Q&A wanderlust IIIII

Hei super’n! Lurer på hvilke(t) objektiv du bruker? Bildene dine blir alltid så fine og klare og fine! Vil også si tusen takk for all inspirasjon du har gitt meg, og for at ordene dine hjelper meg med å holde hodet oppe de dagene det ikke er like lett. Håper du er trygg og at lykken fortsetter videre for deg!
Hey! Jeg bruker bare det som fulgte med kameraet mitt (Canon 550D), faktisk! Med de rette innstillingene kan det gjøre veldig gode bilder. Nei, tusen takk selv – for at du oppmuntrer meg til å drive på! Det er ingenting jeg heller vil enn å være en liten inspirasjon, hjerte.

Kjøper du mye suvernirer?
Nja. Noe som er typisk for landet jeg har vært i er jo gøy å ha, feks aladdinbukse fra India, Kinahatt, hulahula-skjørt fra Hawaii, perlesmykker fra Filippinene, koraller tatt fra stranden på Guam. (Unnskyld) Men det er ikke all verden, – haha jo, det er jo AKKURAT det det er! Uforutsett ordspill, lol. Men for å komme frem til et svar: Jeg kjøper (minst) én spesiell ting fra hvert land, men overdriver ikke, og sender som regel alltid en pakke hjem med alt sammen i etter et par destinasjoner for å slippe å dra på det, eller miste noe underveis.

Har du enda lyst til å reise ned til Afghanistan? Hvorfor?
Det er noe ved det landet som fanget oppmerksomheten min da jeg møtte det afghanske fotballaget i 2010. De guttene, de personlighetene, jeg kommer aldri til å glemme dem. Jeg smeltet innvendig, av en flamme som plutselig tok fyr; Afghanistan fortjener å være det vakre landet det egentlig er, og jeg har fremdeles lyst til å reise ned og GJØRE noe! I skrivende stund leser jeg en bok som heter «Før flommen – en reise i Talibans skygge», skrevet av en sivil journalist som reiste i de anspente områdene i Pakistan og Afghanistan, for å bli klokere på konflikten og skrive en bok om det. Jeg lovte eieren av boka å ikke bli inspirert til en lignende reise – men BEKLAGER. Jeg er inspirert.

Kan du si en positiv ting og en negativ ting med de landene du har vært i?
Jeg kan gjøre et eget innlegg på det 🙂

Hva fikk deg til å velge akkurat de landene du har på reiseruten din?
F.eks virker Surinam veldig uvanlig å reise til virker det som…
Jeg hadde aldri vært utenfor Europa før, så jeg valgte bare en ferdig og tilfeldig jorden-rundt-pakke. Alle landene var inkludert i den, det eneste jeg ville endre på var å legge til Tibet – men da jeg bestilte reisen var ikke landet åpent for turister. Tror det er det nå, men bare på grupper på minst 5 eller 10 pers.

Hvorfor har du ikke hatt Australia som en av destinasjonene dine på reisen?
Samme svar som over. Jeg kunne ikke rekke over ALT på én tur og seks-syv måneder, land som Australia og en million andre jeg har lyst til å se får bli ved neste eventyr! Og neste der igjen! Og neste der igjen! Og neste der igjen! Og neste der igjen!

Hva går tissen i bånd ut på?
Det har jeg svart på før, blant annet HER 🙂

Har du møtt på noen tradisjoner eller skikker som er annerledes fra det du er vant med?
Nei, det går i ostehøvler, strikkagenser, binders og brunost verden over! Neida… Ja, alle land har vært forskjellige fra hva jeg er vant med – på hver sine måter. Hvert land – sin kultur, sine tradisjoner og sine skikker. Det er det som gir meg så evig lyst til å reise! Kina med spisepinner og hund til middag, India med kuer vandrende fredelig i blant seg på gata, Filippinene som spiser maten sin med skje og gaffel, Sør-Afrika som flekker opp grillene sine og har grillfest (brai) hvor som helst, når som helst – i tide og utide, Trinidad&Tobago med oljefatmusikken sin, det er så mange ting! Og det må oppleves, ikke leses om.

På de stedene du har vært, hva har vært mest interessant?
Å se hvordan andre folkeslag styrer på med sitt i verden. Å se hva de gjør, hva de har, hvordan de lever livene sine. Og høre historiene deres, hvordan de en gang var og hvorfor de er som de er. Alle smakene, herregud, smaksløkene mine har nesten reist mer enn meg! En reise er bygget opp av så mange ting, at det er umulig å plukke ut noe som helst som overgår noe annet. Jeg antar at å svare «kulturen!» vil dekke det meste, men det føles allikevel ikke sånn. Det er for stort til å forstå! Det vanskeligste med å drive reiseblogg er at ordene mine, sammen med bildene, ikke engang kommer i nærheten av å beskrive hvordan alt jeg opplever egentlig er.

Vil du fortelle litt om historiene bak byene du har vært i?
Ajajaj… Jeg hadde villet, hvis jeg hadde kunnet! Jeg vet for lite til å legge ut i det vide og det brede.

Ey! Hva slags klær har du fått spesielt bruk for i løpet av reisen? Husker du skrev at du ga bort en del tidligere – planlagt eller impuls? Inspirerende deg, som vanlig.
Shorts, enkle topper/tskjorter og behagelige reiseklær er stort sett det det går i. Klær du ikke gråter av om du mister, det var iallfall min strategi – bombesikker på at jeg skulle bli frastjålet alt jeg eier og har allerede i land nr én. Kronisk paranoid. Jeg hadde aldri planer om å gi bort klærne mine, det var bare en idé som plutselig slo meg i Afrika, som jeg holdt gående til India, sist i Surinam og kjenner jeg meg rett sparer jeg opp mine siste tråder til barna i favelaene her i Brasil. Hva skal jeg med dem, jeg har skapene fulle hjemme!

Hei! Skal selv reise ut på tur snart.. Lurer litt på hvordan du gjør det med penger?Altså om du tar ut penger når du kommer til landet, bruker lokale minibanker osv. Stresser litt over dette selv skjønner du !
Gled deeeeg! Jeg gleder meg på dine vegne! Du har så mye vakkert i vente, jeg elsker verden vår! Jeg tar ut penger rett som det er, i minibanker hvor som helst. Har vært relativt ukritisk hele veien, ganske dumt egentlig – når jeg tenker over det nå. Men jeg går selvfølgelig aldri for de minibankene som ser tvilsomme ut, jeg velger som regel en trygg minibank på flyplassen – merker meg hvilken bank det er, og leter etter den samme ute i byene. Så langt har jeg ikke hatt noen problemer noe sted, men så har jeg den villeste karmaen med meg på tur også…. Benjamin, som jeg reiste med i India og Kina, ble tappet for noen tusen i Kina. Enda han tok ut fra samme minibank som alle oss andre. Men igjen – så hadde han den VILLESTE motpolen av min karma med seg på tur også. Han var uheldig med absolutt alt!

Også elsker jeg redigeringen din – bruker du mye tid på det egentlig?
Nei, jeg mistet photoshopen min i Kina… Så jeg bruker pixlr.com, som har ferdige filtre for deg. Det er altså ikke min redigering du legger ditt elsk på. Jeg SKAMMES over at jeg må ty til noe så gratis, når yrket mitt er ‘mediegrafiker’, men det duger vel inntil jeg får kapret til meg en ny photoshop.

Kjæære, suupre Marie. Sitter og tenker over hva jeg trenger til jeg selv legger ut på reisen min, og kunne ikke du vært så snill å bare skrevet litt om hvordan du oppbevarer verdisakene dine? (Skriv på godt norsk, slik at ikke brasilianerne gjennomskuer deg!) Går du med pengebelte hver dag? Har du passet bestandig på deg? Og siden du reiser med speilrefleks, hvordan oppbevarer du dette på en tryggest mulig måte? Du har vel kanskje ikke bodd så mye på doorms, men om du har, hvordan oppbevarer du sekken når du drar ut derifra? OG har du med deg myggnett, og har du fått bruk for det?
Sitter’u der og lurer, du da? Men selvfølgelig kan jeg det! Jeg bor som regel hos lokalbefolkningen, og der har tingene mine alltid vært trygge. Veldig deilig å slippe å bekymre seg for det! Går jeg ut derfra på turer rundt i byen o.l. har jeg alltid pengesaken min på meg (har ikke belte, bare en liten sak jeg fester i buksekanten) på kropp, samt en veske med speilrefleksen i. Passet har jeg aldri med meg, med mindre jeg er på vei til et nytt sted. Er jeg på vei til et nytt sted, har jeg en minnepenn i et smykke rundt halsen – på den har jeg digitale kopier av alle reisedokumentene mine, pass, visum, flybilletter, alt. De har jeg også på nett, sånn at jeg uansett får tak i de hvor jeg er – i tilfelle jeg også mister minnepennen. Verdisaker som kamera, sølveple etc har jeg i håndbagasjen. Jeg har sovet på backpackerhostell, der har jeg låst inn det viktigste og latt den store sekken stå på gulvet. Vil de rote i de svette reiseklærne mine – feel free! Alt jeg har i storsekken kan jeg få kjøpt andre steder, tenker jeg, og lar det være fritt frem og opp til karma og samvittighet om noe skulle forsvinne derfra. Men ta med deg hengelåser, det er alltid lurt å ha. Ja, jeg har med myggnett – men har ikke fått bruk for det enda!

Sånn! Takk for alle spørsmålene dere stilte, det er så fint å blogge når dere er oppriktig interessert i det jeg driver med. Håper dere fikk svar på det dere ville! Og sitt ikke der og lur – spytt ut om det skulle være noe mer, jeg svarer deg i kommentarfeltet eller skraper sammen nok spørsmålstegn til et eget innlegg med svar. Okeey, skrives senere!

12 kommentarer

 1. Hei! Har bodd i Brasil i 3 mnd og tenkte jeg bare skulle tipse deg. Ser du har vært heldig med uttak fra minibank osv, men når jeg bodde der ble 7 (SJU!!) stk av mine venner rundtlurt. Alt fra 800-6000kr. Så vær forsiktig, hold alltid over koden din. Vær også forsiktig med å gå rundt alene, har venniner som ble rana med pistol midt på lyse dagen. Jeg ble selv frastjålet lommeboka mi, han nappa den ut av hånda mi INNE på hotellet! de er helt syke på det. Så ikke vær altfor godtroende i Brasil. Men kos deg masse, I had the time of my life selvom 😉

 2. Så fine svar 🙂 jeg gleder meg til jeg skl reise jorda rundt om et år.

 3. Tror du må lese noe antropologi når du kommer hjem, etnografi (antropologenes hovedmetode) er nettopp å fordype seg i ulike kulturers særegenhet med slektskap, ritualer og hverdagsliv 🙂 Mail meg om du vil ha noen tips etterhvert, det gøyeste med faget er definitivt etnografiske bøker! Spesielt de som er velskrevet. Kvinner som lever i frykt, jeger-sanker samfunn i dypeste Amazonas, Kula-handelen på Trobrianderøyene… the list goes on and on… 🙂

 4. Tusen takk for at du brukte så mye tid til å svare på spørsmålene til dine kjære lesere(: Du er virkelig grei!

 5. Helle Kristin

  Hei! Hvordan har du gjort det med lading av mac, mobil og kamera? Har du gått tom for strøm ofte, eller er karmaen her og?:)

 6. Tusen takk for svar! Minnepenn rundt halsen er jo genialt! Skal absolutt ta med meg den ideen!

 7. Tviler på at jeg er den eneste som sitter igjen nå med en en intens reisefeber… wanderlusten tar virkelig på kroppen etter å ha lest disse svarene, åh<3

 8. Wow det med minnepennen var jo faktisk utrolig smart.. Aldri tenkt på det før 😮 Har alltid pleid å tatt bilder av det på mobilen da, men det blir jo ikke like bra, hehe.

 9. Hei! Jeg fikk ikke svar på spørsmålet mitt 🙁 (eller ble kanskje kommentaren min ikke sendt?) Jeg lurte på om du kunne skrive om pakkelisten din? Og hvilken/hvilke ting har du ikke hatt bruk for? Hva ville du lagt til i pakkelisten din om du visste det du vet nå? Håper kommentaren kommer fra denne gang 🙂

 10. Du er så flink til å tenke på alt! En ting jeg lurte på nå er: hvordan har de du har møtt reagert på at du er fra Norge? Altså, vet de hvor det er, hva spør de om, hva svarer du?

 11. Karoline

  Heisann!

  Tipp topp blogg 🙂 Vil anbefale deg å lese «Der Gud gråter» av Siba Shakib. En utrolig gripende bok om en afghansk kvinnes liv som flykning.

 12. Smart det med å ha reisedokumentene på minnepinne og nett itillegg til fysiske utgaver. Skal lagre meg det på min mentale harddisk til en dag jeg trenger det.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *