DIWALI

Divali er en lysfest som feires i hinduismen i måneden kartikka (oktober-november). Divali betyr «en rekke med lys». Denne festen er til ære for gudinnen Lakshmi. Gudinnen velsigner hjemmet og skal bringe lykke i året som kommer. Hjemmet gjøres rent og hinduene pynter med lys før gudinnen skal komme på besøk. Festen feires i tre til fem dager. Festen blir også en nyttårsfest da det er i denne perioden hinduenes nye år begynner. Divali regnes som en gunstig anledning for de som vil gifte seg. (kilde)

Diwali or the «festival of lights», is a five-day Hindu festival which falls between mid-October and mid-November. Diwali is an official holiday in India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Mauritius, Guyana, Trinidad & Tobago, Suriname, Malaysia, Singapore and Fiji. For Hindus, Diwali is one of the most important festivals of the year and is celebrated in families by performing traditional activities together in their homes (source)


ph_priv

Jeg var så heldig å være i India akkurat under Divali i fjor, på denne tiden, og det var noe av det vakreste jeg har opplevd i hele mitt liv. India i seg selv trollbinder jo, prøv å legge til en lysfestival oppå det igjen. Lys, dans, glitter og stas overalt! Jeg malte hånden min med henna, tente lys og sendte opp en lanterne i den indiske nattehimmelen. Mitt lille bidrag til en kultur jeg nettopp var blitt kjent med. På den store kvelden dro vi hjem til en indisk familie på landsbygda i Ranakpur, hvor de serverte oss den deiligste hjemmelagde indiske maten dere kan tenke dere. Da den var svelget unna fyrte vi opp fyrverkeri og danset rundt med stjerneskudd (eller «fruser», på mitt språk). Den kvelden ble jeg den første hvite kvinnen med blondt hår de eldre landsbydamene hadde sett noen gang. De stirret, og stirret, og stirret – helt bergtatt. Og jeg av dem. Visste dere at det også finnes mennesker der ute som aldri AL-DRI har sett havet? Den kvelden var så spesiell at jeg sliter med å stokke fingerne mine riktig på tastaturet for å beskrive den. India er magisk, jeg finner ingen andre ord.

Det er også vanlig å gifte seg under Divali. Tror dere meg hvis jeg sier at jeg fikk oppleve det også? Da vi ruslet gjennom gatene en sen kveld etter å ha sett en Bollywoodfilm på kino, ramlet vi tilfeldigvis over en indisk forlovelsesfest midt i gata. De stoppet oss og spurte om vi ville være med å danse, så da gjorde vi jo det. Den indiske familien, barna og oss. Jeg har aldri følt meg så fri og lykkelig noengang.

Happy Divali!

I was so lucky to be in India during last year’s Diwali, and that was one of the most beautiful things I’ve ever experienced in my whole life. Light, glitter and decorated buildings everywhere! I painted my hand with henna painting, lightened candles and sent a lantern up in the Indian Night sky. My little tribute to a culture I just began to know. On the big night we went home to an Indian family in a village in Ranakpur, where they served us the most delicious food you can imagine. When we had swallowed it all away we lighted the fireworks and more candles. That night I became the first white lady with blonde hair the older women had ever seen. They stared at me, totally mesmerized – and I did the same. That night was so special that I struggle to get my fingers right at the keyboard to describe it haha.

It’s also common to get married during Divali, and don’t you think I got to experience that aswell? When we walked through the streets a late night after a Bollywood movie we accidentially bumped into an engagement party in the middle of the street. They stopped us and asked if we wanted to dance with them, and of course we did. The Indian family, the children and us. I was blown away!

Happy Diwali!

9 kommentarer

 1. India er magisk!

 2. Så utrolig moro at du fikk oppleve alt det Marie 🙂 India er magisk og spesielt under divali 🙂

 3. Happy Diwali til deg og, Marie 😀

 4. Det høres helt utrolig ut! For en fin opplevelse 😀

  Jeg var i India under Holi, anbefales det også xD

  Marie svarer: Åh det drømmer jeg om! Alle fargene! Ser helt fantastisk gøy ut – er det like kult som filmene viser?

 5. Kulere 😉

  Men jeg var ikke flink nok til å olje inn det blonde håret mitt (for å beskytte mot fargene), så resten av reisen reiste jeg rundt med rosa hår. Haha! Frisøren fikk heller ikke fargen ut da jeg kom hjem så eneste muligheten var å bli brunette xD

  Marie svarer: Hahaha! Såpass. Jeg gleder meg allerede!

 6. Sukk, India! De bildene til dette er innlegget er fantastisk fine! Du er så flink til å fange øyeblikket:)

 7. Ååh, det ser utruleg moro ut å vere med på ei slik feiring! Mange fine bilete!

 8. Jeg husker du skrev om det!! (eller så har jeg drømt det….!)

 9. Åååå, jeg vil til India under DIwali. Takk igjen, for at du deler!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *