RIO DE JANE-I-WANNA-GO-HOME

Jeg blar gjennom bildene mine fra Rio med et hjertens sukk. At jeg kunne være så naiv. Det som skulle bli det o’ store karnevalet, selveste paraden i Rio de Janeiro, en stor drøm som er listet opp på SÅ mange bucketlister over hele verden, kokte ned til å bli noen skikkelig kjipe dager. En 43 år gammel mann, gift fikk jeg vite i ettertid, som bygde meg opp med en forestilling om hvordan dagene mine i Rio skulle bli – for så bryte meg ned igjen med manipulasjon, sexdrikkeleker og en ugrei oppførsel. Jeg skal ikke gjenta hele historien, dere kan lese den HER.

I’m browsing my pictures from Rio with a sigh. I can’t believe I could be that naive. It was suppose to be the oh so big carneval, THE parade in Rio de Janeiro, a big dream listed on so many bucket lists all over the world, but it turned out to be some really bad days. A 43 years old man, married someone told me after I left, that buildt me up with a picture of how my days in Rio were gonna be – and then break me down with manipulation, sex drinking games and a mean behaveior. I won’t repeat the whole story – you can read it HERE, use Google Translate.

Den første kvelden, før fyren dro opp sexlekene sine, tok han med meg ut i gatene for å se hvordan de lokale karnevalene så ut. Den store paraden i Rio som dekkes årlig av medier over hele verden er jo én ting, de lokale festene noe helt annet.

The first night, before the guy started his sick sex game, he brought me out in the streets to see how the locals were celebrating the big carneval. The big parade in Rio that media all over the world is writing about is one thing – the local parties is something else.


Her var nabolaget mitt, en snau times busstur uten for sentrum av Rio:

My neighborhood, a short hour outside the senter of Rio:

Sofaen:

The Couch:

Og bikkja som holdt meg med selskap da jeg trengte det mest:

And the dog that kept me company when I needed it the most haha:

Dag nummer to tok mannen med seg meg og den kinesiske sofasurferen, som også bodde hos han, til Jesus. For nei – jeg bodde ikke hos han alene. Men de andre sov i underetasjen, mens jeg lå på soafen i samme etasje som han. Skjønner jo i ettertid hvorfor han plasserte meg der….

Day 2 the guy brought me and the Chinese couchsurfer that also stayed with him – to Jesus. ‘Cause no, I wasn’t there alone – but the others slept in the first floor, while I slept in the same floor as the guy. I understood why later…

Men tilbake til Jesus – utsikten derfra var helt nydelig!

But back to Jesus – the view was amazing! 

Den tredje dagen var den verste dagen. Kvelden i forveien, etter vi kom hjem fra Jesus, spurte hosten min om vi ikke skulle kose litt. Eller, han spurte ikke engang. Jeg uttrykte at jeg var trøtt og ville sove, og siden det var i hans stue jeg sov, måtte jeg på en måte få lov. Det fikk jeg, men først, sa han, «vil jeg at vi skal kose litt». Jeg sa nei. Kanskje jeg var språkforvirra. Han spurte om jeg visste hva «cuddle» var, det engelske ordet. Jeg svarte at det var sånt man gjør med katten. Og så lo jeg vantro av hele oppførselen hans. Helt i orden, svarte han. Helt i orden? Hvordan kan du fortelle meg at det er ‘helt i orden’ at jeg ikke vil kose med en vilt fremmed, sexdrikkelekende mann på 43? En sånn situasjon er ikke helt i orden i det hele tatt. Og bare det faktum at dét var svaret hans til mitt nei til å kose sier alt om hans manipulerende, ekle væremåte. SELVSAGT er det helt i orden, det er så i orden at man ikke skal være nødt til å si «helt i orden» engang. Du foreslår ikke for ei fremmed 22 åring som er avhengig av at du er trygg og til å stole på, at dere skal kose litt!

Det jeg skulle frem til: den tredje dagen var dagen etter han ble avvist, og dermed fikk jeg et inntrykk av at han ville hevde seg. Straffe meg. Hente inn æren sin igjen. Så han sendte meg alene ned til Rio sentrum, uten veibeskrivelse hjem igjen – med et løfte om å møte meg der sånn at jeg kunne sitte på hjem igjen. Et løfte som aldri ble holdt. Jeg var så redd. Dere kan lese hele den historien HER. Den verste kvelden på hele den syv måneder lange verdensreisen.

The third day was the worst. The night before, after we came home from Jesus, my host asked me if we should cuddle for a while. No, he didn’t even ask. I said I was tired and wanted to sleep, and since my bed was his couch I had to ask if it was OK. It was, but first, he said, «I want us to cuddle for a while». I said no. Maybe I didn’t understand. He asked me if I knew what «cuddle» ment, the English word. I answered: It’s what you do with your cat. And then I laughed of his creepy behavior. «That’s alright», he said. That’s alright? How can you tell me it’s ‘alright’ that I didn’t wanna cuddle with a stranger, sex drinking gaming man in his 43s? That situation is not OK at all. And the fact that THAT was his answer to my NO says everything about his manipulating, creepy way to be. OF COURSE it’s alright, it is so alright that you don’t even have to say ‘alright’. 

My point: the third day was the day after I rejected him, and ’cause of that I got a feeling that he needed to feel get back at me, to get his honour back. To feel a man again. So he sent me alone downtown to Rio, without any directions on how to get back home – with a promise that he would meet me there. A promise he never kept. I was so scared that night. You can read the whole story HERE. The worst night in my seven months long journey. 

Når det er sagt – dere skal vite at jeg har perspektivet i behold. Det kunne vært så mye verre, og det vet jeg. Drap, ran, kidnapping, menneskehandel. Jeg kunne blitt voldtatt den første kvelden, for så dritings ble jeg i flukten fra sexoppgavene appen hans spøy ut. Og mange spør seg hvorfor jeg ikke sa nei, hvorfor jeg ikke flyttet ut, hvorfor hvorfor hvorfor. Hadde jeg gitt dere mine to sko hadde det vært enklere å få dere til å forstå.

When that’s out – I want you to know that I have my perspective in control. It could’ve been so much worse. I could have been raped that first night, that’s how wasted I got by trying to escape the sick sex tasks his app were puking out. And many ask themselves why I didn’t refuse, why I didn’t move out sooner, why why why. If I had given you my two shoes it would’ve been easier for you to understand.

Her sitter jeg på trappen den natten jeg ble forlatt i Rio. Hvorfor jeg ble så lenge som jeg ble: Han hadde to ansikter. Det skjedde noe da han plantet et førsteinntrykk hos meg, han virket så trygg, avslappa, snill og kul. Jeg var så sliten, og slapp på en måte alle bekymringer ut da jeg ble overbevist om at han var en kul fyr. Jeg orket ikke at dette skulle være et sted jeg måtte kjempe mer – hadde allerede kjempet så lenge mot ensomheten i Recife, hvor ingen ville snakke engelsk med meg. Noe i mekanismen min klarte ikke å forstå at han vekselvis kunne forvandle seg til å bli et så stort rasshøl. For det vekslet sånn! Så kul og flink til å presentere byen sin på dagtid, så annerledes og ekkel på tomannshånd hjemme om kvelden.

Hvorfor jeg ikke sa nei til sexspillet: Hva kunne da ha skjedd? Stor, voksen mann mot liten jente alene i Rio. Hvem kunne jeg be om hjelp, hvor skulle jeg dratt, hvordan skulle jeg kommet meg dit, midt på natten? Jeg hadde så mange vurderinger og tankeprosesser de dagene jeg var i Rio. Når jeg forteller historien her hjemme er det alltid JEG som er gal. Det er JEG som var syk i hodet som dro dit, bodde der, ble med på det. Jeg skal ikke si at jeg ikke kunne ha taklet det annerledes, men sånn jeg leste situasjonen der og da var det bare å ta minutt for minutt, være høflig og jatte med. Og håpe på det beste. Og det gikk jo bra, heldigvis gikk det bra. Han var ekkel – men ikke så ekkel.

That pic above is from the stairs the night I got left alone in Rio. Why I stayed as long as I did: He had two faes. Something happened when he gave his first impression when we first met, he seemed so safe, relaxed, kind and cool. I was so tired, and let all my worries go when I thought I had come to a safe harbour. I didn’t manage this to be a place I had to fight more – I had already fought so long against the loneliness in the city where no body talked English with me. Something in my mechanism could not understand how he could be such a nice guy and then suddenly become an asshole. ‘Cause he changed like that! So cool and nice presenting his city in day time, and so different in the night. Why I didn’t say no to the sex game: What could have happened? Big, grown up man against small girl alone in Rio. Who could I ask for help, where should I go, in the middle of the night? I had so many reviews over and over again in my head, so many thoughts. When I tell the story back home – I’m always the crazy one. I was the sick one to go there, stay there, join the game. I’ll not say that I couldn’t have dealed with it differently, but how I read the situation there and then – I could only take minute for minute, be polite and talk along. And hope for the best. And it did go well. LUCKILY. He was nasty – but not THAT nasty.

Den nydelige kanina som reddet meg ut av angst og panikk den kvelden jeg ble overlatt til meg selv i Rio. Vi har fremdeles kontakt på Facebook!

The beautiful bunny that saved me from my panic attack the night I got left alone in Rio. We’re still in touch at Facebook!

En kald elv fyren tok meg med til en av dagene, hvor de lokale drar og kjøler seg ned.

A cold river the guy took me one of the days, where the locals go to coolen up.

Og så la jeg hele Rio bak meg, og satte nesten mot Sao Paulo. En fantastisk fin busstur, jeg fikk plass ved siden av en brasilaner som kunne engelsk nogenlunde ok, så vi snakket store deler av natten. Vi har også kontakt på Facebook!

And then I left it all behind and went for Sao Paulo. Such a nice bus ride, I got a seat next to a Brazilian that spoke some English so we talked all night. We’re still in touch at Facebook aswell!

Nå skyggela den dårlige opplevelsen med hosten min mye av Rio, men som by var den stor og flott. Den minnet meg mye om Cape Town, og der hadde jeg allerede fått den WOW-følelsen, derfor var ikke Rio såååå spesiell for min del. Det er det jeg hører folk si, enten elsker du Rio (slik jeg falt pladask for Cape Town – for det er samme konsept, storby med strender og natur) – eller så syns du byen er overvurdert. Jeg syns Rio var overvurdert. Det er bare plass til én Cape Town i hjertet mitt.

My bad experience with the host kinda painted Rio in dark colours, but as a city – it was big and beautiful. It reminded me of Cape Town, and there I had already got this WOW-feeling, so Rio wasn’t very special to me. I hear people say that – either you love Rio, or you think it’s overrated. The last one is for me. I had only space for ONE Cape Town in my heart.

9 kommentarer

 1. Leste dette innlegget og de du har linket til her, og noen til, og jeg er rett og slett målløs! Hadde jeg vært deg i Rio tror jeg nesten ikke jeg hadde klart meg. Kjenner nesten litt på redselen mens jeg sitter her og leser, selvom det ikke kan sammenlignes med det du faktisk opplevde! Han hosten din håper jeg virkelig ikke får flere couchsurfere på besøk, noe så ekkelt og skummelt! Men som du sa, det kunne endt mye verre, men det du opplevde var ille nok, har alltid sett for meg noe slikt i mine verste drømmer, å være alene i et land hvor man ikke kan språket, og ikke får hjelp, heldigvis fikk du det!

 2. Uansett hvordan det hele utløp seg vil jeg bare si at, vet du hva? Fy søren du er tøff du. Vi alle hadde takla det forskjellig, og det er som du sier, at man må gå i dine sko for å vite hvorfor du gjorde som du gjord

  Det er virkelig trist at det finnes sånne mennesker i denne verden og at de kan være så manipulerende. Men jeg synes også det er bra at du også klarer å ha perspektiv til å se på det positive som har skjedd. Jeg er så glad på dine vegne at du møtte folk som brydde seg og hjalp deg, og Særlig at du fortsatt har kontakt med dem enda. Virker som mennesker som er verdt å ta vare på.

  Jeg beundrer deg for ditt mot over å ha delt en så vond hendelse som dette med oss. Men det at du åpner opp og forteller så ærlig om dette virker for meg som om du har klart å legge det litt bak deg(om ikke enda mer bak deg). I så fall viser det bare hvor sterk du er. Beundringsverdig! Det er ikke hva en person har opplevd, men hvordan de kommer seg / reagerer etter opplevelsen som viser karakterstyrke.

 3. Eg sit her og LES dette og får vondt i magen, trur ikkje eg greier førestille meg korleis det var å oppleve det. Det gjekk som du skriv heldigvis bra, men for noko dritt at du måtte oppleve det. Var han registrert hos couchsurfing? Håpar du har lagt igjen ei klar melding på kva for ein fyr han er, om han er reigstrert der.
  Og, heia superkaninen!

 4. Håper du la igjen et passende review av ham på couchsurfing slik at andre er klar over hvordan han er.

 5. Jeg får så vondt inni meg når jeg leser om dagene dine i Rio, og samtidig får jeg utrolig stor respekt for deg. Du er virkelig sterk som klarte å holde hodet så kaldt i den situasjonen. Jeg skjønner godt at du handlet som du gjorde, noen ganger må man gjøre noe som er litt ille, fremfor hva som ellers kan skje. Og jeg er enig med deg om Rio – det er overvurdert!

 6. MARGRETE STRØMSVÅG

  Nå fikk jeg kjenne på redselen, jeg fikk følelsen av å være trengt opp i ett hjørne, og alle fluktveier er sperret. Hjelpes, ære være deg som klarte å være rolig, spør du meg!

  Men for en utsikt da 😀

 7. Jeg husker godt de innleggene du kom ut med mens du var der, eller da du var kommet deg videre. Det var ganske skummelt å lese! Jeg skjønner godt at du ikke har fått et spesielt hyggelig forhold til Rio! Og man kan jo si: Vel, det var du som valgte å sove på sofaen til en voksen mann uten noen andre mennesker å dra til.. Men herregud, han gikk LITT (!) for langt den fyren. *frysninger* Jeg er glad det gikk bra med deg, og det er jeg fortsatt, for som du sier – ting kunne gått så mye værre. Og jeg er glad for at du hadde så mange herlige opplevelser og flere positive enn negative overnattinger på sofaer, så det veier opp for alt (:

 8. Jeg synes du er himla tøff. Du er virkelig noe for deg selv <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *