repost: jul, uten ‘god’ foran

Skrev dette før julen 2011, men regnet med at smilepresset er like intenst i år der hjemme, så jeg poster det igjen – som en påminnelse:


ph:priv

Det tristeste med jula er hvor lykkelige alle er. Eh, jeg mener, skal være. Vi stresser med å bake, pynte, kjøpe julegaver og gjøre det skuespillfantastisk til de to, tre dagene i året når alle skal være glade. Det er litt av et sirkus, når jeg lar 20. ? 26. desember gå i fortfilm på innsiden av øyelokkene. Mennesker som myldrer, sorger som fortrenges og smerter som glemmes fordi julen er hellig, og ingen tårer skal falle.

Forventningene rundt at julen skal være så koselig, varm og god gjør oss ekstra sårbare. Hvis du bærer på noe vondt, må du bære det alene. ?La oss ikke snakke om det nå, det er jo jul, vi skal kose oss.? Ordet ?skal? veier tyngre enn før. For du skal være glad, du skal smile, være takknemlig og ha det så innmari hyggelig. Sier du noe vondt som kan ødelegge stemningen en vakker julaften, vil det bli husket i stille sinn hver eneste jul i fremtiden. Minnet om ?den julaften da?? flettes inn i tradisjonene like selvfølgelig som julemiddag, gaver under treet, Tre nøtter til Askepott og Reisen til julestjernen. De vonde minnene blir kanskje ikke lagt merke til, og de deles kanskje ikke med de du har rundt deg, men de er der og demper juletrebelysningen rundt hjertet ditt mer enn du hadde håpet. Du skal jo liksom være glad.

Et dødsfall i julen oppleves tyngre enn et dødsfall en tilfeldig dag i september. Både for de som mister noen, og for de rundt. Sorgen blir synligere og medfølelsen overveldende. ?Tenk så forferdelig å miste noen midt i julen og alt?? Jada, men? Det er like forferdelig som et dødsfall i september, det er bare det at forventningene til lykkelige julekvelder gjør at sorgen blir tyngre å bære i desember. Hele Norge er glade, og der sitter du med en sorg og uutholdelig medlidenhet fordi julen som skal være så hyggelig plutselig ikke er det for deg. Og du vil jo ikke ødelegge julestemningen for de rundt deg, så du blir en del av det lykkelige skuespillet og sender ut smil som skal overbevise om glede.

Alle julesangene går som understreker til den tradisjonelle julegleden. ?Jeg er så glad hver julekveld?, ?deilig er jorden? og ?glade jul?. Men julen er ikke glad hvis gleden er et skuespill. Jeg håper så veldig at alle får en god jul, men det er umulig, kan vi ikke la sceneteppet falle? Det er OK å ikke ha det så sykt bra i julen som tradisjonene presser deg til å ha det. Du skal være med familien, å være ensom i jula er tristere enn å være ensom 4. februar. Nei, det er ikke det. Du føler bare det, fordi tradisjonene er lagt opp sånn. Ikke la presset om lykke gjøre deg ulykkelig. Føl det du føler, ikke overse det vonde, men finn gleder i de små tingene og ha julen ekte i stedet. Pynt det vonde juletreet med fine ting. En fin himmel, en nydelig julekule, en koselig julefilm, et sted å være, gjør noe du liker, og tenk på de som bryr seg om deg. Det er alltid noen. Rens luften med de du krangler med før du smiler, å smile falskt på julaften er verre enn å ha det åpenbart vondt. Opp(jule)tre ærlig i julen, og hvis ærligheten gjør at du ikke smiler like bredt, så er det helt fint. Legg bare listen lavere for hva som gjør julen god. God jul trenger ikke være happy family, dyre gaver, fantastisk mat og glitrende tre. Julen er bare god hvis gleden er ekte, og glede kan du finne i de minste tingene hvis du bare leter godt nok.

Det hjelper ikke at gavepapiret glinser i gull når innsiden av julegaven er tom og mørk. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *