rediger supert pt I

Hei, vi drar på superphotoshopping da.

Jeg bruker Photoshop CS4 når jeg maser med bildene mine, storfornøyd! Kjøp det nå hvis dere er studenter, da får dere hele pakken til ca 3000 (tror det var det jeg betalte? Rett meg hvis jeg husker feil, bedrevitere), mens skoleløse mennesker må ut med ca 15 000. Eller 30 000. Øh, er ikke sikker på prisene, men du sparer hårreisende mye hvis du kjøper når du er student iallfall!

1. Åpne photoshop, programmet, selvfølgelig

2. Gå på File> Open… og velg det bildet du vil redigere 🙂

3. Gå på Image > Image Size og velg en størrelse som passer til størrelsen på bloggen din eller whatever du skal bruke bildet til. Bloggen min har plass til bilder som er 560px brede. Det lønner seg å fikse størrelsen på bildet uansett hvor på nettet det skal, da tar det nemlig mye kortere tid å laste det opp! Førstemann!

4. Det neste jeg gjør er å gå inn i fargeinnstillingene og være bøs. Pass på at du har LAYERS-paljetten oppe nederst til høyre på skjermen, den henter du ved å trykke på F7. Nederst i LAYERS-paljetten finner du en sort/hvit runding (vist ved 1), trykk på den og velg Color Balance… (vist ved 2.).

Og på Color Balance…. DER er det gøy, serru 🙂

5. Color Balance legger seg som et nytt lag (layer) over bildet ditt, det ser du i LAYERS-paljetten. Du kan justere de midterste fargetonene i bildet, de mørkeste og de lyseste. Du velger hvilken av tonene du vil endre ved å flytte den sorte prikken dere ser over fargene, der det står «Tone:». Jeg liker å ta midtones mot cyan, highlights mot gul og magenta og shadows mot cyan, magenta eller blue. Det er bare å prøve seg frem, du ser selv hva du liker best 🙂 Og det er ikke hest. Vrinsk. Bildet til venstre over her har jeg ikke lekt med enda, til høyre ser dere de innstillingene jeg valgte i COLOR BALANCE med hake på SHADOWS. Fint da.

6. Når jeg har lekt meg ferdig med COLOR BALANCE, går jeg inn i den sort/hvite rundingen nederst i LAYERS igjen (merket med «her»), og velger Curves….. Den legger seg OGSÅ som et layer/lag over bildet og color balance. Da kommer det opp en ny boks du kan leke i, alt du kan justere åpner seg over LAYERS-paljetten ser dere. I curves kan du dra begge hjørner dit du måtte føle for, du ser igjen selv hva du syns er kult. Bare prøv deg frem og syng en sang mens du gjør det, da blir det god stemning.

Curves har flere alternativer, akkurat som color balance har midtones, shadows og highlights. Hvis du leker med den første kurven du får opp (RGB), endrer du bare selve lyset i bildet – altså alle fargene på en gang.

7. Hvis du klikker mentalt…. Neida, hvis du klikker på drop-down-menyen like over kurven (anvist på bildet), der det står RGB fra før av, ser du at du kan velge de forskjellige fargene: Red, Green og Blue. Det blir finest når du leker i Blue, syns jeg 🙂 Da gjør du det på samme måte – drar i hvert hjørne av streken og eksprimenterer deg frem til noe fint. Jeg pleier å gjøre det slik som på bildet, da blir de sorte tonene i bildet mer blå, og det hvite blir gulaktig. Det blir fint!


Her ser dere at dere kan velge de andre fargene også.


Når jeg er ferdig å leke i CURVES, ser kurvene sånn her ut. Jeg dro i alle sammen, jeg. Ivrig vettu.


Etter COLOR BALANCE og CURVES ser bildet sånn ut. Vent a, ække ferdig…

8. Nå går jeg videre, trykker på den hvite/sorte rundingen IGJEN og velger Vibrance…

Vibrance forsterker eller forsvaker (Er det et ord? Det ble det nå) fargene i bildet.


Jeg liker vanligvis å dra Vibrance til +100 (lilla prikk) og la saturation stå på 0. Drar du saturation til -100 blir bildet sorthvitt. I det bildet jeg holder på med i denne tutorialen lot jeg vib stå på +15. Under kan dere se at alt nytt dere gjør med bildet deres, legger seg i nye lag/layers og du kan senere gå inn i de ulike lagene og justere og gjøre om. Photoshop, altså. Det er så medgjørlig av seg!!

Når jeg har lekt ferdig med alle innstillengene og er fornøyd, lagrer jeg bildet i JPG og laster det opp. Hvis mange av dere ofte har problemer med blogg.no bildeopplasting, kan det lønne seg å laste opp bildene deres et annet sted. TINYPIC, PHOTOBUCKET eller WORDPRESS er slike steder. Jeg bruker selv en egen wordpresskonto, da tinypic og photobucket av og til klikker og bildene dine kan bli til reklame.

SÅNN. Skjønte dere?

Jeg er ikk vm i photoshop, men jeg kan det jeg vil kunne og er stort sett selvlært. Ikke for å skryte altså. Hehe, jo.  Jeg skal vise dere hvordan dere redigerer så dere får kule rundinger i bildet også, senere – når jeg blir penere. Hvis det er noe mer dere vil ha forklart, kan dere spørre i kommentarfeltet – så svarer jeg dere der, eller lager innlegg og forklarer mer bilder og tekst senere. Enn så lenge: fyr løs i feltet! Soldater liker seg i felt 🙂

Middag nå, prekæs. Åja, forresten! Jeg er nominert (igjen!!) til Årets Blogg hos Rasmussen, se kandidatene og stem på din favoritt her, smil. Ingen juks denne gangen, plz

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *