January 21st, 2011

smile like you mean it

90 grader rett ned og 60 grader opp igjen, i en fart på 140 km/t. Du svever litt når vogna når neste topp og lander med et brak igjen på andre siden. Derfra går det bare opp, opp, opp and away….

…helt til du kræsjlander i de neste 90 gradene og derfra går loopen i repeat. Den sinnsyke berg- og dalbanen av et liv har kjørt meg gjennom hele følelsespekteret i løpet av den siste uken. Den tvang meg ned på kne, fikk verden til å snurre, hendene til å skjelve og nå er jeg på toppen og venter på en nedfart igjen. Den kommer heldigvis ikke uten invitasjon, og hvis nedfarten er uønsket i ditt livs party; kom deg på beina så fort du får sjansen. Hvis du kjenner at livet er bra, hold deg fast. Det er når du er på toppen at det gjelder å finne fotfeste. Selvom en og annen og et eller annet kommer til å prøve å tvinge deg ned i knestående, kan du finne styrken til å stå i mot hvis du vil hardt nok. I mine siste 90 grader rett ned brukte jeg alle krefter på å finne noe. Det jeg fant drysset litt på facebook, det kan drysse litt her også.

Hvis du møter en vegg du ikke klarer å komme deg igjennom – gå utenom. Slutt å stange, alt du oppnår er en hodepine og færre hjerneceller, gå rundt i stedet. Finn deg en bedre vegg, finn deg en facebookvegg og skriv søte ord på den i stedet. Du kan tagge ned hele veggen. Venninnen din sin, moren din, til kameratene dine. Da jeg sto i knestående og strevde for å komme opp igjen, tenkte jeg på hva som egentlig fikk meg til å smile. Når munnvikene går opp, går livet samme vei. Hvis 1.plass på listen din ikke er et alternativ, gå for nummer to. 2. plass på listen min over ting som gjør meg lykkelig, er å gjøre andre lykkelige. Følelsen av å vite at du plasserer et smil på andres munn er priceless, alle burde oppnå den minst 5 ganger om dagen. Det er mye viktigere enn 5 om dagen av frukt og grønt, jeg lover.

Når du er så langt nede at du finner mestrningsfølelse i å håndtere en kopimaskin (…….), er det på tide å finne ting som kan hjelpe deg opp igjen. Som f.eks. en kopimaskon :) Tenk at du klarte å stå opp når innsiden av deg skriker “NED”. Tenk at hjertet fortsatt dunker selvom det gjør så vondt at du nesten kunne ønske det sluttet. Tenk på noe(n) som gjør deg glad, og hold tanken når du skal sove om kvelden. Hvis du sovner med et smil om munnen er det større sjanse for at du våkner, strekker deg som en katt, smiler igjen og tenker at dagen blir bra. Etter at jeg dro i militæret og fikk smake på mestringsfølelse, har jeg prøvd å dra den over i psykiske også. Jeg svever av følelsen av å klare NATO-kravet på 3000 m, jeg får vinger av følelsen av å komme blid og glad ut av en 90 graders også. Har du klart det en gang, klarer du det igjen.

Og så kan du sitte og le litt av deg selv for å ufarliggjøre fallet ditt, det er litt av et show å se på nemlig, hvis du tar et steg tilbake og ser på hva du egentlig driver med. Jeg fortalte venninnen min at jeg var så skjør at jeg brast i gråt bare hun inviterte meg på jentekveld. Vi lo. Latteren ble dobbelt så høy, tårene ble halvparten så få.

(ps Neste gang jeg må ned på kne, minn meg på å lese lesermailer. Dere kan være litt av noen smilprodusenter, nemlig.)

22 Comments »

 1. Hei du supre jente! Du skriver så flott! I natt bestemte jeg meg for å skrive ned fine komplimenter.. Så de dager jeg er litt “nede på kne”, kan jeg raskt bli glad igjen! :)

  Comment by May Linn — 21/01/2011 @ 16:15
 2. May Linn: Åååh, dødssmart! Kanskje jeg skal samle sånne lure tips fra lesere i et innlegg? :D JAAA jeg gjør det.

  Comment by supermarie — 21/01/2011 @ 16:19
 3. Elsker dette. Fantastisk bra skrevet! Måtte trekke litt på smilebåndet selv

  Comment by jeanette — 21/01/2011 @ 16:19
 4. Takk :)

  Comment by synne — 21/01/2011 @ 16:19
 5. du eso søt:)

  Comment by Astrid — 21/01/2011 @ 16:31
 6. Hei!

  absolutt ikke relevant for inlegget, men hvorfor har du ikke HK416?

  Comment by caro — 21/01/2011 @ 16:38
 7. Caro: vi skal få, uvisst når :)

  Comment by supermarie — 21/01/2011 @ 16:41
 8. Du skuffer aldri Marie :) FLOTT skrvet! Ha en fin helg :=)

  Comment by Aleksander — 21/01/2011 @ 16:51
 9. av å lese bloggen din skal jeg love deg at latteren bli høyere, og tårene halvparten så få…

  Comment by Thea Margrethe — 21/01/2011 @ 17:04
 10. Hei :)
  Jeg har lenge tenkt å på forsvaret, muligens ta utdanning i forsvaret evnt sykepleier ellerno.. men blir jeg opplært til millitær øvelser og skyting osv da? Er innkalt til sesjon 2, men må bare bli ferdi med videregående først :)

  Så lurer jeg på.. når du får mensen i millitære td feltøvelser? Hvordan fungere de? eller må dere bare hoppe over mens med evnt p-piller eller ring?

  Er de så strengt at du ikke kan ha sex i militære? Om du finner er du virkelig liker eller bare har som fuck friend.. er det slik mange vet de siden dere er tett inn på hverandre? Er det lov at jenter og gutter sover på samme rom?

  Hva gjør dere når dere ikke er opptatt med militær-ting?
  Hvor ofte trener dere? Bør jeg ha veldig bra kropp og veldig godt trent? eller holder det med gjennomsnittlig dårlig og bra trent? trener bare 1-2 ganger i uken nå.

  Comment by Chris — 21/01/2011 @ 17:20
 11. Marie du er så fantastisk! Det er som om du er tankeleser og skriver ned alt det jeg tenker men ikke helt klarer å fortelle selv, TAKK! Når alt er grått og dagen er fæl er det dine ord som gjør at jeg klarer å krabbe meg opp igjen. Du er virkelig supermarie, og jeg håper at nedoverbakken aldri kommer og at alle dagene som kommer bare blir en lang opptur!

  Stor klem

  Comment by Thea — 21/01/2011 @ 18:54
 12. Du er en utrolig smilespreder du også arie, men jeg tipper det er litt vanskeligere å smile til seg selv i speilet enn det er å smile til oss gjennom kameraet :) Du har så utrolig mange gode poenger hele tiden, og jeg er så glad for at du gidder blogge! ^^

  Tusen takk for øyeblikkene og tekstene du deler med oss! Vi har hatt mange dater du og jeg, selv om papp-deg ikke er så god på smalltalk…

  Comment by Helene — 21/01/2011 @ 19:15
 13. Kjære søte deg!
  Du får mange fine kommentarar, men jammen er du flink til å ta vare på lesarane dine. Du anar ikkje kor glad eg blir kvar gong du kommenterar bloggen min. Tusen takk for at du har ein fantastisk blogg med inspirasjonsrike innlegg, nydlege bilete, og takk for at du er ein super person!

  “Stao no pao” som me seier i Sogndal :)

  Comment by Maria — 21/01/2011 @ 19:58
 14. Fine ord om noe veldig viktig! Man blir glad av å smile, og av å få andre til å smile, og det gjelder å ikke gi opp. Liker Killers-referansen, forresten! God helg!

  Comment by Synne — 21/01/2011 @ 23:21
 15. Hahaha jeg lo av “Når du er så langt nede at du finner mestrningsfølelse i å håndtere en kopimaskin”. Det var icebreakeren i innlegget. Flott skrevet :))

  Comment by Danish — 21/01/2011 @ 23:24
 16. Igjen, fantastisk!

  Comment by Ingrid — 21/01/2011 @ 23:57
 17. Smil! :-) Smilspreder sjæl

  Comment by Mari H — 22/01/2011 @ 18:07
 18. Wow Marie, dette innlegget skal bokmerkes og tas fram neste gang jeg møter veggen! <3

  Comment by Linn — 22/01/2011 @ 20:56
 19. Flott innlegg! ♥

  Comment by Lene J — 23/01/2011 @ 16:37
 20. Utrolig flott skrevet, bare elsker måten du skriver på!

  Comment by JM — 25/01/2011 @ 01:39
 21. […] kommentarfeltet på det siste innlegget jeg skrev om livet, berg- og dalbaner, plukket jeg opp et søtt tips fra en leser, May, om hvordan […]

 22. […] nitten, tjue, tjueén, tjueto, tjuetre, tjuefire, tjuefem, tjueseks, tjuesju, tjueåtte, tjueni, tretti, trettién, trettito, trettitre, trettifire, trettifem, trettiseks, trettisju, trettiåtte, […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment