ROMA GUIDE

Deres ønske er min lov – her er noen ord til dere som reiser til Roma! Og det håper jeg dere gjør, for Roma er helt fantastisk og ulikt noe annet sted i hele verden. Jeg skal tilbake, det har Trevi-fontenen mynten min på at jeg skal. En liten guide:

Lær av Marie:
1. Først og fremst: gode sko. Glem å prestere til dagens outfit-bilder, her er det joggesko som gjelder uansett hva du kler deg i. Jeg gikk i Toms – det går ikke under gode sko.

2. Ta med en tynn jakke og/eller et skjerf å ha i vesken når du skal noe sted, selvom det er varmt ute og uansett hvor du har tenkt deg. Både i St. Peterkirken og andre kirker i Roma er det ikke lov å gå inn med bare knær og skuldre. Jeg gikk ofte i både skulderløse topper og lårkorte shortser (tøsa sjæl, si), og det er bare så synd å skulle gå glipp av noen mektige syn på grunn av dét! Jeg lånte skjerf av mamma for å bruke som langt skjørt, og jakke til skuldrene. Perfekt for kirkebesøk!

Your words are my rule – here’s some words for you that’re dreaming of Rome in the future! And I hope you do, ’cause Rome is AMAZING and unlike any other place in the whole world. I am going back one day, the coin on the bottom of the Trevi fountain is a proof to that. Here’s a small guide:

Teach from Marie:
1. First of all: GOOD SHOES. Just forget about today’s outfit for your blog/insta/whatever, you simply have to wear sneakers no matter what clothes you’re in. I wore Toms – that’s NOT catagorized as good shoes.
2. Bring a scarf and a jacket while walking around in Rome – no matter how hot it is outside. I was walking around in shorts and with bare shoulders everyday (what a slut, ey?), and if it wasn’t for my scarf and jacket – I wouldn’t be able to see the inside of the most beautiful churches. 

Bo som Marie:
Mamma og jeg bodde på Cosmopolitan Hotel, bestilt gjennom Hotels.com. Hotellet ligger perfekt til, vi hadde gangavstand til absolutt alt vi ville se – tok ikke drosje annet enn til og fra bussterminalen da vi skulle til og fra flyplassen. Rommene er ikke noe storslått, helt enkle, greie og rene rom med varmt vann i dusjen og aircondition. På taket har de også fin utsikt over byen hvor du kan se blant annet St. Peterkirken i det fjerne.

Live like Marie:
My mom and I stayed at Cosmopolitan Hotel, ordered at Hotels.com. The hotel is perfectly positioned – we could walk to all of the attractions in all of Rome. The only times we had to grab a cab was when we were going back and forth to the bus terminal for the Airport shuffle. The rooms at Cosmo aren’t magnificent, buy they’re rather simple, nice and clean rooms with hot water in the shower and aircondition. On the roof they also have a nice view over the city where you can see all the way to St. Peter’s Church for example. 

Spis som Marie:
Vanligvis når jeg er ute og reiser bruker jeg appen Tripadvisor for å finne de beste spisestedene, og noterer meg navnene på de sånn at jeg kan anbefale andre å dra dit etterpå. I Roma var det vanskelig. Vi spiste ukritisk litt overalt, i hytt og pine og hvor som helst. ALL mat smaker godt i Italia! Og det er så utrolig mange koselige gater med typiske helitalienske små resturanter i Roma. Å notere seg alle ville vært som å skrive en hel Clas Ohlson-katalog for hånd. Men her er noen steder vi spiste, og som jeg godt kunne spist på igjen: Sabatino, Tempio Bar (rett foran Pantheon), La Biga (i bakken ved siden av Colosseum)

Jeg prøvde å rekke over det meste av typiske italienske retter, og dette er hva jeg rakk: lasagne, tortillini, spagetti og pizza. Og bruschetta til forrett – det MÅ dere spise. Og iskrem til dessert. Herregud, spis så mye is dere bare orker. Den er himmelsk!

Eat like Marie:
Usually when I’m out traveling I use the Tripadvisor app to find the best places for having food, and write the names down so that I can recommend ’em later for others who are going the same place. That was difficult in Rome. We ate a little bit everywhere ’cause EVERYTHING taste good in Italy. And it’s plenty of small, cozy all-Italian restaurants everywhere. To write every single one of ’em down would be like writing a whole new encyclopedia by hand. But here are some places we went to, that I def could go back to: Sabatino, Tempio Bar (in front of Pantheon), La Biga (by Colosseum)

I tried to eat all of the most typical dishes of Italy, and this is what I made: lasagne, tortillini, spaghetti and pizza. And Bruschetta for a starter – you HAVE to eat that. And Icecream for dessert. Oh my god, eat as much ice as you can. It’s SO good over there!

Gjør som Marie:
Jeg var så heldig å ha med meg mammaen min, som har vært i Roma før og kunne luke ut de tingene som var kjedelige, og dyrke det som er viktig å få med seg når du først er i Roma. Ingen kan dra til Roma uten å få med seg «standardpakken» av det alle turister gjør, det går bare ikke. Så smør dere med tålmodighet og mennesketoleranse – for DE slipper dere ikke unna når dere er i Roma. Her er en liten dag-for-dag-plan over hvordan mamma og jeg fordelte det:

Do as Marie:
I was so lucky to travel with my mom – she’s been to Rome before and could tell me what to see and what to skip. No one can go to Rome without doing the regular tourist stuff, thought. So just be patient and breath through your noses when you see all the crowds at all of the attractions – you can’t escape from ’em when in Rome. Here’s a little day-by-day-schedule that my mom and I made when we visited:

Dag 1/day 1:
– Pantheon

Møtet med Pantheon ble det som liksom plasserte hele Roma-atmosfæren for meg. Det eldgamle, historiske i møte med det moderne Italia. Det så HELT malplassert og feil ut for meg, men den miksen er så absurd og gal at det er vakkert. En av Romerrikets perler! For å gå inn og se Pantheon fra innsiden må du følge min lærdom nr. 2: dekke til skuldre og knær med skjerf. Det står vakter i døra og passer på bekledningen din.

Pantheon became that one thing that kinda placed the Rome atmosphere to me. That old, historical thing misplaced into the modern Italy. It looked totally wrong, but yet so absurd and crazy that it became beautiful in my eyes. One of the Rome’s pearls! To get inside the Pantheon – remember my second bullet up there: bring a scarf/jacket. They have guards to check your outfit before you enter. 

– Piazza Navona

Den omtales som en av Romas vakreste plasser, og den fortjener absolutt tittelen sin. Her finner du Fontana dei Quattro Fiumi – fontenen som symboliserer de fire elvene som representerer hvert av verdens kontinenter: Ganges (Asia), Donau (Europa), Rio de la Plata (Amerika) og Nilen (Afrika). Ellers finner du koselige resturanter, kunstnere som selger maleriene sine og andre gateunderholdnere. Jeg verken kjøpte eller spiste noe, men det var et paradis for kameraet mitt!

One of Rome’s most beautiful places – and it deserves that title. You’ll find Fontana dei Quattro Fiumi here – the fountain that symbolize the four rivers that represent each one of our continents: Ganges (Asia), Donau (Europe), Rio de la Plata (America) and Nile (Africa). Other than that you’ll find cozy resturants, artists that sells their art and other street entertainers. I didn’t buy anything, but the whole place was like a paradise for my camera!

– Gatelangs /walking in the streets

Jeg har ikke lagt skjul på at å gå gatelangs er noe vi har gjort MYE i løpet av helgen. For å komme fra et sted til et annet ligger det timesvis med vandring, og det er så mye fint å se og vakkert å ta bilde av – så det er bare å nyte, selvom føttene deres ikke gjør det. De gjør det ikke i det hele tatt, faktisk. Jeg kommer til å være støl i dagesvis, men det er verdt det! Hold humøret oppe og tenk heller på hvor heldige dere er som er i selveste Roma. Det er ikke tid til å sutre.

I haven’t tried to cover up for the loooong walks we’ve been doing over in Rome, we walked ALL day everyday – really. To get to one place from another takes hours, it’s so much beauty to watch along the way. Just relax, and enjoy – even if your feet aren’t. ‘Cause really – they aren’t at all. I’m gonna be destroyed for days, but it’s worth it! Keep your head up and your smile on, and think about how lucky you are to get to be in Rome instead. No time for crying rivers.

– Trevifontenen i dagslys // the Trevi fountain in daylight

– Trevifontenen på kvelden // the Trevi fountain in night time

Den må oppleves på alle døgnets tider.

Dag 2: Day 2:
– Campo de’ Fiori

Markedet med så mye frukt og pasta du kan tenke deg. //The market with as much fruits and pasta you can imagine

– Englebroen // The Bridge of Angels

– Vatikanet museet, det sixtinske kapell og St. Peterkirken // The Vatican museum, the Sistine Chapel and St. Peter’s Church

Her lot vi oss lokke av innkasteren til What a life Tour, og det angret vi ikke på etterpå. Først og fremst ga hun oss gratis informasjon om hele opplegget, deretter hadde vi 30 minutter gratis guide – hvor vi fremdeles kunne ombestemme oss dersom vi fant ut at vi ikke ville være med. Men vi ble overbevist, betalte og ble dermed med på en guidet tur gjennom Vatikanmuseet og det sixstinske kapell som varte i 2,5 timer. Guiden vår het Fredrica og var SÅ flink til å fortelle historien, vise og holde oss interessert! Hun ledet oss gjennom museet og kapellet, deretter gikk vi på egenhånd rundt i St. Peterkirken. Anbefaler turen på det varmeste!

We went on a guided tour with What a life Tour – with no regrets! They gave us free information to begin with, followed by 30 minutes of free guiding and then – if we wanted to stay in the group, we paid and got 2,5 hours with good stories and nice views. Our guide, Fredrica, was SO good in her job and kept all of us interested. She led us through the history in the Vatican Museum and the Sistine Chapel, and then we were free to go St. Peter’s Church by ourselves. I do recommend that tour!

– Spansketrappa // the Spannish steps

Etter en hel dag med gåing kan det bli for mye å dytte inn Spansketrappa til kvelds, men vi gjorde det allikevel, vi. Satt litt i trappen, gikk opp i kirken, tente et lys hver og forsvant ut i kvelden for middag og vin litt senere.

After a whole day of walking this could be too much to put in – but we did afterall. 

Dag 3: Day 3:
– Forum Romanum

– Colosseum

Her lærte vi at det var smart å kjøpe billett utenfor Forum Romanum – også til Colosseum. Køen for å kjøpe billett ved inngangen til Colosseum var nemlig enooooorm, mens vi bare valset forbi med billettene våre. Så deilig! Guider vil prøve å fiske deg her også, men vi hadde allerede gått en 2-3 timers guidet tur i Vatikanet, og mamma hadde allerede vært med på guidet tur i Colosseum – så vi bestemte oss for å gjøre den på egenhånd. Historien underveis går vi jo glipp av da, men mamma oppsummerte den sånn: «Det var jo her de satt mennesker til å sloss mot dyr, dyra bodde under bakken og sånn.» Bra, mamma. Det holdt for meg, ass.

Here we learned that it was smart to buy tickets for the Colosseum alredy when we were outside the start of Forum Romanum. The queue to buy tickets outside of the Colosseum was HUGE, while we were just dancing past them with our already bought tickets. Awesome! Guides will try to catch you outside this one aswell, but we had already done that tour in the Vatican, and my mom has done a tour in the Colosseum before, so we skipped it and walked on our own. We did miss the history by doing that of cours, but my mom summed it like this: «Here they put humans to fight with animals, the animals lived under the ground and so on.» Good story, mom. That was enough for me. 

– Trastevere

En kjempekoselig på andre siden av Tiber, med små butikker, resturanter og iskrem. Deilig, deilig iskrem. Og Maria-kirke.

A cozy group of streets on the other side of Tiber, with small shops, restaurants and icecream. Lovley Icecream. And a Maria Church.

– Piazza del Popolo

Vi GIKK altså oppover langs hele Tiber fra Trastevere for å komme hit, til Popolo-plassen. Her var beina mine så fillete at jeg nesten ikke klarte å ta innover meg noe som helst, men plassen var fin – har to identiske kirker, og vi var innom enda en Maria-kirke rett bak her jeg står og tar bildet.

We walked all the way along Tiber from Trastevere to get to this place, Popolo. My legs were so torned apart that I couldn’t really see anything of it – but it was nice, and had two identical churches and stuff. And another Maria Church behind where I’m standing to take this pic.

– Tur i høyden // a walk on the upside

Etter Popolo gikk vi opp trappene like ved plassen, til høyden og videre derfra og bort til toppen av Spansketrappen. Turen der oppe på høyden var utrolig fin – den utsikten bør dere få med dere!

After Popolo we went up the stars near the place, up to the height and from there towards the top of the Spannish steps. The walk up there was so pretty – the view was neverending! It’s a must do. 

– Mynt i fontenen // Throwing coin in the fountain

…og så gikk vi innom Trevi for å kaste mynt i håp om å gjenta denne 3-dagers guiden en annen gang igjen. Smil!

…and then we went to the Trevi fountain to throw a coin in it in hope to repeat this 3-days-guide another time soon. Smile!

Merk deg, som Marie:
– I Italia finner vi Europas svar på indisk trafikk. Det nytter ikke å stå og lure foran gangfeltet, og tro at noen skal stoppe fordi de ser du har tenkt deg over veien. De stopper ikke. Bare se an bilene, og GÅ bestemt ut i trafikken. De fleste biler vil bremse, stoppe hvis du er riktig heldig, når de har et menneske cenitimeter unna fronten.

– Iste koster ALDRI 4 euro. Det var en sleip jævel som prøvde å si at 4 euro var det billigste jeg kunne få en iste for, men jeg kommer fra Norge og selv DER koster ikke isteen nesten 40 kr. Noen gater senere fant jeg den samme isteen til 2 euro. Merk dere: en iste koster aldri over 2 euro.

– Taxi fra terminalen til hotellet vi bodde på, Cosmopolitan, koster IKKE 30 euro, men 12. Da vi kom til Roma hev vi oss inn i en taxi som sa det kostet 30 euro til hotellet. OK, tenkte vi. Go, go. Da vi skulle fra hotellet og til terminalen igjen noen dager senere hadde vi en taxi med taximeter – den viste ikke mer enn 12 euro fra hotellet til den samme terminalen. Så – finn taxier med taximeter, for all del.

Det var det vi rakk på en langhelg i Roma! Jeg vet flere av dere også har vært der, så vær så snill – fill me in med navn på hoteller, resturanter, ting å gjøre hvis dere har noe på lur!

Notice, as Marie:
– In Italy you’ll find Europe’s answer to Indian traffic. Don’t bother to stand in front of the pedestrian to wait for someone to stop. They won’t. Just look to both sides and WALK like an icecold bitch out in the traffic. Most of the cars will press their brakes, even stop if you’re lucky, when they have a human right in front of their car. 

– Ice tea will NEVER cost more than 4 euro. One slick guy was trying to trick me with his prices, but come on – I’m from NORWAY, even our ice tea isn’t that expensive… Only a few streets further I found an ice tea to 2 euro. So notice: An Ice Tea will never cost more thatn 2 euros. 

– Taxi from the bus terminal to the hotel we stayed in, Cosmopolitan, will NOT be 30 euros – but 12. When we arrived Rome we threw ourselves into a cab that took 30 euros for taking us to the hotel. OK, we though. Go go. When we were leaving the hotel to get back to the terminal a few days later, we got into a cab with a taximeter. That showed us no more than 12 euros when we had reached the destination. So – find a cab with a meter!

That was all we had time for in a long weekend in Rome! I know some of you guys has been there aswell – so please tell me names of hotels, resturant, things to do if you got anything else to fill in!

14 kommentarer

 1. Har du vurdert å reise til Zanzibar? Et utrolig sted. Jeg har jobbet på barnehjem og sykehjem der i to måneder og reiste tilbake for en måned i sommer. Har også tenkt meg ned igjen neste sommer. Har forelsket meg helt i stedet. Stemningen, folkene, alt er helt fantastisk. Du bør virkelig reise ned der en gang. Skjønner at du kan være skeptisk til det grunnet det som har blitt sagt i media nå, men jeg var der to måneder i vår og en måned i sommer, og det er virkelig ikke slik det kan ha blitt fremstilt enkelte steder.

  Marie svarer: Å, ja, jeg har vurdert HELE verden, jeg! Jeg trenger mer tid. Tror deg når du sier det, og det er sjeldent jeg forholder meg til media. Jeg var jo både i Cape Town og i mange av de «drapshovedstadene» av noen byer i Brasil – jeg opplevde de stedene som helt fantastiske! Gleder meg til å en dag besøke paradiset ditt, Therese!

 2. Toppen av Peterskirka! Det var en helt fantastisk opplevelse, selv om jeg skjønner dere ikke orket. Tror vi sto nesten to timer i kø, haha :)) Ellers er jeg veldig enig i alt du sier. Jeg var i Roma da jeg var 12(tror jeeg, haha) men husker det veldig godt enda 🙂 Veldig fin by, det ligger/lå en mynt i Fontana de Trevi for meg også, satser på at det slår til!

 3. åå, dette kom som bestilt 😀 reiser ned på onsdag og gleder meg vilt!! Tusen takk skal du ha :))

  Marie svarer: SÅ GØY! Du har så mye å glede deg til! 😀 Good tur! Håper du faller like pladask som det jeg gjorde!

 4. Takk takk takk søte deg! Roma er et av mine største ønsker og få oppleve, og jeg håper at jeg kan få ta en tur med mammen min innen året er slutt. Hva lå temperaturene på når dere var der? Og reiste dere med RyanAir fra Rygge ettersom at du bor i Fredrikstad? Hva betalte dere ca. for flybilletter?

  Marie svarer: Det BØR dere gjøre! Helt fantastisk! Temperaturene lå på 24. Kjempebehagelig, og nesten litt FOR varmt når vi gikk rundt i Colosseum osv! Vi reiste med Norwegian fra Gardermoen, ca 3000 pr pers tur/retur 🙂

 5. åå! herlig. Takk for fin og inspirerende guide. AH roma! jeg som aldri har vært der drømmer meg bort dit OFTE. Måtte en flybillett falle i fanget mitt asap 🙂

  http://www.mydirtysho.es

 6. Gåinga tok omtrent livet av meg også, men du MÅ liksom gå! Alt ligger såpass tett at du går glipp av masse hvis du ikke går.

  Et par tips fra meg 🙂
  – Vi dro i desember. Så og si null kø, selv i Colosseum og Peterskirken! (Og du slipper antrekk-problematikken også 😉 )
  – Fin temperatur. Tynn strømpebukse og en lett jakke funket helt fint.
  – Det var mange som ville selge deg ting og tang på gata, vær obs!

 7. Fin guide!
  Tar historie dette semesteret, og Roma stiger på lista over reisemål jeg vil til rett og slett fordi byen/rikene den har tilhørt spiller en stor rolle når vi ser bakover i den vestlige historien.

  Angående sko: Dersom man ikke vil gå i joggesko så er det i alle fall lurt å gå i sko som ikke er helt flate. Sko med litt tjukkere såle (som også former seg litt etter foten på innsiden) gjør en stor forskjell når man skal gå en del.

  Marie svarer: HVOR var du da jeg pakket ned sko? Haha. Toms er jo det stikk motsatte…. AU

 8. Mange takk for gode tips! Jeg er fast bestemt på at jeg skal få bruk for dem om ikke så altfor lenge!

 9. Åh! Når jeg skal til Roma, skal jeg SÅ benytte meg av tipsene dine! 🙂

 10. Ååååh, fantastiske Roma! Føler meg litt dårlig som ikke kom skrivende med en Romaguide tidligere, slik jeg halvvveis lovte en gang i vår, i god tid før reisen din! Hadde jeg vært litt mindre opptatt med skolearbeid og litt mer Supermarieleser den siste tiden, hadde jeg tipset på kommentar! Ser du har fått med deg utrolig mye av det Roma har å by på! Bodde selv i Trastevere, like ved Mariakirken, og får et lite hjertesukk og 100 kilo Romalengsel av å se bilder fra gatene!

 11. Du er digg – KULT innlegg, LIKER!

 12. Mange finfine tips! Åh Roma, byen er jo babyen min. Jeg studerte der et semester og falt mer og mer hodestups forelsket for hver dag som gikk. Det var bare helt vanvittig å vite at jeg hadde alle disse monumentene rett utenfor dørstokken. Nå er det lenge siden jeg har vært der, og jeg er nesten litt redd for å reise tilbake. Frykter at magien jeg følte i kroppen i perioden jeg bodde der har forandret seg, skiftet form, eller noe slikt.. At minnene forandres. Så vi får se.. heldigvis er det nok av andre flotte italienske byer å besøke (and I love them all..). Digger forresten bildene dine!

 13. Flott guide! 🙂 Fikk veldig lyst til å dra til Roma nå! Kan også tipse om en utrolig kul restaurant som jeg anbefaler på det varmeste. Restauranten er en trikk fra 20-tallet som kjører rundt i Romas gater mens maten blir servert. Trikken stanser foran Colosseum og der blir hovedretten servert. Helt fantastisk! Ta en titt her:
  http://juliehexeberg.com/2013/05/03/den-kuleste-restauranten-i-roma/

 14. Takk for kommentar, men denne linken har jeg selvfølgelig allerede limt inn i Roma-dokumentet vårt! 😀 du var det første (nesten) som dukket opp på Google, hehe. Klem¨

  Marie svarer: Åja, så hyggelig at jeg blir med på turen, hehe 😀 Klemmer

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *