January 25th, 2011

er det det som er trakassering i Forsvaret?

Jeg er egentlig idiotisk passiv når det gjelder å lage kvinnesak ut av både det ene og det andre. Jeg har tatt meg selv i å sitte passiv og frivillig forsvarsløs mens medsoldater sier ting som
– Hva ville du valgt av hjemmebrent og fitte?
– Æ ville tatt hjemmebrent… Mye lettere å få tak i… (viktig å lese med Finnmarkdialekt her!)
– Haha, jeg ville tatt fitte. Hjemmebrent må du dra ut og kjøpe, fitta sitter jo rett der.

…og så pekte han i min retning.

Åååårh, finnes det noe styggere ord enn “fitte”??? Jeg burde sikkert tatt frem diverse våpen, verbalt og oralt, og siktet mot guttens primære hjerne (tissen hihi), mens den naive kjæresten hans sikkert satt hjemme og ventet på sin liksom-“verdens beste kjæreste”. Stakkars….. I stedet satt jeg der ubevæpnet og måpte i burkaen min (vi var afgh markører i en øvelse) og tenkte “kvalm, kvalm, kvalm”. Æsj.

Det jeg skal frem til, da…. Det skal en del til før jeg reagerer på ting, åpner kjeften og blir forbanna, og lurer litt på hvor det er normalt å la grensen gå. Jeg skyver den stort sett foran meg, tydeligvis.

Guttene på rekruttskolen løp ned døra til jenterommet når permuniformen skulle strykes eller noe skulle syes. I dag forventet befalet at skapet mitt var bedre enn guttas “…fordi du er jente.” og “det er liksom her jentene skal være best….”. Han sa det med glimt i øyet og god stemning, og jeg dunket meg i pannen og bannet over at jeg hadde glemt å rydde skapet kvelden før. Jeg tenkte ikke så mye over kommentarene hans, annet enn at kvinnesynet hans fremdeles satt fast i steinalderen og at forventningene hans til jenter ligger i ting som hushold og rengjøring – noe som er typisk. Litt senere på dagen rynket jeg pannen litt, klødde meg i hodet og lurte på om jeg BURDE ha reagert. Jeg finner sjeldent fornuftige svar på spørsmålene jeg stiller meg selv, så jeg spurte GG på troppen om hun så på det som trakassering, det at befalet forventer at jenter er overlegne på vask og rydding. Hun dro litt på det, før hun nikket sakte og sa “jaa, det er vel egentlig det?” Er det?

“I dag hadde alle guttene bedre skap enn deg, er ikke det litt flaut?”
Janei.

Ja, det er flaut å ha dårlig skaporden i Forsvaret når jeg vet at den skal være porno.
Nei, det er ikke flaut å ha rotete skap bare fordi jeg er jente. Hvis det rotete skapet mitt kan være med å bryte ned forventningene til at jenter automatisk skal være best i orden og vask bare fordi de er jenter, er jeg mer stolt enn flau.

Hva mener dere? Er det trakassering å ha et så “tradisjonelt” syn på jenter i Forsvaret?

43 Comments »

 1. Jeg synes, ettersom du sier jo at de ikke forskjellsbehandler dere på andre måter heller, hvorfor på dette da? Såklart, jenter èr jo best i alt, men hey, likevel

  Comment by Kristin — 25/01/2011 @ 20:32
 2. “steinalderkvinnesyn” er jo en underdrivelse! makan..

  og barnslige gutter. er det mulig..

  syns du er tøff, jeg!

  Comment by Marte — 25/01/2011 @ 20:39
 3. Det evige definisjonsspørsmålet. Den første situasjonen du nevnte var litt drøy. Men hva befalet angår vil jeg ikke dra det så langt som å si det er trakassering. Hvertfall ikke så lenge han ikke sa det på en krenkende måte. Om jeg kan tillate meg å være litt frekk kan jeg påstå at utsagnet til befalet var mer krenkende ovenfor gutter. Da han indirekte sa at gutter ikke klarer å holde det ryddig og alltid roter.

  Jeg tror også det er forskjell på gutter å jenter. Om vi ser på gjennomsnittet at jenter tror jeg de er flinkere til en del ting. Mens gutter kanskje er flinkere på andre ting. Dette kan være av naturlige årsaker, eller bare som følge av forskjellige interesser for eksempel. Det jeg tror er viktig er derimot å ikke lage en mal, men innse at folk er forskjellige. Kanskje er jeg drit god på å lage fletter, mens venninna mi egentlig har en skjult interesse for biler og actionfilmer. Hvem vet…..

  Comment by Markus — 25/01/2011 @ 20:45
 4. Håper ikke den brennevin/fitte-kommentaren kom fra en i basetroppen :O

  Comment by Des — 25/01/2011 @ 20:47
 5. neii:)

  Comment by Astrid — 25/01/2011 @ 20:51
 6. Reagerer vel mer på den sjarmerende samtalen øverst enn at folk har mer forventninger til skapet mitt for at jeg er jente. Merker da også at det kanskje stemmer i de fleste tilfeller. Skal det ryddes hjemme er det mamma, skal det ryddes i leiligheten er det som regel meg. Visst man finner min kjære organisere og rydde i klærne mine skal han ha glemt noe meeget viktig, for å si det sånn ;)

  Comment by Lene — 25/01/2011 @ 20:55
 7. Selvfølgelig kan og skal det kalles trakassering så lenge handlingen virker nedverdigende, krenkende o.l. MEN, jeg synes man kan vise skjønn og ikke la alt gå inn på seg, gjøre som deg å skyve det vekk. I Forsvaret er det veldig lett å få den barnslige tiss og bæsj humoren som utvikler seg til å snakke om (kvinnelige)kjønnsorganer, ikke spør meg hvorfor!? Men sånn følte jeg det ble hvertfall.

  Fra rot og knot til noe med fornuft, har man blitt en godt sammensveiset gjeng så synes jeg ikke man skal ta ting så alvorlig. Men om en/ei tulling fra en annen tropp alltid klyper deg i rumpa eller sier krenkende ting til deg i messa dag ut og dag inn. Da kan man la det smelle fra seg ;)

  Tror også at vi gutter forventer litt ekstra av jenter i Forsvaret, da dere velger dette helt selv. Ikke at det skal være sånn, men er altfor lett å tenke sånn :)

  Comment by Odd Bjarne — 25/01/2011 @ 20:57
 8. Kjenner jeg blir provosert av å lese det. FORSVARET av alle ting skal da ikke snakke slik på den måten. .

  Comment by Caroline — 25/01/2011 @ 21:01
 9. kan ikke akkurat si jeg er så veldig feministisk.. så hadde nok ikke reagert på at det var så veldig trakasserende, mer fordi det var litt teit! men (håper ikke jeg irriterer på meg hele kommentarfeltet nå), er det ikke ofte sånn at jenter ofte er mer ordentlige enn menn? altså, ikke alle, men stort sett så har vel jenter mer orden på sakene, så da er det kanskje ikke så rart at de sier sånn?

  Comment by elise — 25/01/2011 @ 21:14
 10. Ja. Man skal ikke akseptere å bli snakket til på den måten, jo lengre vi aksepterer det, ler av det og ikke tar det seriøst – jo lengre vil det foregå, vi (kvinner, vi mennesker) skal ikke forskjellsbehandles på bakgrunn av kjønn, legning, hudfarge, you name it: jeg er feminist og mener at alle oppegående mennesker er feminister, fordi det handler enkelt og greit om likestilling: samtidig elsker jeg de faktiske forskjellene mellom kjønnene, selv om jeg er usikker på hvilke av de som er naturlige og hvilke av de som er formet av kultur, oppvekst, osv (bortsett fra de kroppslige) – og det handler ikke bare om kvinneundertrykkelse, men også menn som mister status og må ta imot dritt når de holder på med noe som anses som et kvinneyrke/arbeid/interesse. jeg er også veldig opptatt av det som skjuler seg i språket vårt og uttrykk som har blitt vanlige, type “han slår som ei kjerring”, “han griner som ei jente” o.l. som antyder at kvinner er svake, FUCK THAT :) faktisk urovekkende å se hvor ofte uttrykk som det går igjen i landets største AVISER.

  Comment by Eirin — 25/01/2011 @ 21:15
 11. Odd Bjarne: Enig, det er en selvfølge at jenter skal klage mindre og gjerne prestere litt bedre, ettersom de faktisk har VALGT å dra inn – mot guttene som TVINGES inn :) Og så lenge personen ikke føler seg trakassert, krenket o.l. vil jeg ikke si at det er trakassering heller.

  Liker at jeg dro i gang debatten, det var meningen! Hurra!

  Når det er sagt, da… DET ER ET FÅTALL av de i Forsvaret, ialflall som jeg har møtt, som snakker på den kvalme måten han øverst i innlegget gjorde akkurat da. 95% av soldatene er superhyggelige!

  Comment by supermarie — 25/01/2011 @ 21:24
 12. Jeg hadde reagert. Jenter kan da ha det like rotete som det gutter kan.

  Comment by Tobine — 25/01/2011 @ 21:34
 13. Tja, egentlig!

  Comment by Little Miss Sunshine — 25/01/2011 @ 21:38
 14. Mja, jeg vil ikke si det er direkte trakassering, men det er helt klart nedlatende det som skjedde i første situasjonen du beskrev.. Jeg hadde helt klart ikke funnet meg i å bli omtalt som “fitta”, bare fordi jeg var jente og tilstede da mr.gentleman skulle være morsomt. Når det kommer til rydding og slike typiske “jenteting”, har vi vell litt oss selv å skylde. Det er trossalt slik at (de aller fleste) jenter automatisk tar på seg oppgaven med å rydde, vaske osv. Jeg gjør det selv også. Ikke fordi samboeren er en grønnsak som ikke kan gjøre noe selv, men jeg vet at det er bare når jeg gjør jobben selv at jeg blir fornøyd med resultatet. Så jeg føler ikke at jeg kan klage over det.

  Comment by Silje — 25/01/2011 @ 21:40
 15. Den første situasjonen er uten tvil trakasserende. Men det mener jeg KUN er på grunn av ordet “fitte”. Hadde det vært valget mellom jenter og hjemmebrent, og fyren hadde valgt jenter, “de sitter jo der”, så ville saken vært litt annerledes. Eller hur?
  Nå vil også tonefallet og kroppsspråk si til sammen nesten 90% av utsagnet, og det vet jeg ikke noe om siden jeg ikke var der. Men å kalle en tilfeldig jente for “fitte” er uansett supertrakasserende. Vi hadde en TMO-sak om det i min tid. (Haha, min tid. Jeg føler meg som en gammal merr. Knegg)

  Når det gjelder den andre saken om skap og stereotyper vil jeg veldig gjerne si at mannfolk vil alltid være mannfolk. UAVHENGIG om de er i forsvaret eller ei.
  Man forandrer ikke personlighet til en kammogrønn firkant som ikke har stereotype meninger og oppfatninger, slik ALLE naturligvis har, når man begynner i forsvaret.
  Husk at her er det også gener inn i bildet, og gener kan vi faktisk ikke likestillingsbekjempe oss mot. Kvinner er samlere som er gode til å plukke bær, og menn er jegere som er flinke til å slå bisonokser i hodet med stein.
  Når det er sagt er det ingen regel uten unntak, den som vil får det til, gammel dame er vondt å vende, den som venter på noe godt får gresset grønnere på den andre siden.
  ….eller hvordan var det igjen? ;)

  Deilig debatt! :D

  Comment by Solfrid Hovda — 25/01/2011 @ 21:40
 16. Ja, jeg synes dette er veldig trakaserende, om det er i militæret eller i det sivile liv. Jeg blir selv dr*tforbanna når jeg for n’te gang blir spurt om å støvsuge og rydde og broren min slipper unna som en glatt ål. Steinalderkvinnesynet er virkelig noe dagens menn burde endre på hvis de fortsatt vil ha seg ei dame å dele livet med. Hvertfall min fremtidige gubbe. Ikke søørn om jeg skal gjøre alt av husarbeid mens han sitter planta foran TV’n! Neida. Jeg finnes ikke brå når jeg er irritert (a’ Aldri. Btw; Digger bloggen din!

  Comment by Kjersti — 25/01/2011 @ 21:43
 17. Hmm. Hvis de mener det de sier er det jo kanskje litt på grensen til diskriminering hvertfall. Trakassering kommer vel an åpå hvordan den som blir utsatt for det føler seg :)

  Og ja, fitte er ille… Fløy faktisk på en fyr som kalte meg det, fordi jeg ble så provosert. Svartnet rett og slett for meg!

  Comment by Jannicke — 25/01/2011 @ 21:45
 18. Tror jeg hadde sett mørkt om noen hadde slått en så dårlig vits på min bekostning. Eller bare spurt om han hadde liten tiss.

  Når det gjelder skap og orden, skal det seff være like forventninger til gutter og jenter. Men det er klart det skal ikke mye til før man sier noe om kjønn på den måten. Heldigvis har vi kommet så langt nå, at jeg syns vi alle kan trekke på smilebåndet når noen sier sånt. Det var sikkert verre for damene på 60-70-tallet.

  Comment by Speilvendt — 25/01/2011 @ 21:54
 19. jeg synes det bare var dårlig stemning at skapbretten ikke gikk i orden.

  Comment by sierra01 — 25/01/2011 @ 22:00
 20. […] This post was mentioned on Twitter by Jenteparty, Marie Brudevold. Marie Brudevold said: http://www.supermarie.net/?p=7079 #Forsvaret #Trakassering #Jenter […]

 21. Jeg liker at du tar opp diskusjonen, og er helt enig med deg :) vær stolt!

  Comment by Ingrid — 25/01/2011 @ 22:23
 22. Da jeg var i militæret, så fikk jeg i begynnelsen en del sånne kommentarer fordi jeg er hva man definerer som en feminin jente. Jeg har alltid med meg sminke, neglelakk, neglefil og ei veske full av andre ting jeg egentlig ikke trenger, derfor forventet de at de kunne herse med meg. Men etter hvert skjønte jeg at hver gang man får en kommentar om “du som jente…” eller noe med seksuelle holdninger i, så ba jeg de holde kjeft – uansett rang. Kom de til meg for at jeg skulle stryke, så fortalte jeg de at jeg ikke var mora deres og at man ikke trengte å være et geni for å stryke ei skjorte. På den måten, så var det litt morsomt, men samtidig litt alvor. Etter hvert, så kom det ingen slike kommentarer. Jeg tror de tester ut folkene. Både gutter på 19 og sjefer på 30 vet jo EGENTLIG at slike kommentarer ikke er ok, men de tester grensene og da gjør man grensene klare. De må lære å kjenne grensene, fordi de varierer. Jeg har ikke noen problemer med å få beskjed om å gå på kjøkkenet fordi jeg vet det er tull, men jeg har også grenser. Jeg vil ikke bli sett på som fitte og pupper eller få beskjed om at jeg burde ha ryddet enda bedre enn guttene, for jeg er jo jente. Noen jenter syns sånt er morsomt, andre gjør ikke det. Føler du at de tråkker over ei grense, så sier du ifra. Sånn blir de kjent med dine grenser og lærer seg hva som er akseptabelt. :)

  Comment by Eline — 25/01/2011 @ 23:49
 23. De kan jo prøve å si slikt til meg når jeg skal inn. Det er både respektløst og frekt. Jeg kan ta det fra kompiser liksom, når det er en spøk som alle kan le av – men fy faen. “Fitta sitter jo rett der” ? Det er jo både krenkende og objektifisering. Nå ble jeg skikkelig sur. Noe må man jo tåle, fordi jeg regner med at de fleste gutter faktisk har respekt for jenter i militæret – og da er det greit å spøke – men et sted må grensen faktisk gå.

  Comment by Sara Frisvold — 25/01/2011 @ 23:55
 24. Jeg hadde vell ikke reagert på noen av de tingene du skriver om i innlegget fordi jeg har vært i forsvaret selv.
  Seksuelle utsagn var jeg så vant med at jeg overså de helt, og jeg reagerte ikke på noen av dem fordi jeg ikke ville de skulle snakke anerledes når jeg som jente var i nærheten rett og slett. Jeg ville være “mest og best mulig” en av gutta i den tiden jeg var i forsvaret. Skulle jeg reagert på vær minste ting, hadde de nok hatt en annen oppførsel når jeg var rundt dem.

  Men ja, jeg hadde nok ikke godtatt alt. Man må sette seg i respekt hos gutta når man er i militæret også. Jeg slengte heller en “frekk” kommentar tilbake slik at jeg fikk det siste ordet :D

  Comment by Thea — 26/01/2011 @ 10:37
 25. Jeg trur jeg hadde tatt av helt herfra og opp til månen.
  Nå er jeg kjent for å være ganske (små)feministisk, kverulerende og provoserende av meg. Jeg elsker også å diskutere, og å ta en slik mulighet gå fra meg hadde absolutt ikke kommet på tale!

  Jeg syns kvinner og menn skal være likestilt på alle områder der det er absolutt ingen forskjellige forutsetninger, og da telles det ikke at “Jammen, mamma lærte meg aldri å rydde fordi jeg er gutt” som dårligere forutsetning. I tillegg syns jeg det er ganske fantastisk hvordan de absolutt skal ha jenter inn i forsvaret, og ikke greier å legge fra seg slike kommentarer (uansett hvor lite seriøst det var ment). Takk for meg. :)

  Comment by Viel — 26/01/2011 @ 10:48
 26. Ja, det er det uten tvil!
  Hvis jeg hadde vært deg i den situasjonen over, hadde jeg nok gjort det samme som det; Holdt kjeft og kjent brekningene krype rundt inni magen. Så hadde jeg gått i flere dager og angret på at jeg ikke hadde verdens beste motkommentar!

  Comment by Helene — 26/01/2011 @ 11:42
 27. Jeg mener det er trakassering. Selv kan jeg virkelig ikke fordra trakassering, diskriminering, forskjellsbehandling og urettferdighet. Det opplever jeg jammen nok av på skolen. Den som fant på det der med “kvinnesynet” håper jeg … nei, skal ikke si det. Jeg er bare så imot sånne ting og kjenner sinne blusse opp med en gang. Kanskje ikke så rart jeg får vite at jeg er sur og sint mot lærerne mine da … Likestilling liksom.

  Comment by Mari H — 26/01/2011 @ 15:53
 28. Er det ikke flest gutter i forsvaret? tingen er at når du har mange gutter sammen på en gang, så er de alltid på sitt verste. Skjønner at du ikke reagerte på det da.. Jeg pleier aldri å reagere med en gang. det er mer angeret senere på ha jeg føler jeg burde ha sagt.

  Comment by katherine — 26/01/2011 @ 16:43
 29. og jo, det er trakassering.

  Men jeg tenker at de hadde vært mye mer forsiktig med å si slike ting om det hadde vært for eksempel flere jenter enn gutter.

  Comment by katherine — 26/01/2011 @ 16:45
 30. Jeg har vært i førstegangstjenesten og er nå i Heimevernet. Det forventes at jeg skal koke kaffe og dekke bord. Jeg blånekter, setter meg på rævva og stirrer dem i senk til noen gjør det. Som jente i Forsvaret er man fortsatt en minoritet (dessverre) og det er viktig å slå ned på de trakasseringene som oppstår. Jeg kan hverken sy eller stryke, men klarte meg fint for det om. Stå på! :)

  Comment by Olaug — 26/01/2011 @ 17:07
 31. Det er noe med forsvaret, det er mannsdominert, og derav også høyt under taket. I en sivil setting blir det å si “..fitta sitter rett der” helt uakseptablet. Men hvis det kommer fra en grønn munn blant grønt mannskap så virker det ikke like grovt, miljøet tilater det. Som kvinne i forsvaret kan jeg bekrefte at det er vanskelig å finne den grensa på hva som er trakassering og ikke. Men stort sett så ligger det ikke så mye bak de fragerike setningene til soldatene. Det er jo hvertfall en trøst.

  Derimot befalets uttalense blir trakassering, der går det jo direkte på hva kvinner egentlig er ment til å bedrive. Så jeg hadde også blitt stolt over å måtte stille omvask dag etter dag hvis det var med på å bryte det tradisjonelle synet.

  Comment by Martine — 26/01/2011 @ 18:57
 32. Vil ikke kalle det trakassering, jeg, men ville kanskje ha provosert meg litt at folk ser sånn på det. Men når folk sier sånn til meg så flirer jeg som oftest ;) Men går det for langt sier jeg rett ut hva jeg mener. Har alltid vært sånn :-) Men man skal ikke reagere på alle mulige småting heller, da roter man seg borti alt mulig tull(det har jeg nemlig erfart), og jeg mener dette er en såkalt “småting” som man ikke trenger å bry seg om. Jeg ville ledd det bort eller kommet med en liten tullete kommentar i mot han/dem uten å bli fornermet.

  Comment by Elise — 26/01/2011 @ 19:19
 33. Ordet “fitte” er det styggeste ordet som finnes ved siden av “trollmann”.

  Comment by Rachel — 26/01/2011 @ 19:41
 34. Det kalles fordommer, og om du er lei av å bli behandlet ut i fra dem, kan du kalle det trakassering og lage sak av det. Ingen skal trenge å måtte høre så teite kommentarer fra noen, særlig ikke fra tåpelige mennesker som ikke klarer å sy i en skjorteknapp – men heller ikke kan finne ut av hva som er galt når bilen stopper.

  Comment by Ingrid with hat — 26/01/2011 @ 20:53
 35. Kjenner jeg blir sint når jeg leste det øverste. Halve slekten min er fra Finnmark (jeg er vel halvt Finnmarksværing) og jeg kan bare se for meg noen ekle klyser sitter der og snakker om “heimbrent”.

  Likte innlegget!

  Comment by Johanne Grov — 26/01/2011 @ 23:23
 36. vet ikke helt hva jeg ville ha lagt det under.
  Har vært i et veldig mannsdominert yrke, og der er jeg så vannt med sånne “fitte, kjøkken, vask opp, kjærring” osv. at jeg bare hadde oversett komentaren til gutta dine, eller bare spillt på den vidre. (Er så lite feminist som det går ann å bli)

  skapskjekken vil jeg heller ikke si var diskriminerendes,ved mindre dette ikke er første gang. Sånn jeg tolka det utifra lesinga; var bare: “Hey, noen som har glemt å rydde i skapet sitt”? med en komentar etterpå for å “myeke” opp det at du hadde glemt det.

  Helt sikkert utpå feil jorde nu, tho.

  Comment by Synnøve- aShW — 27/01/2011 @ 11:21
 37. Jeg synes at hvis det skal være sånn at gutter og jenter skal behandles likt ellers i forsvaret, så burde det helt klart være sånn at de ikke kommer med slike gammeldagse måter å se ting på. Da kunne de like så godt satt dere jentene inn på kjøkkenet for å lage mat til de “barske mannfolka” som løper rundt i skogen og skyter på alt som rører på seg..

  Comment by Linn — 28/01/2011 @ 02:51
 38. Med fare for å hisse på meg hele kommentarfeltet ønsker jeg å ta opp en ting jeg ser kan bli et problem i mange avdelinger i dag. I dagens stadig mer likestilte norske samfunn er vi blitt veldig glad i kjønnskvotering. I avdelingen jeg avtjente min førstegangstjeneste i, som i høyeste grad er en operativ avdeling, fikk vi smake på et av problemene med nettopp dette. Jeg kan veldig godt forstå hvorfor man trenger kjønnskvotering i mange bransjer, og stort sett er jeg enig i argumentasjonen. Jeg mener likevel man bør være litt forsiktig med hvor man benytter seg av sånne tiltak. Litt av problemet hos oss var at jentene fikk det lettere på de fysiske kravene. Det er i og for seg greit nok mange plasser, men når man har fysiske krav er det ofte en grunn til det. Man blir for eksempel testet for å vise at man faktisk kan evakuere sin makker dersom vedkommende skulle bli skutt i en skarp situasjon. Makkeren blir ikke lettere å evakuere om man er jente. Fienden gir deg ikke lenger tid til å løpe fra stilling til stilling om man er jente. I vårt tilfelle opplevde vi heldigvis at jentene presterte bedre enn flere av guttene på de fleste fysiske tester, så de klager som kom på kjønnskvoteringa stilnet fort. Jeg ønsker bare å belyse at det ikke alltid trenger å være noen fordel å fire på kravene.

  Ellers liker jeg bidraget til Solfrid lenger opp. Gode synspunkter! Og til Caroline; Det er ikke Forsvaret i helhet som driver kvinnetrakassering. Det er snakk om enkeltpersoner, selv om sivile ser på hver soldat som en representant for hele Forsvaret. Innad blir det annerledes. Min erfaring tilsier at disse enkeltpersonene sliter med det samme som den klassiske mobberen på ungdomsskolen – De er usikre på seg selv.

  Comment by Mikke — 28/01/2011 @ 23:45
 39. gutter i grønt kan få seg til å si de mest rare ting som de ikke ville sagt i det sivile. trur absolutt ikke guttene i forsvaret mener noe ont når de popper ut med de mest merkelige kommentarene, derfor tenker jeg ikke på det som trakassering. jeg har selv hørt slike kommentarer, men av en eller annen grunn reagerer jeg nesten aldri. blir det for drøyt så kan det være jeg sender vedkommende et irritert blikk eller sender en frekk kommentar tilbake, bare for å poengtere at nå gikk han for langt.

  Comment by ainal — 31/01/2011 @ 10:12
 40. […] Husker dere innlegget mitt hvor jeg lurte på hva trakassering i Forsvaret egentlig er? Jeg tror jeg har funnet ett av svarene på det. Det var veldig synd, for det var det […]

 41. Jeg kjenner jeg blir noe nervøs når jeg skal gå skole i Forsvaret, og må regne med å bli kalt “fitte”. Ikke fordi jeg er hårsår eller kvinne, men fordi det er respektløst og langt ifra grunnleggende folkeskikk uansett kjønn.

  Jeg synes det er en plikt at folk holder seg for gode for slike kommentarer, og jeg synes det er en plikt at folk sier ifra når andre bryter den hårfine grensen. Hvis ikke blir det fort “den som tier, samtykker”.

  Comment by Mariann — 18/02/2011 @ 20:25
 42. For min del bryr jeg meg ikke så mye om at befalet tror at jenter er mer ryddige enn gutta. Da jeg gikk på rekruttskolen i fjor oppdaget jeg at gutter ofte er mer ryddige enn jenter. Det var som oftest guttene som vant ukens konkurranse i å ha det mest ryddige rommet på kasernen. Jeg klarte ikke å stryke kraven på permuniformen en gang. Fikk heldigvis hjelp av en av guttene. Da vi hadde alarm (det vil si, ta på seg uniform++ så fort som mulig i mørket og løpe ut), ropte befalet ” Dere rekker ikke å sminke dere”, til oss jentene. Syntes egentlig bare det var morsomt. Dessuten kom vi oss raskere ut enn en del av gutta. Når mange gutter er samlet, blir det en del gutteprat. Det gjelder ikke bare i militæret. Det er stygt å bli kalt fitte, men nordlendinger banner så mye at det er uklart om de mener det som et skjellsord eller bare mener “jente”. Det beste er vel bare å være frekk tilbake. Noe som derimot er virkelig diskriminerende og provoserende er når befal sier at jenter ikke hører hjemme i Forsvaret, noe troppsjefen min sa til noen andre jenter i troppen.

  Comment by Ina — 18/02/2011 @ 22:21
 43. Siden innlegget er gammelt hiver jeg meg ikke inn i feministdebatten, men jeg mååå få si at jeg digger bildet. Jeg digger utrolig mange av bildene dine forsåvidt, men det her må kommenteres. Det er en så fantastisk “kontrast”, mellom uniformen og rettetanga og sminkepungen. Og nettopp det er jo en del av debatten i grunn, det er jo ingen kontrast. Det er flere jenter i forsvaret som ordner seg om morran, og det er ikke uvanlig eller kontrastfylt med jenter i militæret lengre. Men bildet ditt var et utrolig godt bilde på det, bevisst eller ikke!

  Comment by Stine — 23/03/2011 @ 12:58

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment