January 21st, 2013

carnival season!

Hei igjen! Jeg er midt i lesingen av alle kommentarene deres, måtte bare ta en liten pause før jeg glemte helt hva det var jeg ville si til dere: For en GJENG dere er! Jeg blir så stolt av å se hva slags personligheter jeg har klart å lure til meg. Så mange drømmende, eventyrlystne og inspirerende jenter, jeg digger dere! Guttene jeg vet henger her har jeg ikke sett noe til enda, men dere andre – takk for at jeg får bli kjent med dere! Å studere i Australia, bo i Frankrike eller være nybakt tobarnsmor (gratulerer!) er mer enn mange kan drømme om det også, men jeg ska’kke kalle dere heldige. BRA JOBBA! Og dere som fremdeles drømmer; En dag, dere. En dag! Bare jobba på, jeg heier på dere!

Tilbake til det jeg egentlig skulle fortelle dere om. Kultursjokket. I går kveld satt jeg til pynt i sofaen jeg surfer på. Plutselig kom hosten min inn, og sa at karnevalet var på vei, lurte på om vi ikke skulle gå ut og se. Javisst, tenkte jeg, fint å få et lite inntrykk av hvordan karnevalet i Rio kommer til å være!

Fint å få et lite inntr… Jeg gapskratter når jeg tenker tilbake på hva slags forventninger den lille pyntegjenstanden i sofaen i går hadde for seg. Jeg skal gi henne “lite inntrykk”, jeg…., tenkte karnevalet fandenivoldsk og BRASTE gjennom stillheten som hadde regjert fortauet hun stod på bare minutter tidligere. Mentalt mistet jeg helt balansen, og ble bare stående og måpe. For det som like før hadde vært en normal trafikkert vei, med et par mennesker på fortauet som tok seg en øl mens de ventet på showet, var nå en ellevill festplass. Det var mennesker OVERALT! Dansende, syngende, drikkende og svette mennesker. Mennesker med ett bein og krykker, mennesker i rullestol. Små mennesker, store mennesker, gamle og unge. Alle farger, alle filer, alle utgangspunkt du kan forestille deg. Det var mennesker fra hele spekteret i et samfunn! Og de var så fulle av lidenskap at det nesten brant inni meg etter å være en av de! Ingen brydde seg om hvordan de danset, de bare gjorde det. Med innsiden ut. Resten av verden eksisterte ikke, de levde kun for øyeblikket, og for å danse gatelangs til dundrende samba og gledesrop. Og før jeg visste ord av det, gjorde jeg det samme.

De første stegene mine var som Diiwa, araberhesten jeg elsket, på vei mot en sølepytt. Hun var stiv som en stokk, hadde digre øyne og pustet tungt og motstridende. Jeg brukte kameraet mitt som en unnskyldning for å ikke danse. For jeg er som nordmenn flest – fanget av en slipsknute, men som jeg egentlig har fått så langt opp i halsen at det er på tide å rive den av. Så etter å ha slengt fra meg kameraet i leiligheten og kommet over sjokket gjorde jeg det. Jeg ga slipp på min egen stivbeinte kultur, hvor dansende mennesker edru blir sett på med pinlighetens øyne, og kastet meg inn i rytmene. Jeg ha’kke peiling på dans, så jeg kopierte bare måten brasilianerne rundt meg beveget seg på. For hvert rytmiske skritt jeg tok, ble jeg litt varmere i trøya som nå var uten slips, og plutselig VAR jeg en brasilianer! Jeg følte iallfall det. Et par øl senere var jeg strålende fornøyd med egen innsats, danset naturlig nedover gatene med resten av Belém, og priser meg lykkelig for at jeg kom til Brasil når jeg gjorde. For hosten min kunne fortelle meg at i karnevalsesongen er det karneval hver eneste helg, nesten uansett hvor i Brasil du befinner deg! Og jeg som har planer om å reise sørover og stoppe innom flere byer før jeg ankommer Rio for den store finalen, jeg kommer til å danse samba i søvne lenge før jeg rekker å lære meg språket her nede. Jeg vet jeg bare har sett én by, og vært her i tre dager, men med hånden på hjertet – jeg elsker Brasil.


ph_priv, Belém

23 Comments »

 1. åherlighet, så fantastisk! SHAKE!

  Comment by EventyrEirin — 21/01/2013 @ 20:30
 2. Herlighet for en opplevelse! Fikk helt gåsehud av måten du beskrev karnevalet på, så fantastisk… Gleder meg til alle de andre karneval opplevelsene dine! Nyt fantastiske Brasil og all karneval morroen!

  Comment by Lise-Marie — 21/01/2013 @ 20:33
 3. Ser ut til at du skal danse deg gjennom de siste ukene av denne reisen din!
  Ser frem til å se mer av Brasil gjennom dine ord og bilder. :-)

  Comment by Pål — 21/01/2013 @ 20:59
 4. Høres helt fantastisk ut! For en opplevelse det må være! Kunne ønske vi var sånn i Norge også – her er vi bare så kjedelige, haha :)

  Comment by Elise — 21/01/2013 @ 21:05
 5. Wow

  Comment by Maren — 21/01/2013 @ 21:17
 6. Høres så utrolig gøy ut!!

  Comment by Marielle — 21/01/2013 @ 22:13
 7. Herregud, uansett hvor levende og nært hjertet du skriver, tror jeg det der kun kan oppleves. Fy farao! Før du vet ordet av det er du nok en blond, lyshudet nordisk versjon av Shakira… men shakey shakey hips, grasiøse armer og en sensuell aura. Blir utrolig spennende å lese mer om din sambarunde rundt omkring i Brasil!

  Comment by Hanna — 21/01/2013 @ 22:22
 8. For et gledelig syn! :D glade mennesker som danser og koser seg, må ha vært en fantastisk opplevelse!

  Comment by Marthine — 21/01/2013 @ 22:41
 9. Så sykt gøy det hørtes ut!!! Er dumt med sånn innstilling vi har her i Norge. Jeg vil og danse i gata uten å bli sett rart på og/eller være drita.

  Comment by Jannicke — 21/01/2013 @ 22:48
 10. Marie, du Marie! Herregud, så utrolig gøy det må være! Jeg SKAL oppleve det samme en dag, men først må jeg dra med meg kunnskap fra gamle lærere på vgs. Som en 16 årig drømmer, er jo bloggen din super(marie), hehe! Ååååh, det virker som du har det supert! Gleder meg til dine neste innlegg fra Brasil(og alle etter det). Du er virkelig fantastisk til å skrive. Blogginnleggene dine er jo en liten(stoor) hverdagsglede!

  Comment by Vanessa — 21/01/2013 @ 22:58
 11. Så fantastisk moro!! Du kommer jo til å komme dansende hjem med samba i kroppen og Brasil i hjertet! Høres vanvittig artig ut!! – du er ikke heldig, men sykt god på å time for tiden! Kos dæh!!

  Comment by Mariann — 21/01/2013 @ 23:13
 12. FOR en opplevelse:) Kanskje til og med jeg hadde danset hvis jeg hadde vært der høhø:)

  Comment by christina — 22/01/2013 @ 00:18
 13. Aah, så herleg! Høyres ganske fantastisk ut å berre sleppe seg laus og bli med!

  Comment by Solfrid — 22/01/2013 @ 09:57
 14. så herlig! :D <3 har alltid ville oppleve et slikt karneval! det må være en helt fantastisk opplevelse! kanskje til og med jeg hadde klart å danse der,hehe :D kos deg videre :D

  Comment by Rebecca — 22/01/2013 @ 11:32
 15. ÅÅÅÅÅH DET er en opplevelse. Vi normenn har ikke bare én slipsknute. Mange har enda fler, det er jeg sikker på!!

  Comment by Siv — 22/01/2013 @ 13:50
 16. Ååååå, og det hadde vært så sinnsykt gøy om du skulle innom Canoa Quebrada!!
  Det er min lille himmel på jord og jeg reiser dit år etter år, men jeg har aldri vært der i karnevalsesongen!!

  Comment by Gro — 22/01/2013 @ 13:55
 17. Tommel opp for en slipsfri fremtid! Brasil må gjøre seg klar for enda en blond, norsk verdensmester om noen år!

  Comment by Grete — 22/01/2013 @ 17:26
 18. ååå det hørtes FANTASTISK ut! :D

  Comment by Anne Kristine — 22/01/2013 @ 18:26
 19. Dans, dans, dans!

  Comment by Mari — 22/01/2013 @ 19:50
 20. Det er fantastisk å lese om karnevalet i Belem (veit ikkje heilt kor eg skal plassere apostorofen sjølv om eg har lest namnet fleire gonger) med Come Dancing av The Kinks i bakgrunnen :-)

  Lurte berre på om det var mykje karnevalskostymer som var ute i gatene, eller berre dansande personar i sine eigne heilt normale klede.

  Marie svarer: Jeg håper å gi deg mange flere karneval å lese om! :) Det var noen utkledde, men de fleste gikk normalt kledd. Dette var nemlig “bare” en oppvarming til det virkelig braker løs i februar! OPPVARMING! Tørr ikke tenke på hvor ellevilt det virkelige karnevalet er da…

  Comment by Gunnvor — 22/01/2013 @ 20:35
 21. Fantastisk! Det høres nesten ut som en drøm :D jeg skjønner jo nå at jeg må til Brasil på denne tiden av året en gang! ;) dans til sambarytmene alt du orker! Det høres helt utrolig ut! :D

  Comment by Pia — 22/01/2013 @ 20:48
 22. Fantastisk! Åh, jeg vil hjem! Altså til Colombia, eller på besøk til Brasil for den saks skyld. Jeg skal oppleve carnevalet i Baranquilla en og helst flere ganger i livet, og å oppleve det i Rio må bli en bonus. Jeg syns nesten jeg hører musikken og føler rytmene herfra <3

  Comment by Luisa Fernanda del Mar — 23/01/2013 @ 18:13
 23. LOVE IT!!

  Comment by Linn L. — 25/01/2013 @ 13:42

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment