January 22nd, 2013

kokkekunst alá brazil


ph_priv, breakfast in Belém, Brazil

Maten her i Brasil – er fantastisk. Det kunne jeg sagt allerede etter dag én, men jeg safer troverdigheten min ved å si det på dag fire i stedet. Noe av det er kanskje ikke særegent for Brasil, men det er innenfor dét landets grenser jeg har fått smake det – så for meg vil det alltid være brasiliansk mat. Det rareste jeg har fått i meg her så langt, var den første frokosten jeg spiste her, bare noen timer etter jeg kom hit fra Surinam.

Hosten min tok frem en boks med hvitt pulver i, og erklærte at han skulle lage pannekaker. Javel, fra bunnen av, tenkte jeg og stormet nesten kjøleskapet for å bidra med melk og egg. Nei. Pulveret VAR selve pannekakene. Og pulveret var en gang en rot som heter mandioco, og pannekakene kalte han tapioca - men det er egentlig bare et annet navn på denne roten madioco. Den stammer fra Amazonasregionen i Brasil, og er den femte viktigste ingrediensen i verden. For meg havner den på topp fem over ting å fascinere seg over. Jeg stod med rynket panne og betraktet kokkekunsten som utspilte seg foran meg. Han strødde pulveret utover i den lille stekepannen, klappet litt på det med en spiseskje og plutselig hang alt sammen. Helt uten videre. Han løftet pulveret, som nå hadde dannet en pannekake, og varmet den litt på den andre siden før han serverte meg og erklærte frokost. Det tok ikke fem minutter engang! Og pannekaken foran meg var kritthvit, som snø. Jeg ble så imponert, smurte ivrig på med litt smør og gaflet det i meg. Det var til og med godt! Og det kan brukes til ALT – bare legg til hva enn du måtte ønske! I overigår prøvde jeg med ost, i går prøvde jeg med egg, og uansett hva jeg prøvde med smakte det godt. Bare bedre, og bedre. Det varer ikke lenge før jeg prøver med sjokolade, hosten min sa at det også var normalt. Ikkeno’ mer rotløshet på denne jenta!

En annen ting jeg har smakt til nå, som egentlig skremte meg mer enn det mettet, er manicobo. Retten lages tradisjonelt sett mest her nord i Brasil, og det tar MINST en uke å forberede den. Null tull. Det nytter ikke å invitere til spontan jentekveld med manicobo i morgen kveld, for eksempel, da dør samtlige av gjestene dine. Det er så dramatisk. Manicobo kokes i 7 dager, så giftig er den. Og det fortalte hosten min meg etter jeg hadde tatt en munnfull…. Her vil du med andre ord IKKE havne på feil resturant, da blir det ditt siste måltid!

Jeg gleder meg til å smake på resten av Brazil! Jeg har lest at sør har noe annet på manyen enn nord, så jeg får vel bare spise meg nedover. Bokstavelig talt. Jeg skal prøve å lage min første tapioca helt på egenhånd til frokost i morgen (når dere leser dette sover jeg søtt med vidåpen munn og småsnorker), og filme det – så dere får se litt av magien selv. For det er kult, jeg bare sier dere!

20 Comments »

 1. Utrolig kult! Gleder meg til å se hvordan det lages. Så egentlig bare ut som masse sukker på bildet??

  Hva er det som måtte kokes i minst en uke, en plante eller hva? Hørtes litt skummelt ut ja!

  Comment by Jannicke — 22/01/2013 @ 09:26
 2. Wow, merkelig, men også genialt!! Gleder meg til å lese videre om den sør Brasilianske maten :D

  Comment by Marthine — 22/01/2013 @ 09:36
 3. Haha og jeg som føler at jeg jukser når jeg kjøper ferdig røre på boks ehe.. kos deg med maten a du!

  Comment by tanjaamh — 22/01/2013 @ 09:39
 4. jeeg har spist brasiliansk mat! :D …i Seattle. :P

  Comment by Kristoffer — 22/01/2013 @ 11:02
 5. herregud så kule pannekaker! :O skulle gjerne hatt noe slikt her i landet også! måtte nesten søke på manicobo på google, og vel, det så veldig interessant ut, haha.. er så morsomt med all den forskjellige maten de har rundt om kring i verden, det er liksom så spennende og annerledes :D

  Comment by Rebecca — 22/01/2013 @ 11:38
 6. Det høres ut som ordentlig magi, det!!!! Men må denne retten KOKES i syv dager?? Da må man jo være våken og passe på at ikke huset tar fyr!

  Comment by Siv — 22/01/2013 @ 13:53
 7. Gleder meg til å følge bloggen din fremover.

  Comment by frkreyes — 22/01/2013 @ 14:20
 8. jeg og vil ha utenlandske snøpannekaker! :O :D

  Comment by EventyrEirin — 22/01/2013 @ 15:03
 9. Så utrolig kult!! Hadde likt å fått prøve de pannekakene du snakker om :-)

  Comment by Marielle — 22/01/2013 @ 15:08
 10. Så utrolig kult! Jeg vil smake på sånne pannekaker :D Litt skummelt med så giftig mat, men du lever enda, godt tegn(:

  Comment by Lise-Marie — 22/01/2013 @ 15:28
 11. Tapioca med sjokolade og kokos! Prøv det! Jeg bare sier det, det beste som finnes! Helt fantastisk! Du skal ikke nedover til São Paulo på reisen din? Kjæresten min er brasiliansk og jeg drar tilbake til Brasil om en uke. Vi bor i SP! Uansett, lykke til videre på reisen din om ikke! Og ja, Brasil har verdens beste mat! Du MÅ prøve açai (uttales assaí)!

  Marie svarer: Will do! :) Jo, jeg skal dit utover våren! Så gøy at dere bor der, har du noen tips å komme med?

  Comment by Ina — 22/01/2013 @ 15:33
 12. Så morsomt! Jeg drakk faktisk min første tapioca-te i forrige uke, for det har åpnet en ny, taiwansk tebutikk ved universitetet jeg går på. Tror det er ganske nytt i Paris, og det er skikkelig sært, for de lager små kuler av tapioca’en som ligger i bunnen av koppen! Godt og fascinerende, det også!

  Comment by Synne — 22/01/2013 @ 16:19
 13. Det så skikkelig facinerende ut! Gleder meg til å se film!! :)

  Comment by Elise — 22/01/2013 @ 18:57
 14. Haha :-)
  Gleder meg til filmen kjem ;-)

  Comment by Gunnvor — 22/01/2013 @ 19:36
 15. Dagens visdomsord fra meg:
  Det er mange som drømmer om den store kjærligheten, men det er lett å glemme å leve mens man drømmer. Det er mange som venter på det eller den som skal gi livet en start, som skal gi deg følelsen av at du lever. Men det mange glemmer, er at ingen lever for deg. Ikke sitt og vent på at det hele skal starte, livet kommer ikke med noe bruksanvisning og det er heller ikke noe startskudd som sier at nå er det hele i gang. Livet er det du selv gjør det til. Det fins ikke noe fasit på hva som er meningen med livet men du har kommet langt på vei vis du har innsett at noe av meningen med livet er å gi livet en mening…

  (Føler ikke helt det gjelder helt deg da Marie! du som er ute å opplever verden og allting! Men er nok noen som kjenner seg igjen i det..)

  Comment by A.K — 22/01/2013 @ 19:38
 16. Så utrolig spesielt! Men det gjør det jo hele mye mer fascinerende :-) Kan ikke se for meg at PULVER kan smake godt, når de fleste her borte assosierer det med proteinshakes og liknende… men når det kommer direkte fra naturen, og du sier det er godt, så kanskje! Bodybuilders har noe å lære av alle brasilianerne hvertfall!

  Comment by Hanna — 22/01/2013 @ 19:39
 17. Da vet jeg hva jeg skal prøve på med tapiokamelet jeg faktisk har en pose av i skapet… Om du kommer over grillede kyllinghjerter MÅ du prøve det. Rett fra grillen, med litt salt og pepper er super godt! Typisk brasiliansk

  Comment by Ida — 22/01/2013 @ 19:39
 18. Det var en idiotsikker matrett. Ingenting å tilsette, bare stek! Slår jo alt av Toro-poser også det! :-P
  Men den andre retten hørtes jo ut som noe man serverer de man ikke er så ille glad i. “Har du lyst til å komme til meg å spise middag i morgen? Tenkte jeg skulle servere blåsy… Jeg mener, en brasiliansk delikatesse. Da sier vi klokka fem da. Antrekk? Nei, kom som du er du!” hehehe
  Håper den er kokt i lange tider før du får den servert i alle fall! :-)

  Comment by Pål — 22/01/2013 @ 20:31
 19. Hahah(humrer av døden – ikkje bra.)! Men høres godt ut – skal definitivt prøve. Selv om jeg tviler litt på at jeg finner tapioca-pulver på Bunnpris..

  Comment by Eva — 22/01/2013 @ 22:46
 20. Wow! Ja, det vil jeg gjerne se! Høres utrolig godt ut, åh mat!

  Comment by Luisa Fernanda del Mar — 23/01/2013 @ 18:45

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment