ENTER AND EXIT

Er du litt redd for at det skal være vanskelig å komme seg inn i andre land med et stempel fra Israel i passet?

Nei, Israel har sluttet å stemple pass, de. Du får i stedet en liten plastlapp i passkontrollen, hvor det står at du har tillatelse til å oppholde deg i landet. Den må du vokte med livet ditt, for uten den sliter du når du skal hjem, eller hvis du blir stoppet på gaten og spurt om å vise legitimasjon. Når du reiser ut av landet får du en ny lapp som sier at du har tillatelse til å forlate Israel igjen.

Tips: Jeg bruker LANDSIDER.NO for å finne informasjon om inn- og utreise til landene jeg skal til. Der oppsummerer de også kultur, sikkerhet og helsesituasjon.

Tenkte å skrive litt om inn- og utreise også, ettersom jeg hadde sånn angst for det, haha! Innreisen gikk relativt fint. Jeg som skilte meg ut i mengden med mitt blonde hår og blå blikk, ble stoppet først én gang, i toppen av rulletrappa på vei ut fra flyet. Sikkerhetsbetjenten spurte meg ut om hva jeg skulle i Israel, hvor jeg skulle bo, hvem jeg skulle møte, slike ting. Hun slapp meg etterhvert videre til passkontrollen, hvor jeg igjen ble stilt mye av de samme spørsmålene. Derfra var det fritt frem, og ut i ankomst. Tonen på betjentene kan oppleves litt krass og fordomsfull, men jeg har inntrykk av at det bare er kulturen deres. Jeg møtte noen fra Israel da jeg reiste jorden rundt også, og fikk det samme inntrykket da. (Uten å skjære alle over en kam, så klart – noen av de smiler og er hyggelige!)

Hjemreise. Og det er her jeg har lest de fleste «skrekkhistoriene» om kameraer som blir gjennomgått bilde for bilde, datamaskiner som blir konfiskert, etc. Jeg ble tipset om å møte opp på flyplassen i goood tid. God tid = ca 3 timer. Og det var smart av meg, for her må du gjennom MANGE sikkerhetskontroller. Først ute ved gate, hvor de spør hvor du skal og tar en kikk inn i bilen din/taxien. Deretter kommer du inn på flyplassen, i avgangshallen og står i kø for å scanne bagasjen du skal sjekke inn. Etter de har scannet den, sender de den videre til en manuell kontroll derom du har noe mistenksomt i kofferten. Jeg hadde kjøpt et par keramikkgjenstander som slo ut på noe i scanneren, dermed måtte jeg i ny kø og få bagasjen gjennomsøkt av en sikkerhetsvakt der. Etter de har undersøkt det de trenger pakker du sammen tingene dine igjen, og sender av gårde kofferten ved innsjekk, før du steller deg i neste kø – for håndbagasje. Her gjør de det samme – først scanner de veska, så går de gjennom for hånd. Og du må selvfølgelig scannes fra topp til tå du også. (Det er lett å glemme at de gjør dette for vår egen sikkerhet, når du står der og stamper i kø med hundrevis av fremmede fra en hel verden rundt deg…. Kaos! Klaustrofobi! MENNESKER! Ahh)

Og SÅ løper du videre til passkontroll, hvor de «sjekker deg ut» av landet igjen – og gir deg den plastbiten for avreise jeg nevnte ovenfor. Og så er du free to go to gate. Jeg tror jeg brukte ca 2 timer til sammen, på å komme meg gjennom hele flyplassen og til gate.

Det er bare å være ærlig, og svare på det de spør om, så går det veldig fint! Jeg hadde ingen grunn til å stresse meg så mye opp som jeg gjorde – så lær av mine feil, så sparer dere kanskje et par grå hår…

Billettene betalte jeg ca 3000,- for, tur/retur Oslo – Tel Aviv. Det er med en mellomlanding, og det tar ca 7 timer til sammen.

Ps. Må forresten skryte av Swiss Airlines – herregud, for en service! Flyet vårt fra Oslo var litt forsinket, så jeg rakk i utgangspunktet ikke mitt neste fly fra Zürich til Tel Aviv. MEN Swiss hadde allerede snakket med tårnet og ordnet – for da vi landet stod det en bil klar på utsiden av flyet, og en mann klar med skilt RETT utenfor døren som geleidet meg og tre nordmenn som skulle til Bangkok ut, og raskt bort til våre neste fly. Han plukket opp bagasjen vår, fikk det på plass i riktig bagasjerom og sørget for at rumpa mi traff flysetet NØYAKTIG da klokken slo departure. Magisk! Swiss Airlines – en FET tommel opp. 

Q: Are you not afraid that a stamp from Israel will cause you problems getting into other countries afterwards? No – Israel has stopped stamping passports. Now you only get this piece of plastic that tells you’re allowed to be in the country. And about getting into Israel – and out again (since that was my biggest worry haha): No problem. I only got stopped twice on my way into Tel Aviv, first when I got out of the plane and next in the Passport control. They only asked Q’s about my stay, who I was meeting, where I was sleeping, such things. And then I got the piece of plastic and was free to go. When you’re leaving Israel again you need about 3 hours for the security check. They’ll check your check-in bag twice (if the scanner is finding something funny in your bag – they’ll go through it by hands as well), and then your handbag twice – with a scanner, and with their hands. And it’s a lot of queues and people so make sure you’ve got plenty of time! No need to stress out like I did before I went haha. I paid about 3000 NOK all together for the travel. 

Oh and I need to applaud Swiss Airlines. What a service! My plane from Oslo was a bit delayed, so I wasn’t suppose to make it to my next flight from Zürich to Tel Aviv. But Swiss had already taken care of that – a car was waiting for me right outside the airplane, so I could just jump in when we landed and the driver made sure that I got my luggage into right aircraft and that I made it to my seat right in time for departure. Amazing! Thank you, Swiss!

4 kommentarer

 1. Er litt spent på dette da jeg skal til Israel igjen i mars 2014 (var der mars i år og, men på skoletur), spent på om jeg blir spurt om masse rart! Slapp jo alt dette sist, da vi var 160 stk som kom med eget fly.

  Også må jeg bare si at de solnedgangbildene dine fra Tel Aviv er heelt FANTASTISK fine!! Skal besøke Tel Aviv også, og det ser ut som en veldig fin plass! Tar gjerne i mot tips om ting å besøke der 🙂

 2. Monica Serina

  Åh, jeg hadde nesten glemt alle sikkerhetskontrollene du må igjennom for å få reise ut av landet! Det var egentlig en ganske morsom opplevelse, spesielt når de foran deg i køen klarte å svare ja på spørsmålet om de hadde mottat gaver fra fremmede midt i køen til første bagasjesjekk av noen sikkerhetsvakter. Israel er et vakkert land! Jeg vil så veldig gjerne tilbake – og det helst om ikke så alt for lenge 🙂 Kjekt å følge deg på dine reiser ut i verden! Du får reisehjerte mitt til å brise litt iblant – men det går fint 🙂

 3. (first time commenter but a long time reader 🙂

  Thanks so much for this Israel visa info; I’m travelling there next year, along other Middle Eastern countries and I was worried that I’ll have to get two copies of passport, haha. I do have 2 long term visas for Egypt in it already so I hope that won’t be a problem? Also; did they (the security staff) ask you if you visited Palestinian territories?

  Also, Swiss Airlines are the best! The same thing happened on my flight through Zurich, their personal pick-up service is excellent! (being upgraded to Business is not too shabby as well, but now I’m bragging 😉

  Thanks for all the info again! 🙂

  Marie svarer: Thanks for commenting! 🙂 I’m glad you liked the article. Sooo excited about your Middle East travel, I wanna do the same! No, I read that Egypt and Jordan is fine, so I don’t think that’ll be a problem. They didn’t ask me about Palestinian territories, but they look through your passport to see where you’ve been. Yeah, amazing, right?! I love Swiss, haha! You even god Business class?! Luckyyy! I got the same when I traveled as a backpacker – felt so misplaced among these men in suits, with my snappy backpacker pants and messy hair haha.

 4. Elisabeth

  Nå ble jeg så glad for at du skrev om dette!
  Jeg reiser til Israel i påsken og til USA i jula. Og jeg er et nervevrak bare jeg tenker på sikkerhetskontrollene. Jeg blir stressa nok i Norge så det kan bli interessant å komme seg gjennom noen av de strengeste i verden.

  Derfor er det så fint å lese at det gikk så greit med deg! Jeg får bare pugge adressene vi skal bo på og sånt. Jeg krysser fingrene for at alt går bra (noe det som oftest gjør).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *