er det det som er trakassering i Forsvaret?

Jeg er egentlig idiotisk passiv når det gjelder å lage kvinnesak ut av både det ene og det andre. Jeg har tatt meg selv i å sitte passiv og frivillig forsvarsløs mens medsoldater sier ting som
– Hva ville du valgt av hjemmebrent og fitte?
– Æ ville tatt hjemmebrent… Mye lettere å få tak i… (viktig å lese med Finnmarkdialekt her!)
– Haha, jeg ville tatt fitte. Hjemmebrent må du dra ut og kjøpe, fitta sitter jo rett der.

…og så pekte han i min retning.

Åååårh, finnes det noe styggere ord enn «fitte»??? Jeg burde sikkert tatt frem diverse våpen, verbalt og oralt, og siktet mot guttens primære hjerne (tissen hihi), mens den naive kjæresten hans sikkert satt hjemme og ventet på sin liksom-«verdens beste kjæreste». Stakkars….. I stedet satt jeg der ubevæpnet og måpte i burkaen min (vi var afgh markører i en øvelse) og tenkte «kvalm, kvalm, kvalm».

Det jeg skal frem til, da…. Det skal en del til før jeg reagerer på ting, åpner kjeften og blir forbanna, og lurer litt på hvor det er normalt å la grensen gå. Jeg skyver den stort sett foran meg, tydeligvis.

Guttene på rekruttskolen løp ned døra til jenterommet når permuniformen skulle strykes eller noe skulle syes. I dag forventet befalet at skapet mitt var bedre enn guttas «…fordi du er jente.» og «det er liksom her jentene skal være best….». Han sa det med glimt i øyet og god stemning, og jeg dunket meg i pannen og bannet over at jeg hadde glemt å rydde skapet kvelden før. Jeg tenkte ikke så mye over kommentarene hans, annet enn at kvinnesynet hans fremdeles satt fast i steinalderen og at forventningene hans til jenter ligger i ting som hushold og rengjøring – noe som er typisk.

Litt senere på dagen rynket jeg pannen litt, klødde meg i hodet og lurte på om jeg BURDE ha reagert. Jeg finner sjeldent fornuftige svar på spørsmålene jeg stiller meg selv, så jeg spurte ei på troppen om hun så på det som trakassering, det at befalet forventer at jenter er overlegne på vask og rydding. Hun dro litt på det, før hun nikket sakte og sa «jaa, det er vel egentlig det?» Er det?

«I dag hadde alle guttene bedre skap enn deg, er ikke det litt flaut?»
Janei.

Ja, det er flaut å ha dårlig skaporden i Forsvaret når jeg vet at den skal være porno.
Nei, det er ikke flaut å ha rotete skap bare fordi jeg er jente. Hvis det rotete skapet mitt kan være med å bryte ned forventningene om at jenter automatisk skal være best i orden og vask bare fordi de er jenter, er jeg mer stolt enn flau.

Hva mener dere? Er det trakassering å ha et så «tradisjonelt» syn på jenter i Forsvaret?

1 kommentar

  1. Det er selvfølgelig IKKE greit å lire av seg slikt. Det er ikke en «spøk», det er jævlig grovt. Hva om den jenta som satt der og ble utpekt som fitte hadde opplevd en voldtekt tidligere? Da ville hun oppfattet situasjonen som ekstremt truende og farlig, og ikke minst triggende. Nei, stilltiende aksept av sånt er en uting. (Har gjort det selv i yngre alder, dessverre.)
    Jeg har også vokst opp med stort sett bare gutter rundt meg, hørt det meste, «kjenner på kroppen» hva som er kødd og hvem man bør holde et øye med. Men den toleransen man utvikler i et slikt miljø er ikke bra, ikke for hunnkjønn som læres opp til at «det er sånn det skal være, det er normalt, alle hannkjønn er sånn», og det er heller ikke bra for hannkjønn som praktisk talt får det inn med morsmelka at «det er greit å rakke ned på hunnkjønn, du slipper unna med alt så lenge du kaller det humor, om du ikke gjør det er du ikke en av oss».

    Bet meg merke i reaksjonen til menn etter en MANN påpekte problemet her. Plutselig var det som om de våknet av dvalen, og nå konkurrerer de i å støtte kvinner og hytte med neven. De samme mennene har tidligere kalt KVINNER som påpeker seksuell trakassering i ordelag som «overdriver, hysterisk, misforstått situasjonen, dramaqueen, aldri fornøyd» osv. Det er akkurat som om ting ikke teller før en mann sier det.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *