soldater og nakenbad

Leste denne saken på VG nå nettopp: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10031558 om soldatjenta som måtte bade med 30 mannlige soldater under en øvelse. Hva synes du om dette? Leste kommentarene under, og lurte på hva din mening er om saken? Hvordan hadde du følt deg i en lignende situasjon? Har du opplevd noe lignende? Er det bare noe man må takle, eller?

Regnet med at spørsmålene ville komme! Jeg ser egentlig ikke poenget med å tvinge soldater til nakenbading in the first place, uansett kjønn. Jeg mener, hva har det med stridsdyktighet å gjøre? Selvfølgelig skal man ha felthygiene, men jeg tørr påstå at man blir like ren, lærer like mye og får den samme psykiske prøvelsen av å isbade i undertøy…. Hvis man først er i strid og av en eller annen grunn må være naken, tror jeg ingen av kjønnene hadde brydd seg om felles nakenhet – da er det liv og død som gjelder.

Anyways. Jeg tviler på at jeg hadde begynt å gråte over situasjonen selv, men jeg syns at befalet burde ha tatt hensyn til at hun opplevde det så ubehagelig som hun gjorde. Han kunne tilpasset det slik at hun kunne gjennomføre leksjonen på en sånn måte at hun slapp å gå gråtende tilbake til leir. Vi har to forskjellige kjønn, det kommer vi ikke unna. Det kunne vært løst mye bedre, for eksempel ved at hun kunne bade litt vekk fra de andre, som hun selv foreslo. Når situasjonen føles så ukomfortabel for en person, er det lov å bruke skjønn selvom du har stjerner på brystet.

Når det er sagt, vil jeg minne om villighetserklæringen vi jenter skriver under på i løpet av rekruttskolen. I det din signatur havner på det papiret, blir du stilt på lik linje med guttene. Samme ordre, samme plikter, samme fysiske utfordringer. Vi er soldater, uavhengig av kjønn. Likestilling handler aldri om å sy puter under jentenes armer, eller omvendt, det handler om å ha like rettigheter og muligheter på tvers av kjønnene. Hadde hun fått ha på undertøy, skulle guttene også ha fått lov – alt annet ville vært shiturettferdig. Likestilling er superviktig, men ikke når det går så langt at media kan omtale Forsvaret under titler som inneholder «OVERGREP».

«Er det bare noe man må takle?» Nei. Noen takler det, andre ikke. Hvis en ordre oppleves krenkende for deg som soldat, gutt eller jente, er det lov å si nei og heller ta saken videre internt når øvelsen er over. Forsvaret oppfordrer faktisk befal til å stå opp i mot ordre som strider i mot regler eller sunn fornuft, det gjelder for soldater også. I løpet av min tjeneste har jeg forøvrig aldri fått ordre om å nakenbade, så det er ikke sikkert du havner i situasjonen i det hele tatt.

Har jeg opplevd noe lignende? Nja. Jeg har opplevd noe som kan minne om samme greie, men det ble løst på en annen måte. Under den første feltøvelsen jeg hadde var jeg den eneste jenta på laget, med åtte gutter og en mannlig sersjant. Når vi skulle gjennomføre felthygiene ba sersjanten laget om å gå ut av teltet, slik at jeg kunne gjøre mitt i fred – uten publikum. Jeg ba ikke om det selv engang, det var liksom en selvfølge. Det samme gjaldt når de skulle skifte, jeg ble stående utenfor og pusse tennene eller noe.

En annen situasjon som er inne på noe av det samme, var Krigens Krav. Etter gjørmeløypa (bildet) fikk samtlige soldater beskjed om å kle av seg til undertøy for å bli spylt rene av en hageslange. Gutter og jenter sammen. Slike situasjoner kan du komme opp i når du lever et soldatliv, men så fort situasjonen går over til å føles krenkende – si i fra. Du skal ikke finne deg i hva som helst selvom du er i Forsvaret.

(Jeg kjenner ikke detaljene i saken, meningene mine er bare basert på det som har blitt skrevet i media)

Hva mener dere?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *