Q&A WANDERLUST II

Har du spart opp lenge til reisen din? Hvordan har du tenkt over økonomien når du er ute å reiser ? 🙂
Ja og nei. Jeg har spart, men tenkte ikke så mye på hva pengene skulle brukes på. Kjekt å ha, var tanken – og det var det jo, her jeg sitter på grensen til Sør-Amerika! Jeg spontankjøpte reisen i november 2011, da Forsvaret så ut til å ikke ha jobb til meg mer. Så jeg sier til reisen min som de sier til barna sine; «Du skulle egentlig ha vært en liten flekk på lakenet, men her er du allikevel!»

Jeg har levd veldig billig i alle de første landene, bodd gratis hos de lokale, shoppet lite og spist for en slikk og ingenting. I India og Kina hadde jeg allerede betalt for alle hotellene og nattogene, så de gikk utenom månedsbudsjettet mitt. Derfor har jeg vært i overskudd omtrent siden starten, og tillater meg derfor rutte litt ekstra nå på siste halvdel av kloden. Jeg prøver generelt å holde meg på 10 000 kr i måneden, og det skal da inkludere alt.

Hvordan fikk du råd til å reise? Altså, har du spart 100 000 på å jobbe i militæret?
34 000 av de er dimmepenger, altså penger du får når du har fullført førstegangstjenesten i Forsvaret. Etter det satt jeg litt over halvparten av lønna jeg tjente hver måned over på sparekontoen, helt frem til jeg reiste. Jeg bodde jo så billig, og shoppet nesten aldri så jeg klarte meg fint på halv inntekt! Pappa er også inne i bildet, men ikke på den måten dere tenker. Hans penger for at livet ble lenket til en rullestol, ble mine penger brukt på et liv før jeg selv kommer så langt. Sykdommen skal ikke være arvelig, men jeg tar ingen sjanser og lever heller ut drømmene mine nå mens jeg vet jeg kan, enn å drøye til det kanskje er for sent. Jåoulou, som vi sier på godt norsk.

Begynner du å bli blakk ? Når du er på besøk hos familier, må du betale for maten og at du sover der da?
Jeg har så jeg klarer meg! Nei, det må du ikke. Couchsurfingkonseptet brukes av mennesker med åpne sinn, åpne hjerter og åpne hjem. De lar reisende bo hos seg gratis, deler maten sin med de, viser de landet sitt, kulturen sin – hvis de har tid, så klart. Hos noen hoster må du klare deg helt selv med alt annet, men sofaen du sover på betaler du ingenting for. Du føler allikevel du må gi noe tilbake, så det er vanlig å «betale» for seg ved å lage mat, vaske, spandere vin, hva du enn ønsker å gi i retur for å vise din takknemlighet. Selv er jeg ubrukelig på kjøkkenet, så jeg vasker gjerne opp – eller spanderer middag.

Hvilke fem destinasjoner ville du anbefalt for en fattig student, som har et sterkt behov for å “flytte” litt på seg?
Åh, hadde bare flybillettene vært billig! Filippinene er nemlig ekstremt billig, der kunne jeg kjøpe to nydelige kjoler til 69 kroner til sammen, jeg spiste meg mett på 13,- (og det var inkludert ubegrenset påfyll av ris!), bare for å ta noen eksempler. India også, men billettene dit koster kanskje en formue? Jeg anbefaler deg uansett å spare opp penger til flybilletter til hvor enn du måtte ønske, og så heller spare penger ved å sofasurfe hos de lokale. Ikke bare er det gratis, det er den beste måten å oppdage landet på også! Fem destinasjoner jeg gjerne ville dratt til igjen er Sør-Afrika, India, Kina, Filippinene og Guam. Men til Guam vil man bare hvis man møter en fyr som Juan <3

Hvorfor er ikke tissen i bånd lengre? 🙁
Jeg satt den fri… Det båndet måtte jo ha vært jævlig langt om det skulle rekke helt fra toppen av fjellet der, og helt ned til der jeg står, ikke sant? Det går jo ikke. Båndet hadde sikkert oppført seg som en slags snubleline for alle som hadde gått mellom oss også, og sånne ulykker vil jeg ikke ha på samvittigheten. Fanger den igjen når tiden er inne!

Jeg lurte egentlig på om du kunne fortelle litt om den “negative” sidene ved reisen din. Jeg ønsker meg ikke at du skal være negativ OM selve reisen altsa, men har du alltid så flaks som du lar bokstavene dine fortelle? Møter du alltid så fantastiske mennersker overalt? Møter du ingen fordommer? Våkner du ikke opp med hodepine noen dager? Eller vondt i magen? Hvordan er det å ha mensen? (Sorry gutter) Er det aldri vanskelig å få god kontakt med noen? Kvise- breakouts? Vil tilogmed vite om dusjforholdene alltid er på topp? (Var i Mexico en gang, og da var det kun saltvann i dusjene. Fantastisk eksotisk, men håret streiket etter 2 dager)
Vil ikke at du skal rekke ned på ferien din på noen måte, vil bare vite absolutt alle sider av den 🙂 Vil jo gjerne på en lignende reise selv.
Liker spørsmålene dine! Du kommer til å hate svaret mitt. For ja, flaksen har vært like usannsynlig som jeg fremstiller den, hele veien. Jeg har vært dritheldig! Med menneskene også, de har vært de mest fantastiske. Mest sannsynlig fordi jeg har møtt så likesinnede overalt, gjennom å reise vil du omtrent bare møte inspirerende mennesker, med eventyrlyst og et hunger på livet som fellesnevner. Eller kanskje det bare er jeg som har møtt så mye rart på veien, og blitt så immun mot «rart» at jeg ser på alle som fantastiske – samme hva. Jeg vet ikke. Men virkelig – helt fantastiske. Og ingen fordommer så langt. Følte kanskje litt på det i Filippinene, da jeg var den eneste som ikke trodde på en gud. Og det var veldig vanskelig å forklare, tror ikke de helt forstod at det var mulig å ha et så avslappet/ikke-eksisterende forhold til en religion. Men det var bare noe jeg følte i stillhet, altså, jeg følte meg aldri utenfor på noen som helst måte. Respekt tur-retur.

Hodepine kommer og går, og de grusomme fyllesykdagene dropper jeg bare å fortelle dere om, haha. Magen har vært helt fin, bortsett fra et par dager på Guam – men det var bare noen kramper, det gikk fort over igjen! Mensen er som mensen hjemme (sorry gutter). Å komme i kontakt med de rundt meg er relativt enkelt, den er selvfølgelig mer overfladisk enn kontakten jeg har med vennene mine – men det er bare fordi vi ikke har nok tid sammen til å connecte på et dypere plan. Kviser, ikke noe særlig. Ikke mer enn jeg får hjemme. Dusjforholdene har stort sett vært greie, det var en god del i India som ikke hadde varmt vann bare, og det var litt… kaldt. Type brainfreeze. Men ellers, tommel opp!

BEKLAGER, altså, skulle gjerne gitt deg noen skikkelig dritthistorier, men reisen har så langt gått like knirkefritt som jeg fremstiller den! Jeg har vært så utrolig heldig! Det eneste jeg har mistet er en høytaler, og fjernkontrollen til kameraet. Men jeg fant ny høytaler i Filippinene, og står nå og må vente 10 sek på hvert bilde som blir tatt av meg selv, så jeg overlever med de tapene også! Smil!

Mer svar kommer senere, har dere flere spørsmål kan dere stille de her.

8 kommentarer

 1. SUPERheldig du har vært altså. Tenk for noen minner det blir å tenke tilbake på!

 2. Misunnelig, ja!! herrefred som du koser deg, også så deilig og befriende og bare reise og dra dit vinden tar deg:) Jeg liker også å reise, og kom nettop hjem fra Boracay – Fillippinene, men det blir bare småturer på max 3 uker om gangen pga jobb, og pga en mann som ikke får mere fri, så da blir vi plutselig litt mere bundet og har ikke friheten til å bare dra når vi vil. hadde jeg vært tøffere da jeg var yngre så skulle jeg og gjort det samme, men slik ble det altså ikke. Idag er jeg tøff nok til det, men har ikke samme frihet og mulighet som for 7 år siden. Syns du er utrolig tøff som gjorde det mange drømmer om, men aldri gjør. kos deg en hel masse, og jeg skal fortsette å følge deg på reisen:)

 3. Jeg vurderer å reise jorda rundt neste høst, må bare spare opp litt penger først :p

 4. Du har vært så heldig at det er helt skummelt! Ønsker for deg at det fortsetter sånn, det er jo helt supert!

 5. Vanessa

  Er det rart du kaller deg supermarie? Du er jo helt enkelt super! 😀

 6. Anne kristine

  SUPERheldig du er da! Men det er bra det går så fint rundt jorden! 🙂

 7. Alltid en fornøyelse å lese svarene dine! Jeg er så glad for at du har vært så heldig, det fortjener du 🙂

 8. christina

  Åh jeg misunner deg så masse:) Du har virkelig vært heldig med menneskene du har møtt. Håper og tror du er like heldig på reisen videre:) Kos deg så masse!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *