til de som ikke har en så god jul

smjul


Foto: privat. Bittelille Marie, 1994

Det tristeste med jula er hvor lykkelige alle er. Jeg mener, skal være. Vi stresser med å bake, pynte, kjøpe julegaver og gjøre det skuespillfantastisk til de to, tre dagene i året når alle skal være glade. Det er litt av et sirkus, når jeg lar desember gå forbi i fortfilm på innsiden av øyelokkene. Mennesker som myldrer, sorger som fortrenges og smerter som glemmes fordi julen er hellig, deilig er jorden og ingen tårer skal falle den måneden her.

De skyhøye forventningene om at julen skal være så innmari koselig, varm og god gjør oss ekstra sårbare. Hvis du bærer på noe vondt, må du bære det alene. «La oss ikke snakke om det nå, det er jo jul, vi skal kose oss.» Ordet «skal» veier tyngre enn før. For du skal være glad, du skal smile, være takknemlig og ha det hyggelig. Sier du noe vondt som kan ødelegge stemningen en vakker julaften, vil det bli husket i stille sinn hver eneste jul i fremtiden. Minnet om «den julaften da…» flettes inn i tradisjonene like selvfølgelig som julemiddag, gaver under treet, «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen». De vonde minnene du etter en vanskelig jul forbinder med høytiden blir kanskje ikke lagt merke til av alle, og de deles ikke sikkert med de du har rundt deg, men de er der og demper juletrebelysningen rundt hjertet ditt mer enn du hadde håpet. Du skal jo liksom være glad.

Et dødsfall i julen oppleves tyngre enn et dødsfall en tilfeldig dag i september. Både for de som mister noen, og for de rundt. Sorgen blir mer synlig og medfølelsen overveldende. «Tenk så forferdelig å miste noen midt i julen og alt…» Jada, men… Det er like forferdelig som et dødsfall i september, det er bare det at forventningene til lykkelige julekvelder gjør at sorgen blir tyngre å bære. Hele Norge er glad, og der sitter du med en sorg og uutholdelig medlidenhet fordi julen som skal være så forbanna hyggelig plutselig ikke er det for deg. Og du vil jo ikke ødelegge julestemningen for de rundt deg, så du blir en del av det lykkelige skuespillet, og sender ut smil som skal overbevise om det motsatte av sorg; glede.

Alle julesangene går som understreker til den tradisjonelle julegleden. «Jeg er så glad hver julekveld», «deilig er jorden» og «glade jul». Men julen er ikke glad hvis all gleden er et skuespill. Jeg håper så veldig at alle får en god jul, men det er umulig, kan vi ikke la sceneteppet falle? Senke gledespresset litt. Det er ok å ikke ha det så sykt bra i julen som tradisjonene sier du skal ha det. Du skal være med familien, å være ensom i jula er tristere enn å være ensom 4. februar. Nei, det er ikke det. Du føler det, bare, fordi tradisjonene er lagt opp sånn. Ikke la presset om lykke gjøre deg ulykkelig. Føl det du føler, ikke overse det vonde, men finn gleder i de små tingene og ha julen ekte i stedet. Akkurat som den er. Pynt det vonde juletreet med fine ting. En fin himmel, en nydelig julekule, en koselig julefilm, et sted å være og tenk på de som bryr seg om deg. Det er alltid noen. Rens luften med de du krangler med før du smiler, å smile falskt på julaften er verre enn å ha det åpenbart vondt. Opp(jule)tre ærlig i julen, og hvis ærligheten gjør at du ikke smiler like bredt, så er det helt greit! Legg bare listen lavere for hva som gjør julen din god. God jul trenger ikke være happy family, dyre gaver, fantastisk mat og grønne, glitrende tre – god dag. Det trenger ikke være all verdens gaver og røde julestjerner. Julen er bare god hvis gleden er ekte, og glede kan du finne i de minste tingene hvis du bare leter godt nok. Som for eksempel at du kom deg opp fra sengen en dag. Eller unnet deg selv en god kopp med kaffe. Ta et skritt ut av samfunnet og føl som du gjør. Jorden trenger ikke være så himla deilig, selv om det er desember.

Det hjelper ikke at gavepapiret glinser i gull når innsiden av julegaven er tom, vond og mørk. 

7 kommentarer

 1. Flott at du deler denne igjen, det er så bra skrevet, og som jeg skrev på mail når du la den ut i ’11; den vil påvirke og hjelpe mange 🙂
  Min juletradisjon de siste årene: å lese denne teksten 🙂
  Takk for bokstavene 🙂

 2. Ms. Maske

  Det traff så inderlig.. min tante døde denne uken. Men likevel har man tatt på seg ei maske, for man vil jo ikke «ødelegge» høytiden..

  Har enda ikke klart å fortelle det til de nærmeste vennninene mine 🙁

  1. supermarie

   Ånei, så vondt å lese <3 Varme tanker til deg! Ta vare på deg selv i julen – det er i teorien bare dager som kommer og går det også. Stor klem!

 3. Gjertrud

  Hjertehjertehjerte! Jeg har gått glipp av denne tidligere, men dette traff meg rett i hjerterota. Tusen takk for nydelig og flott tekst!

  1. supermarie

   <3 takk selv for fine ord!

 4. For en utrolig fantastisk tekst! Takk!❤

  1. supermarie

   <3 !

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *