Skriv supert

Du skriver ufattelig bra! Skulle ønske jeg skrev like bra. Kan du skrive et innlegg om hvordan du kan skrive sånn? Gi noen tips eller noe? Er imponert.

Åh, tusen takk, jeg blir så glad av å høre det! Skrive er liksom… Noe av det beste jeg vet, det er øregasm å høre at jeg får det til 🙂 Jeg har noen tips å dele, men hvis jeg deler for mye kan det hende dere faktisk begynner å FORSTÅ alt jeg skriver, og det er det jo absolutt ikke meningen at dere skal…. Haha! Men noen kaniner kan jeg ælltids trekke opp av hatten…..

1. KANIN: skriv med hjertet
Hvis det blir skrevet om en krig, er det utrolig hvor lett det er å leve seg inn i en tekst som ble skrevet midt under selve skuddvekslingen, i forhold til en tekst som ble skrevet etter at soldaten hadde kommet seg hjem til trygge Norge igjen. (…skrev soldaten. Yrkesskadd sikkert, metaforene tyder på det)

Du må skrive i akkurat det øyeblikket du faktisk føler den følelsen du ønsker å sette ord på, hvis ikke blir det vanskelig å finne igjen ordene og tankene du satt med da du følte deg sånn. Hvis du skal treffe noen med en pistol, må du ha skudd i magasinet og trykke på avtrekkeren akkurat i det øyeblikket h*n er der, hvis ikke bommer du. Fullstendig. Det er det samme med tekst. Hvis du skal treffe leserne dine der de er, må du ha ekte følelser i magasinet i det du trykker publish. Beklager de groteske sammenligningene, men dere henger med? 🙂

Det krever at du tørr å gi mye av deg selv, følelser er veldig personlig og derfor er det lurt å plukke opp det NESTE tipset mitt….

...2. KANIN: Pakk inn hjertet ditt
Når jeg skriver det jeg har på hjertet, er det en selvfølge at jeg ønsker å dele det med dere. Men jeg vil ikke dele for mye, derfor bruker jeg metaforer som et skjold. Dere skal skjønne essensen i det jeg prøver å fortelle, men langt ifra forstå alt. Metaforer er et krydder og teksten smaker bedre med den type strø 🙂

Jeg kan ta utgangspunkt i den forrige teksten min da, for å vise dere et eksempel på hvordan jeg tenker når jeg skriver. Først må du finne ut hva du ønsker å fortelle.

Jeg skulle fortelle leserne mine at jeg kan oppfattes som naiv og lettlurt. I stedet for å skrive det rett ut, brukte jeg metaforer.
Budskap: «Jeg oppfattes som naiv og lettlurt». Tenk hvordan du ALTERNATIVT kan fortelle dette.

Hvorfor blir du oppfattet naiv og lettlurt?
Fordi du tar for gitt at det h*n sier er sant.

Her kan du starte å tenke alternativt.
Hva er det du får av h*n?
Løgner.
Okei, han gir deg løgner. Har du en en annen måte å si at h*n gir deg noe på?
Jess sør. Han serverer deg noe, slik kelnere serverer deg mat. I stedet for å skrive «Jeg virker lettlurt og stoler blindt på det h*n sier, men det h*n sier er ikke sant – han gir meg løgner», skrev jeg det sånn:

Det er løgner servert på sølvfat, og du spiser dem med sølvskje – slikker deg rundt munnen og topper det hele med et tilfreds, mettet smil. Det mangler bare at du raper og ler, så har du virkelig slukt det med stil.

Teksten blir bedre av metaforer, og du ønsker å fortelle noe på en måte at folk forstår – men du ønsker ikke å si det rett ut og du ønsker ikke at de forstår alt. Jeg skriver sjeldent i «jeg»-form også, det er lettere å fortelle om deg selv når du later som du forteller en annens historie. Når det er sagt, er det ikke nødvendigvis meg selv jeg mener, selvom jeg skriver om «henne» og «du» og sånn….

3. KANIN: Pynteord
Å dytte inn enkle ord i havet av setninger gjør at teksten blir mer spennende og får mer variasjon. F.eks. å dytte inn «Herregud.» i en dramatisk tekst, eller «Smil.» i en kosetekst, eller «Fuck you.» i en sint tekst. Kun fantasien setter grenser, og alt det andre vi lærte på barneskolen…

Ps. H*n juger ikke.


foto_priv

OKEI, HJEMMELEKSE!!!!
Få se om dere har lært noe da, fortell meg at dere er forelsket – uten å skrive det rett ut :- )

Mens dere bryner dere på den, frikeløper jeg og feirer rødnesedagen hos Lindakjøtt <3 Bart ut!

1 kommentar

  1. Hjertet hamrer. Pulsen blir høy, og smilet megastort. I spenning åpner jeg snappen fra han, i håp om at den kun er ment til meg og ikke noen andre. Yesss! Score!!!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *