balut, I just ate a foster


Google ordet «Balut». Å da trykke på «Bilder» er som å frivillig gå forbi en trafikkulykke. Du vil ikke se, men du klarer ikke la være. Tenk deg da å holde denne lille eggformede trafikkulykken i hendene! Det gjorde jeg i kveld. Spiste et 15 dager gammelt andefoster, en asiatisk delikatesse. Jeg så fjærene, og kunne kjenne det lille skjelettet bli knust mellom tennene mine. Nei, jeg skal ikke unnskylde ærligheten min, for verden er jævlig – og det er ingen vits i å late som noe annet. Jeg følte meg som et beist! Filippinerne rundt meg, derimot, storkoste seg. Jeg tror å se utlendinger spise balut kunne gjort seg som realityshow her nede. Egget har allerede gjort sin debut i Fear Factor USA.

Balut spises som en midnightsnack her nede, varm. Den selges på gata, og spises forskjellig – alt etter hva du liker. Noen drikker bare vannet rundt fosteret (æh det ordet gir meg hjerneskader!), ikke selve fuglen, andre svelger fuglen hel, og noen er beist. Drikker, tygger, smaker, svelger. Det gjorde altså jeg. I tillegg til å, desverre, studere mitt kommende måltid før jeg satte tennene i det. Du ser alt du ikke vil se på tallerkenen din. Fjærene, de er sorte, du ser nerver, hvis du graver i fosteret finner du hodet også. Med to øyne. Som aldri fikk lov til å åpne seg….

Trikset er å aldri se på baluten før du spiser den, fikk jeg vite, selv filippinerne unngår det. Og jeg skjønner absolutt hvorfor.

Google the word «Balut». To see the pictures is like seeing a car crash. You don’t want to see it, but still – you’re staring. Imagine how it is to hold this little car crash in your own hands. I just did! Ate a 15 days old foster of a duck, an asian delicacy. I saw the feathers, and could feel the little skeleton get crushed between my teeth. I’m not gonna appologize my honesty, ’cause the world is a bitch – no need to put make up on that. I felt like a monster! The Philippeans that sat around me, on the other hand, had a great time watching me. I think seeing foreigners eat balut could be a reality show down here. It has already done it’s debut in Fear Factor USA. Balut is a midnight snack in the Philippines, they’re selling it warm in the street. And you eat it as you prefer. Some just drink the water around the duck, some are swallowing the duck whole and some are chewing and tasting it all. I did…. I also studied my meal before I had it – should never have done that!! The feathers, the nerves, I could even see the head with the two eyes! The secret is to never see the balut before you have it. Even the locals do it that way. And trust me – it’s for the best….

2 kommentarer

  1. Altså, det synet der er det som gjorde at jeg ikke spiste kokte egg på nesten 6 år … Fant nemlig en slik «skatt» i mitt hardkokte egg til påskefrokosten anno 2002.

  2. Hei. «Foster» på engelsk har ikke denne betydningen. På engelsk er det embryo og fetus, litt avhengig av hvor langt i forløpet en snakker om. Om balot kan begge deler brukes, men jeg tror embryo er mest brukt i denne sammenhengen. Selv synes jeg nok fetus dekker det bedre. Det ser jo mer ut som en ferdigutviklet fugl enn en celleklump. Grøss.

    Jeg har forøvrig også spist dette (i 2012 tilogmed), og kjenner meg igjen i beskrivelsene dine. Det holdt med ett egg, for å si det slik.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *