September 28th, 2010

Bare smil og krig, gutter. Smil og krig?

Hva mener du om uttalelsene fra norske soldater i Afghanistan i magasinet i går?


foto: s. nilsen (C) Afghanistan

Jeg føler at de som ikke har vært i krig selv, ikke har stemmerett i denne diskusjonen. Inkludert meg selv. Det er ikke vits i å PRØVE å sette seg inn i situasjonen og hodene til de soldatene som er der nede engang, i hvert fall ikke vits i å fortelle dem hvordan de skal reagere, tenke og mene. De reiser ned til Afghanistan som 20-åringer, uten å vite om returbilletten deres er i en kiste. Prøv å forstå, men det går ikke.

“Krig er bedre enn sex” er hoderystende sagt, men jeg innbiller meg at jeg forstår det de egentlig prøver å si. De har sett kameraten sin bli sprengt i filler av fiendenes feigeste våpen – veibomber. Er det så rart de roper på hevn og smiler når de får det?

Å handle ut i fra hevn når du er i krig er ikke… Det er sikkert umulig å ikke la det gå innpå deg, ikke la det bli personlig, når noen DREPER kameraten din, men å handle ut i fra hevn er helt feil. Ønsket om å ta hevn burde gjøres om til handlinger og symboler som går hånd-i-hånd med det Forsvaret og samfunnet ser på som de verdiene soldatene skal ha, både i fred og krig. Ikke faen om jeg skjønner hvordan de skal klare å legge fra seg ønsket om hevn når kameraten de lå og tana med i hvitt syden-sand blir sprengt i filler noen mil med sandkorn bortenfor, men det må de bare – for å kunne opptre med hodet kaldt i en krig.

Og utenpå det hodet som er kaldt, er det et smil og de skryter av drapene sine. Jeg skjønner på en måte hvorfor. De har gjort noe så grusomt at det er helt nødvendig at de finner en måte å “rettferdiggjøre” det siste skuddet på. De trenger det, de skal tross alt leve resten av livet i viten om at de har tatt et liv. Eliminert en pappa, en sønn av noen, brutalt revet han vekk fra familien. Et smil i krig er en måte å takle den beinharde tilværelsen på, uansett hvor absurd det må se ut med en smilende soldat med blod på hendene.

Smil om munnen, hodeskalle på armen. Jeg forstår at de trenger å ha en følelse av samhørighet, men man vinner ikke Afghanistans hjerte og sinn ved å gå dør til dør med hodeskalle på armen og påstå at de kommer i fred. Vi er der blant annet for å motarbeide rekrutteringen til Taliban, og når vi da viser oss med fiendtlige symboler lukter det ikke akkurat blomster og regnbuer.

Åååh, dødsvanskelig å komme med en mening når jeg har så dårlig grunnlag for å si noe om det, men hva mener dere?

27 Comments »

 1. Det her kjekt å høre at NOEN i dette landet er tenkende mennesker. Takk!

  Comment by Espen — 28/09/2010 @ 21:34
 2. We’re living in a world gone mad, a crazy world , the world where death is the
  way of life, every day we read of atrocities that numb the brain, but i believe
  to deny what is insane. or to try to flee from it is to submit to it, to be at
  the mercy of it when you should just study it, to enjoy life, chill with me as
  we descend into the world gone mad, a world of dying and killing sprees

  Comment by Halvor fra Briskeby. — 28/09/2010 @ 21:57
 3. Jeg støtter selvfølgelig soldatene våres, og jobben de har å gjøre der nede, men i akkurat dette tilfellet vet jeg ikke helt…
  Som du sier, så kan jeg ikke relate litt en gang, til hvordan det faktisk er der nede, jeg kan kun imagine.
  Jeg forstår at de vil hedre sin falne kamerat, men jeg føler at det ikke er passende å kalle Talibanere for dyr og tagge dødningshoder på bygninger. Det kan gjøre det farlig for norske soldater å være der nede. ( Enda farligere vel og merke). Majoren deres burde gå ƒrem med et godt eksempel.
  ” Hensikten er å drepe” (…) Jeg trodde hensikten var å beskytte, og hvis du må skyte, at du da skal skyte for å skade?

  Comment by AM — 28/09/2010 @ 22:08
 4. Jeg syns bare det blir så dumt når de sier at de dro ikke til afghanistan for å redde verden, men for å være med en skikkelig krig. Det er slike uttalelser som beskymrer meg.

  Comment by Zuzanna — 28/09/2010 @ 22:09
 5. Liker forresten at du postet dette i DrPhil mappen din :-)

  Comment by AM — 28/09/2010 @ 22:18
 6. Enig med du. Klikk på at Vg blåser opp noe de innerst inne forstår essensen i – vedder jeg på.. russekro med yrke som tema denne uka, vurderer alt av grønne klær, M77’ene og seff lime på en printet utgave av the Punisher-merket for å dra det litt lenger. Y/N? :P

  Comment by Jenny — 28/09/2010 @ 22:44
 7. Jeg tror at vi her hjemme ikke forstår situasjonen. Jeg forstå den harde språkbruken som kanskje brukes for å skjerme seg litt fra hverdagen. Det beste når man er redd er å innbille seg at man ikke er det, være stor i kjeften. Jeg er redd for å gå til bilen i mørket, så hvordan skal jeg forstå hvordan det er å sette seg i en bil i ørkenen og aldri vite om jeg kommer tilbake til militærleiren?

  Comment by stine friis — 28/09/2010 @ 23:01
 8. @ AM
  ” Hensikten er å drepe” (…) Jeg trodde hensikten var å beskytte, og hvis du må skyte, at du da skal skyte for å skade?”
  Tror det er Politiet du tenker på. I forsvaret er realiteten litt annerledes da et godkjent mål faktisk skal drepes.

  Comment by Eirik — 28/09/2010 @ 23:04
 9. flott skrevet og så bra at noen klarer å sette seg inn i andres situasjoner og kan tenke rasjonelt og ikke bare sitte her på berget å hyle og skrike over ting de ikke har det minste peil på, og bare klage på andre. enig med Espen og deg

  tusen takk

  Comment by GF — 28/09/2010 @ 23:19
 10. Når jeg først begynte å lese, tenkte jeg at jeg ikke vill lese bloggen din lengre. Dette gjalt slutten på andre avsnitt, men da jeg kom midt ut i tredje ombestemte jeg meg. Du gjør et godt poeng, og du har hodet på en bedre plass enn de aller fleste jeg har lest.. :)

  Comment by H. — 28/09/2010 @ 23:39
 11. Jeg bare stusser litt på hvordan de sa det. Folk ville sikkert vært mer enige med dem om de sa det på den måten du skrev det på, men som du skriver kan ikke folk kommentere på dette hvis de ikke har vært i den situasjonen selv. Jeg håper bare ikke det skjer noe skikkelig ille i forbindelse med denne saken.

  Comment by Johanne Grov — 29/09/2010 @ 00:49
 12. Godt skrevet. Krig er dritt og faen uansett hvor stor en fredsnasjon Norge ønsker å framstille seg selv som. Skal man overleve noe sånt psykisk, så er man nødt til å ty til galgenhumor. Den eneste feilen soldatene har gjort er å la seg intervjue på den måten, slik at alle skrotingene her hjemme som aldri har vært i livsfare noen gang kan lage mayhem i media!

  Comment by Krister — 29/09/2010 @ 01:55
 13. er så enig! er umulig å sette seg inn i situasjonen, og “bare” fordi de er i krig kan man ikke akkurat kontrollere tankegangen dems. De er nok hverken de første eller siste soldatene som tenker/uttaler seg slik. Du er konge, Marie!

  Comment by Kristina — 29/09/2010 @ 03:15
 14. faen jeg trenger kake, å faen jeg har mentale skader

  Comment by bakekakemester — 29/09/2010 @ 04:44
 15. Heisan. Det er godt å se at slik innsikt kommer fra plankebyen:-). Har lest vg om våre fæle gutter i Afghanistan, og skjønner ikke helt hva de gnåler om. Her snakker vi om gutter som har dratt i krigen etter oppfordring av noen skrivebordsgeneraler og politikere uten bakkekontakt.

  Det har jo i alle år vært en spesiell tone i mannsdominerte miljøer, og under slike ekstreme situasjoner som disse gutta opplever er det helt utenkelig at de ikke skal kunne få slippe ut litt damp innimellom. Sett Stanley Kubricks “Full Metal Jacket”?

  Er nok ikke like lurt å være tøff i trynet når man snakker med journalister, men det regner jeg med at de har fått med seg nå. Ser ingen grunn til å hause opp dette som det har blir gjort, og VG må ha journalister med lite å gjøre og svake sosiale antenner. Og hva med Grete Faremo? Når ble hun sist skutt på? Har hun sittet i ett kuleregn med fare for å dø? Det er det vel ett fåtall som har opplevd. Men allikevel sitter man trygt her hjemme på berget og kritiserer de som er sendt ut for å opprettholde freden.

  La disse gutta i fred. Alternativt oppfordrer jeg kritikerene til å melde seg for internasjonal tjeneste. Da kan de jo selv møte Taliban med blomster og ikke kuler og sånn sett vise de andre at det er slik man skaper fred i området.

  Hilsen Kråkerøygutt

  Comment by Jensern — 29/09/2010 @ 08:17
 16. Zahir Athari som du har linka til vet sikkert hvordan det er å være i krig, Han flykta fra krig. Norske soldater drar ned frivillig. Krig var en del av hans liv ufrivillig! Slik er det vel for mange afghanere også.

  – Det er sånn som det er her nå, vi håpet det skulle bli. Man verver seg ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig, sier soldatene i Alfa-intervjuet.

  Dette er drøyt! For å være med i skikkelig krig. Ved å ødelegge livene til mange afghanere. Urettferdig. Det folket tjener ikke den behandlingen de får. Av verken Taliban eller utenlandske soldater.

  Afghanistan trenger ikke soldater som bare vil oppleve krig. Afghanistan trenger oppbygging.
  Trist og provoserende spør du meg.

  Noenganger glemmer folk hva krig kan gjøre med sivile. Hva krig kan gjøre med den lille ungen som prøver å overleve opp i det hele. De lever ikke, bare overlever. HVa forventer så samfunnet av den lille ungen som er født og oppvokst i krig?

  Norge er med å ødelegge livene til folk. Og det er bedre enn sex? Hårreisende!

  Etter krigen har Taliban blitt større. Hvorfor? Fordi afghanere vil kjempe mot soldatene som kommer og ødelegger livene demmes. Det er så feil at Norge bidrar til at Taliban blir større. Afghanistan trenger ikke Taliban. Så nå er det på tide å ikke bidra til at de blir større.
  Afghanistan trenger fred. Ikke to parter, begge med våpensom kjemper mot hverandre. Som egentlig driter i hva afghanske folk vil.

  Misforstå meg ikke. Jeg ansvarlig gjør først og fremst politikere som sender soldatene ned, men soldatene må ta sin del av ansvaret fordi de drar ned frivillig og har sånne uttalelser.

  Comment by Seher — 29/09/2010 @ 09:33
 17. Media kaster seg (selvfølgelig) over en uttalelse som dette og bruker det for alt det er verdt – selge aviser. Om man er i militæret skal man vel passe på hva man sier, men er enig i at man må få lov til å “uttrykke frustrasjon” i denne ekstreme situasjonen. Blir bare så himla oppgitt over at de skal blåse det opp til noe mer enn det er.

  Comment by Speilvendt — 29/09/2010 @ 10:41
 18. Det er uten tvil komplett umulig for oss å sette oss inn i den situasjonen soldatene i Afganistan er i. Dabatten her dreier seg om hva soldatene læres opp til å tenke. Hva gjør de overordnede for at soldatene skal klare å takle de beintøffe opplevelsene på best mulig måte? Er ett rop om hevn løsningen? Får de igjen komipsen ved å ha tanker om hevn? Blir sorgen mindre å bære?? Og hva vil disse soldatene føle når de kommer hjem, og ser seg selv i speilet vel vitende om at de tok noen dårlige avgjørelser (i ytterste konsekvens drept en uskyldig…) Og hvor er da soldatens medsoltater, som tidlgiere støttet i en tøff hverdag? Hva vil denne tankerekken føre til i kamp? Og, sist men ikke minst – hvordan skal soldatene klare å ta tøffe avgjørelser basert på ett grunnlag om hevn?

  Jeg bare spør….
  (og ja, jeg registrerer at du også sier at avgjørelser basert på hevn ikke er løsningen ;o) )

  Comment by Tja — 29/09/2010 @ 11:00
 19. Det må være en helt syk situasjon å være i, i et land man aldri kan være trygg, og kamerater som blir drept. Bare det å kjempe for et land som egentlig ikke er “vårt ansvar” engang, må være utrolig vanskelig. Jeg skal ikke uttale meg, for jeg har ikke peiling.

  Comment by kristin — 29/09/2010 @ 12:43
 20. nå har jeg nettopp kommet tilbake til skolen etter at de dro oss med på kino, vi så armadillo.
  det er en film som gir mye inntrykk på en gang, fordi du ser faktisk virkeligheten av å være i krig.
  du ser de blir skadet og du ser hva de må gjøre for å holde seg i live der nede.
  den er verdt å se, særlig for deg som planlegger å reise ned dit.

  Comment by Taja — 29/09/2010 @ 12:46
 21. http://no.wikipedia.org/wiki/Galgenhumor

  Comment by Anders — 29/09/2010 @ 14:35
 22. Jeg føler jeg ikke kan uttale meg så veldig mye, ettersom jeg ikke aner hvordan det er å være i krig. Jeg aner ikke hva man tenker, føler, sier. Men jeg er enig i innlegget ditt. Og jeg synes at det er litt.. hysterisk.. med disse overskriftene. Man må ikke ta alt så veldig bokstavelig. Og jeg kan på en måte prøve å forstå hva soldatene mener. Uten at jeg egentlig forstår. Ja. Uansett. Tøffe greier. Skumle greier. Hva skal man si?

  Comment by Abril — 29/09/2010 @ 14:53
 23. Liker ikke at folk drar til Afghanistan. enkelt og greit.
  likte ikke at di sende broren min dit sånn at han ikke kunne være med på konfirmasjonen min. liker ikke at han gikk klipp av en ekstremt viktig del av livet mitt.
  liker ikke at jeg sitter å griner når jeg skriver dette.
  hatet det.

  Comment by Mali Marie — 29/09/2010 @ 19:49
 24. Venta på at denne skulle komme^^

  Jeg irriterer meg i grunn over hvordan media kan blåse opp ting, og hvor redde forsvarsledelsen er for kritikk(begge er mine intrykk).

  Det er klart at det har kommet fram en del hendelser og utsagn som ikke er helt ideelle. Men soldatene i Afghanistan er ikke akkurat i det man regner som en ideell situasjon heller. Man lever på en helt annen måte, og vi som bor hjemme i trygge-Norge kan på ingen måte sette oss inn i situasjonen. De opplever daglig fare for å miste eget liv, de opplever tragedie, både med å miste nære venner og kolleger, og ser sivilbefolkning lide. Det er klart det påvirker enn, og om man skal ta alt dette innover seg vil man bli gal. Det er kanskje ikke så rart at soldatene utrykket reaksjoner og (kyniske?) holdninger som vi i det siviliserte samfunn reager på.

  Til hvilken grad uttalelsene er kritikkverdige, riktige, eller gale skal ikke jeg svare på. Men jeg tror det er viktig å være klar over det er KRIG vi sender soldatene i, ikke korpstreff eller syklubb.

  Uansett står det respekt av soldatene som ofrer så mye for å gjøre jobben sin.

  Comment by Markus — 29/09/2010 @ 21:08
 25. Forresten.. snakka med PAPPA i dag. Han var helt enig med meg/oss.. saken er blåst opp til noe det ikke ER. Pappa er veldig klok. Berre så ru veit det.

  Comment by Speilvendt — 29/09/2010 @ 22:27
 26. Galgenhumor. Det er jo ikke akkurat en hemmelighet at mediene blåser opp ting til mer enn det egentlig er. Man spøker og overdriver for å klare seg, uten å være seriøs, men det som der og da var spøk, blir framstilt på et helt annet vis i media.

  Det er folk som enda ikke er blitt voksen som reiser for å krige, og det om hevn er jeg helt enig i. Det er nok vanskelig å ikke gripe sjansen til å skyte fienden når de nylig har tatt livet av vårt eget folk. Det er en situasjon man bare må ha forståelse for. Det er umulig å sitte på ræva her i Norge, å forestille seg hvordan situasjonen er i Afghanistan.

  Comment by Marie — 30/09/2010 @ 23:14
 27. Nei, ingen av oss utanforståande kan sette oss inn i kva desse soldatane går gjennom. Det er derfor eg veljer å ikkje uttale meg negativt om kva desse soldatane seier, men heller støtter soldatane i det arbeidet dei gjer. Eg syns ikkje dette er det verste eg har høyrt, og strengt tatt: utan galgenhumor hadde mange menneske vore forsvarslause mot det svarte holet inni oss.

  Comment by Odette — 01/10/2010 @ 23:25

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment