January 17th, 2013

little miss restless

I går kveld dro vi altså ut. Hosten min skulle på salsatimen sin, så han slapp meg av på en pub nede ved elven. En kjempefin pub – som jeg fikk helt for meg selv. Jeg, boken min og en Heineken. Jeg fant meg et lite bord så nærme vannet jeg kunne komme, og ble sittende der og lese i stummende mørke. Jeg enset ikke engang at en mann (som må ha vært manageren) kom bort til meg, før han plutselig satt på stolen ved siden av. Han spurte om det man vanligvis spør en blond jente som sitter og leser boken sin i bekmørket i Surinam, før han fikk bartenderen til å hente et lys til meg. Det var en papirpose med utklipte små hjerter som dannet et hjerte på. Så nydelig! Han sørget for å plassere den der hvor den ga mest lys til boken min, og så gikk han sin vei. Jeg elsker når mennesker gjør sånne små gode gjerninger som det, det er det som gjør verden så vakker!

Etter en times tid kom hosten min tilbake, plukket meg opp og kjørte oss til den gata hvor “alle” de lokale drar ut og spiser. Han bestilte suppe til seg, og en tallerken med ALT av lokal mat på til meg. Beskrivelsen av Surinamsk mat ligger i navnet. Nam. Det var ris av ulike slag, fisk, kylling, biff på grillspyd, kokosnøttstrø, spagetti. På grunn av den nederlandske koloniseringen og innflytelser fra andre land har ikke Surinam heller noe veldig typisk for seg, men jeg syns absolutt de klarte seg bra allikevel! Og jeg ble så mett!

I dag startet dagen med sitt rette element – regn. Det er regnsesong fra desember til februar, så at det ikke har regnet mer enn det lille det har gjort til nå er egentlig et lite under! Global oppvarming lenge leve! Dagens regnsesong varte heller ikke mer enn fem minutter, men det var nok til at jeg fikk et inntrykk av hvordan himmelen regelrett faller ned når sesongen slår inn for fullt! Vi tror vi har sett regnvær før, vi, men så har vi inte det ;ppPPpp

SE så langt håret mitt har blitt, forresten! Jeg har det jo alltid oppsatt, så jeg tenker ikke noe over det, men det her… Det er nesten rumpelangt! Jeg tok med både dét og rumpa mi ut mens solen tørket opp etter alle regndråpene. Skyene så jeg aldri noe mer til, så resten av dagen har vært HYSTERISK varm i solsteken! Og der har jeg stort sett holdt meg også, etter lunsjen på Zuz & Zoe. Jeg ruslet mot katedralen, igjen, som denne gangen var åpen – men fylt med pårørende og med en likbil på utsiden. Begravelser var ikke noe som stod på listen over ting jeg ville gjøre i Paramaribo, så jeg skiftet raskt retning og gikk ned mot elven i stedet. Og sånn gikk egentlig hele dagen. Jeg har gått hvileløst rundt, funnet postkort til en av dere fine, pluss familien, sett meg rundt og snakket med tilfeldige forbipasserende. ALLE snakker nederlandsk til meg her. Det kan både være bra og dårlig at de tror jeg kommer fra Nederland, ble jeg fortalt, på grunn av koloniseringen er det naturlig nok mange som ikke er så happy med å ha dem her – mens andre elsker dem av andre grunner. Selv blir jeg bare elsket fordi jeg går i kort shorts og har langt, lyst hår. Det er iallfall inntrykket, der det første de spør meg om etter et sleezy «hellooo ma’am!» er telefonnummeret mitt – ikke hva jeg heter. De fikk det ikke, selvfølgelig. De fikk ikke engang et nummer som ikke var mitt. For når jeg går med våpenringen min på hånda får jeg superkrefter, og føler jeg kan bekjempe alt og alle. Så jeg knyttet neven, kjente det strammet seg i kjeven, i alle musklene i hele kroppen. Som en muskelmaskin av en veddeløphingst som står i grind på banen, tripper, svetter og VET at han snart skal få løpe. Adrenalinet pumpet mens jeg forberedte hele kroppen min på det jeg var i ferd med å gjøre, spørsmål om hva som ville skje etterpå hadde jeg ikke engang plass til å stille meg – hingsten i meg MÅTTE få løpe. Jeg trakk pusten dypt, håndflatene mine svettet, jeg så på offeret mitt en siste gang…
Og så bare; «No. Sry. I don’t give away my number just like that.»

High five! Hæ? :DD Ååhåhåh! Den glemmer’n nok ikke med det første, neii…. Fikk som fortjent, ass.

23 Comments »

 1. Hahahaha, herlig slutt på innlegget! Ellers har jeg faktisk aldri hørt om Surinam, men nå har jeg veldig lyst til å oppleve stedet! :-D Her hjemme regner det ikke for tiden, det daler ned store, unike, kalde flak som danner et hvitt teppe over det norske landet. (får litt inspirasjon av deg, du er jo så flink til å skildre og SKRIVE!) Fint og kaldt. Det virker det ikke som du har for tiden, i alle disse tropiske landene du opplever..

  Comment by Vanessa — 17/01/2013 @ 21:34
 2. haha, tult :D

  Comment by elin — 17/01/2013 @ 21:39
 3. Her er det ikke akkurat hysterisk varmt om dagen. Ned mot, og noen ganger litt under også, tosifret kalde grader med en sur nordavind. Ville bare si det, sånn i kontrastenes navn… :-P
  Den “lampa” så litt brannfarlig ut egentlig. Hadde nok holdt eiendelene på litt avstand fra den, bare sånn i tilfelle, men nå gikk det tydeligvis bra da. Du har jo ikke skrevet en dramatisk historie om hvordan pub’n du satt på brant ned!

  Tar meg selv i å bli imponert over måten du formidler på fortsatt. Du har med ganske få ord fortalt en god del av både klima, historie og lokal kultur, og attpåtil med en penn (eller egentlig tastatur da…) som former ordene på en gripende og også humoristisk måte. Og samtidig forteller du litt her om hvordan man møter de som ikke har de reneste hensikter og hvordan tanker, følelser og ord spiller sammen for å klare deg i ulike situasjoner. Jeg forstår veldig godt at så mange syns du lever opp til navnet ditt og at du for mange er en inspirasjon. :-)

  Apropos dette med at regntiden stort sett har satt seg selv på vent mens du er der; flaks, karma, gyllent hår, alt går på det samme: det er fordi du fortjener det!

  Kos deg resten av tiden der! :-)

  Comment by Pål — 17/01/2013 @ 22:06
 4. Hahaha, huff…. Du viste han der ja! Kommer aldri til å slutte å synes sånne tilnærmelser er ubehagelig :/

  Comment by Jannicke — 17/01/2013 @ 22:08
 5. Ville bare si at jeg er like ivrig innom her hver dag, og gjerne flere ganger om dagen for å se etter nye innlegg! Men ikke alltid jeg vet helt hva jeg skal kommentere og si, men jeg er nå innom her hver dag læll <3 ELSKER å lese om reisingen, og har nettopp bestilt meg en liten reise selv til vakre Island :D

  Comment by jeanette — 17/01/2013 @ 22:33
 6. Du altså! Trylle kan du! Ord til magi, og stort mer skal ikke til for å trollbinde meg. Du er virkelig en person som fascinerer meg på mange måter! Liker det! Bare å fortsette :))
  Den papir var foresten utroolig søt!!

  Comment by Mariann — 17/01/2013 @ 22:54
 7. Damn, jente, du er jo helt rå på å blogge! Her ligger det fire-ti nye innlegg hver gang jeg kommer inn. Herlig herlig! Så flott gjort av fyren som kom med lyspose til deg. Og så med hjerter da! <3

  Takk for kommentarer i det siste. Jeg blir så GLAD! Og jeg blir glad for at du har det så bra der ute i den store lille verden. Take care!

  Comment by Ida Sundae — 17/01/2013 @ 22:55
 8. Hahhah, lo høyt for meg selv sv slutten på innlegget!

  Comment by Maren — 17/01/2013 @ 22:57
 9. høres ut som du har det kjempebra der nede! misunner deg til 12553!! her i norge koser vi oss med 18- minus og snøstorm! have to love it! kjempekjekke innlegg du har skrivd! gleder meg til neste allerede :-D kos deg, klem helene

  Comment by helene — 17/01/2013 @ 23:27
 10. hahahah eg elska deg eg. du skrive så fint og morsomt og berre utrulig bra! alt på eit og same innlegg.virka heilt herlig å berre gå rundt og sjå, oppleve og nyte! lampa var jo forresten vanvittig søt, og så snilt gjort då! blir glad av å lese sånt:))

  Comment by siv kristin — 17/01/2013 @ 23:28
 11. Har du noen gang vurdert selvbiografi? –
  Ser for meg denne reisen blir bind 1… Er jo ikke utlevd før man er minst hundre liksom… Høhø
  Hadde hværtfallkjøpt boken!
  Også ble jeg så glad når jeg så du hadde canon550d for da skjønte jeg at det var håp forat mine bilder kan bli bra en gang (har samme kamera) .. Også elsker jeg redigeringen din – bruker du mye tid på det egentlig?
  Er ikke så ille å se verden hjennom dine øyne akkuratt, men hadde selvfølgelig ikke gjort noe å kunne opplevd selv :)
  God tur vidre!

  Comment by Greta — 17/01/2013 @ 23:35
 12. Jeg vet jo ikke engang om du bryr deg jeg, men jeg skriver det allikevel, siden du er så super, med superkrefter å det hele, har jeg skrevet et innlegg om livet og selvfølgelig handler det mye om deg, fordi du er på en måte er forbildet mitt, kanskje litt rart, men sånn er det bare..
  Her er hvertfall bloggen min (nei du trenger ikke engang kikke, jeg bare nevner det, siden jeg har brukt bilde av deg..):
  http://russiskedukker.blogg.no

  Kos deg videre på verdenssreisen din<3

  Comment by andrea — 17/01/2013 @ 23:41
 13. HAHA han fikk som fortjent ja;P

  Comment by christina — 18/01/2013 @ 00:08
 14. Du har en super formidlingsevne! Du skriver både humoristisk, inspirerende og alvorlig på samme tid. Du er så flink!

  Comment by Hilde — 18/01/2013 @ 10:42
 15. Så utrolig koselig! Enkelte mennesker er så gode tvers igjennom at man ikke vet hva man skal si. Jeg tror du også er en av de så tvers igjennom gode menneskene, og at det er derfor mange er så snille mot deg.
  Elsker måten du skriver på! Helt utrolig bra. Og så ofte du oppdaterer bloggen for tiden! Faaantastisk! Det er så utrolig gøy å gå inn på bloggen din hver dag og finne et nytt innlegg. En liten applaus fra Norge til deg.

  Måtte også le helt på slutten der. Ble så revet med i teksten at min egen kjevemusklatur spente seg. Også slappet jeg av og lo skikkelig høyt på slutten. Nok dramatikk for meg i dag hvertfall etter å ha lest dette innlegget.

  Høres kanskje rart ut, men jeg tenker at man må bare ta slikt som et kompliment. Mulig de spør absolutt alle blonde, pene jenter, men de tar seg i det minste tiden til å spørre. Selv om man sier nei til de (med god grunn), så tar jeg hvertfall, det som et kompliment. Så lenge de tar den avvisningen bra og da.

  Kos deg masse videre! Gleder meg allerede til å høre mer!

  Comment by Elin Marie — 18/01/2013 @ 12:37
 16. hahah fantastisk slutt på innlegget!

  Comment by Anne Kristine — 18/01/2013 @ 12:54
 17. Haha, likte slutten! You go girl :D

  Comment by Signe — 18/01/2013 @ 13:31
 18. Hahaha, du er herlig. Bra at han fikk smake på vreden ;)

  Comment by Luisa Fernanda del Mar — 18/01/2013 @ 16:55
 19. Ååå, hele hjertet mitt blei varmt av lyset! Og litt jealous på det håret ditt; det er nyyydelig! Akkurat som du!

  Btw! High TEN! Det var råbra, hahaha!

  Comment by Linn-Elisabeth Halvorsen — 18/01/2013 @ 18:24
 20. Hahaha, du altså! Vil tro de ble ordentlig satt på plass der!

  Comment by Sol — 18/01/2013 @ 21:52
 21. For en fantastisk fin lykt :D Og hahah, slutten på innlegget, elsker det. High five :D

  Comment by Elise — 18/01/2013 @ 22:14
 22. Jeg vil også ha sånn ring. Det er jo det jeg har sagt hele tida – du er som en superhelt, altså! Så nyyydelig lampe han fiksa deg – og så LANGT håret ditt har blitt, ja!! Merka det med en gang jeg så det bildet, men fint er det! FINA

  Comment by Siv — 19/01/2013 @ 10:11
 23. Stemningsfult med bok og lykt, herlig(:

  Comment by Lise-Marie — 20/01/2013 @ 16:16

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment