designhimmelen

Hvordan ble du mediegrafiker i Forsvaret? ? Jeg er interessert i detaljer asså ūüėČ

Herregud, lang historie….

Jeg hadde TYDELIGVIS søkt (jeg søkte på så mye forskjellig at jeg hadde null kontroll på hva jeg faktisk hadde søkt, haha) lærlingplass i Forsvaret som mediegrafiker. :- ) De ringte meg fra krigsskolen i mars og sa jeg var en av ti kandidater til å få lærlingplass som mediegrafiker i Oslo. Åååh, smil vel! Jeg kastet AG3 veggimellom av fryd! (neida jeg gjorde ikke det, livsfarlig) Forsvaret hadde ikke helt styring på meg da, for de som ringte om plassen ble kjempeforvirret da jeg sa jeg var på rekruttskolen allerede. Den dagen de ringte var jeg fysisk på Madla og ventet på å få utdelt uniform. De bare… «Øøøh…. Vent litt, (øy, hun ER jo på rekruttskolen allerede???) JA OKEI, MARIE…..» Jada, som om jeg ikke hørte forvirringen, lissom….. Rekruttskolen for lærlingene er jo vanligvis i juli, og da danner lærlingene en egen tropp. UANSETT. Kandidat :- )

Jeg ble så glad, utdanning kombinert med militæret var perfekt! 2 good 2 be true, nesten. Bokstavelig talt…..

Dagene gikk, og jeg hørte ikke noe mer om lærlingplassen på en stund fordi intervjuene ikke skulle være før senere. L8r allig8r. Jeg måtte søke vanlige førstegangstjenestestillinger også, for å ha noe å falle på hvis lærlingplassen ikke ble min. Bedre å falle på en stilling enn en madrass, får ikke så mye ut av et år på skumgummi, stoff og fjær fra Jysk. Hehe.

Så da søkte vi, da, skulle inn til intervjuer og gjøre gode inntrykk. Det var da majoren fra Stjernebygget dukket opp på krakken foran oss og reklamerte for en webdesigner-stilling. Alle bare overså henne (det skal faktisk litt til å overse en som står på en krakk, hun ble dritthøy), og jeg gikk fornøyd inn og søkte terminalassistent på Gardermoen :- )

Etter intervjuet, gikk jeg ut i gangen for å vente på de andre barna. Der møtte jeg majoren igjen, hun sto og pratet om webdesignerstillingen til en annen gnom. Jeg hørte ordene «design» og «plakater» og jeg bare… WOW, hold your horses….. Jeg ELSKER design av trykksaker. Mediabarnet i meg ble dødskåt, jeg klorte gnomen i ansiktet mens jeg brølte livshistorien min til stjernemajoren. «REDAKTØR I RUSSEAVISA, 3 ÅR PÅ MEDIA, VERDENSMESTER….» og hun KASTET seg over meg!! Jeg hoppet unna, hun faceplanta gulvet, og jeg bare…. «Vent nå litt, du skjønner…. Jeg har muligens en lærlingplass som mediegrafiker som venter på meg i Oslo, den utdanningen vil jeg gjerne ha….» Blunket litt og tittet forvirret ned på stjernen på gulvet, vanligvis er de jo på himmelen og blinker om natten. Rart. Majoren spratt opp fra gulvet igjen og bare «DET FIKSER VI!!!! DU SKAL TIL OSS!!!!» Hun ringte min kommende sjef (han med gulrøttene, vet dere!!), og de ble enige om at hei – lærlingplass skulle de fikse, de KUNNE bare ikke miste meg til Oslo….. Det er Luftforsvaret og Byggmester Bob, lissom. Alt kan fikses-holdning. Jeg begynte å sikle og så løp jeg lykkelig inn og fjernet terminalassistentsøknaden, og søkte som dette designerbarnet istedet. :- )

De lovte meg altså lærlingplass – på Rygge, gull og grønne skoger. Jeg var dødsimponert over hva de kunne trylle frem, Luftforsvaret har liksom både fete F-16, Bell-helikoptere og en tryllestav som hemmelig våpen. Tenk at de ville ha meg så intenst at de faktisk skulle opprette en helt ny lærlingplass (!!!!) for beholde meg, og det allerede FØR de hadde sett hva jeg kunne. Haha, tenk om jeg sugde a :- ) Kunne risikert å gå på en smell der, Luft, enda godt jeg er så verdensmester som jeg sa jeg var. Jeg står’a ikke der og juger.

Lærlingpla….. Det var lettere sagt enn gjort, da. Det var en klønete start, jeg har vært dødsfrustrert og nesten gitt opp hele fremtiden. Tryllestaven brukte et halvt år på å fikse plass. Men nå sitter jeg endelig i enden av regnbuen, som mediegrafikerlærling i Oslo/Rygge med de beste av de beste som lærere :- ) Han ene står bak designer-tannbørstene til colgate altså, det sier sitt. Og en puma, ikke minst. Han humret forreste fornøyd i dag da den neste øverste sjefen min spankulerte inn med riktig merke på riktig arm….

Anyways. Jeg gikk fra å være en av ti som KANSKJE fikk en lærlingplass i Oslo, til å sitte igjen med skreddersydd, splitter ny lærlingplass i himmelen, på Rygge. Det er… SYKT! Jeg har vært verdens heldigste jente, since day one i grønt….. Har ikke ord. Etter noen uker i Tigerstaden med gull-opplæring nå, reiser jeg tilbake til Østen og sitter der til mars 2012. Og det stopper ikke der, vi har allerede pratet om fremtiden min etter fullført fagprøve. Åååh! Jeg kunne ikke fått det bedre! LOVE YOU, LIVET!!

Jeg er evig takknemlig for at de klarte å holde det de lovte, og for at FMS (Forsvarets mediasenter) tok meg inn i varmen! Her er det syden fra ende til annen. :- ) Ligger tydeligvis under parasollen akkurat nå da, for det eneste jeg mangler i mediegrafiker-puslespillet mitt er det viktigste; lærlingkontrakten….

JAJA, det fikser seg! I 2012 tar jeg fagbrevet og får yrkestittel «mediegrafiker» :- ) Hvordan? Det er bare å søke lærlingplass på samme måte de sivile gjør, bare at du søker i Forsvaret og ikke sivile bedrifter, søknadsfristen er 1. februar :- ) Dere kan lese mer her.

Forskjellen på sivil og militær læreplass, er at i militæret får du også grunnleggende soldatutdanning gjennom rekruttskole og grønne dager det første året. Andre året er du ferdig som soldat, og får en mer normal arbeidsdag på kontoret fra 8 – 4 og en høyere lønn enn det første året, hvor du får vanlig soldatlønn; 5000 i mnd. Andre året er lønnen på rundt 11 000. Ssul*.

Har også tenkt å ta mediegrafikerlærling i militæret. Kan du skrive litt om det? Om hva dere gjør, er det veldig tungt? Og skal man ta med data selv, og kanskje kamera? Eller har dem alt utstyret der?
Kult, det er å anbefale! Nå er situasjonen min litt spesiell, som dere sikkert har skjønt, fordi læretiden min kom såpass sent i gang. Jeg aner ikke hvordan andre mediegrafikerlærlinger i Forsvaret har det, men hverdagene mine går med på intensiv læring parallellt med at jeg designer utdanningskatalogen for Luftforsvaret 2011. Jeg får opplærling i adobe-programmene, blir matet med MASSE informasjon om alt innen faget fra flere fagfolk og er i utdanningshimmelen, egentlig. :- )

Som mediegrafiker er det ikke din oppgave å ta bilder, du bruker bilder som fotografene tar for deg. Hvis du allikevel trenger kamera, låner du av Forsvaret. Data låner du også, gjennom hele læretiden :- ) Utdanning i Forsvaret er gratis, så ikke tenk på utstyr til flere tusen. Det fikser de!

Det er ikke tungt, nei. :- ) Det er 2 gymtimer i uka, resten av treningen foregår på eget insj**. Det er også en grønn dag i uka, hvor du vedlikeholder soldatutdanningen + at du skal ha 2 feltuker i løpet av det første året.

Herregud, det her kunne jo blitt en hel bok….. Lykke til!

Til dere som IKKE var interessert i lærlingplass og utdanning i Forsvaret: SORRY! Kom gjerne med forslag til hva jeg skal skrive om, nå som jeg er ferdig med å grine og være emo har jeg liksom ikke noe å komme med lenger…..

*sånn som ungdom liker
**intiativ

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *