50 QS THAT WILL FREE YOUR MIND

1 Hvor gammel ville du vært hvis du ikke visste hvor gammel du er?
Trettito, jeg føler meg eldre enn min egen aldersgruppe men barnsligere enn de som er førti.

2 Hva er verst – å feile, eller å aldri prøve? 
Å aldri prøve.

3 Hvis livet er så kort, hvorfor gjør vi så mange ting vi ikke liker, og liker så mange ting vi ikke gjør?
Fordi vi ofte setter andres forventninger høyere enn vår egen lykke, tror jeg. Og vi føler aldri at vi «kan», selvom vi innerst inne vet at vi tar feil. Og noen er vel bare redde. Redde for å gi slipp på den trygge malen samfunnet har satt for oss. Jeg syns vi burde snu på det. Gjøre mer av det vi liker, og mindre av det vi ikke. Livet er for kort, for skjørt, for uforutsigbart.

4 Når alt er sagt og gjort, vil du da ha sagt mer enn du har gjort?
Nei, jeg er definitivt en av de som gjør det ‘alle andre’ bare snakker om. Dessuten er jeg ikke av den snakkesalige typen.

5 Hva er den ene tingen du helst ville ha forandret med verden?
Menneskeheten….. Nesten alt ved den. Vi ødelegger for mye! Noen ganger lurer jeg på hvorfor vi i det hele tatt er her. Tenk så himla praktfull verden hadde vært UTEN oss.

6 Hvis lykke var den nasjonale valutaen, hva slags jobb ville ha gjort deg rik?
En som reiser og skriver, og som etter at siste punktum er satt for dagen gjør noe for andre, inspirerer noen, får noen til å smile innsiden ut.

7 Gjør du det du har troen på, eller nøyer du deg bare med det du har å gjøre?
Jeg gjør det jeg tror på. Alt annet ville være å kaste bort det ene livet jeg har fått.

8 Hvis gjennomsnittelig levealder for et menneske var 40 år, hvordan ville du ha forandret på livet ditt?
Jeg er der jeg ønsker å være, jeg ville ikke ha endret på noe. I en alder av 22 har jeg gjort mer enn jeg noen gang drømte om å gjøre, og til å være «halvveis» i livet (dersom levealderen er 40) vil jeg si meg fornøyd med det! Kanskje brukt bittelitt mindre tid online, da. Og kanskje litt mer tid på å lage mat.

9 I hvilken grad har du faktisk kontrollert hvilken retning livet ditt har tatt?
Liten. Det meste er styrt av tilfeldigheter, men så langt har de bare gjort meg lykkelig, så det er greit. Jeg trives best når skjebnen ikke ligger i mine hender! Selvom jeg så klart trenger noe å jobbe opp i mot også, og det vil jeg jo si at jeg gjør. Det er viktig å sette seg mål!

10 Er du mest bekymret for om du gjør ting rett, eller om du gjør de rette tingene?
Det siste.

11 Du skal ha lunsj med tre personer du respekterer og beundrer. Alle tre begynner å kritisere en nær venn av deg, uten å vite at hun er vennen din. Kritikken er usmakelig og urettferdig. Hva gjør du? 
Jeg er ikke redd for å innrømme at jeg er utrolig dårlig på å stå opp i slike situasjoner, enda så mye ‘superhelt’ jeg kunne ønske at jeg var. Iallfall i ettertid, når jeg sitter hjemme helt matt og tenker ‘åh jeg skulle ha sagt det, og det, og det og vist dem fingeren til farvel’. Men her ville jeg nok ha klart å hinte innpå at jeg er uenig, og at jeg kjenner vedkommende godt nok til å vite at det de sier er ufortjent. Og så hadde jeg kanskje resepektert og beundret de litt mindre for å i det hele tatt ha tatt den stygge tonen i utgangspunktet.

12 Hvis du kunne gitt et nyfødt barn bare ett eneste råd, hva ville det ha vært? 
Gjør det beste ut av det! (Og med ‘det’ mener jeg alt. Livet, situasjoner, tilværelsen din, forhold, nedganger, motbakker)

13 Ville du ha brutt loven for å redde en du elsker?
Det kommer an på hvilken lov, og hva slags redning. Så jeg antar dette er et ‘nei’, med forbehold? Å sprenge fartsgrenser for å få en jeg elsker til sykehuset før han rekker å nå himmelen hadde vært en selvfølge. Å lyve for retten i en narkotikasak for å redde vedkommende hadde vært uaktuelt.

14 Har du noen gang sett galskap, der du senere så kreativitet?
Galskap kan være kreativt, og kreativitet kan være galskap. Svaret er ja!

15 Er det noe du vet du gjør anderledes enn de fleste andre?
Måten jeg knytter skolisser på. Det blir alltid påpekt som rart, feil eller ‘vanskeligere enn normalen’.

16 Hvorfor er det slik at de tingene som gjør deg lykkelig, ikke gjør alle andre lykkelige?
Fordi vi er så forskjellige, og takk for dét! Oppvekst, miljø, personlighet, det er så mye som spiller inn. Vi er så mye, og det gjør oss så fantastisk spennende, hver og en av oss!

17 Hva er den ene tingen du ikke har gjort, som du virkelig har lyst til å gjøre? Hva er det som hindrer deg?
Skaffe meg min helt egne leilighet, eller hus. Klisjé, men sant. Økonomien hindrer meg. Jeg har en tendens til å investere i reiser, minner og opplevelser fremfor noe smart, konkret og fysisk.

18 Holder du fast ved noe du burde ha gitt slipp på?
Ja

19 Hvis du noen gang ble nødt til å flytte til et fylke eller et land, annet enn det du bor i nå, hvor ville du ha flyttet, og hvorfor?
Costa Rica, for å lære meg spansk. Eller Peru. Iallfall for et år. Langsiktig vil jeg bo i Norge, og hvis jeg måtte bytte fylke ville det blitt mer inn og opp i landet, kanskje Ålesund – bare litt mer til høyre/innenlands. Jeg trenger natur og stillhet mellom alle reiser og opplevelser!

20 Trykker du på heisknappen mer enn én gang? Tror du virkelig det gjør at heisen kommer raskere?
Æh, noen ganger. Nei, men det gir på en måte mening allikevel.

21 Ville du heller vært et bekymret geni, eller en fornøyd enkel en?
Heller dum og fornøyd.

22 Hvorfor er du du?
Fordi jeg ble født i det landet jeg ble født i, av de foreldrene jeg ble laget av, fordi jeg havnet i det miljøet jeg gjorde og vokste opp med den barndommen jeg hadde. Jeg er et resultat av hele historien min, og for å være ærlig er jeg håpløst fornøyd med det.

23 Har du  selv vært den typen venn du ser etter hos vennene dine?
Helt siden jeg leste det spørsmålet har jeg tenkt i de banene. Det nytter ikke å furte over venninner som ikke tar kontakt, når du ikke er det spor bedre selv. Svaret er nei, jeg har ikke vært det – men er det mer og mer! Det er så viktig å se hverandre, vise at man er der, fortelle de at du ikke har glemt de oppi alt som skjer i livet ditt.

24 Hva er verst – at en god venn flytter, eller at du mister kontakten med en god venn som bor i nærheten?
Det siste. En god venn langt borte kan du alltids besøke. Det er ikke like enkelt å finne igjen det du mistet, enda så nærme h*n er.

25 Hva er du aller mest takknemlig for?
Helsen min. Jeg ble født ‘feilfri’; et friskt sinn, to armer, to bein, et hjerte som slår, ingenting som hindrer meg fra å leve livet og strekke meg etter drømmene mine.

26 Ville du heller ha mistet alle minnene dine, enn å aldri igjen kunne være i stand til å lage nye?
Herregud, for et dilemma! Jeg har så mange minner jeg aldri vil glemme, ikke orker tanken på å skulle miste. Men jeg er også for ny her i verden til å kunne si meg fornøyd med det. Jeg tror allikevel jeg ville ha valgt å ta vare på de minnene jeg har. Det er som jeg sier – om fremtiden min blir revet fra meg i dag, har jeg iallfall utnyttet den tiden jeg fikk på jorden til det fulleste. Verdensreisen, militæret, det er drømmer  jeg har levd ut som jeg helt sikkert aldri får levd ut på samme måte igjen.

27 Er det mulig å kjenne sannheten, uten å utfordre den først?
Ja, vel?

28 Har din største frykt noen gang blitt virkelighet?
Nei. Jeg rakk ikke å frykte det, før det allerede var en virkelighet: pappa ble syk.

29 Husker du den gangen for fem år siden da du var utrolig ute av deg? Betyr det egentlig noe nå?
Ja, og ja. Det er øyeblikk som dét som driver deg videre i livet, gjør huden din tykkere og hodet ditt smartere. Det betyr noe, også i lengden.

30 Hva er ditt lykkeligste barndomsminne? Hva er det som gjør det så spesielt?
Da pappa og jeg sparket fotball i hagen, og han bommet på ballen og sparket til krykken sin i stedet så han falt overende, vi lo så vi fikk vondt i magen. Det ble standaren min for hvordan Brudevold takler motgang.

31 På hvilket tidspunkt i nær fortid har du følt deg mest lidenskapelig og levende?
På Filippinene.

32 Hvis ikke nå, når da?
Jeg lever for ‘nå’. Nå, hvis ikke; muligens aldri. Ikke glem det!

33 Hvis du ikke har oppnådd det enda, hva har du da å miste?
Fotfeste. Det alle har før de tørr å satse. Men å miste fotfeste trenger ikke nødvendigvis bety at du faller. Go for it!

34 Har du noen gang vært med noen, ikke sagt et ord og gått derfra igjen med følelsen av at du har hatt den beste samtalen noensinne?
Åh, ja. Jeg elsker slike samtaler. (Mellom linjene: Hold kjeft….)

35 Hvorfor skaper religioner som i utgangspunktet støtter kjærligheten, så mye krig?
Hadde vi bare kommet til bunns i dét…. Religion ER roten til alt ondt. Religion og makt.

36 Er det mulig å vite, uten det minste tvil, hva som er godhet og hva som er ondskap?
Nja, det kommer an på hvem det er som ‘vet’. Det jeg ser på som ren ondskap, kan andre se på som godhet fordi de føler at det de gjør er til det bedre for seg selv/de de elsker. Men om vi skal følge sunn fornuft og logisk tankegang: Ja, det er mulig.

37 Hvis du vant 5 millioner, ville du ha sluttet i jobben din?
Nei

38 Ville du heller hatt mindre jobb å gjøre, eller enda mer å gjøre, som du liker å gjøre?
Mer, mer, mer!

39 Føler du at du har levd denne dagen hundre ganger før?
Haha, de dagene er det så mange av! Men nei. Ikke i dag.

40 Når var sist du marsjerte inn i stummende mørke med bare en svak gnist av en idé du virkelig trodde på?
Jeg følte det litt sånn for verdensreise. Jeg ANTE ikke hva jeg bega meg ut på, men gikk med et lite håp om at jeg kom til å klare det. Og det gjorde jeg! Så; i fjor. Og gnisten ble et flammehav, det gikk jo så fint!

41 Hvis du visste at alle du kjenner skulle dø i morgen, hvem ville du ha besøkt?
For et brutalt spørsmål! Jeg klarer ikke svare, jeg klarer virkelig ikke svare. Å besøke én ville gi meg hundre dårlige samvittigheter for at jeg ikke besøkte de andre. Kjærligheten jeg føler for de rundt meg er umulig å sette prioriteringer på. Jeg tror jeg ville ha samlet alle i en gruppeklem, selvom det sikkert er ulovlig å svare på det spørsmålet her. Men i krig og kjærlighet er alt lov, sant?

42 Ville du vært villig til å redusere livet ditt med 10 år for å bli ekstremt vakker eller berømt?
Nei

43 Hva er forskjellen på å være i live, og det å faktisk leve?
Å være i live er for meg å godta at du fikk en plass på jorden, men ikke gjøre noe ut av den. Bare ta forgitt at du er her, ta til takke med det som er, være likegyldig til hvor heldig du faktisk er som lever. Å leve er å gjøre det meste ut av det. Fylle den tildelte tiden din med drømmer, reiser, lidenskap og kjærlighet. Føle, brenne, danse, smake. Gjøre alle de tingene som gjør deg lykkelig. Om så det er å klippe gresset dagen lang, spille World of Warcraft, eller å reise til bankkontoen din drar deg med hjem igjen.

44 Når er tiden inne for å slutte å regne på risiko og konsekvenser, og bare slippe alt og heller gjøre det du vet er rett?
Den tiden har vært inne helt fra den dagen du er stor nok til å innse at du har egen fri vilje og er et tenkende og følende individ, som kan gjøre akkurat det magen og hjertet ditt forteller deg at du skal.

45 Hvis vi lærer av våre feil – hvorfor er vi alltid så redde for å gjøre dem?
Det er så sant! Ja til feil! Men ingen vil vel feile, de fleste av oss trives best innenfor komfortsonen. Men det er jo faktisk utenfor livet skjer!

46 Hva ville du gjort anderledes hvis du visste at ingen ville dømme deg?
Fulgt hjertet mitt uten å være redd.

47 Når var sist du hørte deg selv puste?
Hei, det spørsmålet stilte jeg jo selv da jeg var i Santos, Brasil! Jeg tror faktisk dét var sist jeg hørte meg selv puste også….

48 Hva er det du elsker? Har noen av dine nylige handlinger åpenlyst uttrykket denne kjærligheten?
Å skrive. Og det gjør jeg jo hver dag, så ja!

49 Om 5 år fra nå, vil du huske hva du gjorde i går? Hva med dagen etter det? Eller dagen før?
Nei, jeg kommer ikke til å huske dager – men øyeblikk. I går…. Hvis jeg om fem år snakker om katten, kommer jeg til å huske den gangen jeg var hos dyrlegen og hun hoppet ned fra bordet og gjemte seg under pulten!

50 Avgjørelser blir tatt akkurat nå. Spørsmålet er: Tar du dem selv, eller lar du andre ta de for deg?
Jeg tar de selv.

Funnet her, oversatt av meg selv. Vær så snill å kredittere dersom dere ønsker å bruke den norske versjonen selv, det tok meg lang tid å oversette, haha. Og husk link til originalen 🙂

Velg 2 spørsmål selv, da, og svar på de i kommentarfeltet!

To my English readers: You’ll find all the questions HERE. It’s more like a wakeup post than a relevant Q&A, so don’t cry for not understanding my Norwegian answers to them.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *