NEW BREATH


ph_priv

Rise and shine! Jeg må starte dagen med å smile bredt til mitt lille land. For det er mange grunner til å smile. Jeg er så flink til å rope ut når jeg blir behandlet pent i alle andre land, når JEG HAR VÆRT UTLENDING og Norge ser så kaldt og hjerteløst ut i forhold. Jeg bare kjefter. På landet med sine kalde skuldre, neser i sky og SPEIL TIL VINDUER. Jeg er flink til å henge med hodet over hjemlandet fordi andre land oppleves så mye hyggeligere, men ikke så flink til å bruke den samme stemmen når hjertet mitt varmes av mine egne landsmenn. For de vet og varme de óg.

Ta Gardermoen, for eksempel, da jeg skulle til Israel. Jeg satt alene og tok en øl. Telefonen min led en sakte død, så jeg så rundt meg i puben etter en lader, fant en og marsjerte i retning. Da kom vedkommende som satt ved laderen tilbake fra disken med en ny øl, jeg bråstoppet, forstod at plassen var opptatt og skulle til å trekke meg tilbake da han slo ut med armen og ba meg ta plass. Han trengte også lader. Hadde ikke oppdaget den uten meg. Så laderen førte oss sammen, nå satt vi der – to ensomme ulver, og tok en øl sammen mens telefonene ladet. Vi lo, snakket om reisene våre, om hva vi skulle. Snakket om stormen Hilde som hadde dratt opp trær ved røttene der han kom fra. Han viste meg bilder av barna sine som lekte i de falne trærne dagen derpå. For en vakker, fremmed åpenhet foran ei du ikke kjenner i det hele tatt, og ei du mest sannsynlig aldri kommer til å se igjen.

Og flyet jeg nesten misset i Tel Aviv. Tre andre nordmenn holdt nesten på å miste sitt, så vi delte minibuss på flyplassen som skulle frakte oss til flyene våre før de tok av. Pratet i vei. Om en jul i Thailand. Om hvor tøft det var av meg å reise rundt alene. Ønsker om en fin reise, god jul og vink farvel. Litt tidligere på reisen hadde en av de som satt på denne minibussen sluppet meg foran han i køen. En liten gest som dét gjør så uendelig mye mer enn kreftene det tar deg å utføre den. Det var som han strikket en mariusgenser til hjertet mitt, jeg ble så varm og glad!

I helgen var jeg i Bergen. Spurte busselskap-mannen om hvordan jeg enklest kom meg til Loddefjord fra flyplassen. Mannen brautet i vei om at jeg måtte ta bussen til Festplassen, – er du kjent i Bergen? Nei, men sjåføren annonserer festplassen – fortell han at du skal av der, og hvor du skal, så viser han deg hvor du må ta neste buss! Ikke sant? Han spurte igjen og forsikret seg om at jeg hadde fått med meg all informasjonen jeg trengte for å komme meg av på riktig sted. Humøret mitt steg til himmels på en ellers så mørk og kjølig fredagskveld.

Det kalles egentlig bare høflighet, det krever ikke så mye av deg og gjør verden så mye vakrere for de som tilfeldigvis streifer innom livet ditt en vakker dag på vei til et annet sted. 

Rise and shine! I’ve to start the day by hugging my own country. I’m so good at telling the world how great it is, compared to my cold and unpleasant Norway, and not so good at using the same voice when my own country makes me feel welcome. The last couple of weeks I’ve met so many beautiful people. Like the guy I randomly had a beer with at the Airport before I went to Israel. I was looking for a charger for my phone, found one at a table that he returned to just in that very moment. I was gonna leave him alone, but he told me to sit down – we finnished the beers together and he told me stories about his home, showed me pics of his children, such an open conversation – which I’m not used to here in Norway. Or the Norwegian old couple I shared a bus with on the Airport in Zürich. Talking about a Christmas in Thailand, how brave I was to travel alone – we said goodbye and safe travels. The man even let me go before him in line earlier that day. Such a small thing to do, but it makes huge joy for the reciever. It was like he knitted a sweater for my heart – I was so warm and happy! And in Bergen last weekend – the bus man was so helpful, he wouldn’t let me go before he was sure that I knew all I needed to know to get to the right bus. It’s called being polite – and it doesn’t take much of you. It makes the world so much more beautiful for those who randomly bump into your life someday, on their way to other places. Be nice!

6 kommentarer

 1. I always love reading your positive blogs. Makes me want to travel right away! December is for being grateful though, for the people that surround you. That’s what you express here, and i appreciate that so much 🙂

  Marie svarer: Thank you so much! <3

 2. Så sant så sant, nordmenn er engentlig ganske hyggelige. En venn og en kompis av han gikk Norge på langs for noen år siden. De har fortalt at de møtte så utrolig mange vennlige folk. Mennesker som ikke kjente de i det hele tatt lot de få et sted og sove og mat på bordet! 🙂

 3. Koselig å høre sånn små historier 🙂 Vi, nordmenn, er ikke alltid så kalde som vi skal ha det til 🙂

 4. Jeg vet jo også at nordmenn kan være fantastisk flotte folk, men det er deilig å lese om sånne hyggelige møter en gang i blant. Man blir så vant til å tenke på oss som kalde mennesker med flakkende blikk og sure miner! Det er mye hyggeligere å tenke på oss som åpne, hyggelige og hjelpsomme en gang i blant 🙂 Men, senest i går traff jeg på en av de typiske kalde og sure menneskene – på POSTEN av alle steder. Og da blir man jo ekstra forbannet når dama bak disken på postkontoret så vidt orker å gjøre jobben sin! *frysninger*

  Marie svarer: Æsj, mange av de óg dessverre… Men flertallet er heldigvis oppegående, fine mennesker!

 5. Såå sant! Mye koseligere å oppleve hyggelige mennesker en dag, enn negative… Noen folk virker innstilt på å bare klage og å være sur, det gjør alt så mye bedre om man bare har en positiv innstilling og prøver å være hyggelig!
  Står i kassa på en butikk, og noen dager virker det virkelig som om noen kommer inn bare for å klage og kjefte på alt… Setter enda mer pris på hyggelige kunder når man møter så mange sure..!

 6. Ja! Åh, så fint. Det er så viktig å huske på at det skal SÅ lite til, og det gjør dagen bedre både for en selv og andre! Takk for påminnelsen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *