October 8th, 2010

Gjesteinnlegg fra Afghanistan

Han er på min alder, han er i den situasjonen jeg håper å være i en dag og jeg kaster meg over han på face hver gang jeg ser at han er på. Direkte fra Afghanistan. Det er…. Så fjernt.

Etter å ha bombet (wow, farlig wordplay…) han med spørsmål om tanker og følelser i forkant av reisen hans til Afghanistan, fikk jeg en idè om å få han til å skrive. Skrive om opplevelsen av å være 21 år (!!) og midt i en krig, om å utsette familie og kjæreste for den redselen og uvitenheten de sitter igjen med her hjemme og opplevelsen av å møte Afghanistan bak den fasaden norske medier setter opp. Afghanistan er SÅ mye mer enn veibomber, drap og Taliban.

Tusen milliarder takk for at du tok deg tid, Mikke. Det betyr mye for meg fordi jeg er i en fase hvor jeg vurderer STERKT (!!!) å reise ned selv og trenger all den inputen jeg kan få. Dessuten prøver jeg å såpe inn venner og familie med afghansk såpe, sånn at de forhåpentligvis forstår litt av hvorfor jeg ønsker det her så sterkt.

Hei!

I skrivende stund har jeg vært i Afghanistan i 32 dager, hvorav de fleste av dem har vært i felt. Med andre ord er det nok å gjøre her nede. Mye av grunnen til det er at det var parlamentsvalg 18. september. Jobben til PRT*en har vært å hjelpe ANSF** med å sørge for sikkerhet til velgerne, og at valget går roligst mulig for seg. Som en del av PRTen reiser vi mye rundt i områdene i Faryab og bidrar med det vi kan. I løpet av den måneden jeg har vært her har jeg fått veldig mange nye inntrykk, som er veldig fjerne fra alt jeg har opplevd tidligere.Jeg har jo tross alt aldri vært utenfor Europa.

Måten de behandler dyr på er en spesiell opplevelse. Esler bruker de veldig mye av, og de laster dem gjerne propp fulle av alt mulig de skal frakte fra a til b. Ganske ofte kan man forundre seg over store høyballer som beveger seg bortover landskapet, før man etter hvert oppdager at det er et esel inni der. Som oftest styres de ved bruk av en kjepp, som de slår dyret med for å fortelle at det går for sakte eller i feil retning. Og så slår de litt lettere når dyret gjør det riktig.

Hunder får enda hardere behandling. Jeg antar de bruker dem som vaktbikkjer, da de fleste bjeffer på alt de ser. De blir i hvert fall ikke brukt som selskapsdyr slik som vi bruker dem. Når afghanske barn kjeder seg tar de ofte opp en stein og kaster den på nærmeste hund, eller slår den med en kjepp. Det virker også som om det er dette språket hundene forstår, for når vi forsøker å jage vekk sinte hunder på sedvanlig norsk vis har det ingen virkning. Vi roper og opptrer aggresivt, men hundene reagerer ikke. Med en gang vi plukker opp et eller annet, og ser ut som vi skal kaste det på hunden, reagerer de. Da snur de ofte og går noen meter vekk. Bjeffingen stopper sjelden før vi faktisk kaster noe. Da løper de dit de hører hjemme, og gjenopptar heller bjeffingen derfra.

Det første som slo meg her nede var likevel hvor mange barn det var, og hvor glade de virket. Det er barn overalt, og de fleste smiler og ler. Noen er mer sjenerte og gjemmer seg når de ser at jeg ser i deres retning, mens andre viser at de ikke liker oss, men det er egentlig noe jeg forventet. Uansett tør jeg påstå at barna her nede viser minst like mye livsglede som barna hjemme. En ting man har hørt tusen ganger er at penger ikke er alt, men når man ser det med egne øyne går det opp for en hvor sant det er. Det er også disse barna som hele tiden minner meg på en av de større grunnene til at jeg er her. Onkelbarnet mitt hjemme har begynt på skolen denne høsten, og jeg vil gjerne bidra til at disse barna får den samme muligheten.

Man kan diskutere så mye man vil om det er det vi oppnår med det vi gjør, men jeg tror i hvert fall på det selv. Det virker det også som at de fleste barna gjør. De litt eldre viser som regel den samme gleden, men man vet jo aldri hva de tenker og gjør straks vi er borte. Noen få av dem ser man tydelig misnøye hos, ved for eksempel tydelig falske smil eller at de enkelt og greit ser sure ut. Andre går sin vei, og venter til vi har dratt.

Det er så klart forståelig, da mange av dem husker hvordan det var sist gang fremmede styrker var her. Jeg kan ikke tenke meg at russerne hadde noen utbredt “hearts & minds”-taktikk. Det beste vi kan gjøre er å sørge for minst mulig trøbbel for de sivile, og vise at vi kan tilby dem sikkerhet. Vi må rett og slett kjempe for å oppnå deres tillit. Det er for meg et enda større mål enn å nedkjempe Taliban på slagmarken.

Ellers er klimaet en stor forandring. Fra en kald og våt norsk sommer dro vi ned til den afghanske. Den har mildt sagt vært noe varmere. Det byr på en utfordring i seg selv da man må sørge for å drikke enorme mengder vann. I tillegg må man passe på at kroppen klarer å ta til seg alt dette vannet, og da må man få i seg nok salter. Det er lett å glemme seg, og dehydrering er nærmest blitt en del av hverdagen. Heldigvis merker man det fort, og det er lett å gjøre noe med.


alle foto: s. nilsen (C), han var der nede som det jeg vil ned som. Mediaoffiser.

Ellers er savnet etter kjæreste og familie stort. Da er det godt å vite at de også tenker på meg, og sender meg brev og pakker. Hittil har jeg fått brev, postkort, bilder av onkelbarna mine og ikke minst snop! Skikkelig “norsk” snop er det mangel på her nede. Her i leiren er man mye kulere om man går med en flaske Urge eller en pakke Smurf enn om man har den nyeste iPhonen.

Den første måneden har gått både fort og sakte. Alle opplevelsene får det til å føles som at jeg har vært her i en halv evighet, men samtidig husker jeg ankomstdagen som om den var i går. Det blir spennende å se hva jeg sitter igjen med etter 3 måneder på denne plassen. Kanskje sender jeg mer senere, hvis det er noe som er verdt å skrive om.

Til slutt vil jeg oppfordre alle til å oppsøke informasjon om Afghanistan. Det er et veldig spesielt land, og alle de forskjellige folkeslagene bidrar til en kultur langt fra det vi er vant med. Landets historie er også veldig undervurdert. Dette er tross alt folk som har slått tilbake alt fra Djenghis Khan til Sovjetunionen. Det blir spennende å se hva kapittelet om NATO-tiden handler om!

-Mikke
03.10.10

**ANSF = Afghan National Security Forces (politiet og hæren)
*PRT = Provincial Reconstruction Team

Det kan hende det her bare var interessant for meg som er besatt av det landet, men hva syns dere? Vil dere høre mer fra Mikke? Er det interessant å høre om hvordan Afghanistan EGENTLIG er, uten å bare høre om krig og elendighet?

58 Comments »

 1. Jeg vil gjerne høre mer fra Mikke. Vet jo utrolig mye om Afghanistan fra før av, men å høre om landet fra en soldats ståsted er kjempeinteressant!

  Comment by Hilde — 08/10/2010 @ 19:49
 2. dette virker nok lame, men jeg har ikke ord. For et fantastisk (!!!) innlegg! Fikk et HELT annet syn på hele Afghanistan, og jeg sitter her litt… tom. Har sterkt vurdert militæret, men nå.. nå ble jeg plutselig veldig mye mer interresert…… (-:

  Og YESSSS, jeg vil høre mer fra Mikke!

  Comment by Martine — 08/10/2010 @ 19:56
 3. Jeg syns dette var veldig interessant, og når jeg leste det ble jeg faktisk ganske rørt. Har stor respekt for folk som er villig til å ofre seg selv for å hjelpe andre. Jeg er i hvert fall interessert i å høre mer om hvordan Afghanistan EGENTLIG er!

  Comment by Ida — 08/10/2010 @ 20:03
 4. Jeg vil høre mye mer fra Mikke. Veldig interesant å få det fra et slikt synspunkt istedet for å se det på nyhetene. Her får vi kanskje vite litt mer sannhet?

  Comment by Mona — 08/10/2010 @ 20:09
 5. dette var DRITBRA!!! gimme more!

  Comment by Maria Ljung — 08/10/2010 @ 20:10
 6. Vil helt klart høre mer fra Mikke! Sitter med ansiktet klisteret fast på skjermen for å suge opp hvert eneste ord, så ufattelig interessant!

  Comment by karoline — 08/10/2010 @ 20:16
 7. Veldig interessant, tusen takk til deg som spurte og Mikke som sa ja. Skriv mer! Lo litt av kommentaren om Urge og smurf. Det er liksom ikke det første jeg tenker på når jeg tenker nordmenn i Afganistan :)

  Comment by Synne Larsen — 08/10/2010 @ 20:17
 8. jeg vil ha mer fra mikke, skriv et innlegg til da! nå fikk jeg skikkerlig lyst til afghanistan….

  Comment by Maritdott — 08/10/2010 @ 20:18
 9. Ja, mermermer! Jeg blir (som jeg har sagt før) ekstremt forvirra av alt krigpratet og afghanistan, i og med at det strider i mot alle tankene jeg har hatt om dette før, men jeg liker det på en måte.. Mer av Mikke uansett!

  Comment by Mari — 08/10/2010 @ 20:20
 10. Vil veldig gjerne høre mer, dette var utrolig sterkt! Blir ofte rørt av bloggen din, på så mange måter, fortsett med det du gjør :)

  Comment by Ingrid — 08/10/2010 @ 20:22
 11. Jeg har ingenting i mot å høre mer fra han!!

  Comment by Inga — 08/10/2010 @ 20:22
 12. YES. Jeg trodde dette kom til å bli et kjedelig innlegg, men jeg fant meg selv i å bli oppslukt i teksten. Mer fra Mikke!

  Comment by Marie Svardal — 08/10/2010 @ 20:24
 13. Wow sier jeg bare. Skal komme og spise deg om vi ikke får høre mer fra Mikke! Dette var skikkelig sterke og bra greier!
  Jo foressten, vil jo høre fra deg og da ;) Dagen er ikke den samme uten litt Superhumor og ironi :)

  Comment by Adeline — 08/10/2010 @ 20:33
 14. Utrolig bra skrevet!

  Comment by Renate — 08/10/2010 @ 20:43
 15. Ja takk, mer om Afghanistan! Tusen takk Marie, for at du bidrar til litt ordentlig folkeopplysning hos mange av de (dessverre) selvsentrerte norske ungdomshjertene som surfer rundt i bloggverdenen!!
  Og takk til Mikke:):) Både for god informasjon og for innsatsen du gjør i Afghanistan!

  Comment by Kristin — 08/10/2010 @ 20:46
 16. mer, mer, mer, mer, mer! det er sykt interessant å lese om en som faktisk er der nede og vet ting fra innsiden:)

  Comment by eirin — 08/10/2010 @ 20:51
 17. Supert at Mikke ville skrive dette! Saken(denne gangen, Afghanistan) blir sett på med med andre øyne når en får fakta’n slengt på bordet slik. Sier ja, takk til mer av Mikke’s Afghanistan! Det var utrolig flott å få lese dette.

  Comment by Siri — 08/10/2010 @ 20:51
 18. likte dette innlegget skikkelig godt, jeg! moro å lese om Afghanistan på en annen måte. Vil gjerne lese mer fra Mikke :-)

  Comment by Jorid — 08/10/2010 @ 21:06
 19. Ja! Vil gjerne høre mer fra ham! Dette va KJEMPEinteressant :)

  Comment by Oda — 08/10/2010 @ 21:08
 20. Ja, ja, JA til flere innlegg fra Mikke! Får et annet syns på Afghanistan-situasjonen når man får synspunkter fra innsiden.

  Comment by Annemarie — 08/10/2010 @ 21:19
 21. Det var kjempelurt av deg å snakke med noen som er i situasjonen selv, for din del i og med at du vil ned dit :) Det var spennende å lese om, og det er fint å få en ny synsvinkel!
  Huff, stakkars kjæresten hans. Jeg gruer meg til jeg blir den kjæresten som sitter hjemme.

  Comment by Camilla J — 08/10/2010 @ 21:19
 22. Vil høre meir fra han ja! Da ser man ting i eit anna perspektiv :D

  Comment by Signe — 08/10/2010 @ 21:40
 23. http://articles.sfgate.com/2010-08-29/opinion/22949948_1_karzai-family-afghan-men-president-hamid-karzai <— sett dette?

  Comment by H. — 08/10/2010 @ 21:43
 24. jaa!! :) det var utrolig bra!

  Comment by Kristina — 08/10/2010 @ 21:53
 25. Om Mikke får muligheten til å sende mer info opp til det kalde nord, så ja takk!

  Comment by Eirin — 08/10/2010 @ 22:10
 26. Vet ganske mye om Afghanistan fra før ettersom min storesøster er der nede. Men siden hun jobber så høyt oppe er alt så utrolig hemmelig. Jobben hennes er så komplisert at jeg egentlig ikke vet hva den går ut på. Hun har fått tilbudt jobb fra FN og er kjempe flink til det hun gjør.

  Elsket dette innlegget og håper vi får høre mer fra Mikkel :)

  Comment by Marie — 08/10/2010 @ 22:10
 27. Spennende innlegg dette!! :)

  Comment by Helene — 08/10/2010 @ 22:15
 28. interresant? åja! utrolig gripende og sterkt å lese.

  Comment by sara — 08/10/2010 @ 22:17
 29. vil høre mer!

  Comment by Oda thoresen Odberg — 08/10/2010 @ 22:22
 30. wow, for en historie, ble skikkelig rørt, fikk kjempelyst til å høre mer om det. Helt klart!

  Comment by ellen catrine — 08/10/2010 @ 22:38
 31. Jeg vil gjerne høre mer! Syns det var veldig spennende og høre på (-:

  Comment by Stine — 08/10/2010 @ 23:00
 32. Vil gjerne høre mer. Utrolig fine bilder!

  Comment by Maria — 08/10/2010 @ 23:42
 33. Fy faen så “rørende”. Å lese hvordan det er, istedet for å se på tv og høre på en irriterende person som forteller hvordan alle har det. Jeg vil høre EN person fortelle alt.

  Gi meg mer! :’ )

  Comment by Anne - vietnameseren — 08/10/2010 @ 23:45
 34. Elsker å høre om Afghanistan, har “vokst opp” med en far som reiser til utlandet, og deriblant Afghanistan.
  Jeg har forstått at han gjør en viktig jobb, og blir litt stolt over å tenke over at han gjør en innsats slik han kan, og er glad han reiser dit. Han får oppleve og se noe, og føle noe helt annet enn mange av oss, og er tusen erfaringer rikere enn andre på sin alder.
  At så mange unge reiser dit tror jeg er bra!

  Hva folk mener om norske soldater i Afghanistan bryr meg ikke så mye, jeg er stolt over at vi er representert der, og viser at vi bryr oss, og prøver, slik vi kan, å hjelpe.

  Ble lang kommentar, hehe. Som sagt, fortsett med innleggene om Afghanistan. Spennende lesning!

  Comment by Ingvild — 08/10/2010 @ 23:46
 35. sterkt lesestoff! blir veldig nært når man hører det fra noen som faktisk er der, midt oppi det. har selv vært veldig usikker på hva jeg mener om at norge sender soldater til afghanistan, og er fremdeles ikke sikker på hva jeg synes. likevel må jeg si at det er tydelig at de gjør mye bra der nede, og jeg vil veldig gjerne høre mer! :-)

  ps! digger at du har dr. phil under “venner og bekjente” på linker ;-)

  Comment by Karina Mathilde — 08/10/2010 @ 23:57
 36. Skulle ønske ALLE kunne klare å leve seg inn i den livsituasjonen som mange av våre norske soldater befinner seg i Afganistan nå…har aldri selv vært i krig..bare trening…Så til alle dere som syns krig skal være unnskyld at jeg er til osv..må ik banne osv nei…våkne opp!Å være der er blodig alvor..ikke døm noen for noe du faktisk ikke er istand til å forstå,du har ikke vært der! Krig er et helvete…for deg..for meg…og det handler om å overleve det fysisk som psykisk…Takk for det alle gir der nede…ikke mange av oss som i løpet av et helt liv ofrer så mye som de gjør! Amen

  Comment by Paul — 09/10/2010 @ 00:20
 37. Jeg syns dette innlegget var helt fantastisk. Det føles godt å se en annen side enn den som blir fremstilt i media, og ikke kun høre om krig og andre forferdelige ting. Spennende å høre om andres hverdag. Håper nesten vi kan få høre mer :)

  Comment by Maria — 09/10/2010 @ 00:40
 38. Jeg føler jeg lærte sinnsykt mye mer om Afghanistan! Dette var braaa!

  Comment by Sara — 09/10/2010 @ 01:02
 39. Syns dette var en god ide av deg. at noen kan fortelle litt om sånne viktige ting som dette er bare bra, det viser bare hvor viktige vi er for verdens samfunn. stå på, jeg vil vite mere! og håper alt er bra med mikke :-)

  Comment by Susanne — 09/10/2010 @ 01:51
 40. detta innlegget va fantastisk. eg har ikje ord kor bra det va. så JA eg vil hørra mær fra Mikke. det va utrolig interressant og lærerikt. et aent syn enn det nyheten gir oss. og det trenge me. tusen takk.

  Comment by Milla — 09/10/2010 @ 09:37
 41. Veldig bra innlegg, vil gjerne høre mer.

  Comment by Cecilie — 09/10/2010 @ 11:29
 42. Mer!!

  Comment by Linn — 09/10/2010 @ 12:22
 43. Jeg synes dette var kjempe interessant å lese.. Jeg skal inn i militæret når jeg er ferdig på vgs. og kan tenke meg å tjenestegjøre i utlandet. Håper vi får høre med fra Mikke :)

  Comment by Malin — 09/10/2010 @ 14:44
 44. Afghanistan intresserer meg utrolig mye, med tanke på at jeg en dag skal ned dit i grønnt. Og jeg vil mer enn gjerne lese mer fra Mikke :D

  Comment by Caroline — 09/10/2010 @ 20:50
 45. Eg synest det var interessant.
  Eg vart veldig fascinert av Afghanistan då eg las “tusen strålende soler” og “drageløperen”. Eg håper av heile mitt hjarte at Afghanistan snart kan bli eit stabilt, demokratisk og sjølvstendig land. og at eg ein dag får reise dit.

  Comment by Guro0o — 10/10/2010 @ 21:39
 46. Åååh, jeg vil også til Afghanistan som soldat!!! Vil høre masse mer fra Mikke :-D

  Comment by Camilla Lund — 11/10/2010 @ 00:12
 47. Selvom vår venn Mikke har gitt en slik slik “hyggelig” skildring av tjenesten her nede i dette krigsherjede, fattige og miserable landet, bør mange av dere virkelig tenke dere om både to, tre, og kanskje flere ganger før dere vurderer å dra hit ned som soldat og kriger for Norge. Jobben vi gjør her nede er ikke for mennesker som utrykker seg med “Åååh, jeg vil også til Afghanistan som soldat!!!”.

  For: Vi er krigere! Vi spiser, sover, lever og strider ute i Afghansk fjellheim hvor risikoen er høy, og hver eneste bonde eller gjeter er en potensiell Mujahedin ute etter å påvirke oss på måter som er mer enn bare “ufint”.

  Oss soldater, vi er her nede for å løse oppdrag ved ekstrem bruk av makt, som ofte betyr det å ta livet av andre mennesker. Dette er ingen ferietur, ei heller en jobb som veileder eller hjelpearbeider for det Afghanske folk.

  Enig i mye av det Mikke skriver, men jeg føler at vesentlige inntrykk, og følelsene som følger med disse inntrykkene, mangler i vår venns skildring. Mitt syn på dette landet og dets folk kan enkelt beskrives med få ord: Utilregnelig, fientlig, uhyggelig og lunefult. Når jeg er ute på oppdrag i dette landet, er måten esler og hunder blir behandlet på, samt barns humør, min minste bekymring. Det jeg imidlertid er fokusert på, er i første rekke truslene som er overalt. “ligger det en veibombe her?”, “er den mannen på høyden ut høyre en fiende, eller er han harmløs?”. Her nede føles, og er, alt en trussel og må vurders som en. Her ligger talibans sluhet og ondhet merkbart i lufta i nærmest samtlige av landbyene man passerer. Fiendligheten og avskyet mot oss i blikket fra mennene i det man ruller forbi. Måten kvinnene her nede brått snur seg vekk, “krymper” seg på og viser stor frykt med kroppsspråket gir inntrykk av at dette er inget gledens land. Og det er det jo ikke heller; det er krig, folk dør.

  Til slutt; Jeg er som sagt enig med vår venn i det han forteller oss, men han gir oss en litt lykkeligere bilde av Afghanistan enn hva jeg har malt meg gjennom mine opplevelser. Jeg ønsker bare å presiesere at vi gjør mer her nede enn å titte på dyr og barn, og tenke på hvordan de har det kontra hjemme i Norge. Det virker som mange her ikke forstår at det meste av jobben vår innebærer å være “den store, stygge ulven”, for at de snille kan få gjøre det som trengs her nede. Så ønsk dere ikke ned hit om dere tror det er en jobb hvor vi går rundt og smiler og håndhilser på snille mennesker som er hoveddelen av jobben vår.

  Comment by WME — 13/10/2010 @ 20:23
 48. WME: Takk for viktig innspill! Og jeg er enig, man bør ikke reise ned i tro om at oppdraget er smil-og-vink og “kult å ha vært der”.

  Grunnen til at Mikke skrev som han skrev er nok fordi jeg ba han om å skrive om Afghanistan “””BAK””” krigen. Jeg ville høre om hvordan landet er utenom elendigheten, sånn at man kan få et litt annet inntrykk av landet. Kom gjerne med flere slike innspill, jeg trenger (som sagt) all den info jeg kan få før jeg evt reiser ned selv!

  Comment by supermarie — 14/10/2010 @ 08:25
 49. WME: Gode betraktninger du kommer med, og jeg er selvfølgelig helt enig i det meste. Som Marie også kommenterer ble alt skrevet for å vise en side av det som man ikke daglig kan lese om i aviser. Jeg har nok glemt underveis at mange hjemme fortsatt ikke vet helt hva vi driver med – at dette faktisk er krig. Likevel vet jeg at de som kommenterer her vil få veldig mange muligheter til å tenke seg om før de i det hele tatt får muligheten til å reise ned, så det er jeg ikke bekymret for.

  Comment by Mikke — 21/10/2010 @ 08:44
 50. Helpful blog, bookmarked the website with hopes to read more!

  Comment by roclafamilia — 21/10/2010 @ 17:37
 51. […] ga bloggscenen til Afghanistan, og ble dødsglad når dere satte så stor pris på det! Takk til Mikke og kjæresten til en annen soldat, som er i Afghanistan, for gjesteinnlegg. TUSEN takk, virkelig. […]

  Pingback by supermarie.net » senere, oktober — 01/11/2010 @ 23:06
 52. […] dere gjesteinnlegget fra 21 år gamle Mikke, som var soldat der nede? Han var i […]

  Pingback by supermarie.net » mental intops — 10/02/2011 @ 01:10
 53. […] fra Afghanistan da han var soldat der i fjor? Dere kan lese det første innlegget hans her. Han!!! Jeg har endelig møtt […]

  Pingback by supermarie.net — 09/03/2011 @ 21:47
 54. […] rykter om at Mikke er på skriver’n igjen, forresten! Han soldaten som var i Afghanistan i høst og […]

 55. […] Mikke sendte meg linken til denne vakre filmen fra Afghanistan i går. De fleste maler bildet av Afghanistan med bomber, eksplosjoner, terror og militære styrker, denne filmen gir penselen en helt ny, vakker farge. Bildene er tatt i Kabul og Mazar-e Sharif og viser dagliglivet der nede. Åh. Landet er så nydelig! Share this:Email […]

 56. […] Jeg lurte systemet og har regelrett BRUTT meg inn på min egen blogg! Lenge leve Mikke! Og Kristoffer. Og meg selv, som til tross for den glitrende hårfargen min får til innbrudd som […]

  Pingback by supermarie.net » a walk in the park — 21/01/2013 @ 17:08
 57. Dette har jo ikke jeg sett før nå, da, men det var lærerikt!!

  Comment by Siv — 22/01/2013 @ 13:47
 58. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a
  linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

  Comment by Immigration Lawyer in Ashford — 05/02/2013 @ 02:11

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment