svar del I

Første del av svarene på spørsmålsrunden. Unnskyld hvis jeg virker litt lei av militærspørsmålene, men som dere har sagt selv…. Jeg går på repeat i den gata og det meste dere spør meg om finner dere på Forsvaret.no, i militærarkivet til høyre her eller i «spørsmål og svar»-kategorien. Dessuten er jeg PMS denne uken, så jeg har lov til å være gretten.

Da så:

LEO

Vet du om leopardflekkene dine vil hindre deg i å dra til Afghanistan?
Både hudspesialisten og militærlegen har sagt at det ikke skal ha noe å si, men selvforsvarsmekanismen i meg ber meg om å ikke la meg bli overbevist allikevel. Jeg vil ikke bli skuffet, så jeg lever bare i håpet om en utenlandstjeneste, ikke i troen.

Hva følte og tenkte du da du fikk vite om leopardflekkene?
Først: «Psoria….. HÆ?» og så: «Faen i svarte helvete, kroppen min  er ØDELAGT og jeg er bare 20!!!! Hei sølibat og Marie «Kattedamen» Brudevold. Singel alltid foralltid…..» etterfulgt av: «Ikke drit deg ut, Marie, du kan fortsatt GÅ og leve livet, cry me a river og bygg en bro.» Og nå er jeg her: «Jeeess…. Schmaker godt!» Jeg har både vært forbanna, trist og vekselsvis takknemlig og glad. Takknemlig for alt jeg lærer av det her, og glad for at det ikke er verre.

Har lest litt på kommentarene dine og tips du har fått mot Leopardflekkene (bl.a. bading på Island og fiske-?massasje? i England) Kommer du til å prøve noe av dette?
Ja! Kremen dere tipset meg om, Lush – Dream Cream, har mamma allerede kjøpt til meg. Supermammaen! Vi har også snakket om å reise til Island og bade i Den Blå Lagune, de har et behandlingstilbud for psoriasispasienter som jeg håper jeg kan få rekvisisjon for å dra på. Hvis ikke drar vi uansett, jeg mener, herregud… Det er SPA!!!

Har du fått sårende blikk/kommentarer pga Leopardflekkene?
Nei. De blikkene jeg har fått føltes mer nysgjerrige enn de var sårende. Jeg skjønner at folk vil se, det er ikke normalt å se ut som en leopard i menneskefarger. Blikkene gjør meg stresset, ikke såret.

MILITÆRET

Har du tatt førstegangstjenesten? Hvordan var det og hva måtte du gjennomgå i så fall?
Ja, jeg elsket det, og jeg har blogget gjennom hele året. Du kan lese alle innleggene fra snart 1,5 år i militæret her. Førstegangstjenesten kan være så utrolig mye, det kommer an på om du havner i Hæren, Sjø- eller Luftforsvaret, om du havner i en operativ stilling eller på kontor, etc etc. Det du uansett MÅ gjennom, uavhengig av hva slags tjeneste du får, er rekruttskolen. Det var de beste ukene i mitt liv, med masse fysisk, noe klasserom, mye gjørme, skog, skyting og militær disiplin. Savner det sånn! Du finner det i begynnelsen av arkivet.

Kan man være jente i garden? Stå foran slottet ogsånt liksom?
Ja, du kan være jente i garden. Inger-Johanne blogger om det. Jeg vet ikke hva som skal til for å få stå foran slottet, men regner med at jenter også kan det?

Hva forplikter du deg til ved å ta utdanning i forsvaret?
Ved å velge lærlingplass i Forsvaret forplikter du deg ikke, men ved befalsutdanning får du pliktår etter utdannelsen hvor du må være i Forsvaret så og så lenge. Piloter har f.eks. 12 år plikttjeneste, befalskolen tror jeg har 1 eller 2 år. Det står sikkert på forsvaret.no. Dette er supermarie.net…. Neidajoda.

Er det mange grafikerlærlingplasser i forsvaret?
Vet ikke. Forsvaret.no….. Ikke tenk på størrelsen på nøkkelhullet, bare søk! Briste eller bære.

Klarer du å ta push-ups nå?
Jeg klarer mellom 3 og 6, kommer an på dagsform og selvdisiplin. Befalsskolekravet er 10, det er dit jeg vil.

Når skal du reise til Afghanistan?
Før jeg dør! Jeg har ikke søkt om å reise ut enda, jeg vil fullføre utdanningen min først. Kanskje neste år…. Kjære hvemsomhelst, la det bli neste år!?

Dro du i militæret med sikte mot å drive grafisk? Jeg husker nemlig at du har skrevet at du først ville inn på Mediedesign i Gjøvik (eller noe?) og at plan B var forsvaret, og kanskje mediegrafikerutdannelsen, men ellers på bloggen har det virket som du tok førstegangstjenesten først og valgte utdanning etterpå.
Nei, det er helt korrekt! Jeg søkte mediedesign i Gjøvik sivilt, men kom akkurat ikke inn. Da sto det mellom friår og førstegangstjeneste, og friår er ikke meg – så da ble det grønt! Spontan og jævlig. Jeg husket egentlig ikke at jeg hadde søkt engang, men jeg hadde visst også søkt lærlingplass i Forsvaret – innen mediegrafikerfaget. Så da ble det tryllet slik at jeg fikk den lærlingkontrakten på plass i oktober, kombinert med førstegangstjeneste, på Rygge. Egentlig hadde jeg planer om å søke meg inn på både hundefører, militærpoliti eller journalist i førstegangstjenesten, jeg. I Bodø eller et annet sted, langt, langt hjemmefra. Facinerende hvordan alt bare… Faller på plass! Jeg kunne ikke fått en bedre tjeneste enn den jeg har og har hatt til nå!

Har du noen planer for hva du skal gjøre etter at du er ferdig som lærling? Skal du fortsette å jobbe i militæret eller vil du noe annet? Vet jo om Afghanistan, men har du noen andre tanker enn det på hva du vil?
Jeg tar fagprøven i januar, og drømmen er å kunne fortsette i grønt etter det. Som hva og hvor vet jeg ikke, men jeg har skreket ut både her og der om at jeg er interessert i å fortsette, så får vi se hva som skjer. Hvis det ikke går, reiser jeg verden rundt i noen måneder og tar livet som det faller seg etter det. Jeg er ikke en planlegger, jeg elsker å ta livet på sparket.

Du har vel gått igjennom førstegangstjenesten? Er ei jente som er litt interessert i forsvaret, og tenker på å søke meg inn der, men er litt usikker da jeg ikke vet helt hva jeg går til. Kunne det vært mulig at du skrev et innlegg om det?
Jepp, det har jeg! Føler jeg har gjentatt meg selv om førstegangstjenesten i mange innlegg nå, så det enkleste er om du leser det jeg har skrevet tidligere. Arkivet fra førstegangstjenesten finner du her og tidligere spørsmålsrunder her.

En ting jeg lurte på, hvordan er det med øredobber i forsvaret? Tilsammen har jeg ni hull i ørene, der to av dem er utvidet til 6 mm. Tror du jeg blir nødt til å ta dem ut?
Du har lov til å ha èn liten, diskrè øredobb i hvert øre, i henhold til uniformsreglementet. Jeg har også ett utvidet hull, den måtte jeg ta ut på oppstillingen siste dag på rekruttskolen – ellers var de ikke så strenge på det. Kommer litt an på sjefene dine der du havner, men du skal selvfølgelig ta hensyn og følge uniformsreglementet så godt du kan uansett. Der er jeg litt rampete selv.

Hvordan er det med mannsjåvinismen i millitæret? Er det lett å bli voldtatt, sett ned på el.l. av menn?
De menneskene jeg har møtt har stort sett behandlet jenter likt som gutter, men jeg vet at det også skjer trakassering i Forsvaret. Jeg har opplevd det selv, det er ikke noe kult, og da er det viktig å tørre å si fra. Ikke bare for din egen del, men tenk også på de jentene som kommer ETTER deg igjen. Vil du sende datteren din om 20 år i Forsvaret hvis du vet at de personene med dårlige holdninger mot jenter fremdeles er der? Ikke jeg. Så er det opp til Forsvaret om de velger å gjøre noe med saken din eller ikke, da……

Kan man begynne i militæret hvis man er plattfot?
Vet ikke, ring 03003 eller finn det ut på sesjon 🙂

Om jeg har svart at jeg ikke vil inn på sesjon del 1, kan jeg da senere søke meg inn i militæret? Fant først ut 2 måneder etter at jeg svarte nei at jeg ville inn i førstegangstjeneste allikevel, men ikke før det har gått ett år etter fullført videregående, hehe.
Ring 03003 og forklar situasjonen, de vet nok hva som kan gjøres!

Kan man velge hvor man vil inn og eventuelt hva? (flyforsvaret, marinen osv.)
Ja, mener du kan søke på det du vil!

Og testene man må fullføre på papir på sesjon del 2, hva slags type regnestykker eller andre spørsmål er det? Vanskelig?
Nei, hvis det er de samme som jeg fikk (jeg var på sesjon før den nye ordningen med del 1 og del 2 kom), er de ikke vanskelige. De skal teste ditt allmenne evnenivå. Gjør så godt du kan, hvis du får under 5 kan du ikke søke deg inn på befalskole osv etter førstegangstjenesten.

Takk for spørsmålene så langt! Resten av svarene kommer senere, dere kan fortsatt stille spørsmål her.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *