November 4th, 2010

Vent nå litt…

“- Nedsetjande omtale
Han reagerer også på ein blogg der gutane frå Faryab får stor merksemd. Ei ung vernepliktig kvinne i Forsvaret som følgde gutane under besøket, bloggar under pseudonymet «Supermarie». Under eitt av bileta, der ho er avbilda i uniform saman med ein av spelarane, skriv ho blant anna: «Meg og Afghanermeat 1. Han er dødssøt!».

- Gutane blir omtalt på ein til dels særs nedsetjande måte. Ville omtalen vore slik dersom dette var norske gutar frå Fredrikstad? Neppe, seier Hjermann.

Sjølv om bloggen er privat, seier barneombodet at det må gå an å forvente «eit minimum av refleksjon» frå Forsvarets personell. Han ber i brevet om å få vite kva slags instruksar som er gitt om bruk av informasjon og private bilete. Barneombodet reagerer også på at bloggen inneheld «en rekke utfordrende bilder av «Supermarie» med og uten militære effekter».
Hentet fra bt.no, les saken for å få med hele sammenhengen.

Hei, leserbein. Og litt hei til barneombudet :- )

Jeg må bare… Snakke med dere om det her. Det var en gang et brev, hvor bloggen min ble nevnt fordi jeg var med Faryab United rundt i sommer, i forbindelse med Luftforsvaret som hadde invitert de til Norge for å delta i Norway Cup. Ååh, jeg elsket de dagene….

Anyways. Dere som har fulgt meg en stund, vet at bruken av ordet “KJØTT” har vært gjennomgående. Kjøttilicious. Bla i superarkivet, det er som å tre inn i en kjøttskog. Ordet “kjøtt” kunne like godt vært “svamp”, “kamerat” eller “furutrær”. Skjønner dere? Poenget mitt er… Jeg legger ikke noe som helst i ordet “kjøtt“, det betyr ingenting. Ikke noe seksuelt, ikke nedsettende.

Jeg forstår allikevel reaksjonen til barneombudet, skjønner at ordet kan oppfattes sånn det blir oppfattet, og jeg ser i ettertid at det var lite gjennomtenkt å bruke det ordet i den settingen det blir reagert på her.

Men Hjermann… Du trenger ikke spekulere i om omtalen hadde vært den samme hvis det var gutter fra Hællæwood det var snakk om. Det kan jeg garantere deg at det hadde den, og har allerede vært også. Tre gutter fra Fredrikstad kom innom Forsvarets stand, nettopp under Faryabs besøk, og bildeteksten er “Tre kjente manneKJØTT”. (Hei, Sebastian, Jon og Kim!) “Kjøtt” er brukt i alle meningsløse sammenhenger om både venninner, leserbein og gutter. Det er bare et ord som er gøy, ssul* :- ) Uavhengig av hvor personene er fra eller hva settingen er. Jeg har selvfølgelig lært nå at jeg må se an settingen før jeg kjører på med sånne ord igjen, men det hadde som sagt ingen betydning og hensikten var ikke å virke nedsettende på noen som helst måte. Det er jeg veldig lei meg for at det gjorde.

Nedsettende?? Jeg syns det er trist at bruken av ett enkelt ord skal ødelegge for hele bildet av hvordan jeg omtalte guttene da de var på besøk. Hvis tekstene min hadde blitt lest ordentlig, hvis ordet “kjøtt”/”meat” ikke hadde blitt brukt, hadde dere kanskje lagt merke til hvordan hjertet mitt smeltet og hvor smigret jeg ble av måten guttene var på. LES DETTE INNLEGGET. Det er de fineste personlighetene jeg noengang har møtt, og jeg ble virkelig rørt av måten de var på. Så rørt at jeg fikk en flamme for å reise ned og bidra til at de får en bedre hverdag i Afghanistan.

Og de utfordrende bildene har vel ingenting med saken å gjøre? Jeg har en sterk fotointeresse og tar mye bilder, mulig det er utfordrende, mulig det er sært, men det er den fotostilen jeg kjører. Den rekken med utfordrende bilder av Supermarie MED militære effekter vil jeg gjerne at blir pekt ut?

Er det den militærgrønne boblejakken det siktes til?

SIVIL. Merket er Levis, kjøpt på Svinesund. :- ) I flere uker trodde jeg det var Fjellräven, lol. Jeg ble fortalt at det er dette bildet som skapte reaksjon. Da har vi iallfall avklart DET.

Er det bilde hvor jeg sitter på do med dykkerhjelm på hodet og buksene nede? (MONSTERLOL!!)

Sivile olabukser, antikk dykkehjelm. Bildet er tatt over et år før jeg dro inn i Forsvaret. Jeg ble fortalt at dette bildet også skapte reaksjon, og NEI hjelmen er ikke en pilothjelm og buksene er som sagt sivile. Da fikk vi avklart det også :- )

Jeg ville aldri tatt militære effekter inn i et “utfordrende” bilde. Jeg er stolt av å bære uniformen, har stor respekt for den og ville aldri i verden ha brukt den i sånne bilder det oppfattes at jeg har brukt den i. Det hadde vært WAY out of line for min del.

Smil!

*sånn som ungdommen liker

73 Comments »

 1. Det må jeg si var litt an en omtale om denne bloggen og deg. :O
  Vet ikke om jeg ble provosert eller bare oppgitt. :S

  Comment by W e b - L i n n . n o — 04/11/2010 @ 22:04
 2. lol, kanskje de burde undersøkt bloggen din LITT grundigere før de uttalte seg om noe sånn? :-)
  Kanskje de burde spurt eieren av bloggen hvor,når,hva,hvor det er kjøpt, hvorfor osv FØR de skrev ett sånt brev?

  “kilder” er det en ting vi lærer om i ungdomskolen, vi skal bruke rette, sanne, og faktaserte (finst det et ord som det? du skjønner likevel du Supermarie) kilder. virker som om de bare har uttalt seg her, uten at noen som har noe med dette å gjøre har fått noe å si.

  Comment by Eirin — 04/11/2010 @ 22:07
 3. Du svarer godt for deg, men jeg forstår at de reagerer. Jeg håper du får avklart saken og fortsetter med hodet hevet. _Alle_ de store bloggerne har hatt en eller flere saker i media, og du er per (min) definisjon stoooor. Stå på superdupermarie :)))

  Comment by Signe — 04/11/2010 @ 22:08
 4. Haha, godt skrevet! :-) Du er utrolig morsom :)

  Comment by Linnea — 04/11/2010 @ 22:10
 5. Supermarie FTW !!

  Comment by Christine — 04/11/2010 @ 22:18
 6. Tror kanskje ikke barneombudet har lest rundt på bloggen din hvis de reagerer på det der. Du og mannekjøttet altså :-)

  Comment by Othea — 04/11/2010 @ 22:22
 7. Okei, lol? Jeg ser at de kan reagere på ordet “kjøtt” når de tydeligvis ikke vet hva du mener… Synes også at de kunne kontaktet deg personlig istedenfor å skrive en artikkel om det :S.
  Men du takler det bra ser det ut til og har en god sans for humor! Stå på, du er superduper :D

  Comment by Henriette — 04/11/2010 @ 22:23
 8. Jeg ser hva de reagerer på når det gjelder teksten, men jeg synes de burde ha sjekket mer en et innlegg (eller de som handlet om guttene) hvis de skulle bedømme hvordan du skriver! Som du sier selv så skriver du kjøtt (meat eller bein) om alt, og mye av det er jo egentlig veldig positivt. Jeg hadde blitt veldig glad hadde du kalt meg kjøtt på bloggen din!
  lykke til!!!

  Comment by Julie — 04/11/2010 @ 22:25
 9. Hahaha, jeg må leee! Her er det maaange som har sexblogger hvor de legger ut om alt mulig intime, private sex-greier og legger ut utfordrende bilder som de finner på google, men likevel skal de henge seg opp i bloggen din? Herregud. Det de nevner der i teksten er noe jeg aldri i verden han tenkt over engang! Du skriver bra og fengende, bildene dine er kule, noen sære (haha, liker’e) og andre helt “normale”.
  Liker deg selvom noen kjøtt er rare, jeg <3

  Comment by Sara — 04/11/2010 @ 22:26
 10. Herrlighet så dumt. Jeg digger deg og bloggen din og bruken av rare ord. Bare fortsett som før du, bare med en ørliten forsiktighet for hjerner som tenker helt andre enn de søte tankene dine.

  Comment by Sigrid — 04/11/2010 @ 22:35
 11. Du vet hvor jeg står superpus!

  Comment by Anjalove — 04/11/2010 @ 22:37
 12. Oh god, lol! Jeg kan ikke annet enn å le. Blomsterkjøtt ffs! Oi, faen – unnskyld, mente ikke å si blomstertiss. Nei, huffda glemte å unnskylde meg for banningen. Faen, unnskyld. Enda en tabbe. Må gå å spise meg en potet, jeg har syndet. Sukk…

  Skjerpings Hjermann. Lol. Orientér deg om Frk.Super før du leker Supermann. Nå ble du bare en rusten og ubrukelig Iron Man.

  Back up Frk.Super alle superkvinner der ute. Alle faste leserbein vet at Frk.Super respekterer uniformen og har grenser for hva ho legger ut både sivilt og på jobb. Supert! ♥

  Comment by Anne - vietnameseren — 04/11/2010 @ 22:37
 13. Wow. Super, min første meningsfulle kommentar på bloggen. Beinkjøtt liker tykktarm! ♥

  Comment by Anne - vietnameseren — 04/11/2010 @ 22:38
 14. Respekt for Grandi..Super! Tarm tarm tarm ♥

  Comment by Anne - vietnameseren — 04/11/2010 @ 22:39
 15. Her ser man hvor lite respekt vi unge får. Hadde det vært en eldre person som hadde gjort det kan jeg garantere at personen ville fått beskjed om alt først. Men siden vi er unge er vi lovløse og og uten respekt for alt som er. Stå på Marie! Btw…Ikke ta bilder på do, ser ut som noen syns det er utfordrene ;o

  Laislebai Pål :D

  Comment by Pål from Laislebai — 04/11/2010 @ 22:45
 16. Det er alltid noen som har lyst til og lage faen for godtfolket her i dette landet (deg i dette tilfellet). Det er synd at det er sånn, for de kunne heller brukt litt av tiden på og ødelegge for alle de som ødelegger for andre (sånn at vi som ikke bare tenker negativt om alt (“utfordrende” bilder med “milieffekter” her) kunne kost oss videre med bloggen din i de ellers grå og normale livene våre) fortsett og blogg sånn som du alltid har gjort, DIGGER DET! Bloggen din er noe jeg nesten setter av tid til og lese, bare for og komme i godt hummør og få inn litt milifølelse igjen etter at jeg dimma..

  Comment by Øyvind — 04/11/2010 @ 22:53
 17. Ja, merker jeg igrunn ble litt provosert nå selv. Skjønner ikke helt hvordan et kunstfotografi kan sees på som (noe det virker som de som skriver denne artikkelen mener) porno omtrent.

  JAJA hver sin lyst, ogsånn :D

  Comment by Jannicke — 04/11/2010 @ 23:00
 18. Hmm. Jeg skjønner at det kan gi reaksjoner dersom man som utenforstående kommer inn og leser de ordene du så flittig bruker. Men hvis man skal “anmelde” (les: dømme) en blogg, må man nesten lese litt mer enn ett innlegg for å få med essensen i det bloggeren faktisk skriver om og metoden som tas i bruk. Inntrykket jeg får av denne mannen føler jeg heller er at han har tatt seg tid til å lese et innlegg, fått et inntrykk og bladd seg igjennom resten av bloggen – med dette inntrykket. Når man leter etter feil finner man som regel noen!

  Som stolt, fast leser må jeg i allefall meddele at min mening om dette er at denne mannen burde tatt seg litt bedre tid til å sette seg ordentlig inn i skrivestilen din for å skjønne at det ikke ligger noen ond gjerning bak det.. Likevel syns jeg du takler det bra og unnskylder noe jeg FORSTÅR at kan bli en misforståelse – men som jeg ABSOLUTT mener burde vært unngått.

  Avslutningsvis må jeg få legge til at det var han som påpekte dette som rasistisk, noe jeg som leser ikke har tenkt over, noe jeg er 100% sikker på at ikke var din hensikt, og som jeg tviler sterkt på at andre vil reagere på (forutsatt at de leser mer enn ETT innlegg). Derfor syns jeg det nå oppstod en situasjon der noe NÅ kan bli sett på som rasistisk, men som i utgangspunktet ikke er det. For dersom du fjerner “kjøtt”/”meat” delen fra det innlegget nå, er det ikke da rasistisk at de er de eneste som IKKE er referert til på denne måten? Det er i HVERTFALL “forskjellsbehandling”. Du kaller jo tross alt (uten unntak) ALLE for ..-kjøtt.

  MASSE KYSS OG KLEMMER FRA EN STOLT LESER!

  Comment by Camilla J — 04/11/2010 @ 23:02
 19. Du har ditt på det tørre Marie. Fortsett å være deg selv!

  Er det noen som fortjener kritikk er det Reidar Hjerman. Han burde vite bedre, og som et minimum gjøre grundigere research før han kommer med påstander. Journalisten ser ut til å ukritisk gjengi Hjermans meninger.

  Det hele blir kleint, og Hjerman ødlegger litt for seg selv ved å bruke slike usaklige argumenter i en potensielt viktig sak. Ikke minst fordi argumentets påstand faktisk ikke stemmer.

  Comment by Leserkjøtt — 04/11/2010 @ 23:07
 20. You go girl! :)

  Comment by Idun — 04/11/2010 @ 23:11
 21. [...] This post was mentioned on Twitter by Jeanette, Stian and Aleksander Ellefsen, Marie Brudevold. Marie Brudevold said: http://www.supermarie.net/?p=5486 #Barneombudet [...]

 22. Hahahahhahah! U GO GIRL!!!

  Comment by Stine Aarsheim — 04/11/2010 @ 23:19
 23. Kjenner jeg blir irritert over hvor far out den påstanden er…
  Hvem som helst som har lest litt mer enn teksten under bildene klarer å skjønne at det ikke betyr noe.
  Alle som leser bloggen din skjønner at du ikke mener noe med det på noen rasistisk måte.
  Og det med utfordrerne bilder? Den ser jeg ihvertfall ikke…
  bildet av deg med en gammel dykkerhjelm og buksene nede på do var sykt random, men råkul!

  Alle som kjenner deg og bloggen din støtter deg 100%, dette var bare latterlig…Prøv å overse det :)

  Comment by Aleksander E — 04/11/2010 @ 23:33
 24. Så lenge forsvaret bruker deg (for det er jo til en viss grad det de gjør) – må de også ta ansvaret (i alle fall til en viss grad). Dersom de mente at bildene du tar eller tingene du skriver er støtende, synes jeg de burde være ansvarlige nok til å gi beskjed; og dersom de synes det er helt greit; selv si i mot kritikken du åpent mottar.

  Når det er sagt synes jeg “kjøtt” er ganske ekkelt – sånn begrepsmessig;)

  Comment by Marthe — 04/11/2010 @ 23:43
 25. Ufattelig dårlig utspill av de instansene, hadde de brydd seg ett øre om å lese litt om hvordan dine andre innlegg er, ville de kanskje skjønt at de dreit på seg der…. Og bildene dine har jo ikke en dritt med forsvaret å gjøre? Håper de leser dette… SKJERP DERE! På en annen side veit du jo at bloggen din leses av litt av hvert :P Stå på damekjøtt!

  Comment by Stig — 04/11/2010 @ 23:45
 26. åHERREGUD :D Så urettferdig og totalt meningsløs kritikk. Fy fader. Så varmt som du skreiv om de guttene der; de kan ikke mene at de fant noe nedsettende ved det? Åh, det blir så dumt at du bare må le.

  Jeg leser ikke mange av de “store”, kjente bloggene: Men din leser jeg, fordi du er ei sterk jente proppfull av humor og selvironi og varme: og det ville hvem som helst ha sett dersom de leste mer enn tre ord av det du har skrevet. Jeg er sikker på at du allerede har sikret at millitæret i årene fremover vil bestå av 50% jenter :D – ok, iallfall en økning!, og det er så mye positivt ved denne bloggen som heller burde komme frem i media; FLAUT av Hjerman OG jorunalisten !!

  Comment by Eirin — 04/11/2010 @ 23:46
 27. Jeg synes du er kjempeflink, SUPERMarie, og jeg oppfattet IKKE ordet kjøtt på den måten de presterer å framlegge det på. Jeg hadde fulgt deg en stund før det og visste hva du la i ordet, INGENTING. Synes du svarer godt for deg, og håper ikke den drittartikkelen (fordi den ER en drittartikkel med utrolig dårlig research og lite fakta. De kunne liksom bare SPURT deg. Du er ikke akkurat vanskelig å finne (les: facebook, mail osv.. Ikke ment perverst eller noe sånt), dermed kunne de ha avklart dette i forkant. Latterlig. Håper ikke dette fører til at du får kjipe konsekvenser! Leserne dine vet hva du mente, og forhåpentligvis ser alle andre de vi ser. En flott jente med haugevis av respekt for medmennesker, Forsvaret og ansvaret det medfører! <3 Stå på!

  Comment by Ingvild :) — 04/11/2010 @ 23:47
 28. Syns du svarte godt for deg =)
  Jeg digger bloggen din og leser den hver eneste dag. Leser ikke særlig mange av de store bloggene, men din leser jeg hver dag. Sjekker flere ganger om dagen også.
  Stå på videre=)

  Comment by Kathrine — 04/11/2010 @ 23:56
 29. syns de burde ha sjekket ut litt nærmere før de sendte et sånt brev.. du er best, SUPERmarie :D

  Comment by Kristina — 04/11/2010 @ 23:57
 30. Supermarie! Hode hevet, og smil rundt munnen! :) Alt kan misforstås når man ikke har hele sammenhengen, det er en ærlig sak. Synes det er flott at du gir respons til “anklagene” på en orntlig og høflig måte. Dette takklet du bra! Well done!! :)

  Comment by Tropshi — 05/11/2010 @ 00:11
 31. hahaha, må nesten le litt. kanskje de skulle sjekket bloggen din litt bedre før de slo på stortromma og laget en artikkel?
  likte også veldig godt utsagnet om utfordrende bilder “med og uten militære effekter”. JEEEEZ.

  jaja, det viktigste er at du vet hvor du har oss lesere, og jeg tror alle støtter DEG i denne saken! :)

  Comment by marie — 05/11/2010 @ 00:13
 32. Hahahaha, jeg døde litt innvendig når jeg leste det. De kan umulig ha lest skikkelig på bloggen før den uttalelsen kom altså.

  Comment by Silje Helén — 05/11/2010 @ 00:14
 33. Så feil kan man altså bli tolket etter bare et innlegg! Huff.. Syns som fler har skrevet her at du svarer godt for deg! Får håpe nå at de som har skrevet dette brevet, også leser dette innlegget…! :)

  HeleneKJØTT :D

  PS: Kjøtt, kjøtt… Kjøttbein? ;) Stå på. Digger både skrivestilen din, og bildene du tar.

  Comment by Helene — 05/11/2010 @ 00:18
 34. svar på tiltale asså, Marie!!! Super, du! :)
  De får bare gå hjem og legge seg, og hvis et mannekjøtt blir provosert av å bli kalt mannekjøtt så har han virkelig større problemer som han burde snakke med psykologen sin om på neste time, for hadde JEG vært mann så hadde jeg blitt pokker så fornøyd over å få komme i kategorien KJØTT!!

  kjøtt er et utelukkende POSITIVT ord og jeg elsker spesielt (ordet) mannekjøtt! Amen og good night asså

  Comment by Christine Lövendahl — 05/11/2010 @ 00:46
 35. A BIT pissed off her jeg ligger… Bitter sur gammeldags trangsynt – gud jeg tør ikke fortsette. My point is, simple as bart; Jeg skjønner reaksjonen, med tanke på hvor forfffffferdelig vanskelig enkelte fra de andre tiår (århundrer?) har for å henge med på løpet. Noen sitter fast i attenhundreogtrehammer, og det er greit.

  Helt til de går over streken. Det er ikke for ingenting at det skapte reaksjoner (attenhundreogtrehammer + pirkete), men det er heller ikke for ingenting at det nå får mot-reaksjoner.

  Comment by Ragni — 05/11/2010 @ 01:14
 36. Hva i all verden? Jeg vet om en jeg skal sende på stand-up show i hvert fall… Humor må man ha. OG evnen til å se sammenheng. Ble faktisk irritert over det her nå, og syns oppstyret ikke er verdt et eneste ord i en eneste uttalelse. Leter vi etter ting å plukke på, don’t we?

  Fortsett som du alltid har, Mær. Det er derfor du er best.

  Comment by Carina — 05/11/2010 @ 04:59
 37. Så utrolig random skrevet. Hadde de lest litt mer mellom linjene hadde de aldri påstått det der. Jeg elsker ihvertfall bloggen din!

  Comment by Jenny — 05/11/2010 @ 07:49
 38. Har ikke ord! Jeg syns oppriktig synd på disse trangsynte menneskene som har en fantastisk evne til å ta ting ut av sammenheng og kun se det de ønsker å se.

  Comment by Andrea Sørlie — 05/11/2010 @ 08:01
 39. Det var absolutt overreagering. De leter etter noe å hakke på, og når de ikke finner noe – ja, da finner de på noe. Ingenting å ta til seg, det er kun for å ha noe å jappe om.

  Comment by Randi — 05/11/2010 @ 08:38
 40. Christine: Det var ikke gutten som ble provosert, det var den eldre generasjonen i diverse organisasjoner :- ) Jeg skjønner reaksjonen deres, men hvis de hadde satt ting i en større sammenheng hadde de kanskje ikke reagert på samme måte.

  Takk for alle kommentarer, stalkere! LOVE U

  Comment by supermarie — 05/11/2010 @ 08:39
 41. Jeg er glad for at du ser noe av hva som kan oppfattes som problematisk i dette, Supermarie. Det er ikke bare “kjøtt-” og barteomtale som jeg reagerer på, men det er hele sammenstillingen av disse gutta med fullt identifiserbare bilder og ung dame i det som av Taliban garantert blir oppfattet som både ærekrenkende, vulgært og en forbrytelse mot både det ene og det andre. I en norsk sammenheng er ikke dette noe jeg reagerer på som barneombud, men det er altså den gjengen med gutter som skal tilbake til et land der synet på etikk og moral på ingen måte er slik det er hos oss.

  Det er først og fremst Forsvarets bruk av barn i promoteringssammenheng jeg reagerer på. Jeg er spent på hva forsvarministeren kommer til å svare meg på brevet. Følg med.

  Comment by Reidar Hjermann, barneombud — 05/11/2010 @ 09:12
 42. Du avklarer ting ganske bra og jeg tviler ikke et sekund på at det ikke finnes noe rasisme her.
  Det er en annen ting som de nevner som jeg har lyst til at du skal tenke gjennom. Hvordan klarte de å få deg til å tro at du kan hjelpe de folka du var så glad i ved å bidra til krig i landet demmes? At akkurat du skulle møte dem. At du fikk en veldig malt bilde av hva forsvarets rolle er. og du skrev det malte bilde til mange tusen folk. Ja, du var en slags talerør for de som vil drive krig. Jeg er ikke så fan av det. Skulle ønske du fikk muligheten til å observere landet mer. Se ting fra den andre siden også. Altså de sivile, de som virkelig kjenner krigen på kroppen. Og da mener jeg ikke de som var uvalgt av forsvaret for å snakke med deg. Men tenk gjennom hvor mye liv som blir ødelagt med bomber. Ingen hjelp å hente hos våpen. De trenger humanitær hjelp.

  Comment by Seher — 05/11/2010 @ 09:27
 43. Hadde jeg blitt kalt “kjøtt” av deg så hadde jeg nok bare blitt stolt. Han der personen som har skrevet den artikkelen har nok ikke lest bloggen din noe særlig for å si det sånn!

  Comment by Åshild - I barteby — 05/11/2010 @ 11:45
 44. Det hadde vært stas å se hva dere som leser denne bloggen og deltar i denne diskusjonen mener om at forsvaret henter barn fra Afghanistan “for at vi skal gis en muighet til å snakke om hvorfor vi er i Afghanistan” som forsvarsministeren sa på TV.

  Noe av kritikken mot meg i denne bloggen handler om at jeg ikke har satt meg inn i språkbruken og sjargonen som regjerer på disse sidene. Det kan så være. Men heller ikke Taliban eller andre i det Afghanske lokalmiljøet er inneforstått med stilen på denne bloggen. Disse gutta skal også leve et liv når de kommer hjem.

  Comment by Reidar Hjermann, barneombud — 05/11/2010 @ 12:29
 45. Reidar: At forsvarsministeren uttalte seg på den måten mener jeg er kjempeuheldig. Sånn JEG oppfattet det, tok Luftforsvaret inn barna i et forsøk på brobygging mellom to vidt forskjellige kulturer, ikke for å vise “hvor flinke vi er” der nede.

  Hensikten med innlegget var ikke at leserbein skulle starte kritikkstorm mot deg, jeg ville bare avklare de spekulasjonene og påstandene som dukket opp, og fortelle at jeg skjønner reaksjonen. Jeg skjønner også at barneombudet ikke har tatt seg tid til å lese seg gjennom hele livet mitt for å se sammenhengen i språkbruken, men nå har jo ting rundt det her blitt oppklart og saken handler jo faktisk ikke om…. Kjøtt.

  Når er det ventet svar fra ministeren, egentlig? Og hvor kommer det?

  Seher: Jeg har snakket med sivile også, senest i går satt jeg og snakket med en 15 år gammel jente som måtte flykte fra Afghanistan med moren sin da hun var 1 år gammel, pga Taliban. Jeg har hørt flere historier fra sivile afghanere, uten sammenheng med Forsvaret, som forteller hvor god jobb styrkene våre gjør der nede, hvor bra det har blitt siden sist de var hjemme. Jeg er ikke et talerør for de som vil drive krig, du vet like godt som meg at jeg er i mot krig. Men som Mikke (soldat i Afgh) har skrevet på bloggkjøtt tidligere: “For at konseptet fred skal finnes i utgangspunktet, må vi ha en motsetning – krig.” (Ikke hat meg da, vi lovte jo at vi ikke skulle snakke om det temaet her… Haha.)

  Comment by supermarie — 05/11/2010 @ 13:02
 46. Synes du skriver en utrolig bra blogg, så forstår ikke hvordan de kan komme å uttale seg slik. Jeg blir glad av å lese bloggen din, og bildene dine er jo utrolig bra!
  Stå på videre :)

  Comment by Tobi — 05/11/2010 @ 13:24
 47. Jeg synes ikke artikkelen var særlig troverdig med tanke på at denne Hjermann virker å angripe alt og alle på en nedsettende måte. Utsagnene hans bærer preg av fordommer og dårlig research, og jeg tok meg selv i å humre litt da han rakket ned på deg på denne måten. Skal man rakke ned på noen, må man i alle fall ha litt peiling på den personen man stiller i et dårlig lys.

  Comment by Hilde — 05/11/2010 @ 14:50
 48. Må bare fortelle at denne Reidar Hjermann var på besøk og hadde en forelesning for oss i forje uke og jeg fikk stor respekt av hans arbeid. Etter disse uttalelsene har derimot denne oppfattelsen forandret seg helt! Det virker som han har googlet og funnet bloggen din, dratt en setning ut av den og rakket ned på den. Han tar det jo helt ut av sammenheng. At man kan gjøre noe sånt når man jobber som barneombud er helt uforståelig. Etter alt du har skrevet om disse afghanske guttene og hvor stor omtanke du har vist gjennom bloggen så blir jeg trist av dette. Håper du ikke lar deg påvirke av disse dumme utkallelsene og fortsetter og blogge som før.
  Ikke slutt med de “utfordrende” bildene dine, jeg liker kreativiteten din, du inspirerer!!

  bamseklem

  Comment by Thea — 05/11/2010 @ 15:36
 49. “Men heller ikke Taliban eller andre i det Afghanske lokalmiljøet er inneforstått med stilen på denne bloggen”, men herreminhatt.. De kan jo for faderen ikke norsk! Hvordan i all verden kan de skjønne hva SUPERMarie skriver da?
  Slik SUPERMarie skrev det innlegget du kritiserte, så oppfattet jeg det som et brobyggerprosjekt, IKKE et skryteprosjekt. Tror du burde sette deg i en krok og tenke over hva du egentlig sier her, og hvor du sier det. Det er tydelig at det var lite gjennomtenkt av deg, og at du mangler både ydmykhet og evnen til å sette deg inn i andres situasjoner. Du kan i det minste ha respekt nok til å unnskylde den rævva researchen din, i stedet for å si “det får så være”. Snakk om toppen av kransekaken! Jeg er overbevist om at de SUPERSØTE Afghanske guttene var utrolig stolte over å få lov til å være med på Norwaycup, og at de fikk en forandring i en helt sikkert USIKKER hverdag..
  SUPERMarie, jeg elsker engasjementet ditt, og jeg håper du fortsetter slik du har gjort! Du er en inspirasjon for så mange, ikke la deg påvirke av slikt gammelmannssludder <3

  Comment by Ingvild :) — 05/11/2010 @ 17:28
 50. Dette var ein tåpelig uttalelse fra noen som ikke har peiling…

  Men bra du stod opp mot dem og ga eit realt svar ;D

  You go girl <3

  Comment by Signe — 05/11/2010 @ 17:37
 51. Sånn går det alltid når noen skal kommentere om noe de ikke har peiling på! Smell på, Marie! Keep up the good work :D

  Comment by stine friis — 05/11/2010 @ 17:38
 52. Jeg DÆVER! Er det mulig?!

  Comment by Team90 — 05/11/2010 @ 19:02
 53. Dette forklarte du kjempebra, og selvfølgelig skulle de snakket med deg før de publiserte noe sånt. Stå på! :D

  Comment by Den litt mindre supre Marie — 05/11/2010 @ 19:48
 54. Er det mulig!

  Er forresten ganske imponert over at du svarte så sakelig og bra i stedet for å bare… F*CK U! :)

  Comment by Linda — 05/11/2010 @ 21:06
 55. Stå på videre forresten! Er ikke så flink til å kommentere, men leser alltid bloggen din!!

  Comment by Linda — 05/11/2010 @ 21:07
 56. Stå på Marie. Hadde de hatt ett snev av humor el sosiale antenner så hadde de skjønt at de driter seg lodrett ut!

  Comment by Magdalena — 05/11/2010 @ 21:53
 57. Kjære Marie. Det var veldig uheldig at du skulle få denne kritikken mot deg, men som du selv sa så tenkte du ikke helt på ordbruk i den sammenhengen. At det skulle bli en så stor sak ut av det du skriver på bloggen er derimot en annen ting. Det fortjener du så absolutt ikke! Det du skrev om guttene fra Afghanistan var både rørende og veldig flott. Det var helt klart at du brydde deg mye om dem og at du ikke gjorde noe for å vise ” hvor flinke” forsvaret er der nede. Syntes det er veldig tullete at enkelte skal sitte på sin høye hest og si at dere setter livet til guttene i fare er bare for drøyt syntes jeg. Hva med alle andre medier i Norge og utlandet som ofte har intervjuer og lignende med mennesker fra ulike utsatte grupper som f.eks Afghanistan ? Det er ingen som reagerer på dem, selv om de er i store aviser og kan være like mye i “fare”. Nei hev deg over kritikken Marie. Dette er bare mye tull ;-)

  Klem Taran

  Comment by Taran — 05/11/2010 @ 22:04
 58. Jeg vil bare nevne at jeg ikke er fra Fredrikstad, men fra Sarpsborg!! Men bortsett fra det, strålende skrevet, Marie. Støtter deg fullt ut på denne! For å være ærlig, så skjønner jeg hva Hjermann reagerer på, men hvis Hjermann hadde lest, så hadde Hjermann skjønt. Dessverre sitter Hjermann bare på et kontor og mener, slikt blir det oppslag og drama ut av..

  Stå på, Marie! Du er en knakandes kjekk kar ;) Og Hjermann.. Ukens kaktus går til deg, kjøttpus <3

  Comment by Sebastian — 05/11/2010 @ 22:16
 59. Makan til tøv!
  Jeg er utgammal og sikkert konservativ ogaltdetder, men jeg leste de aktuelle innleggene da de var ferske og jeg lea ikke på et øyenbryn! Fordi det var “Supermariesk” og ekte :)
  De som kommer med denne kritikken har ikke lest mye av bloggen din, for å si det sånn, og de burde skamme seg!

  Legger igjen en rynkete tanteklem og regner med at du står han av denne gangen også :)

  Comment by Gjertrud — 05/11/2010 @ 22:24
 60. Det ryktes at guttene ble tatt i mot som helter, hvor hele flyplassen var full av lokale som begeistret tok i mot sine fotball gutter. Deretter ble de kjørt rundt i område på en lokal lastebil som helter…I år som i fjor har norway-cup deltagelsen gitt svært mye tilbake til guttene og andre lokale afghanere. Visste dere at opplegget var av nasjonal interesse i 2009 og at fjorårets gutter var hos selveste presidenten i Afghanistan, for sin innsats for landet? Hvor går egentlig grensen mellom hensikt til “vestlig frykt” vs utvikling og håp i Afghanistan? Forskjellen da og nå er trolig hvordan hensikt med selve deltagelsen ble omtalt i media. Alle er enige om at barnas beste er det viktigste, men hva som er barnas beste i dette tilfellet er det store spørsmålet. Svar den som kan!?

  Comment by X sjefen — 06/11/2010 @ 00:22
 61. For en idiotisk sak! Jeg hadde skikkelig troa på Hjermann, men nå er jeg virkelig skuffet. Man skulle jo nesten tro at det var en ekstremistisk muslim i Faryab som har skrevet dette brevet, men neida.. Syns du svarer veldig bra på tiltale Marie!

  Har lyst å kommentere to ting i artikkelen fra ABC:
  1. Registrerer at Barneombudet er kritisk til at det er et kors i bildet fra gravstedet der guttene viste respekt for en fallen norsk soldat. Noe enkelte i Norge tydeligvis ikke har fått med seg er at kors er et helt vanlig symbol i Afghanistan og at mange muslimer faktisk har dette som foreks. smykke uten at det betyr at man har noen som helst kristen tilknytning (som mange kanskje tenker her i Norge). Jesus var jo en av de 25 profetene som er omtalt i Koranen.. Er brennsikker på at besøket på gravstedet var 100% frivillig fra guttene.

  2. Det finns veldig mange afghanere i Afghanistan som blogger også! De skriver også om både jobbrelaterte og private saker. Så sålenge ikke Supermarie stilte opp i bikini ved siden av de eller gjorde noe respektløst i den SAMME saken, så skjønner jeg virkelig ikke hva som er kritikkverdig her.

  Og det store spørsmålet er nå? Hvorfor kommer denne saken nå?? SÅÅ lenge etter at guttene var her? Er det noen som har fått noen tilbakemeldinger om negative erfaringer guttene har fått etter retur til Faryab?? Ikke det nei.. tenkte det.

  Hjermann.. skjerpings! reaserch er en god ting…

  Comment by Afghaner i norge — 06/11/2010 @ 03:17
 62. Hei!

  Interessant å se hvordan en, i utgangspunktet, flott aktivitet kan skape relativt tunge debatter. Etter mitt skjønn oppstår de på grunn av større og mer prinsippielle debatter som samfunnet Norge, les: politikerne, fortsatt ikke har klart å ta et sterkt og entydig standpunkt til. For eksempel hvem som har ”rett” til å drive med humanitær innsats. Skal man sette utvikling eller risiko fremst som styrende prinsipper i vurdering av rett og galt? Med mer..

  Forutsettninger for innspillene/spørsmålene:

  · At det er en reell og uløst ”konflikt” mellom departementene, med underliggende organisasjoner og etater ift hvem og hvordan drive humanitær innsats.

  · Jeg kjenner ikke definisjonen på humanitære oppdrag

  · At forsvarsministeren hadde en uheldig feilformulering i nyhetene i sin uttalelse om Faryab United

  · At denne saken er tuftet på Forsvarsministerens utalelse i NRK nyhetene ifm Faryab Uniteds deltakelse på Norway-cup 2010. (slik jeg tolker uttalelsen, en uheldig feilformulering, som naturlig nok skaper debatt, ved at det fremstår som et promoteringsstunt for Forsvaret)

  · At aktiviteten er et resultat av forhenværende forsvarsministers invitasjon i form av at hvis det var mulig kunne Forsvaret bidra/ legge til rette for å ta med et lag til Norge.

  · At aktiviteten er tuftet på mennesklige ønsker om å bidra til å gjøre forskjell

  · At aktiviteten er tuftet på tanker om brobygging gjennom informasjonsutveksling som synergier av selve turen og barnas opplevelse.

  Er det slik at deltagelse på norway-cup er et humanitært bidrag? Hvis det ikke er det, men årets bidrag bare er et sunnhetstegn på samhandling mellom militære og sivile…. Til og med i et land hvor media og andre fremstiller det som om alle Afghanere vil ha våre styrker ut av landet.

  Jeg vil ikke forsøke å fatte en fasit, men ønsker bare å stille noen spørsmål som opptar meg og får meg til å reflektere over hva som er viktig eller ikke, riktig eller ikke, verdifullt eller ikke.

  Er det fremdrift eller verdier, les: enkeltmenneskets sikkerhet, som skal ligge til grunn i militær og humanitær innsats? Hvis man ser på det fundamentale problemet i Afghanistan; interesser og maktfordeling, er det ikke slik at hvis vi legger norske verdier til grunn så vil vi aldri kunne løse problemet i Afghanistan? Et eksempel, hvis vi demokratisk deler likt på alle ville vi jo i teorien øke alles ressurser til å kjempe sin sak/ interesse – fler våpen, mer makt, større motstand, større konflikt.

  Forutsatt at opplysning om veien til en bedre tilværelse i form av å skape håp og evne, til å forbedre egen tilværelse, er positivt… Er det ikke da uvesentlig om det er Forsvaret eller humanitære organisasjoner som står bak?

  Hvis alle vet at Forsvaret også driver med humanitære prosjekter/tiltak er det ikke da like enkelt å skille på sivile aktører og Forsvaret? Er det ikke slik at soldater bærer uniform? Er det slik at Taliban vanligvis straffer de som mottar eller de som gir?

  Er det ikke slik at hvis alle etnisiteter og sjikt i samfunnet blir invitert så er denne konflikten nøytral? Det som kalles Taliban, er slik jeg forstår det, representert i mange forskjellige etnisteter og samfunnslag. Hvorfor skulle de da bidra til å forhindre egen utvikling og støtte gjennom å plage deltagere på slike arrangementer, uavhengig om det er Forsvaret eller humanitære organisasjoner som gjør dette?

  Det sprenges veibomber ved barneskoler, veibombene ligger i veiene hvor alle ferdes, selvmordsbombere sprenger uvilkårlig i Kabul osv, kvinner/ jenter, barn og voksne lemlestes og drepes av ymse årsaker… Er det ikke da gunstig å “provosere” på alle fronter for å spre riskoen og øke toleransen i samfunnet? Statistisk sett få ned antall angrep ift antall tiltak?

  Er det ikke slik at det var “gamle” Taliban som innførte forbud mot sport, blant mye annet? Er det ikke slik at mange pappaer, sønner osv er deltids”Taliban” i mangel av andre inntektskilder? Er det da noe særlig stor risiko for at “nye taliban”/ “pappaene” til de samme barna ser noen spesiell verdi i å skade disse barna?

  Er det ikke slik i Afghansk og muslimsk kultur at det er helt normalt og lov å bære kors? Er det ikke slik i deres kultur at de faktisk har større respekt for de som tror, feks kristne, enn de som ikke tror i det hele tatt? Er det ikke slik at disse guttene og lagledere på mange måter underbygger nasjonalfølelsen og det muslimske gjennom sin respektfulle oppførsel ovenfor en drept soldat?

  Er det ikke slik at Taliban er mest opptatt av å få vesten ut av Afghanistan, ikke nødvendigvis at Afghanere drar ut av Afghanistan? Kan man ikke logisk kunne anta at Taliban også kunne tenke seg å reise rundt i verden, til og med på store fotballevent som norway-cup? Er det ikke da litt naivt å tro at de vil ødelegge dette arrangementet ved å skade disse barna?

  Er det slik at vi skal undervurdere, eller sette våre egne vurderinger over lokale samfunn og ledere til å ikke tro de når de sier det er trygt å sende deres barn på Norway-cup?

  Er det slik at lokalsamfunn i Afghanistan ikke er i stand til å vurdere sitt eget beste, ikke i stand til å ivareta egen sikkerhet, eller i stand til å beskytte sine egne?

  Er det ikke slik at humanitær innsats ikke ønsker samarbeid med Forsvaret pga sin egen “sikkerhetspolitikk” (upartiske som gir mulighet til fri ferdsel i konfliktområder i og utenfor Afghanistan). Er det ikke likevel slik at humanitært arbeid er avhengige av militær sikkerhet for utvikling i Afghanistan? Det ser hvertfall ut til at det er lite utviklingsarbeide i de områder hvor militæret ikke har kontroll?

  Er det ikke slik at vår tolkning av risiko i Afghanistan i hovedsak er tuftet på medias vilje og evne til å formidle dette? Er det ikke slik at vi mennesker har naturlige reflekser på å unngå risiko, ekte eller ikke? Som mørkeredd unngår jeg helst å gå alene i mørket, selv om jeg vet det er vanskeligere å se meg også. Selv om det statistisk er mye sikrere å fly enn å kjøre bil er det langt flere med flyskrekk, som helst unngår å fly, men gjerne kjører bil. Er det ikke da naturlig å tro at innspillene er i overkant tuftet på tolkninger av risikoer formidlet gjennom media enn faktiske og reelle erfaringer i møte med lokalbefolkningen i Afghanistan?

  Er det slik at soldater/offiserer ikke bør være menneskelige? Ikke handle med det menneskelige hjertet i kombinasjon med sinn, som for eksempel i slike aktiviteter? Hvordan skal soldatene i dette landet bli da? Hvordan blir de hvis vi gjør de til følelseløse roboter? Gir det utvikling? Er det ikke slik at norske soldater er kjent for å være blant de dyktigste, de som ofte får raskest utvikling gjennom nytenkning i sine ansvarsområder? Er det ikke slik at de beste løsninger ofte finnes i balansen mellom hjertet og sinnet?

  Er det ikke slik at offiserer og Forsvaret ofte får kritikk for å ikke være åpne, er ikke dette med bakgrunn i en overdreven frykt for å kompromitere “statssikkerhet” eller at man ikke klarer å skille ugradert fra gradert? Er ikke dette da et tegn på at Forsvarets ekstreme fokus på risiko og sikkerhet kanskje er den beste til å vurdere sikkerheten for barna?

  Er det ikke slik at asymetriske konflikter gjør at svakeste part ofte må spille på frykt for å oppnå sine mål? For eksempel å få ISAF til å slutte med en bestemt aktivitet, eller få ISAF til å trekke seg ut? Er det ikke da slik at uansett hvor lite eller hvor mye man gjør av humanitær/ utviklings eller forsvarsinnsats vil motstanderen alltid slå til der det er mulighet for å skape den frykten som er ønsket for å oppnå sine mål? Tilsier ikke dette at de eneste to riktige alternativ er da å gjøre ingenting eller gjøre alt som er mulig å gjøre, uavhengig om det er militært eller humanitært for å ta bort risiko eller dele risikoen?

  Er ikke forståelsen av situasjonen i Afghanistan basert på våre verdier, holdninger og antakelser, har ikke vi alle forskjellig forutsettninger for å tolke ”riktig og galt” basert på utdanning, erfaring, livssituasjon, fortellinger, påvirkere med mer? Hvem eier da den mest riktige sannheten? Lokale afghanere, soldater som til daglig jobber med barna og trenere, sivile hjelpearbeidere i området, ola nordmann, barneombudet, afghanistanskomiteen eller Norway-cup arrangørene?

  Er ikke vurdering av risiko forbundet med religion og kultur, avhengig av grundig og helhetlig innsikt i nettopp kultur og religion? Hvem eier den beste risikovurderingen?Barna selv, trenerne, foreldrene, Forsvaret, offiseren, Prison adviseren, Development adviseren, barneombudet, Afghanistankomiteen, Taliban eller andre?

  Lokale oppegående afghanere sier det er vanlig å bære kors selv om man er muslim, muslimer og afghanere har større respekt for andre religioner enn ingen religion. Når Afghanerene selv insisterer på å gjennomføre en kransnedleggelse, hvordan skal man som offiser eller andre kunne overprøve deres riskovurdering? Ville det ikke være sensur fra norsk, kristent standpunkt å nekte de å gjøre kransnedleggelse eller ikke invitere presse til dette i motsetning til alt det andre pressen ble invitert til? Er det uetisk å synliggjøre denne aktiviteten som bare skaper forsoning mellom kulturer og relgioner? Hvis noen likevel tragisk skulle bli drept for dette, ville ikke det isolere gjerningsmannen utenfor relgion og kultur, både innenfor kristendom og Islam? Ville ikke dette undergrave hensikten til den som gjennomførte denne aktiviteten? Sett på denne måten ville det ikke da være uetisk å tro at noen ville gjøre en slik handling?

  Skal vi se på barn som en integrert del av samfunn og konflikt eller som en isolert gruppe som på ingen måte må taes med i problemsløsningen, i Afghanistan eller andre konflikter? Er det ikke slik at barn er en likeverdig del av samfunnet? Er det ikke slik at barn og unge er de som skaper fremtiden? Er det ikke slik at mennesker formidler verdier til barn slik at de kan bli enda bedre på verdiene i fremtiden? Hvis Afghanistan som stat, og befolkningen der (minus hardliner Taliban) mener deltagelse på norwaycup er viktig og utviklende for samfunnet og gir viktige verdier til tross for at ISAF står bak aktiviteten…. Ville det ikke da være uetisk å nekte de muligheten bare fordi ”vi” mener at vi ikke skal mikse roller og at Forsvaret øker risikoen for barna?

  Forutsatt at dette faktisk gir økt risiko: Er det ikke da dumt av barneombudet eller leder for Afghanistankomiteen å skape ekstra debatt i media i stedet for å ta saken direkte med Forsvarsdepartementet bak “lukkede dører”? Siden saken er kommet i media hvor barneombudet osv er opptatt av sikkerhet, er det ikke da nærliggende å tro at noen har en annen agenda enn barnas sikkerhet?

  Skal vi ha det slik at vår tolkning av risiko eller frykt skal forhindre oss i å skape utvikling?

  Er det ikke større risiko for at disse barna kjører på en veibombe eller blir sprengt av en selvmordsbomber i Afghanistan enn at de blir drept for å spille fotball med, eller ved, hjelp av norske soldater? Er det ikke da greit å gi barna 14 dager “ferie” i trygge omgivelser?

  Er det ikke slik at kritikk gjør politikere og etater mer forsiktige, kanskje uhensiktsmessige forsiktige, basert på gjenvalg om 4 år (les: kortsiktig gevinst)? Er det ikke da litt rart at barneombudet er med på å forringe mulighetene/sannsynligheten for at Faryab United kan komme til Norwaycup i 2011 (uavhengig av etat)?

  Er det ikke slik at alt nytt er farlig, samtidig som alle trygler Forsvaret om å bli mer åpent? Er det ikke da dumt å kritisere Forsvarets eneste og helt nye blogger, kanskje Forsvaret ikke vil la bloggere fortelle sine historier mer?

  Er det ikke slik at konstruktiv kritikk (les: ikke kritikk i media) og med konstruktive forslag til løsning gir større fremdrift enn det motsatte? Hadde det da ikke vært lurt å velge en annen tilnærming og mindre ladede ord for å finne en “bedre” løsning og samtidig ikke utsatt barna for enda mer risiko (hvis risikoen er reell?)?

  Er det ikke slik at jenter eller kvinnelige lærere blir truet og kanskje til og med drept på vei til eller fra skoler i Afghanistan til tross for at det er sivile organisasjoner som bygger disse?

  Vær så snill la oss slutte å bygge skoler og for guds skyld ikke nevn det i statistikker eller media. Hvis vi skal fortsette med det så la i det minste skolene bli bygget av militære, slik at de kan bidra med sikkerhet for barna.

  Er det ikke slik at verden har gått videre på godt og ondt? Kanskje det ikke er så lurt å skille på sivil og militær innsats lenger? Kanskje det ikke spiller noen rolle? Eller kanskje det ikke er mulig?

  Ikke ta med barna i bilen, det kan være farlig. Ikke la barna leke, det kan være farlig. Ikke la barna stille opp i barnetv, de kan tiltrekke seg oppmerksomhet fra en syk jævel.

  Ikke tøy strikken til tross for at dens funksjon nettopp er tuftet på tøyelighet, den kan ryke.

  La oss alle forholde oss helt passive, folk kan bli skadet. Vi er alle enige om at barnas beste er det viktigste :)

  Comment by X sjefen — 06/11/2010 @ 08:49
 63. Dette blir for dumt.. Skal ikke så veldig mye til for å se at kjøtt er et ord som har blitt brukt en del i denne bloggen. Du har jo både kjøttdisk og kjøttkvern i lista over kategorier så.
  Og at han anklager deg for å skrive nedlatende om dem bare for at de er afghanske er utrolig dårlig gjort. Hadde han lest hele teksten og latt være å legge alt fokuset bare på det ene ordet, så hadde han jo sett at hvor mye du satte pris på dem.
  Og angående bildene. Dine bilder er jo KUNST. Hadde vært noe annet hvis du hadde tatt bilder iført veldig utfordrende klær, i sexy posisjoner, med “kom å ta meg”-blikk. Men det gjør du ikke. ELSKER bildene dine! Du er så kreativ.
  Jeg syns Hjermann skal slutte å gjøre en fjær om til ti høns.

  Comment by Linn Jeanette — 06/11/2010 @ 12:48
 64. [...] (!!), hvor supermarie.net, bloggen min (!!!!!) står oppført som et av mediene som skriver nedsettende og bidrar til å sette livene til guttene fra Faryab i fare. Shit. Jeg er jo bare… Marie. Hun [...]

 65. Jeg ble faktisk en smule provosert av å lese artikkelen i BT. Jeg skjønner på en måte hvorfor folk kan reagere på det du har skrevet, men skal de først begynne å “henge” ut folk på den måten, så bør de lese mer enn bare akkurat de innleggene de sikter til her. Hadde de bladd seg bakover i bloggen, ville de sett at måten du skrev på ikke var “ufin” på noen måte.

  Og når det kommer til de bildene, så synes jeg ikke de er ekstremt utfordrende akkurat.. Du finner bloggere som legger ut mye “verre” bilder enn dette..

  Shit.. nå ble det mye “-er her..:p

  Men poenget er i alle fall; Stå på Marie, jeg digger bloggen din! Og du kan tenke at bt har muligens bidratt til å gi deg flere lesere? Er det ikke noe som sier at all pr er god pr?;)

  Comment by Linn — 06/11/2010 @ 15:50
 66. Arghh.. Alt her er berre bæsj. For meg som har lest bloggen din utrulig lenge, framstår ordet “kjøtt” og “meat” (og alt det er) som eit koseord. Akkurat som folk kaller kvarandre for “pus”(SPYYY). Alle liker kjøtt. Kjøttkjøttkjøttkjøttkjøtt <3

  Comment by Johanne — 06/11/2010 @ 16:03
 67. Herregud..,dette er latterlig. Det er tydelig at noen ikke har gjort jobben sin godt nok og sjekket bloggen grundigere! Da ville de kanskje ha sett at det ikke ligger noe rasistisk bak det.. Bare stå på, Marie! <3

  Comment by Vilde Johnsen — 06/11/2010 @ 17:57
 68. “Noe av kritikken mot meg i denne bloggen handler om at jeg ikke har satt meg inn i språkbruken og sjargonen som regjerer på disse sidene.”

  Dette har jeg tenkt litt på siden jeg la meg. Kjære Reidar Hjermann, barneombud. Til avisen sier du følgende, og jeg siterer ordrett: “Gutane blir omtalt på ein til dels særs nedsetjande måte. Ville omtalen vore slik dersom dette var norske gutar frå Fredrikstad? Neppe”, seier Hjermann.

  DET REAGERER JEG PÅ! Du vet IKKE der om hun ville skrive slikt om gutter fra Fredrikstad og om du virkelig hadde tittet innom bloggen hennes så ville du sett at, ja hun ville skrevet det. Ikke for å være nedsettende, men fordi det er hennes skrivemåte. Og det med de “dristige bildene” til Mare, virkelig. Det er noe som heter å kontrollsjekke ting – og før man sier at man poserer med militæreffekter, så for guds skyld – sjekk at hun virkelig poserer med militæreffekter.

  Jeg skjønner at du er bekymret for barna, og om du føler bildene var unødvendige. Jeg har ikke sett de, så jeg kan ikke uttale meg om de. Men det er unødvendig av deg å kaste ut beskyldninger uten å ha gjort hjemmeleksen din. I flere innlegg skriver Marie hvor stolt hun er av uniformen og når man er så stolt, trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne at hun ikke vil gjøre noe for å ødelegge inntrykket av den.

  Det er det jeg reagerte på av intervjuene jeg leste.

  Comment by Sol-Angelica — 09/11/2010 @ 16:22
 69. Jeg registrerer at Hjermann ikke har kommet tilbake på banen og utdypet sitt syn litt bedre, spesielt etter innlegget til X-sjefen. Han stiller mange gode spørsmål som jeg synes fortjener et svar, om ikke direkte til ham selv så til de flere tusen faste leserne Supermarie har. I tillegg ønsker jeg å stille Hjermann et direkte spørsmål selv; har du noen politisk motiv for ditt utspill?
  Selv mener jeg dette er tatt fullstendig ut av proporsjoner og Hjermann tillegger mange ulike parter tanker, meninger og til dels handlinger han ikke kan gjøre rede for. Dette belyser derimot X-sjefen i sine innlegg.

  I artikkelen i BT kan vi lese følgende:
  - Gutane blir omtalt på ein til dels særs nedsetjande måte. Ville omtalen vore slik dersom dette var norske gutar frå Fredrikstad? Neppe, seier Hjermann.
  Har kan nok Hjermann med hell og full dekning ha byttet ut ”Neppe” med ”Høyst trolig”. Sammenheng, Hjermann alt må sees i en sammenheng og her finner du tydelige tegn på at du ikke har satt deg grundig nok inn i saker du uttaler deg om.

  Enten Hjermann (eller andre for den saks skyld) vil eller ikke så må han bare godta at Supermarie har blitt en stor inspirasjonskilde for mange unge i dagens Norge, og hun skiller seg ut fra de aller fleste andre såkalte rosabloggere som har hovedfokus på hva de har på seg og hva som skjer i den umiddelbare nærheten rundt dem selv. Hun gir en ganske usminket beskrivelse av hvordan det er å være en tyve år ung kvinne, i Kongens klær og med alle de erfaringene og opplevelsene de har brakt med seg. Dette gjør hun med et språk som er levende og som tar med seg leseren helt inn, uten å slippe de inn til det aller innerste, det lille private der Supermarie kan få lov til å være bare Marie.
  Men i Supermarie har Forsvaret fått en gylden og unik gavepakke som de må støtte opp under og ta lærdom fra selv også. Hun vil trolig også bidra til at flere unge kvinner vil se positivt på en tjeneste i uniform enn noen andre tiltak fra Forsvaret.

  Det blir i artikkelen i ABC Nyheter (referert til i innlegget ””Sensur” og sånn”) uttalt at ikke alle ansatte lokalt på Rygge er fortrolige med sosiale medier. At reaksjonen da blir noe som helst annet enn å benytte seg av den kunnskapen som allerede finnes innenfor veggene, er rett og slett kun et tap for Forsvaret. Så min åpenbare melding til Forsvaret er: Kjenn deres besøkelsestid!! Den er nå men varer ikke evig!!

  Til deg, Supermarie, er det bare å si en ting: Hang in there, kid! Du vet selv hva du står for og du står grundig trygt!! Og dine foreldre kan være veldig stolte av deg!! :- )

  Comment by Pål, gammelt kjøtt — 12/11/2010 @ 01:49
 70. [...] retninger i går, herregud, dere skulle sett…. Den snurret rundt pga alt som har skjedd med barneombudet, alt som har skjedd i bloggkulissene siden sist og fordi dere aldri kommenterer noe fint om kongen [...]

  Pingback by supermarie.net » 20 år og verdsmeister — 23/11/2010 @ 10:57
 71. og DER mistet jeg respekten jeg hadde for barneombudet. Da har du virkelig lite å gjøre på. Har han hørt om de tusenvis av norske barn som lider under foreldres misbruk, på skoler ect? Og han klager på at et fotballag kommer på besøk til Norge og rammene rundt det?
  Sorry mac, men det her høres mer ut som et forsøk på å få oppmerksomhet heller enn et virkelig forsøk på å gjøre verden til et bedre sted for barn.

  Comment by Mika — 24/11/2010 @ 17:59
 72. [...] beskyldte meg for å både leke porno med uniformen og være hånlig mot afghanerne. Les. De sendte et brev til Forsvarsministeren, med supermarie.net nevnt opptil flere ganger. Kanskje [...]

  Pingback by supermarie.net » november went by — 01/12/2010 @ 10:49
 73. [...] Vi hadde kjøttkaker den dagen. Ordet “kjøtt” har tatt helt av på bloggen (bare spør barneombudet, hehe, neida….), og hadde utgangspunkt i ordet “mannekjøtt”. Når noen spør meg [...]

  Pingback by supermarie.net » fotografer supert — 07/01/2011 @ 18:03

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment