Q&A ARMY

Hvorfor valgte du militæret fremfor verdensreisen?
Fordi det var det jeg egentlig ville. Men det var ærlig talt ikke et enkelt valg, da de plutselig ringte meg en uke før jeg egentlig skulle dimme, og tilbudte meg jobb. Jeg var jo så innstilt på å reise! Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Plutselig kræsjet drømmene mine i hverandre, for reiseforberedelsene hadde gått så langt at jeg ikke trodde det gikk an å snu. Men etter noen mailer til reisebyrået, råd fra venner og familie og mye tenkning, gikk jeg for militæret. Som venninnene mine sa: «Verden er der (mest sannsynlig) om et halvt år også, det er ikke jobbtilbudet fra Forsvaret«. Og hvorfor nøye seg med èn drøm, når får sjansen til å oppfylle to? Dessuten tjener jeg penger nå, som gjør at reisen og livet etter reisen blir enda bedre enn det hadde blitt om jeg hadde reist 1. mars. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte militæret, jeg elsker jobben min! Og menneskene rundt meg! OG jeg får med meg fødselen til min aller beste venninne, smil!

Hva gjorde du hvis du måtte på do under en øvelse, eller patrulje eller noe sånt?
Jeg fant en busk, satt meg ned og tisset, ristet litt på tissen og gikk videre! Sommer som vinter. Hvis man må noe mer enn det i felt, har vi alltid satt opp en BC (Bæsj & Carry) i teigen, vår så slik ut:

Den må alltid stå slik at du har en fin utsikt å se på mens du sitter der. Det er feltlivets lille pustepause, det eneste stedet du får være alene og samle de gode tankene. Den fungerer slik at du tar en sort søppelpose og trer rundt under ringen på felttoalettet, slik at den får konseptet til en hvilken som helst annen do – bare at porselenet altså er byttet ut med plastikkstativ og pose. Det er viktig å passe på at neglene ikke lager rift i posen, dere skjønner vel hva som kan skje hvis det skjer… Når posen er tredd på, setter du deg ned og gjør det du må mens du skriver noen morsomme ord i BC-boka (en dagbok for de som må på BC, jeg tror jeg bare skrev «Shit happens!» da jeg var der). Når du er ferdig bruker du, som i sivillivet, dopapir – men kun ett eller to tørk. Hvis du går tomt for dopapir i felt så ER du tom for dopapir i felt…. Og det er ikke så kult. Sååå tar du posen av plastikkstativet når du er ferdig, og legger den i søppelbøtten ved siden av. Bøtten bæres vekk fra naturen (derav navnet «carry») og kastes når feltuken er over. DRITbra konsept.

Har du tenkt deg på Teknisk Camp på Kjevik?
Nei, rekruttering er dessverre ikke en del av jobben min lenger, så jeg skal ikke dit i år… Men jeg skal på flyshowet som arrangeres der 12. mai, så hvis noen skal dit sees vi kanskje der!

Har du alltid skjønt at militæret var ?din ting??
Nei, virkelig ikke. Jeg har aldri vært en «typisk» militærjente. Jeg har alltid vært spinkel, lat, ikke særlig trent, ikke særlig glad i å trene, veldig sjenert, ganske klønete og de fleste reagerte med store øyne da jeg fortalte at jeg skulle i militæret.  Type «Skal DU (!!!) i militæret?!». Ja visst… Hvis jeg kan, kan alle!

? og om ikke ? når bestemte du deg for at det var det du ville gjøre?
«Det bare ble sånn», impulsivt, takket være avslaget fra høyskolen i Gjøvik som jeg egentlig hadde søkt på. Det avslaget tror jeg var ment to be, jeg kunne aldri i verden tenkt meg et annet liv enn det militære livet jeg lever nå!

Har du tenkt til å gå befalsskolen?
Det står ikke i kalenderen min enda, men jeg føler ikke at jeg er ferdig med Forsvaret etter dette, så tanken er ikke så fjern.

Vil du anbefale å dra i militæret, og/eventuelt ta en utdanning der?
JA, og JA. Jeg har hørt fra mange at befalskolen er fantastisk, og jeg kan selv skrive under på at å ta læretiden i Forsvaret er noe av det smarteste man kan gjøre. Du slipper studielån, du får betalt under utdanning, du bor gratis, spiser gratis, kjører 90% med toget… Og du får en solid utdanning, kronet med et fagbrev du kan bruke i det sivile! Dessuten får du soldatutdanning det første året, noe som gjør at læretiden din er helt spesiell sammenlignet med en sivil. Du lærer vanvittig mye om deg selv, og blir en del av et samhold som kun soldater kjenner til.

MEN alle som tar en utdanning i Forsvaret, enten den er militær eller er en «sivil» lærlingutdanning, må være villige til å la Forsvaret «eie» deg til du er ca 44 år. Det er det mange som glemmer. Jenter som tar drar i militæret må skrive under på en villighetserklæring, og der står det blant annet at du kan bli kalt ut på øvelser etc., helt til du blir godt voksen. Så hvis du er 30 og har to barn, kan det fort skje at den utdanningen du tok som 19 åring gjør at du må ut på vinterøvelse i indre Troms og forlate familien for en uke eller to, når det egentlig ikke passer så godt. Hvis du har det i bakhodet, og allikevel vil utdanne deg i militæret; GO FOR IT!

Skal du på Landskytterstevne 2012 ? Der skal jeg ! 🙂
Nei, dessverre….

Hva vil du si er negativt med militæret?
Gjennomtrekket…. Ta førstegangstjenesten, for eksempel. Du kommer inn i militæret, bruker to måneder på rekruttskolen, havner i en ny stilling hvor du blir drillet og lært opp til å gjøre jobben din og når du endelig er trygg på det du gjør og nesten kan gjøre det i søvne – så forsvinner du igjen. Dimme læll! Så kommer det en ny rekrutt som erstatter deg: rekruttskolen – opplæring – utlært – dimme, og denne prosessen går om igjen og om igjen. Det er jo sånn førstegangstjenesten er bygget opp, så jeg skjønner jo at det må være sånn, men er det ikke litt… Bortkastet?

Har du opplevd noe kjønnsdiskriminering i forsvaret?
Ja, det ble anmeldt og vi ble fortalt at jentene etter oss skulle få det bedre, sånn at det vi opplevde ikke skulle skje igjen. Og det er bra! Men det svir litt i flettene mine å vite at et menneske med en så dårlig holdning mot jenter i felt allikevel fikk slengt tre vinkler på brystet…

Flere svar senere! Dere kan fortsette å spørre HER, om det skulle være noe.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *