I know I’m beautiful, but I’m feeling fat


ph_priv

Kjære sosiale mediers ekstreme kroppshysteri.

Ville bare fortelle deg at du har ødelagt tankesettet mitt – også. Man down. Jeg, som alltid har spist hva enn jeg har hatt lyst på, og trent av alle andre grunner enn for å se kroppen min passe inn i så mange skjønnhetsidealer som mulig, er på vei inn i et tankemønster jeg ikke kjenner meg igjen i. «Strong is the new skinny», men hvorfor kan vi ikke bare «god helse is the new happy» i stedet? Helsemessig tror jeg ikke at de tusen inspirerende treningsinnlegg og instagrambilder gjør deg så happy, jeg. Iallfall ikke mentalt.

Jeg skal ikke beskylde deg for å ha gitt meg en spiseforstyrrelse, for jeg spiser fremdeles (altfor) godt. Det kan du se på meg, etter måneder på reis med færre treningsmuligheter enn før, men mentalt er jeg på et helt annet sted. Jeg er der at mat sniker i tankekøen min rett som det er, og til tross for at jeg har nedsatt syn på begge øyne, har mitt eget kroppsbilde aldri vært skarpere. Jeg har lagt på meg, og det er ikke lov i disse hysteriske tider.

Enhver veltrent ambassadør som er innafor skjønnhetsidealet, kan gå ut i media og si at følgerne av disse sosiale mediene selv må klare å tenke fornuftig når det kommer til trening og helse, at daglige innlegg om mat og økter ikke burde påvirke. Enhver følger som ikke føler seg like vellykket som dem kan rekke opp hånda og svare at denne påvirkningens makt faktisk eksisterer. Neivel, men jeg kan iallfall. For jeg er påvirket, og jeg hater det. Jeg hater det så mye at jeg tok meg i å bli sinna da jeg leste nok et jævla innlegg om trening og kropp her om dagen. Ikke sinna på bloggeren, fint for henne at hun har funnet sin lidenskap med sine mål, men sinna fordi jeg plutselig har latt meg velte av det hysteriet all den lidenskapen i samfunnet vårt bidrar til. Det er ikke meg å være misfornøyd med speilbildet mitt, uansett hvor mye dét måtte provosere jantelovsforkjempere. Det er ikke meg å vurdere lite gjennomtenkte snarveier som å skippe måltider for å miste de få ekstra kiloene reisen min har bidratt til. Og jeg liker å følge det daglige livet til disse ambassadørene dine, hysteri, for supersporty kropp og god helse, jeg har fulgt de lenge før de i det hele tatt begynte med det, men før det går for langt blir jeg nødt til å luke ugress. For jeg har ikke tenkt å bli syk, av noe så dumt som en rosa dagbok på internett.

Jeg savner den hjernedøde rosa atmosfæren som var før, før du kom. Påvirkningens kraft eksisterer ikke, sier de, – men hvordan har det seg da at hele Norges sosiale medietog kollektiv begynte å fokusere på helse, kropp og mat? Bang, sa det, så var alle treningseksperter og supermotivatorer, på twitter, på instagram, på bloggene sine, facebook. Det var som en dominobrikke falt, og utløste et hysteri VG later som de tar knekken på, men som de egentlig bare fortsetter å nøre oppunder. Åårh, men for faen, jeg er så LEI av samfunnet vårt! Hva slags verdier er det å bruke opp all energi på? Kjempeflott å være sunn, sterk og frisk – jeg stemmer for, men ta det pent og se alt det andre vi kan bruke de flotte kroppene våre til også! Og vær så snill – la den fine kroppen min være, jeg savner å se på den med uhysteriske øyne. Jeg savner å føle meg like fin som jeg er. Det var bare det jeg ville si. Nå skal jeg luke ugress.

Dear social medias extreme body focus.

Just wanted to tell you that you have ruined my mindset – as well. Man down. I, who have always eaten whatever I’ve wanted, trained by any other reason than to see my body fit into as many beauty ideals as possible, is heading into a mindset I do not recognize myself in. «Strong is the new skinny «, but why can not we just «good health is the new happy» instead? Healthwise I do not think that the thousands of inspirational training posts and instagram pics makes you happy at all. At least not mentally.

I will not blame you for having given me an eating disorder, because I still eat (too) well. You can see it on me, after months with travelling and fewer training opportunities than before, but mentally I’m in a completely different place. I’m where the food sneaks in my thought queue right as it is, and despite the fact that I have reduced sight in both eyes, my own picture of my body has never been sharper. I’ve gain weight, and that is not allowed in these hysterical times.

Any well trained ambassador who is within the beauty ideal, can go to the media and say that the followers of these social media must be able to think sensibly themselves when it comes to fitness and health, the daily posts about food and sessions should not affect. Any follow who do not feel as successful can raise their hand and answer that this impact force actually exists. Ok, but at least I can. ‘Cause I am affected, and I hate it.

It’s not me being unhappy with my own mirror image, no matter how much it may provoke permanent the well known «Janteloven» (it tells you to not think highly about yourself). It’s not me to think of poorly considered shortcuts as to skip meals just to lose those few extra pounds my journey has put on me. I like to follow the daily lives of these ambassadors for super sporty body and good health, but before it goes too far, I will have to pull some weeds. ‘Cause I am not going to get sick because of something as silly as a superficial diary on the internet.

ref ref 1

90 kommentarer

 1. You look absoluty stunning!!!! Don’t let the man get you..:)

 2. Ragnhild

  Der sa du det! wow

 3. jeg har også latt meg påvirke.. ubevisst. Nå har jeg alltid strevet med et dårlig kroppsbilde, så for meg ble dette med trening en helt ny ting. «skinnyfat», som de sier. Sultet meg gjerne gjennom måltider, jeg, skjønte ikke hvorfor jeg aldri ble stram og tynn.

  Nå spiser jeg jævla mye godteri og mat, og trener styrke. Jeg er sterk og jeg er stram(!). Musklene mine er større enn mange gutters og jeg elsker det. Før skammet jeg over de usle, medfødte musklene mine.

  Men så… Dette har også tatt over tankegangen min helt. Både positivt og negativt. Selv må jeg si at det er en glede å se STERKE jenter på forsidene. Men desverre veldig trist å se at den ÈNE gledesdagen din i uka, desverre må bort. Ellers når vil du aldri nå idealet ditt. …Som desverre kan være så langt borte fra din egen kropp(sbygning) som overhode mulig.

  Media er skrudd, synd at de har oss tvinnet rundt lillefingeren. Jeg tok meg 5 min, og stirret på meg selv i speilet. Mitt mentale mikroskop zoomet automatisk inn på alt som ikke var som det skulle. Før jeg tilslutt intervjuet meg selv; Hadde jeg brydd meg om noe av dette uten media? Hadde jeg brydd meg noe om jeg ikke hadde visst hva verdens ideal av ei kvinne så ut? Nei. Jeg hadde ikke visst hvordan kroppen skulle se ut. Jeg hadde ikke visst at strekkmerkene mine på siden var stygt. Jeg hadde sett på kroppen som en maskin, enten av kvinnelig eller mannlig kjønn. Alle merkene, alle «skavankene» var naturlig, og bare et resultat av en sterk og betydningsfull handling jeg hadde begått.
  Jeg elsker meg selv, og hver minste lille detalj. Jeg er mitt eget lille ideal. Min kropp er noe for seg selv, og jeg elsker det.

 4. Jeg er veldig enig med deg. De unnskylder seg alltid med at de ikke har bedt om å være rollemodeller, men for noen er de faktisk det. Og for de burde de ta hensyn.
  Og når det kommer til VG blir jeg bare sint, fordi det er så selvmotsigende. De har artikler om å elske kroppen sin for det den er, men samtidig trykker de tusenvis av aviser med store overskrifter: «hvordan bli kvitt magefettet» «dette er den mest effektive måten å få flat mage til sommeren» osv.

 5. Der traff du – atter en gang. Æ e så ufattelig enig! «God helse is the new happy», det e så vakkert! Æ trene aldeles ikke fordi andre skal ha nåkka fint å hvile øyan på, æ trene for å føl mæ sunn, frisk og vel. Ikke fordi æ har lest en rosablogg som sir at æ skal gjøre ditt og datt. Æ har en grønn hverdag som vente rett rundt svingen og min motivasjon e å komme i mest mulig form til den tid. Det føles bra å kunne være på gymmet og bygge muskla/bedre kondisjonen istedet førr å ligge horisontalt i sofaen. Æ lar mæ ikke påvirke av rosabloggeran som brått har blitt selverklærte trenings- og kostholdseksperta. Det går mæ faktisk hus forbi. Tipsan demmes prelle av mæ allerede før de har festa sæ i hjernebarken.

  Æ blir så fortvilt når rosabloggeran spyr ut lovord om det ene og det andre. De forstår ikke den påvirkningskrafta de har. Det e æ lei mæ for. På Facebook e det f.eks gruppe som «Norges peneste 99’er» (osv) og æ blir oppriktig trist av å se ka som skjer. På barneskola klatra æ opp i trær, æ gikk med Ole Brumm-sekk og den største bekymringa æ hadde va å bi fri for Pokèmon-kort. Det e regelrett grusomt å se dagens unga fokusere på helt andre ting. Det e om å se best ut. Bare det. Extensions, brunfarge, løsvippa og gjerne noen kilo for tynn. Det e ikke sånn det skal være. Rosabloggeran forstår ikke helt ka det e slags signala de sende ut, de tenke ikke over at det også sitt bittesmåe BARN som les bloggen og plutselig vil kopiere demmes hverdag.

  Omfavn hver eneste millimeter av kroppen din, for vet du ka? Du E vakker. Du e aldeles nydelig. Inside and out. Ikke våg å tenk nåkka anna engang. <3 Du e frisk, du lev drømmen din, du har en familie som elske dæ og fler tusenvis av lesera som syns DU e fantastisk – fordi du e akkurat du. Ka e det da å bekymre sæ over? Det e alt som betyr. <3

 6. Du er superflott du, supermarie! Jeg vet godt at det er vanskelig med presset man kan føle på utenfra, men tro meg, et liv uten mat er ikke noe liv. Det er ikke verdt det å skulle få beinskjørhet, bli barnløs, bryte ned kropp og organer, miste tenner og håret, ha null hukommelse, at det blir utrolig vanskelig å sove hver eneste natt, og til slutt finalen ; døden.

  Tenk nøye igjennom tankene dine, og om nødvendig; gjør noe med saken. Jeg vet jeg kanskje overreagerer, men jo fortere det blir fanget opp – jo bedre er det.

 7. Er litt speechless egentlig. Du viser igjen hvorfor du er et sunt forbilde for mange, og at du fortjener å få prisen som årets blogger. Regner også med at du ble kvitt alt ugresset…

 8. Fy søren så sant! Der satt du ord på det alle har tenkt. Før hadde jeg vært hundre prosent fornøyd med den kroppen jeg har nå, men nå er det blitt slik at alt skal være så stramt og fullt av muskler og unaturlig tynt og ved å se tusenvis av slike bilder på sosiale medier, så føler jeg bare at det er helt umulig å bli like sunn og fin som dem, så da gir jeg heller opp før jeg engang prøver å starte.. Og da føler jeg meg jo enda værre!

 9. Ååh tusen takk for dette innlegget, kjære superMarie! AKKURAT som jeg skulle sagt (skrevet) det selv! Det er bare å si Amen egentlig, fordi du har sagt alt jeg ville ha sagt.

  Ps: Helt siden jeg begynte å lese bloggen din har jeg tenkt på hvor smashing du ser ut. Og jeg håper du fortsetter å kose deg, og føler deg fin i kroppen din igjen, for det ER du <3

 10. Du er så herlig supermarie! takk 😀

 11. Annemarie

  Du vet å få sagt det. *applaus*
  Hurra for Marie! 😀

 12. Helt enig. Du får sagt det.

 13. Jeg blir lei meg og sint når jeg leser dette. Ikke fordi media forteller oss hvordan vi skal se ut og hvilke verdier vi skal ha, det vet jeg allerede. Jeg blir sint fordi det er sterkt nok til å påvirke selv deg! Du er forbildet mitt, Marie. Ikke bare på grunn av motet ditt og eventyrlysten din, men også fordi du ser folk som de er, uten å dømme, og du klarer å finne det gode i de du møter. Jeg blir lei meg, fordi jeg trodde det gikk ann. Jeg trodde det var mulig å ikke bry seg om dette kroppshysteriet, og skape et antikroppshysteri. Det har du hvertfall gjort for meg. Istedet for kropp, fokuserer du i bloggen din på opplevelser og mennesker, ting som faktisk betyr noe! Jeg prøver å ikke bry meg noe særlig om hvordan jeg ser ut, og det er veldig inspirerende med andre som klarer å stå opp mot disse «reglene» om at alt skal se så perfekt ut. Men de har klart å felle deg også. Da er det vel ikke lenge igjen til de tar oss alle. Du er med på å skape kroppshysteriet du også, nå. Fordi du skriver om det. Fordi du bryr deg.

 14. Åh, er det ikke typisk! Disse «forskerne» klarer jo ikke å bli enig med seg selv en gang! Det er bare å se på forsidene på Allers eller Hjemmet, der står det «slik går du ned 10 kg på 1 uke», og på samme forside så leser du «her er oppskriftene på de beste selskapskakene». EH????

 15. Beundrer deg for at du er så ærlig. Helt enig med deg med at god helse faktisk er viktigst av alt. Sykelig fokus trening, kropp og sunnhet kan fort bli usunt i lengden! Du ser superbra ut, så ikke tenk mer på det 🙂 Kos deg på resten av ditt fantastiske reiseeventyr!!

  Klem fra superinspirert fast leser 😀

 16. Er så enig.. Og ikke bare media påvirker.. Men når jeg har venner som blir påvirka av detta lurer jeg på om det er normalt og om jeg må det og.. Jeg ser litt ekstra på meg selv i speilet, men så sier jeg til meg selv: nek faen heller. Du er frisk, har’a litt kondis og muskler og selvom det tar litt ekstra krefter så får jeg så mye igjen for det! Vil jeg ikke noen skal se de områdene jeg ikke liker så kler jeg de vekk, men vanligvis driter jeg i det og går i det jeg vil!
  Trener fordi jeg liker det og fordi det er godt for helsa, er jo bare en bonus at man ser litt bedre ut! Men det er ikke hovedfokuset!
  Stå på Marie, du ser fantastisk ut, alltid! Og jeg er så enig med de andre kommentererne her og.. RESPEKT!

 17. Nå ble jeg glad. Takk for mennesker som deg! Jeg har selv vært ganske syk, har jobbet (og jobber) meg frisk og glad igjen. Da er det så godt å lese så innlegg. Det betyr noe, du kan gjøre en forskjell med sånne budskap! Jeg heier på deg.

 18. Jeg tror alle til en viss grad lar seg påvirke – iallefall nesten. Jeg klarer fint å stå for mine egne valg, og bøyer meg ikke for gruppepress, men jeg blir også påvirket. Det beste å gjøre for min del er å trene litt innimellom, så føler jeg meg 1000 ganger finere, selv om jeg ser helt lik ut! Også har vi jo kjæresten min da, som ikke synes at det er noe fint med spesielt trente jenter i det hele tatt, og helt seriøst mener at den store bakdelen er den nydeligste i verden, haha.

  Men kroppen din er helt nydelig! Du har ikke noe å være redd for, og det skjønner du jo åpenbart. Likevel; den er finfinfin!

 19. Du har en nydelig og sunn kropp, og jeg håper du klarer å holde deg der. Det viktigste er ikke hvor mange kilo man veier, men om man er fornøyd med seg selv eller ikke! Og det har du all grunn til å være. Du er ikke perfekt Marie, det er ingen. Men du er aldeles nydelig, og mange mennesker ser opp til deg.

 20. Jeg husker et innlegg hvor du skrev om leoparden din, der skrev du at var det én ting du var fornøyd med så var det kroppen din (før leoparden). Og jeg tenkte med meg selv, så flott at man kan tenke sånn. Sånn uten videre, uten å sette fingeren på at det er noe du ikke er fornøyd med. Det skulle jeg også ønske at jeg kunne tenke. Jeg forstå veldig godt hva du mener med sosiale medier sin påvirkningskraft. Når jeg tenker tilbake til min utveksling i Kairo og hva slags tanker jeg hadde under den tiden, hadde jeg ikke de tankene jeg har omkring kropp, trening og kosthold som jeg har nå. Jeg vil påstå at min blogglesning har påvirket min tankegang. Og det er skremmende. Det var ikke før dette innlegget at det faktisk har gått opp for meg hvor mye jeg faktisk tenker på slike ting. Nå er det på tide å kutte den på usunne bloggsider (som for min egen del er usunne). Din blogg er ihvertfall IKKE en del av denne nedkuttingen. I så fall må du være en av de bloggerne jeg vil lese mer av. Tusen takk, supermarie 🙂

 21. Där vann du min stemme! Du är den absolut bästa förebilden i den nominerade gängen. Fler bloggare borde ta upp kampen mot osunda kroppsideal. Ni har makt. Förmodligen mer makt än ni anar! Tack för att du är med på att göra världen ett lite bättre ställe att vara! Kärlek!

 22. Fanastisk innlegg! Vi er mange kvinner/jenter som burde lære oss å elske kroppen vår. I steden for å hate den for de «ekstra» kiloene våre. Hørte nylig på radioen at det er INGEN helsemessige ulemper ved å være på toppen av BMI-skalaens sunne sjikte, eller «litt overvektige» som Kari Jaqcueson definerte det. Hvorfor skal jeg hate kroppen min fordi jeg er 7 kg mer enn det jeg har fastslått er «idealvekta» mi?? Det er så latterlig, jeg unngår bikinisituasjoner, for da blir det åpenbart for alle, beyond a doubt, at jeg har en god del «trivselskilo»…. Jeg har til og med avstått fra og bli med barna og mannen min i basseng fordi jeg ville ikke at noen skulle se kroppen min nesten uten klær… Skammen… Over å ikke være drittynn. Skammen over å være normalvektig. Skammen over å ha en kropp der man kan se spor etter to graviditeter, selv 2 år etter siste graviditet (GASP!) Skammen over å ikke ha en midje som Dronning Maud. Skammen over å ikke se ut som en bloggende barbiefrue. Vi blir påvirket.. LEV LIVET, Marie, DU ER VAKKER; SMART, MODIG og du er et GODT FORBILDE… Folk/fruer lengter etter brømmelse og fans, men de fleste vil ha seg frabedt å måtte fylle rollen et godt forbilde… Kommer man så langt at man blir «berømt» ER man automatisk et forbilde. Det burde man forholde seg til. Men du er knalltøff!

 23. Wow, for en ærlig blogg. Elsker at du setter ord på det, det blir liksom litt motstand mot hele greia.

  Blir ikke så påvirka av det selv, men jeg er utrolig bekymra på et par av mine venninners vegne.. Hvordan sier man til noen at de må slutte å trene så mye og spise så sunt? Det er jo egentlig bare bra, men når man skjønner hva grunnen til de 6 treningsøktene i uka og all den sunne maten, så blir man jo bekymra. Når en person med størrelse 25 i bukser snakker om at hun ser hun har tatt av seg litt på lårene, da blir man direkte redd! Såå.. fuck sosiale medier og kroppshysteri.

  Når det gjelder deg, så har jeg troa på at du snart innser igjen hvor flott du er 🙂 Ikke for å feie unna bekymringene dine, men du er så smart og oppegående, og bare det at du har skrevet og publisert denne bloggen, viser at du fortsatt har kontrollen! Så skal nok vi i leserhæren greie å stoppe deg om vi merker på bloggene at skeier ut 😉 <3

 24. Takk! Tusen takk! Du er den eneste av bloggerne som er modig nok til å FAKTISK kritisere kropspresset! Jeg misunner refleksjonen din 🙂

 25. Du har så rett! Jeg kan ikke fordra denne nye trenden, hvor alle skal dele hver treningsøkt med resten av verden og være «flinkiser». Det var en stund hvor jeg holdt på å la meg knekke av sosiale medier-presset også, nettopp etter jeg kom hjem fra Mellomamerika, hvor jeg hadde tilbragt 4 måneder. Jeg hadde lagt på meg en del, men jeg var lykkelig allikevel og i god form, helt til internettilgjengeligheten overveldet meg i Norge igjen og ingenting gikk meg hus forbi. Jeg tok heldigvis relativt fort til fornuft, men jeg forstår så veldig godt at man lar seg sluke av det såkalte «idealet».
  God helse is the new happy.
  Punktum.
  <3

 26. Du er det vakreste mennesket som vandrer her på jorden. Både av utseende og personlighet 🙂

 27. Utrolig bra innlegg! Jeg er helt enig med deg i absolutt alt du skriver. Du har så rett! Det er trist at så mange jenter som i utgangspunktet er fornøyd med kroppen sin, mister selvtilliten overfor sin egen kropp pga alt fokuset på trening, kosthold og kropp.

 28. Kommentaren til M helt øverst her. Du virker rå sjæl som tør å skrive dette ut på en annens blogg. Jeg er sikker på at du kommer dit du skal du også, gjør litt tankearbeid hver dag – bare akkurat så mye du klarer. Skritt for skritt <3

 29. Where do I sign?

  Jeg har tatt meg i det samme. Jeg har gitt litt f*** i hysteriet så lenge jeg kan huske, men år for år har det blitt verre og verre å ikke bli dratt med i dragsuget. Så takk, og som noen sa AMEN!

 30. har aldri kommentert på bloggen din før men er så enig i alt du sier! Word

 31. Du er supertøff og fantastisk! (Både på utsiden og innsiden) 🙂

 32. […] ‘Strong is the new skinny’ – vel, jeg foretrekker at ‘god helse is the new happy’. Ref. I know I’m beautiful but I’m feeling fat. […]

 33. Hei! Dette innlegget er så fantastisk at jeg bare måtte kommentere, selv om jeg ikke vet helt hva jeg skal si – for du sa alt. Jeg leste bloggen din da du var i militæret, men falt av, og ble SÅ glad da jeg fant den igjen nå! Har lest meg tilbake hit, men skal lese videre bakover, for jeg er allerede såå full av inspirasjon av å lese om reisen din. Jeg kan tenke meg at det er forferdelig hardt å være på reisefot alene noen ganger, men jeg har likevel så lyst til å gjøre akkurat det du gjør, må bare bli ferdig med bacheloren min først. Så, ville egentlig bare si at du har fått en ny følger på bloglovin, du har inspirert meg til tusen og så vil jeg ønske deg en fantastisk tur videre! Nyt tiden til det fulle selv om hjemlengselen sikkert spiser deg opp innimellom. <3

 34. […] å lese om reisene dine.. Likte spes godt innlegget om kroppshysteri. Mye gjenkjennbart. Lurer på hvordan du vurderer folk du treffer på veien, som f eks Mark. Hva […]

 35. Josefine

  JEG ER SÅ ENIG!!! TUSEN TAKK FOR ET UTROLIG BRA SKREVET OG ÆRLIG BLOGGINNLEGG! du er så virkelig ikke alene om å føle sånn. Flere skulle hatt en blogg som deg! Elsker at du ikke er en rosa blogg, men en jente som blogger om langt viktigere og mer spennende ting! Fortsett med det du gjør!! ;D

 36. […] synes du om dagens kroppspress? Det kan du lese om HER. Jeg er frustrert! Det har tatt helt av, og jeg forstår ikke […]

 37. Utrolig bra skrevet! Føler AKKURAT det samme. Amen!

 38. Hei! Kom over bloggen din og håper du ikke har noe i mot at jeg twitrer lenke til dette innlegget 😉 Bra skrevet og jeg er helt enig med deg! Takk for at du setter ord på det. Her er twitteren min hvis du mener jeg skal fjerne det: https://twitter.com/cecilieflatnes

  Ha en fin dag 🙂
  Cecilie

 39. […] har snakket med dere om det her en gang før, innrømmet at alle de tusen blogginnleggene og instagrambildene fra alle kanter, om at “fit is the shit”, var i ferd med å gå […]

 40. […] Jeg tok et oppgjør med kroppshysteriet, og fortsatte reisen min gjennom Brasils mange karneval, fra nord til sør. Møtte to deilige […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *