SKIP ONE CHRISTMAS

-Skal du ha pakkekalender i år OGSÅ, da, Marie?
-Er jeg ikke datteren din i år OGSÅ, mamma?

Et spørsmål like selvfølgelig som at Grevinnen og Hovmesteren sendes lille julaften. Man blir aldri for gammel for pakkekalender, en uskreven regel. Da jeg gikk på ungdomsskolen hadde vi en vikar som kunne fortelle meg at hun i en alder av 27 voksen fremdeles fikk pakkekalender. Det har jeg brukt som argument siden. Og det er ikke bare pakkene som gir meg hjertebank hver morgen i desember, det er nissen de henger på også. Pappa har LAGET den selv – til meg, da jeg var liten! Den er så fin! Pappa er så flink.

Jeg har fysisk gledet meg til desember siden september, mentalt siden sommeren. Jeg var som de fleste av dere vet på en øy i Stillehavet, Guam, i fjor jul og hoppet på den måten over den tradisjonelle julefeiringen som jeg er vant med. Julemorgen på NRK1 med strømpe og julefrokost med mamma og pappa, ble erstattet med grilling på stranda med chamorro-familien Benavente (chamorro er navnet på de innfødte på Guam), og en julekveld som her hjemme ringes inn av Sølvguttene, nytes med ribbe og gaver som åpnes etter alder, ble flyttet én dag frem (25.) og byttet ut med lokal dans og julebuffé i første etasje på et bedre hotell. Jeg storkoste meg, åh so very much, men ingen jul er som den julen jeg kjenner her hjemme, og fordi jeg misset fjorårets treffer den meg med dobbel kraft i år. Her om dagen måtte jeg rett og slett avbryte midt i løpeturen da jeg passerte en busk med julebelysning på. Jeg ble stående midt i gata under stjernene og bare beundre. For en BUSK!

Desember, du river meg over ende i år. ALLE burde hoppe over en julefeiring hjemme en gang, så skal du se at desember føles like magisk ut som den gjorde da du var liten.

Og så er det så mange der ute som ikke er like heldige som meg, som ikke har julefeiringer å hoppe over, lengte etter når du er borte et år, og prøve å gjenskape hver eneste desember. Ingen minner å dyrke, ingen varme, ingen desemberglede. Ekstasen min i år gjør ikke at jeg glemmer dét. DETTE er en tekst jeg har skrevet til dere, jeg re-poster den i år også, i håp om å minne dere på at det er greit å ha en jul som ikke er så påtrengt koselig, varm og lykkelig. Det er greit å klage, selvom det er jul. Det er greit å være alene, det er greit å grine, det er greit å gi faen. ‘God jul’ skal ikke være en mental tvangstrøye, men en jul basert på det du har, de du har rundt deg og hvordan du har det – uansett hvilke følelser, sorger og gleder du bærer på. 

Are you having a calendar this year as well, Marie?
Am I you daughter this year as well, mom?

A question just as obvious as Christmas Eve. You’re never too old for a calendar – that’s an unwritten rule. When I was in middle school we had a teacher that told us that she still got a calender from her mom – in the age of 27. I use that as an arguement ever since. And it’s not just the small gifts hanging on my calendar – is that santa claus that’s holding ’em as well. My dad made that to me when I was a little girl. I love it! He’s the best. 

I’ve physically looked forward to Decemer since September, mentally since the summer. As you know I was in Guam last December, celebrating with the chamorro family I met there. I loved it, but I have to admit that nothing beats a Christmas with my family. So since I skipped the last one – this one hits me twice as hard. I’m so excited about everything! The other day I had to disturb my run because I passed a bush decorated in Christmas lights. I just stopped and stood there staring at it – so beatuiful, haha.  December – you tear me up this year. I recommend all of you to skip a Christmas, then you’ll se that you’ll get just as excited as you did as a child next time you get to celebrate with you family. 

3 kommentarer

  1. Haha, åh meg og meg og! Julekalender er så koselig. Når jeg var lita var det så supert om vi var borte noen dager, for da var det plutselig tre gaver å åpne når jeg kom hjem ^^
    Jeg lager julekalender til mamma og, du burde gjøre det – om du ikke har gjort det før, voksne blir like glade 🙂 Er ikke for de dyre, men heller kalendre fylt med søte og omtenksomme gaver ^^

    Marie svarer: Det er superkoselig! Haha, herlig, jeg tar gavene mine MED meg, jeg… Må ha en pakke hver morgen! Åh, jaa, så snill du er! Jeg lagde julestrømpe til mamma og pappa en gang, superkoselig! Gaver og omtanke er koselig året rundt, uansett alder <3

  2. HELT ENIG! Jeg er 20 og har den.
    Tenk at pappaen din har laget den nissen. Jeg fikk bakoversveis da jeg leste det – den var virkelig nydelig!

  3. Har aldri fått pakkekalender jeg, har heller fått en ganske dyr og stor gave på selve julaften. Synes det er fint det også! Mange får kanskje begge delene, men har alltid klart meg fint med en skrapekalender/sjokoladekalender. I fjor var hele familien hos broren min i USA, så selve julefeiringen ble ganske så annerledes. Men for to år siden lagde jeg en pakkekalender til foreldrene mine. Den falt i stor smak 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *