March 25th, 2011

solgt for 50 sauer

foto: Stian nn. Da han tok bildet kom politimannen og dyttet vekk den lille jenta. Se så nydelig hun er, jeg tror ikke jeg ønsker å vite hva hun gjør i dag, tre år etter bildene ble tatt.

Tusen takk for kommentarene deres på innlegget om Farzaneh! Virket som dere ble like rystet over den surrealistiske kulturen deres som det jeg er. Innlegget er basert på dokumentaren som ble sendt på NRK2 på mandagen, dere kan se den gratis HER. Den heter “Solgt for 50 sauer” og dere bør virkelig ta dere tiden til å se hele. Historien til Farzanehs storesøster er minst like tragisk….

6 Comments »

 1. Hei! Jeg synes det er flott at du tar opp slike viktige emner, men jeg må bare kommentere på en ting. Foreldrene mine kommer fra Afghanistan og jeg er født og oppvokst i Norge, så jeg har en god del innsikt i Afghansk kultur. Altså ingen foreldre i verden ønsker barna sine vondt og har lyst til å selge dem, men grunnen til at slike forferdelige ting skjer er jo pga uvitenhet og fattigdom. Når et land har opplevd over 30 år med krig, sult og fattigdom, så handler det rett og slett bare om å overleve i en forferdelig tilværelse. Jeg har mange slektninger i Afghanistan som har det greit økonomisk, og alle jentene i familien tar både høyere utdanning og kan selv velge hvem de ønsker å gifte seg med. Dessverre gjelder ikke dette for de fattigste, som verken har mulighet eller kunnskap til å ta de rette valgene for sine barn. Så det er faktisk ikke Afghansk kultur å undertrykke kvinner, men det er en direkte konsekvens av 3 tiår med krig, fattigdom og mangel på utdanning. Dette ble litt langt, men ville bare dele mitt syn på dette :-)

  Comment by Nasrin — 25/03/2011 @ 12:59
 2. sitter og ser på den nå, utrolig trist :(

  Comment by Rebecca — 25/03/2011 @ 13:28
 3. Nasrin: Så bra du deler! Jeg tok bare utgangspunkt i akkurat det som skjedde på dokumentaren, med litt bakgrunn fra et seminar jeg var på om kvinner i Afghanistan, og der ble det uttrykt at det er vanlig å undertrykke kvinner. Godt å høre at ikke alle har det sånn, og det er jo ikke så rart at det blir sånn når de har levd under så tøffe kår i så mange år. Håper man klarer å snu på “kulturen” eller… Ja. Hvordan det har blitt.

  Comment by supermarie — 25/03/2011 @ 14:27
 4. Supermarie: ved å skrive om det slik som du gjør, kan dette være en begynnelse. Du belyser om ikke annet problemet. De mange som lider og som har det vondt og vanskelig i Afghanistan er i mine tanker og bønner.

  Takk for at du tar opp slike viktige emner. Du er noe for deg selv (på en positiv måte med morsom, men også som nå seriøs blogg.

  Comment by Tommy — 25/03/2011 @ 16:03
 5. måtte bare se programmet :O jeg sitter å griner over stakkars Farzaneh :(

  Comment by BiKa — 25/03/2011 @ 17:12
 6. Ja, det er dessverre altfor mange kvinner som må leve under umenneskelige forhold, og håper virkelig at denne “ukulturen” snart tar slutt og at Afghanistan klarer å bygge seg opp til en ordentlig rettstat der både kvinner og menn får de rettighetene de har krav på som mennesker.
  Men ellers takk for en fin blogg, er utrolig fint å lese en blogg som tar for seg viktige emner :-)

  Comment by Nasrin — 25/03/2011 @ 19:16

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment