BEST CARNAVAL IN BRAZIL

…goes to OLINDA! Herregud, jeg elsker den byen. Fargene, atmosfæren, helheten. Hvis jeg noen gang skal tilbake til Brasil for å leve ut enda en karnevalsesong, skal jeg holde meg i gamlebyen Olinda, 30 minutter med en buss til 2,30 R$ utenfor Recife. Folkene jeg møtte der fortalte meg at de har vært stort sett over hele landet, på hvert eneste karneval – inkludert i Rio, men de vendte alltid tilbake til Olinda. Fra bunnen av hjertet mitt – jeg forstår hvorfor.

…goes to OLINDA. Oh my god, I love that place. The colours, the atmosphere, the everything. If I ever decide to go back to Brazil to live the carnival all over again – I will stay in Olinda. People told me they had been to carnivals all over the country, even Rio, but they always returned to Olinda. From the bottom of my heart – I can understand why. 

Hostellet hvor vi startet kveldene før vi dro ut i gatene, pyntet og klart!

The hostel where we started our nights before we went out in the streets.

Typiske gater i Olinda under karnevalet.

Typical streets of Olinda during the carnival.

Magisk!

Caipirinha – den livsfarlige, brasilianske drinken…. Den smeller!

Fireworks!

Da vi satt og spiste middag ute en dag, gikk disse biene forbi. Hosten min, Joao, fortalte at i karnevalsesongen er det ingen som hever et øyenbryn – uansett hvordan du går kledd. Men går du sånn her en tilfeldig dag i juni? Da tror de du har blitt gal. Helt merkelig, haha!

One day we had dinner these bees passed by. My host, Joao, told me that during the carnical season nobody cares how you look. But if you dress up like this a random day in June? They’ll think you’ve gone mad. So weird, haha.

Dette var dagen før den store paraden, the night of silent drums, de stod og øvde i gatene. Å stå sånn i en gate i Brasil og høre disse autentiske, ekte og ærlige trommene er en så mektig følelse at jeg ikke er i stand til å sette ord på den. Det burde stå på alles bucket list, på lik linje med fallskjermhopp og å svømme med delfiner. Og det mener jeg.

This was the day before the big parade, the night of silent drums, they were out in the street practicing. To be in the streets of Brazil and listen to these authentical and honest drums is such a powerful feeling, I can’t even describe… It should be on everyone’s bucket list – just as sky diving and swimming with delphines. I mean that. 

Litt senere på kvelden, i en gate like bortenfor trommene, fant vi denne gruppen. De stod og øvde på maracatu, en dans jeg lærte den kvelden. Kvinnen med hvitt hårbånd på bildet under var en helt fantastisk lærer. Hun stod egentlig å øvde fordi hun skulle opptre i paraden dagen etter, hun også, men tok seg allikevel tid til å sørge for at alle vi nybegynnerne som bare slang oss med i dansen – danset riktig. Det var helt ubeskrivelig! Jeg er norsk, stiv renner i årene mine – jeg har aldri følt meg så fri og u-stiv som den kvelden jeg lærte å danse maracatu i gatene i Brasil. Hvis jeg skal trekke ut maks FEM opplevelser på reisen min som var en av de beste – da er dette en av dem. Jeg får gåsehud av mine egne minner!

Later that night in a street a little further than where we found the drums, we found this group. They were practicing maracatu, a dance I taught in the same street. The lady with white hairband was an amazing teacher. She was there to paractice for the big parade, but took her time to make sure that all of the newbies, like my self, that just threw ourselves into the dance – she made sure we did it right. If I shall pick max. FIVE moments from my travel that was the best – this is one of ’em. My memories give me good bumps!

Etter mange timer med maracatu og karneval i gatene, dro vi til et lite, lokalt «utested» hvor jeg lærte å danse samba av de brasilianske jentene jeg møtte via Joao og venninnene hans. Det var VANSKELIG, det gikk så fort! Det tok lang tid før jeg klarte å stokke beina nogenlunde riktig, haha. Når jeg endelig fikk dreisen, ble vi med de andre lokale og danset. Og da var det nesten som på film – når alle plutselig stiller seg på rekke og danser helt likt, den samme dansen – samba! Åh, det var så GØY at jeg trenger et nytt ord for ‘gøy’!

After many hours with maracatu and carnival in the streets, we went to a small place where I learned to dance samba. It was almost like in a movie – when everyone in the room suddenly lines up and start to dance the same dance.  Oh it was SO FUN I need a new word for ‘fun’!

…og etter tre dager med karneval i Olinda, var det helt ok å finne veien til en strand og slukke tørsten med en ananasdrink og et bad i havet.

På selve paradekvelden, the night of silent drums, hadde jeg ikke med meg kameraet ut, jeg ville slippe å måtte vokte det med livet samtidig som jeg prøvde å nyte det. Og som jeg nøt! Kostymene var helt utrolige, dansen de fremførte, stemningen blant oss som stod rundt…. Jeg tror ikke bildene mine ville ha rettferdiggjort uansett. Det er det nærmeste et menneske kan kan komme magi.

Lov meg at hvis dere noen gang skal oppleve et karneval i Brasil – legg reisen til Olinda. Rio var for min del en fiasko av helt andre grunner, men jeg er ikke alene om å mene at Olinda er stedet for den helt ekte karnevalopplevelsen. I Rio er mye så iscenesatt for turismens del, showoff to the world – det er spektakulært og helt sikkert gøy, men for meg blir det for voldsomt. Dessuten må du betale for å gå i paradene, både i Salvador og i Rio, mens i Olinda – ikke en krone. OG du kommer mye nærmere kostymene, menneskene og hele opplevelsen. Det er iallfall mine erfaringer – og jeg opplevde Salvador, og hørte nok om Rio til å gjøre meg opp en mening – og her er den: Olinda!

Rekk opp hånda alle som ikke fikk lyst til å dra til Brasil for karneval nå….. Hvorfor gjør du dette mot deg selv, Marie?

Promise me that if you’re ever going to Brazil for the carnival, go to Olinda. Rio was a fiasko for me because of other things, but I’ve met so many people that told me Olinda is the place to go for the REAL carnival experience. Rio is so… touristy? And there you have to pay to join the parade, same in Salvador, but in Olinda – not a krone. AND you get closer to the costumes, people and the whole experience. At least that’s my experience – and I went to both Salvador and heard enough about Rio to make up my mind – OLINDA. (I went to Rio for the big carnical aswell, but because of a bad host exp I kinda missed the whole thing…)

Rise your hand if you don’t feel like going to Brazil for the carnival after this post… Oh why are you doing this to yourself, Marie?

12 kommentarer

 1. Når er egentlig karnevalet? I februar? 🙂

  Marie svarer: De har det egentlig gående fra jul til februar, jeg opplevde det helt fra jeg kom til Brasil i januar til jeg dro igjen i februar, men ja – hovedparaden er i februar 🙂

 2. Annemarie

  Jeg planlegger verdensreise våren 2015, og Brasil står på planen. Har alltid hatt lyst til å reise dit, uten egentlig å vite akkurat hvor. Etter å ha lest blogginnleggene dine fra Brasil, står nå både Jericoacoara og Olinda på listen! Takk for enorme mengder reiseinspirasjon! 😀

 3. SÅ vakkert! Den ananasdrinken fristet, caipirihna, not so much :p

 4. Ragnhild

  VIL VIL VIL! åå, så hærlig 😀

 5. Jo jeg får lyst. Sånn innmari lyst!
  Takk forresten for at du reiste verden, og at du viser oss alle mulige skatter. Det du skriver om finner man jo, desverre, ikke ved å søke på google. 🙂

 6. åååh, det høres så fantastisk ut! Jeg vil på karneval her 😀

 7. Fargene… Blir atter en gang fascinert av de fantastiske fargene overalt… Og livet. Det kan virke som at menneskene der virkelig lever i nuet og nyter hvert minutt og hvert trommeslag… Sett i forhold til alle bekymringene vi har her oppe på berget er det jo de som virkelig lever. Vi har ikke tid til å leve fordi vi bruker altfor mye tid på å bekymre oss for ting som aldri vil skje eller over helt fullstendige uvesentlige ting.

  Likte forresten advarselen om Caipirinha og bildet som den ble fulgt opp med. Takk for en god latter! 🙂

 8. Åh Marie, jeg blir så glad av å lese om brasilturen din igjen! Inspirerende innlegg. Inspirerende bilder. Jeg har 5 uker fri fra 25des og vurderer å reise til rio for 1 uke, dra nordrover for å surfe (men hvor?) iom at det er null surfebølger i rio i januar og kanskje amazonas og så 2-3 land i nærheten. Jeg vet, hva er dette for noe slags amazing race… Jeg foretrekker å backpacke i en lavere tempo men når jeg er fulltidsstudent så må det bare bli slik. Jeg må vekk. Snart. Blir godt å bli ferdig med studiene neste år slik at jeg kan reise som en ekte globe trotter. Hvor i brasil var du og hvor lenge? Cs du hele tiden? Jeg ønsker å cs mest mulig men skjønner at det kan være vanskelig hvis jeg ender opp i mindre byer hvor cs aktiviteten gjerne ikke er like stor som i rio. Har hatt dårlig erfaring før og det var ikke noe særlig og når jeg har opplevd at enkelte brasiliansere er veldig påtrengende så har jeg mine sec thoughts. Når skal du ut i den store verden igjen? Gleder meg til å høre! Klem

  Marie svarer: Så bra! 🙂 Tusen takk! Åh, jeg misunner deg reisen din. Du burde dra sørover til Florianopolis for å surve – evt til Jericoacoara i nord, men veien ut dit er kanskje litt kronglete med tanke på hvor kort tid du har på deg… Jeg var overalt, jeg. Begynte i nord, Belem, videre til Sao Luis, Bareirinhas, Jericoacoara, Recife, Salvador, Rio, Florianopolis, Sao Paulo, Bonito, Pantanal, Iguazu og Santos. Var i Brasil i 2 måneder til sammen, CS over halvparten av byene, bodde på hosteller de 3-4 siste 🙂 Jeg reiser bare kortere turer i skrivende stund på grunn av jobb – en liten tur om en uke, det blir magisk! God tur til deg, når den tid kommer! Klemmer

 9. Ååå, eg vil! Det høyres så fantastisk ut. Må definitivt til Olinda på karnival.

  Marie svarer: Jaaa, gjør det, gjør det, gjør det!

 10. Aaaa! Fantastiske bilder! Jeg må tilbake til Brasil! Da skal jeg se mer enn Rio, og Olinda er høyt oppe på listen min nå! Reisesyk!

 11. Skam deg Marie! Du gjør «må reise dit» lista mi allt for lang! Dette er ikke miljøvenlig!

 12. ÅÅÅÅ, skal på karneval i Rio til våren! Gleder meg så uendelig mye!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *