March 23rd, 2011

sleepless

Jeg sover nesten ikke for tiden. Av og til skylder jeg på den stikkende salamanderhalen som henger ned fra sølvsmykket i navelen min. Den stikker inn i magen min og den skarpe halen av sølv holder meg våken. Andre ganger tenker jeg at livet er så fint nå at jeg ikke har lyst til å la de øverste øyenvippene kose med de nederste, i frykt for å gå glipp av noe. Tenk om det går et stjerneskudd, tenk om jeg får en lifechanging melding, tenk om universet har tatt fra meg søvnen fordi det trenger at jeg er tilgjengelig. Innimellom legger jeg skylden over på han igjen, i god tro om at det er bedre å være søvnløs for en grunn enn å bare være søvnløs uten å vite hvorfor. Det er ikke salamanderhalen som gjør at jeg får vondt i magen, det er alle spørsmålene som står ubesvarte. Av og til lukker jeg øynene og lar baksiden av øyelokkene bli til scenetepper, mens jeg venter på Z’ene. I mørket oppstår Hercules, stekende sol og en jente med salamandernavelsmykke under en uniform i fargen ørkenkamuflasje. I Afghanistan med penn, papir, kamera og sølveple. Herregud, jeg vil. Og så spretter sceneteppet opp og jeg rynker på pannen for Libya. At Norge deltar i militære operasjoner er ikke nytt. Det nye er at det plutselig er så nært. Luftforsvaret? Det er jo arbeidsgiveren min. 120 personer…? De er jo kollegaene mine! Kanskje jeg kjenner noen av de som dro. Surrealistisk. Jeg ligger og vrir meg i 40 nye minutter, før jeg kaster meg over iphonen. Jeg må skrive. Jeg har så mye jeg må skrive at det holder meg våken, det er sikkert det det er. Jeg er så inspirert at jeg er livredd for at hvis jeg sovner nå, har jeg glemt alt når jeg våkner i morgen. Etter punktum kommer stillheten igjen.

Lurer sånn på hvor det ble av kattemaska mi, den har vært sporløst forsvunnet siden desember.

Det lydløse mørket varer ikke lenge før det blir overlappet av en melodi. “Den minner meg om deg og (hans navn her).” Jeg smilte da hun sa det, den sangen er så fin at den har gått i repeat i snart ett år. Jeg elsker den. Tenk at hun assosierer den med han og meg. “Han og meg”, jeg kommer aldri til å bruke ordet “oss”. Jeg setter sangen på pause og rynker pannen igjen. Jeg har ikke trent på en stund, sikkert derfor. Jeg står opp og tar noen pushups. Jeg tar til armene ikke lenger klarer vekten av alt det som henger fast i salamandersølvsmykket, og legger meg i sengen igjen. Jeg elsker følelsen av å legge seg i nytt, rent sengetøy. Kanskje hvis jeg snur meg litt…. Øynene spretter opp like fort som jeg prøvde lukke de. Jeg kaster meg på gulvet igjen og tar situps til magen streiker. Salamanderen danser i ett med bevegelsen.

Jeg har jo trent, hvorfor kan du ikke la meg sove?!

Kanskje jeg drikker for mye kaffe, kanskje jeg har for mye energi, kanskje jeg har så mange tanker at det sperrer for alt annet. Kanskje jeg må sortere de, kanskje det ikke hjelper, kanskje jeg er deprimert, kanskje jeg endelig er lykkelig, kanskje jeg rett og slett ikke trenger mer søvn.

“Hvorfor sover du ikke? Er det noe du tenker på?”
“Nei, det er ikke det! Det er ingenting. Jeg vet ikke, jeg skjønner ikke….”
“Kanskje det er tanker i underbevisstheten?”

Jeg vet ikke. Kanskje jeg har tenkt så mye på ting over så lang tid at tankene har sunket så dypt at de nå kverner i underbevisstheten, så dypt inn at jeg ikke får tak i de lenger. Kanske alt jeg har fortrengt har samlet seg under overflaten og nå ligger det der og forstyrrer maskineriet. Skal de virkelig ligge der utenfor rekkevidde og gjøre Z’ene uoppnåelige hver eneste natt helt til jeg kommer dypt nok i meg selv til å håndtere det igjen?

HÅNDTERE HVADA, MARIE???!!

Kanskje jeg faktisk er lykkelig og bekymringsløs, kanskje det er uvant og kanskje jeg trenger noe ulykkelig og et par bekymringer for å kunne sove. Som en sovemedisin. Kanskje jeg endelig har en god nok grunn til at Dr Phil ønsker å invitere meg til studioet hans, for å snakke om det. Hva skal vi snakke om?

Jeg er ikke engang litt trøtt….

16 Comments »

 1. Jeg får ikke sove uten kjæresten min, eller uten kaninbamsen min. Er avhengig av og enten holde rundt noe/bli holdt rundt. Men for tiden sover jeg ikke uansett.
  I natt f.eks, så sov jeg nesten 4 timer. Jeg er super(marie)våken, føler meg uthvilt, men samtidig ikke. Hjelpes. John Blund, hvor eeeeeer duuuuuuuuuuuuuuu… (tror også at det er lyset som gjør meg så våken!)
  mustache out! <3

  Comment by Michelle Brenden Melbøe — 23/03/2011 @ 09:30
 2. Godt skrevet! Veldig levende beskrivelse av noe som alle kan kjenne seg igjen i. Rart hvordan det ofte er nettopp mangelen på ting å tenke på som gjør at en blir liggende våken! Håper du får sove godt når natten kommer igjen!

  Comment by Synne — 23/03/2011 @ 09:35
 3. Herregud jeg <3 deg og skrivingen din. Fortsett for alltid!!

  Comment by Susanne — 23/03/2011 @ 09:58
 4. http://believeitanddoit.blogspot.com
  ta gjerne en titt på min blogg.
  måtte dele dette med deg, er langt, men det er verdt å lese ALT!!
  klem

  Teaching PagesPage display options: 1-column; 3-columns
  How do I get a good night’s sleep?
  PamphletAvailable

  Written by P.F. (Simon) Measures

  “This page is designed to help you discover what steps you can take to ensure you have a good night’s sleep each and every night. You’ll get help on how to deal with fear, anxiety and worries.”

  If you’re having a problem with sleep the causes could be in the realm of the spiritual, the realm of the mental and emotional or in the realm of the physical. Here I’m not going to deal primarily with possible physical reasons. Rather I’m going to look at how you can find the peace of God in the night time hours so that you can sleep well.

  In case, though, the cause of your sleep problem might be physical let me take a moment to tell you how my sleep improved after some treatment of a physical problem.

  For quite awhile I was often waking in the night – sometimes several times a night – with muscular aches around my neck, shoulders and torso. The forced me to have to get up and walk around until it eased before I could return to bed and sleep.

  I thought it might be a problem with my mattress or my pillow but while visiting an osteopath for a physical assessment I mentioned this problem. The osteopath found there was very little movement between the vertabrae of my neck because of an old sports injury. She did some work on loosening this off. After only two sessions I was sleeping all through the night without the previous interruption because of aches.

  The trouble many people have with sleep arises out of their minds. Anxious, fretful or distressed thoughts about the situations of life come upon them in the night hours to haunt them. These thoughts swirl around them and they can’t get a hold of them to effectively put them to bed. Is this is what you are experiencing? If so, what can you do about it?

  Read on, if you are having sleep stolen from you by out of control anxious, fretful or distressed thoughts in the middle of the night. Read on and see how you can find the peace of God (that passes understanding) settling you down for a good night’s sleep.

  The following are three steps for moving into a place where you can enjoy good sleep every night.

  STEP ONE

  The first thing you need to do is to establish in your thinking – by this I mean really get it settled in your mind – that good sleep is a gift from God that He wants you to enjoy. You can do this by taking to heart God’s precious promises of sleep that He has given you by the prophets. We have a record of these promises in the Bible.

  Ponder these promises. I have provided you with two of them below. Speak these promises aloud to yourself. Get comfortable with what they declare to you. Let confidence in their promise arise within you.

  Now, as you find yourself assured of the reliability of these promises, present them back to the Lord. Take these promises to the Lord in prayer. Make a bold request to God in prayer that these promises be fulfilled to you in your life. Ask God to make it so you experience what these words are promising.

  PRECIOUS PROMISES FOR SLEEP:

  It is vain for you to rise up early, to sit up late, to eat the bread of sorrow; for so He gives His beloved sleep. (Let’s repeat that last bit – God gives His beloved sleep.)
  Psalm 127:2 – NKJV

  When you lie down, you will not be afraid; Yes, you will lie down and your sleep will be sweet.
  Proverbs 3:24 – NKJV

  STEP TWO

  It would be good to try and pinpoint what it is that is robbing you of sleep or disrupting your sleep. A good starting point for this would be to ask yourself the following questions. (I’ve followed these questions with counsel about what to do if the answer you give is yes.)

  1) Are you anxious about something?

  It is often anxiety over issues in the day that awake us at night or prevent from sleeping when we go to bed. If this happens to you, the solution is to pour out your heart to God. You have to let Him know all your concerns and requests. Release to Him with the words of your mouth all that is on your heart. Hand over all those concerns. Get everything off your heart into His hands!

  It was this form of counsel that the Apostle Paul provided in his letter to the Christians in Philippi. You can read it below in The Message translation (a parphrased translation by Eugene Peterson),

  Don’t fret or worry. Instead of worrying, pray. Let petitions and praises shape your worries into prayers, letting God know your concerns. Before you know it, a sense of God’s wholeness, everything coming together for good, will come and settle you down. It’s wonderful what happens when Christ displaces worry at the center of your life.
  Philippians 4:6-7 – The Message

  2) Have you got cares? Is their a weight of care on your shoulders?

  Taking on the cares of this world is common. So is carrying them home from work and even carrying them into the bedroom which ought to be a place of rest.

  Ian Stackhouse in his book The Day is Yours has this to say, “Night-time commits the ultimate heresy for moderns: getting us to stop. To sleep well one has to relinquish, to let go. And since letting go is not something we are good at, many of us don’t sleep very well.”

  If you realise you’re doing this, let go and let God catch your cares. Do what the Bible calls you to do and cast that weight of care on the Lord. You can do this confidently because He says He cares for you. Roll your cares over to the Lord. Deposit in His hands all that would give rise to worry in you. Fully deposit those cares with Him.

  This is the counsel that the Apostle Peter gave in his first letter. You can read it below.

  Casting all your care upon Him (God), for He cares for you.
  1 Peter 5:7 – NKJV

  3) Are you fearful?

  A sense of fear or apprehension is not something you should entertain in your life. If you find you have this you must act quickly against it. For example you ought to command any spirit of fear to depart from you.

  God has not given us a spirit of fear, but of power and of love and of a sound mind.
  2 Timothy 1:7 – NKJV

  STEP THREE

  You can take control over how you’re experiencing the circumstances around you by speaking words of peace, love, hope and faith to yourself. You have to tell your mind and emotions God’s handling all that would otherwise make you disturbed and distressed.

  It’s time for bed and sweet sleep. Refuse to loose any more sleep over fears that have now been cast out and cares that you are no longer carrying!

  Sweet sleep is a precious gift of God for you, His beloved child.

  Comment by kinam — 23/03/2011 @ 10:56
 5. Du er bare FAB! Når kommer boka di???

  Comment by Jeanett — 23/03/2011 @ 12:14
 6. Håper du får svar på alle spørsmålene dine, og snart får sove igjen. Selv om søvnløsheten og tankekaoset ditt skaper fantastiske innlegg!

  Og hvis du ikke skriver en bok snart, så… blir jeg nødt til å kidnappe deg og tvinge deg til å skrive den!

  sv: Tusen takk! Ja, han sa han hadde truffet deg :) Haha, jeg la merke til det, men tenkte jeg skulle la være å kommentere det i tilfelle “sølveple” var et ord som alle brukte og at jeg bare ikke hadde fått det med meg.

  Comment by Hanne — 23/03/2011 @ 12:51
 7. Fantastisk innlegg!!! Veldig lett å kjenne seg igjen i, bare at når jeg ligger sånn så står jeg ikke opp å tar situps.. Hehe. Noen som nevnte en bok her.. Skriver du en bok Marie, så kommer jeg iallefall til å lese den! Du skriver kjempebra, og digger bildene du tar… Også den strømpa da.. Den er kjempefin! :D

  Comment by Nenna — 23/03/2011 @ 15:15
 8. Hallo SuperMarie :-)
  Jeg synes du har en super cool og velskrevet blogg, den er fyldt med fede indlæg.

  Jeg vil gerne drøfte et par muligheder for udviklingen af din blogg. Jeg har et par forslag, som jeg tror du vil kunne lide.

  Du må derfor gerne kontakte mig på min mail, så kan jeg forklare nærmere.

  mvh,

  Anders.

  Comment by Anders Trust — 23/03/2011 @ 16:41
 9. Jeg lover, jeg står først i køen når du har utgitt din egen bok og har signering i en bokhandel. Jeg er der. Aller først i køen. Da skal du få lov til å signere boken min, Luftforsvaret-tskjorten min OG armen min. Da skal jeg aldri dusje igjen. Aldri.

  Bare fordi du er en sånn fantastisk person som kommer med fantastiske ord som hjelper når dagen jeg har ikke er så fantastisk.

  Jeg skal ikke skrive “du må aldri slutte å blogge”, for en dag så kommer den dagen. Jeg vil heller si at du aldri må slutte å skrive, og at du på ingen måte må slutte å dele det. Enten i bokform, bloggform, facebookstatusform eller papirform. Vær så snill. Du redder meg på så mange måter at jeg egentlig ikke tror på det selv.

  Åh, Marie. Jeg vil dra til deg og bare gi deg en jævla stor klem, skjønner du det? Fordi DU ER SÅ BRA. Og du gjør så mye godt med tastaturet ditt.

  Åh. Jeg ELSKER DEG. Det sier jeg ikke ofte til mennesker jeg aldri har møtt, altså. Men du… du er noe for deg selv.

  Skriving er terapi. Og når jeg ikke klarer å sette ord på mine egne følelser, har du allerede gjort det for meg. Det er, som sagt, som om du bare hopper inn i hjertet mitt og skriver ned alt jeg ikke har kontroll på selv enda. Tenk å ha den egenskapen, da. Tenk det! Tenk at DU klarer å sette ord på følelsene jeg ikke engang vet at jeg har. Jeg misunner deg den egenskapen herfra til himmelen OG tilbake igjen. Det er langt det. Det er faktisk like langt som du kommer med skrivingen din, kanskje du kommer enda lenger. Det tror jeg.

  Comment by Thea Margrethe — 23/03/2011 @ 18:10
 10. du er så super at jeg blir grønn av misunnelse. Håper du får sove igjen snart, å ligge lenge oppe om nettene er helt forferdelig, og ikke minst kjedelig, og ødeleggende for de kommende dagene. Du skriver det iallefall ned nydelig. Ordentlig flink er du.

  Comment by Malin — 23/03/2011 @ 18:47
 11. Jeg digger seriøst alle tekstene dine, uansett hva du skriver!

  Comment by Natasha Markiewicz Myran — 23/03/2011 @ 20:30
 12. <3

  Comment by christine — 23/03/2011 @ 21:38
 13. Du er så flink! Sov på det, du! Jeg for min del engster og bekymrer meg alltid for noe, uansett om jeg generelt sett har det veldig bra. Dritt. Uansett, du er utrolig flink og ærlig, og jeg kjøper boka di :)

  Comment by Mari — 23/03/2011 @ 23:58
 14. Kjenner meg igjen i de tankene man har begravet i underbevisstheten, som ligger der, surrer rundt og gjør at jeg ikke får sove. Bekymringer og spørsmål jeg egentlig ikke vil tenke på…

  Digger at du er i militæret! :)
  Veldig stor inspirasjon.

  Comment by Stine. :) — 25/03/2011 @ 09:45
 15. Har helt blitt forelsket i tightsen din, så jeg lurer på hvor duhar fått tak i den? :)

  PS. Liker virkelig det du skriver. Har nylig “funnet” bloggen din, og har blitt avhengig ;)

  Comment by EL — 27/03/2011 @ 13:25
 16. […] skal jeg ligge å stirre i taket igjen, fortsatt søvnløs! God natt, lesere. Husk at det er i motbakke det går […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment