November 17th, 2012

namaste

«Reiser med stil», tenkte jeg mens jeg manøvrerte kroppen min ut av kveldens miniskjørt og inn i Aladdins mykeste haremsbukser, i baksetet på en taxi. Blikket mitt festet jeg i speilet for å se til at sjåføren gikk glipp av den lille løsaktige forestillingen som utspilte seg bak ryggen hans. Guden som hang dansende i takt med rattbevegelsene i frontruta hadde neppe tilgitt han hvis han hadde fått med seg det.

For et stress det ble! Så liten tid til en så fin middag på stranden i den indiske solnedgangen, plutselig måtte jeg bare kaste fra meg 500 rupies for det jeg akkurat hadde svelget, og forlate alle jeg har delt så mange minner med, så brått. Jeg hadde ikke engang tid til å se meg tilbake der jeg travet gjennom sanden, for taxien stod allerede klar, og flyet mitt ville nok ikke vente. Det hele gikk litt for fort for meg, og før jeg visste ord av det satt jeg altså der og vred kroppsdelene mine i unaturlige vinkler i baksetet på en taxi for et stykke tøy. Og igjen på stranden satt en gruppe med himla fine mennesker jeg har delt 14 dager av livet mitt med, som jeg ikke aner om jeg får se igjen.

Vel ute av finstasen tørket jeg et par svettedråper fra pannen og lot blikket falle nedover den nye versjonen av meg selv. Genser fra Sør-Afrika og bukse fra India, de eneste faktiske bevisene på at eventyrene jeg akkurat har lagt bak meg ikke bare var en ubegripelig drøm. Bak de store blå svever det også et helt hav fylt av lukter, mennesker, følelser, opplevelser og inntrykk jeg skal bære med meg med silkehansker resten av livet, men noe av det er liksom for utrolig til at jeg klarer å ta det innover meg, så det er enklere å stole på minnene når jeg kan føle stoffet kile mot huden.

Jeg sa meg ferdig og fornøyd med skifteshowet, ga slipp på stresset og flyttet blikket ut av vinduet som i fortfilm viste meg konturene av landskapet på vei mot flyplassen i Goa. Sakte men sikkert senket roen seg i meg, og tankene gled inn på ryddig rekke igjen. Jeg tittet nærmere, og forstod at det ikke var mer oppløftende enn en rekke med miserable fanger, lenket sammen i føttene, på vei mot noe ála evig smerte. For det gikk opp for meg hva jeg akkurat hadde tatt farvel med, og hvor jeg var på vei. Det er så mye enklere når det ikke er så stille rundt meg. Men taxisjåføren skrudde aldri radioen på.

Med rett fokus kunne jeg se mitt eget speilbilde i glasset jeg stirret ut av – det eneste som skilte meg fra den indiske natten utenfor. Den natten jeg rakk å elske før jeg måtte videre. Jeg kunne se at de store blå var faretruende blanke, og jeg sukket helt inn til beinet. Følelsene mine var akkurat som den indiske trafikken utenfor. Kaotisk og fra alle kanter, samtlige ville frem på en gang. Det gjorde meg apatisk, og tom. Jeg trodde ærlig talt ikke at denne avreisen skulle stikke like dypt som da jeg la Sør-Afrika bak meg, men den lille dråpen som stille fant veien nedover kinnet mitt proved me wrong. Hvor mange avskjeder skal et lite hjerte være nødt til å tåle?

«Om namaha shivay», hvisket jeg for siste gang idet jeg mistet kontakten med den indiske jorden under meg, og satte kursen mot den neste. Nå sitter jeg på hotellet mitt i Bangkok, og venter på at Kina skal reparere sorgen over enda et tårevått farvel. Jada, så skal ‘a GRINE seg rundt jorda da vettu.

7 Comments »

 1. du skriver så bra. sitter her med tårer i øynene. fysøren, jorda vår er vakker, ass. og så sitter vi INNE flere timer hver dag, på facebook, twitter og TV!?… av og til skulle jeg ønske personer som mark zuckerberg ikke ble født, men at vi fortsatt hadde et liv. (følger forresten bloggen din gjennom hele reisa, og hver gang et nytt innlegg er publisert, kjenner jeg det kribler i magen, og jeg ønsker jeg også engang vil få den samme muligheten som deg. men tenker; er det ikke farlig å reise slik rundt i verden ALENE? hvordan er det egentlig? reiser du HELT alene? har liksom ikke helt skjlønt det der.)

  Comment by Signe — 17/11/2012 @ 13:10
 2. du skrive så utrulig fint! har ein fantastisk sang å dele med deg, trur den kan passe som soundtrack på reisa di akkurat no http://open.spotify.com/track/7JzbEFIiob9UgoOj2CFaXr

  Comment by siv kristin — 17/11/2012 @ 13:31
 3. Gleder meg alltid til hvert innlegg du poster! Du burde skrive en bok eller noe lignende ut av reisen din, skal love deg at jeg hadde lest den!

  Comment by Camilla — 17/11/2012 @ 13:43
 4. gleder meg til å høre mer om kina! så utrolig spennede!!

  Comment by ina — 17/11/2012 @ 14:15
 5. Du skriver så himla fint og levende. Takk

  Comment by Siv — 17/11/2012 @ 16:22
 6. Herlighet du er så goood med tastane! Eg skal vedde for at alt du ser, lukter, opplever, føler, møter er verdt tåra/-ene :)

  Comment by Solfrid — 18/11/2012 @ 14:12
 7. herregud så vakkert du skriver! en gripende tekst! jeg gråter med deg, samtidig som jeg fryder meg over neste reise.

  har ikke hatt tid til å lese dine tekster før nå, og det er så deilig på en måte. for jeg har masse innlegg å gå på!

  Comment by Vyni — 23/12/2012 @ 00:40

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment