January 18th, 2013

om å være et bloggforbilde

Etter at jeg så filmen om det å være blogger og et forbilde på Kristin sin blogg her om dagen, kom jeg på at jeg skrev et innlegg om akkurat det i 2011 – som jeg aldri publiserte. Så det gjør jeg nå.

Jeg leste innlegget til Sophie Elise, om det å være et forbilde, her om dagen.

Hun bare….

«Folk spør meg om jeg selv synes jeg er et bra forbilde – svaret er definitivt. Jeg står for den jeg er, jeg legger ikke skjul på noe her – så når dere leser bloggen min, så er det om meg dere leser. Ikke om en perfekt verden jeg selv har bygd opp. Så mange på topp 20 (skal ikke nevne navn) later som om de ikke drikker, snuser osv, men så er de ute å super annenhver helg. Men det er de dere ser opp til.. (…)»

Et godt forbilde? Jeg er fullstendig enig i det andre hun skriver, at det er kritikkverdig å skrive positivt om et drittprodukt bare fordi du får penger for det, men den biten jeg har referert til over stusset jeg litt på. Nå har ikke jeg lest bloggen hennes så nøye, men etter innlegget å dømme tolker jeg det slik at hun mener at hun er et godt forbilde fordi hun er seg selv, uansett om det innebærer snus, alkohol – skadelige uvaner som det. Okei, i så fall er hun et godt forbilde når det gjelder det å tørre å være seg selv, og en god ambassadør for ærligheten, den som lever lengst. Hun står for den hun er, foran flere tusen lesere, det er vel og bra, det. Men hvis det innebærer snus og alkohol, er hun da et godt forbilde, i den forstand? Jeg vil svare definitivt ikke.

Når en blogger med stor påvirkningskraft skriver ofte og lekende lett om snus, alkohol og hangovere fra helvete, går noe av det inn hos leseren, i underbevisstheten om ikke annet. Herregud, jo, jeg har da gått på den smellen selv! Hver gang Elise skriver om å ta seg en snus i sengen mens hun leser en god bok, tenker jeg at det hørtes himla deilig ut. Og så får jeg lyst til å begynne å snuse.

Når en blogger “fronter” skadelige midler som rus og tobakk, kan det gå under huden på de som leser, enten vi merker det eller ei. Jeg oppfatter det som at Sophie velger å blogge om det fordi hun er krystallklar på at hun skal være seg selv, og på død og liv vise det til leserne sine, uten noe filter. Hun er ærlig, veldig bra, men gjør det henne egentlig til et godt forbilde? Hadde hun blogget om det hvis uvanen hennes ikke var å snuse, men å regelrett slå ned folk på gata? Hadde det fortsatt stått «Jeg står for den jeg er, jeg legger ikke skjul på noe her….» hvis det innebar å fronte vold, og ubevisst inspirere til å drikke, sloss og spy? Er man et godt forbilde uansett hva – så lenge man bare er seg selv?

Jeg setter det veldig på spissen nå, bare for å få frem poenget mitt.

Hadde jeg hatt noen helseskadelige livsstilsproblemer, hadde jeg garantert vurdert å pynte på sannheten for deres skyld, slik at dere ikke ble fristet til å begynne med det samme. På samme måte som Linnéa unngikk å blogge om spisevanene sine, i frykten for at leserne skal ta etter henne. Mange lesere er unge, lett påvirkelige, og det bør en stor blogger ta hensyn til. Jeg ville heller utgitt meg selv for å være et sunt og godt forbilde, enn å stå på mitt og være så opptatt av å være meg selv at jeg lar det gå utover dere i negativ retning. Selv om man absolutt ikke prøver å få folk til å snuse, røyke, drikke etc ved å blogge om det, BLIR man påvirket av å lese om at forbildet sitt gjør slike ting.

Jeg mener ikke å henge ut Sophie, vet ikke om hun snuser og drikker engang, jeg tok bare utgangspunkt i det utdraget fra det ene innlegget jeg linker til over. Jeg vil bare skrive hva jeg mener er et godt forbilde, og høre hva dere mener.

2013: Og når det er ute, må jeg legge til et par ting. Jeg er helt enig med Kristin når det kommer til hvordan bloggere fremstiller seg, med sine irriterende plettfrie liv. Herregud, da, det GJØR ingenting å fortelle verden at du har en skikkelig bortkastet drittdag, at du bæsja skikkelig på leggen her om dagen, å vise verden at du er et menneske du også. Jeg er forkjemper av klageretten, utdritningslag og mennesker med beina på jorda – som tillater seg å gå på trynet! Det eneste jeg ikke kan si meg enig i er frontingen av helseskadelige uvaner. JA, er du gammel nok til å ha tilgang på nett, bør du være oppegående nok til å skjønne at du ikke skal hoppe når bloggerinnen ber deg hoppe, eller røyke fordi hun gjør det, du bør da være sterk nok til å ikke la deg påvirke. Men det er ikke alle sinn som fungerer på den måten. Jeg har vært ung og dum selv, og det å kopiere “de kule” for å bli kul selv er et velkjent fenomen alá 13 år og verdensmester. Derfor bør vi passe litt på. Et annet godt eksempel er Bieber med hasjen sin – hadde det ikke vært bedre om den nå blødende fansen hans gikk lykkelige uvitende?

Ps. Ikke knyt bånd på tissen, fordi jeg gjør det. Det er bare en tegning.

Hva mener dere?

26 Comments »

 1. Beautiful!

  Comment by Maria — 18/01/2013 @ 08:18
 2. Marie, du æ så fantastisk!! :)

  Comment by Signe — 18/01/2013 @ 09:34
 3. Veldig mye av dette blir jo hauset så sykt opp i media også, for eksempel det med at mange synes Fotballfrue er for tynn og har usunt forhold til mat og trening, eller det med at Justin Bieber røyket hasj. Om de ikke hadde laget så sinnsyke overskrifter av det, kunne personene det gjelder “forklart seg selv” til leserne eller fansen, uten å måtte deale med de som vanligvis ikke bryr seg.

  Klart bloggere og kjendiser er forbilder. Men foreldre nå til dags må følge bedre med på hva ungene driver med på nett (og generelt) og ungdommen må skjerpe seg. Kutte seg bare fordi en kjendis du ikke n gang har møtt, mest sannsynlig aldri kommer til å møte, røyker hasj? Det var jo smart, lille venn. Veldig langsiktig tankegang.

  Ja.

  Comment by Jannicke — 18/01/2013 @ 09:36
 4. Nå har jeg lest bloggen din en stund, men aldri kommentert(beklager!) noen av superinnleggene dine…for ja, kudos til deg og vinklingen du gir her på bloggen. Jeg er helt enig med at det er greit å være seg selv, men med en viss nyanse, og ikke utlevere seg fullt og helt. Blogglesing har, slik jeg har forstått det, ingen aldersgrense, og da skal man ikke se bort ifra at dagens barn(!) og ungdommer som er bevandret innen it-verden, leser det de kommer over og finner interessant. Det er med andre ord stor sjanse for at nevnte blogger Elise har flere lesere ned i 10-årsalderen, og selv om selvfølgelig foreldre har ansvar for hva barnet foretar seg, er det ikke så dumt å tenke over hva man legger ut av meninger og livsførsel på bloggen.

  Fortsett med gode innlegg og morsomme analyser av hverdagssituasjoner(p.s. du er mye tøffere enn meg, som reiste verden rundt med en venninne)!:)

  Comment by Sigrid — 18/01/2013 @ 09:57
 5. Jeg kunne ikke vært mer enig. Har mange ganger sett lillesøsteren min vært innpå blogger som sophie elise, og tar meg selv i å bli litt beskymret. Når jeg sier ifra om at jeg ikke synes det er passende at hun leser de bloggene, får jeg tilbake at også jeg leser blogger. Men det er så stor forskjell mellom de bloggene jeg og hun leser. Men at det er de bloggene hun finner interessante er trist. Men åh du har så rett i det du skriver!

  Comment by Hilde — 18/01/2013 @ 10:45
 6. Helt enig i det du skriver! Leser bare bloggene til folk jeg har veldig stor respekt for, og som jeg synes er flinke til å finne balansen mellom å dele og ikke dele ;) synes heller ikke det er interessant å lese om hvor mye folk snuser..

  Comment by Maren — 18/01/2013 @ 12:34
 7. Du er i hvert fall et godt forbilde, det finnes det ikke tvil om.

  Comment by Synne — 18/01/2013 @ 12:35
 8. Helt enig med deg! Ærlighet er vel og bra, men trenger ikke nevne i hvert innlegg at du skal snuse litt, eller drikke det og det til helga liksom.

  Comment by jeanette — 18/01/2013 @ 12:45
 9. Veldig enig!

  Comment by Anne Kristine — 18/01/2013 @ 13:00
 10. Bare det å være seg bevisst at det man skriver kan ha en påvirkningskraft, også på det ubevisste plan, er en veldig god egenskap å ha når man skal blogge. Nå er det dessverre en gang slik at dette ikke er tilfelle blant mange bloggere. Du setter fingeren på noe viktig her, Marie. Det er en stor forskjell på å være et forbilde og et godt forbilde.
  Jeg håper mange andre også vil reflektere litt over dette og ta det med seg videre når de skriver på sine blogger. Alle bloggere må nemlig være klar over at man aldri vet helt hvem som leser det man skriver.
  Nå har jeg gjort meg noen tanker om hva slags type reaksjoner og tilbakemeldinger som kanskje vil komme på dette innlegget, så det blir spennende å se om jeg har vært helt på jordet eller ikke.

  Nå viser kommentarene du får på dine innlegg at du er en stor inspirasjon for mange og jeg tror du også blir sett på som et forbilde, Marie. Og du er nok et ganske godt forbilde å ha, både for unge og ikke fullt så unge lesere.

  Håper nattens forflytning går like bra som de andre har gått, og at Karma henger seg på den siste etappen også. :-)

  Comment by Pål — 18/01/2013 @ 14:58
 11. Amen!! :-)

  Comment by Line Lemika — 18/01/2013 @ 15:06
 12. Helt enig! Jeg kan ta ett eksempel: Fotballfrue tar seg ett glass vin nesten hver dag! Er det ett godt forbilde? MEN, selv om hun har en skikkelig dårlig dag på en mandag, så er jo mandag ukens beste dag, fordet om! Så nå ser jeg ikke så mørkt på mandagen selv, så litt positivt er det nå :-)

  Comment by MARGRETEST.BLOGG.NO — 18/01/2013 @ 15:20
 13. Et veldig ureligiøst halleluja! Jeg kunne ikke vært mer enig med deg. Jeg hadde en drittdag denne uken, og jeg følte for å skrive, da gjorde jeg det. Livet er ikke perfekt bare fordi det er usannsynlig vakkert.

  Comment by Luisa Fernanda del Mar — 18/01/2013 @ 15:27
 14. Kjente eg ble gla´når eg leste dette, godt skrevet og reflektert. Er enig, leser få blogger, du er en av dem. For den er spennende og du får ting på papiret som det er. Vips det va min første kommentar :)

  Comment by Henny — 18/01/2013 @ 15:32
 15. Kan jeg få lov til å si at jeg ikke kunne vært mer enig?

  Comment by Linn-Elisabeth Halvorsen — 18/01/2013 @ 18:21
 16. Har fulgt bloggen din i en evighet, og er kanskje ikke den som har kommentert mest her på bloggen, men når jeg leste dette innlegget måtte jeg kommentere! Jeg er så enig, greit, vær deg selv, men tenk på hvem som leser.

  Comment by Anne-Maren — 18/01/2013 @ 18:48
 17. er veldig enig med deg! det er bra å være ærlig, men det er ikke ALT man trenger å skrive om, men selv om man skriver om det så burde de som leser det være såpass oppegående til å ta egne valg.. er egentlig et veldig vanskelig tema, for det er så mye om hverandre, haha. Jeg er fast leser av bloggen til Sophie Elise og mener hun faktisk er et kjempe bra forbilde fordi hun tørr å være seg selv og stå for det hun mener, selv om hun legger ut mange bilder fra fester. Nesten alle bloggerne jeg følger drikker jo ca hver helg, men selv har jeg aldri rørt alkohol (fyller 18 i år), synes at det blir litt feil hvis man blir påvirket av slike ting, for bilder av alkohol, snus osv er jo overalt man ser, det er ikke bare bloggere, men andre kjendiser, på TV og i virkeligheten..
  Er ganske vanskelig å få frem meningene sine, hehe, men noen ting er privat mellom en person og vennene dems, føler liksom ikke det er så mye vits å skryte av på bloggen hvor “drita” man var på fredagen når man VET at det er mange 12-13 åringer som leser bloggen, hehe. For selv om man er seg selv og vil være ærlig og åpen, så må man vel nesten tenke litt på hvem som faktisk sitter og leser det på andre siden..
  Du derimot har jeg vel aldri sett noe feil med på bloggen, føler at alt du gjør er bare til stor inspirasjon og motivasjon! Bildene dine, teksten din, meningene dine og alt! har bare møtt deg i noen få sekunder (da jeg fikk autografen din på utdanningsmessen i lillestrøm <3), men du er jo et helt fantastisk menneske! med et godt hjerte og en god vilje! så at det er bra å ha deg som et forbilde er det jo ingen tvil :D

  Comment by Rebecca — 18/01/2013 @ 20:00
 18. No words needs to be said – you said them all! Fantastisk! :)

  Comment by Mari — 18/01/2013 @ 22:37
 19. Fullstedig enig med deg!!!

  Comment by christina — 19/01/2013 @ 02:54
 20. Marie. Du skriver til hjertet og hjernen på én og samme gang. TAKK for bra ord. Takk for å vise at ikke alle bloggere er skutt. Takk for å vise at menneskeheten ikke er fortapt. Takk, takk, takk.

  Comment by Siv — 19/01/2013 @ 10:14
 21. Veldig godt sagt Marie! Det å dele alt om seg selv, på godt og vondt (som fyll og bråk), for så å fremme seg selv som et godt forbilde, bare fordi man er ærlig, går meg langt over hodet! Og selvsagt har vi alle våre svin på skogen, men når man har 10 000 lesere hver dag, så er det jo klart at man har en viss påvirkningskraft. Og da mener i allefall jeg at litt filter burde være på sin plass.. Det er når jeg leser disse innleggene dine at jeg virkelig skjønner hvorfor jeg er en fast leser av bloggen din. Du er god med ord, og du vet hvordan du (på en god måte) skal fremstille meningene dine, og å sette lys på en sak! Lykke til i Brasil! Håper det overgår alle forventninger du måtte ha! Klem

  Comment by Pia — 19/01/2013 @ 15:26
 22. Kan seie meg ganske einig der, ja :-)
  Men for oss litt nyare lesarar; kva meiner du med tissen i band? Har ikkje heilt fatta og fått med meg det…

  Comment by Gunnvor — 19/01/2013 @ 18:06
 23. Flott innlegg! Du er helt super. Du er forresten et ganske så bra bloggforbilde!

  Comment by Lise-Marie — 20/01/2013 @ 16:17
 24. Jeg synes du har rett. Det er veldig vanskelig å vite hvor grensen skal gå mellom hvor mye du skal dele og ikke. Tror det er greit å dele litt, men det gjelder som med det meste i de sosiale medier. Litt. Du kan dele på facebook at du harfått deg en ny hund eller noe, men vi trenger ikke å vite at du sitter på do.
  Men det må sies; du er et forbilde. Jeg synes du er et veldig bra forbilde! Du har vist meg at forsvaret er enda bedre enn hva jeg trodde. Du har inspirert meg til å kjempe mer for detjeg vil.

  Comment by Elin Marie — 20/01/2013 @ 19:38
 25. Applaus. Som alt annet du leverer: Knallgodt skrevet. Reflektert, voksent, saklig og direkte. Og på toppen av det hele har du helt rett! Underbart. Ha en fortsatt kanonkul tur rundt verden! : )

  Comment by Kjersti — 20/01/2013 @ 21:19
 26. Helt enig med deg, Marie!

  Comment by Henriette Linnea — 21/01/2013 @ 13:27

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment