forståelse for de som sniker. Ikke én millimeter. Som pendler blir jeg ufrivillig vitne til noen av de største manglene ved norsk folkeskikk nesten daglig (én historie har dere allerede fått). De fleste oppfører seg, noen er til og med høflige og snille, og lar deg gå foran dem, men enkelte…. Åh, herreGUD! Ingenting provoserer meg mer, det KOKER! Si meg, hva ER det med din tid som gjør at den er mye viktigere enn min? Ser du ikke at jeg står her, og at jeg har stått her mye lenger enn deg? Du kom jo akkurat – tror du vi står linet opp her for føkkings moroskyld?

På vei inn på bussen-for-tog forrige uke kom det en yngre dame brasende inn fra siden akkurat i dét det var min tur til å stige på, hun så ikke på meg en gang. Nesa i sky. Hun bare snek seg inn på bussen, rett foran trynet mitt, enda køen bak meg var systematisk og lang. Hun krevde sin plass inn foran meg, som om det var en selvfølge at hun skulle på før alle andre. Jeg ble så forbanna at jeg ikke klarte å reagere engang. Du tror vel for faen ikke at bussen kjører før alle har fått plass? Du SER vel at det står 10 busser til rundt oss, som betyr at INGEN blir etterlatt på togstasjonen alene? Du kommer ikke fortere frem av å gå på bussen før meg og de ti bak meg, for vi skal på samme buss og den kjører ikke før alle er ombord, hvor TJUKK i huet går det an å bli?! Janteloven er jeg ingen forkjemper for, men i køkulturen bør den faktisk dyrkes. Du skal iallfall ikke komme her, rett foran trynet mitt, og tro at din tid er mer verdifull enn noen andres – blant annet vår, vi som har stått her tålmodige i køen og ventet pent på tur.

I know it’s just two days since I painted my Norwegian fellows in beautiful colors, but this frustration has to come out somehow before something goes wrong. ’cause this doesn’t make me see colours, but fire.

When I came to China I was introduced to a nonexistent queuing. You can be standing right in front of the counter and have your Norwegian expectations that it’ll be your turn next – but then suddenly one, two and three people are coming in from the side and all three of ’em will be helped before you. It makes no sense standing there in line and try to be polite, you have to fight your way through to get to the counter and demand the salesman’s attention. It was a culture I had trouble with understanding, but it doesn’t really give you any choice – you have to throw yourself in there and be just as bad as the rest of them, if not you’ll never get help. Kind of funny the whole (nonexistent)system, but only ’cause it was in China and a part of the culture/travel-experience.

I Norway we have a whole other culture of queing. We’re standing in line. Usually. But something’s clearly wrong with ours as well. It’s always SOMEONE who’s being a dick about it. I have NO understanding what so ever with those creeps. Not an inch. As a commute (traveling with train and bus to work everyday) I sadly get to witness some of the shortcomings with the Norwegian manners on daily basis. Most of those travelers are behaving, some of them are even polite and let you in in front of them in the line, but others… OH MY GOD! NOTHING provokes me more, it’s BOLING inside of me! Tell me, WHAT is it with your precious time that makes it more valueable than mine?! Don’t you see that I’m standing here, and that I’ve been her so much longer than you? You just got here – do you think we’re standing here in line just for fucking fun?

I was entering a bus the other day, when a lady came sneaking up from behind and threw herself in front of me just when I lifted my foot to get on board. She didn’t even look at me, but had her nose up in the sky. RIGHT in front of me, even the queue behind me was systematic and long. She demanded her place in front of the line, as if it was a course that she was suppose to get in before everyone else. I was so pissed off I couldn’t even react. You don’t fucking believe that the bus will drive and leave you behind? Can’t you SEE all the buses around us, no one of us is getting left behind alone! You won’t get to your job faster by sneaking around like that, the bus won’t leave until everyone’s on borard, how MORON can a humanbeing be?! The Law of Jante is a law I’m not a fan of (it says that you shall not look at yourself as a better person than everyone else) but when it comes to the queuing – the Law of Jante should be hailed. At least – you shouldn’t come here right in front of everyone’s face and expect us to think it’s OK that you’ll behave like you’re better and more important than anyone else. You’re time is NOT more valueable than ours so GET IN LINE!

9 kommentarer

 1. Sinnataggen! Men det er godt å få ut sånn frustrasjon! Det er til og med folk som sniker seg foran meg inn i sånne dumme «kjøpesenter» dører som snurrer på Nationaltheateret stasjon på morgningen. DA har de dårlig tid altså….

  Marie svarer: Dårlig tid er én ting, hadde det nå bare NYTTET å snike på den måten… De kommer jo fremdeles ikke fortere frem, for kjøpesenterdøra og bussen går akkurat like fort/sakte uansett hvor i rekka du står. Åh, mennesker. Folkeskikk skulle vært påbudt.

 2. Snikere er kjipe! Normenn er generelt dårlige på kø, men heldigvis er de fleste hyggelige og vet hvor deres plass er.

 3. Jeg hadde blitt sint jeg også. Herre fred. Som Prudence sier i Askepott 2 «Slikt gjør man bare ikke» 🙂

 4. Kjenner veldig igjen den køkulturen du beskriver fra Kina. På slutten av mitt Kina-opphold hendte det stadig at jeg slo til en og annen kineser når jeg skulle av eller på banen sammen med ørten kinesere. Enkelte ganger trengte man jo nesten ikke å gå selv, fordi man var klemt inne blant mange andre som skulle samme vei :-p

 5. Hahahahahaha!! Du har så sinnsykt rett! Jeg går også rundt og irriterer meg over denne elendige køkulturen daglig. I går kjefta jeg på en venninne fordi hun skulle til å gå på bybanen før folk hadde rukket å gå ut. Jeg bare: «DU MÅ IKKE GÅ INN FØR ALLE ANDRE HAR GÅTT UT!! OG IKKE STÅ I VEIEN!!» Haha, folk bare stirret på meg som om jeg var helt kronidiot. Men jeg vil ikke unnskylde meg for at jeg er veldig britisk når det kommer til å stå i kø.

  Samme dag sneik ei dame før meg i køen på butikken. Altså, jeg stod og venta på tur, og så braser hun arrogant forbi meg og stiller seg bak damen som stod fremst. Greit nok, jeg stod en og en halv meter unna, men det er fordi jeg ikke liker å puste folk i nakken. Herregud. Jeg var så irritert der jeg stod at jeg forbannet den fremme damen i mitt stille sinn og håpte hun fikk elendig karma for resten av livet. Hjertesukk.

 6. Åh, jeg er så enig!!

 7. Ååårh, eg er så einig. Når det faktisk er eit køsystem her så bruk det!
  Sist eg blei sint fordi ein sneik var i kø til innsjekkingsautomatane på Heathrow. Me sto i éin kø til to maskinar, og det er då ganske tydeleg. Så kjem det ein og snik og stiller seg rett bak den som driv med eine maskina. (Det viste seg at innsjekkinga hans var stengt, så mogleg han hadde dårleg tid, men då kan ein spørje!)

  Sjelda eg tørr å seie i frå, men ein gong i sumar sa eg i frå når det blei opna ny kasse på Ica og ei dame kjem frå langt bak og prøver seg å gå rett inn. «Unnskyld, men det står andre i kø før deg», sa eg og gjekk føre ho. Ho mumla noko som «herregud da…» Det er eigentleg godt når ein tørr å seie i frå.

  Hurra for deg Hilde! Folk som går på kollektivt før andre har gått av har eg så lyst til å gje ein albove i andletet. Det fristar så å «skumpe» borti når ein går ut. Må hukse å puste. Folk ass.

 8. Annemarie

  Herregud, så enig! Jeg hater at folk ikke kan ha køkultur! Både i kassekø på matbutikken og av og på kollektivtrafikk. Gir de gjerne en dytt ved et «uhell» jeg, blir så mektig irritert. Irriterer meg også over gamle damer som, uten å spørre, prøver å snike seg foran meg i køen på matbutikken, enda de har mye mer i kurven sin enn meg.
  Godt å få ut litt frustrasjon! 😛

 9. Kjenner til den følelsen i hvert fall! I England er kø-kulturen helt fantastisk, der kan man bli en ufrivillig sniker hvis man ikke er klar over det (snakker av erfaring), og der er de ikke mye hyggelige hvis du blir oppdaget 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *