October 31st, 2012

voldtektsbussen, sa de


ph_priv, Observatory, Cape Town

Hver eneste dag viser jeg en ny finger til alle som malte denne byen på et A4-ark for meg, allerede før jeg rakk å sette mine føtter her. Og en finger til meg selv, for at jeg fant meg i det. Krøll sammen det jævla arket deres, og slapp av, skriver jeg med sammenbitte tenner, bare for å understreke hvor frustrert jeg blir. Jeg foretrekker A5! For Cape Town er ikke så forbanna sort/hvitt som de skulle ha det til. Eller jo, det er det, og det er kanskje nettopp det som er problemet.

De hvite Sør-Afrikanerne gnåler i vei om «DON’T do that, DO NOT go there, STAY AT HOME, or you will GET RAPED, GET ROBBED, GET SHOT, and you will die». Neida, jeg overdriver, men ikke så mye, og det gjør meg sint. De er fordomsfulle som faen*, og jeg irriterer meg fremdeles over at jeg lot meg skremme i begynnelsen. La meg ta et eksempel:

Det verste jeg kunne finne på å gjøre her nede var å hoppe inn i en såkalt “rape-bus”, som jeg fortalte dere om i Port Elizabeth. De er «for the black people only!», sier de hvite, og jeg var dum nok til å høre på. “Rape-bus”, eller gruppetaxier, som de egentlig er, er en (ironisk nok) hvit kassebil med lisens for å kjøre mennesker til hvor enn de måtte ønske. Det er inntekten de lever av! De kjører langs gatene og plukker opp alle som trenger skyss, ved hjelp av en ganske intens afrikansk “innkaster” som henger ut av vinduet og roper «TAXI HERE!!!!!» og hvor bilen er på vei. Trenger du skyss hopper du på, betaler 6-7 Rand (4-5 NOK) og ender opp der du vil ende opp. Du deler taxien med ca 10 andre ukjente, som skal til ulike steder langs veien til det siste stoppet, som som regel er et organisert taxiområde et eller annet sted i Cape Town. Hallo?! Konseptet er genialt! Og en del av kulturen her nede, så det å gå glipp av den opplevelsen på grunn av andres fordommer er rett og slett urettferdig gjort mot deg selv som en reisende. Jeg reiser nettopp for å oppleve ulike kulturer og bli kjent med hvordan de lokale lever andre steder i verden, og jeg er så GLAD jeg turte å rive i stykker det hvite A4-arket jeg fikk papercut av i øyet, og strakk ut en hånd for den hvite kassebilen i stedet.

To dager på rad har Athalia og jeg kommet oss rundt til usette strøk i Cape Town, takket være kollektivtrafikk, og hjem igjen med disse gruppetaxiene. Vi gir tegn til innkasteren, hopper ombord som eneste hvite og bare sitter der og tar inn alle inntrykk fra denne uvante, men spennende, måten å komme seg rundt på. Er du skikkelig heldig havner du i en taxi hvor afrikanerne både synger og klapper, det er kjempestemning! Passasjerene seg i mellom veksler og samler sammen penger til sjåføren, myntene går fra hvit hånd til mørk, fra bakerst og helt frem til førersetet, og så hopper vi av når vi er der vi skal være. Jeg bare sier det, det er genialt!

Men selvfølgelig – her, som alle andre steder i verden, tar man forhåndsregler. Du hopper ikke inn alene som jente når mørket har senket seg og gatene er tomme. Du ser an kassebilen, og er smart nok for ditt eget beste. Du er veldig forsiktig, passer på tingene dine og prøver å unngå å lyse turist. Men dette er ikke spesielt for Cape Town, det gjelder hver eneste by i hvert eneste kontinent – i hele jævla verden! Så SLUTT å spre A4-arkene deres utover Cape Town, papirproduksjonen spiser av trærne våre, og det ødelegger humøret mitt. Zuki og jeg hadde en overengasjert samtale om det her i går kveld, og det å få et farget syn på saken gjorde meg bare enda mer provosert.

2012, dere. Vi trenger ikke lasersyn for å se det som er under hudfargen lenger.

*velger å skjære alle over en kam, bare for å få frem poenget mitt. Vet godt at det finnes noen ålreite her nede også! smil

Title: “The rape-bus, they said”. Some engaged words about the black/white-issue in Cape Town. I’m so sick of white South Africans that are telling me what to do, what’s safe and what’s not. For example the white taxibuses down here, wich I was told was «for the black people only!». Just because it was “too dangerous for the white ones”. Come on! Don’t be so fucking judgmental! Google translate my text for more. My rage can’t be translated….. Aarh! 

11 Comments »

 1. Jeg skulle ønske hele Norge leste dette..

  Comment by Tiril Eline — 31/10/2012 @ 22:12
 2. Bra skrevet!

  Comment by Anette — 01/11/2012 @ 09:40
 3. Slenger inn et AMEN til det! Reiste selv i fjord, kun i Ghana riktignok, men i omtrent alle deler av landet med ulike stammekulturer, religioner og grad av “vestlighet”. Å ta trotro, som de kalte disse taxiene der, var en sann glede (og pain in the ass, litterally etter 6,7,8 timer sittende på et metallsete) og gjorde at man fikk se litt av hva som virkelig er kulturen! Faen heller, jeg er så glad du skrev dette innlegget:D:D

  Comment by Hedda — 01/11/2012 @ 09:55
 4. Fantastisk bra! Takk!

  Comment by m — 01/11/2012 @ 19:49
 5. ÅÅh, Amen herfra også. Utrolig viktig innlegg!

  (Hilsen fast snikleser, med ryggsekkreiser i magen).

  Comment by Haruhi — 01/11/2012 @ 19:54
 6. […] opp Table Mountain, Bo Kaap, Cape Point, Kirstenbosch Botanical Gardens og for all del – BENYTT DEG AV MINIBUSSENE! Jeg kommer ikke på mer i farten, men bare les innleggene mine fra Cape Town så får du helt […]

  Pingback by supermarie.net » Bo Kaap — 02/11/2012 @ 14:21
 7. Oh yeah. Det skjer jo til og med her i Paris – folk på vestkanten tror det er kjeeempeskummelt og farlig og altfor mange invandrere på min side av byen. LOL! Du har jo vært her, så du vet at det ikke er skummelt.

  Jeg er kjempemisunnelig på reisen din og på de du henger med, de får henge med selveste, kuleste, fineste supermarie!

  Koser meg med oversettelsene dine, ho ha ha ha ho! (nå hørtes jeg ut som en ape)

  Lykke til videre på reisen!

  Comment by Ida Sundae — 02/11/2012 @ 17:10
 8. FOR et innlegg, du kan det å skrive og dele tankene dine. Jeg er helt enig, jeg! Genialt, og de tankene har vi jo om å bevege oss i Oslo også!

  Comment by Siv — 02/11/2012 @ 20:54
 9. Dette innlegget, Marie. Dette. Det er slikt som gjør at du fortjener tittelen Super-Marie så innmari!

  Kjærlighet videre på reisen<3

  Comment by Linn L. — 04/11/2012 @ 21:14
 10. […] MyCitiBus er et superbra tilbud som kom like etter world cup, men husk også å hoppe inn i “voldtektsbussene”! Det er så kultur og så […]

 11. […] og du bare fortaper deg i det, for det er livet akkurat der og da. Sheruten minnet meg mye om “voldtektsbussene” jeg reiste med i Sør-Afrika. Jeg digger dem, selvom trafikken her er galskap. Ikke […]

  Pingback by supermarie.net » JERUSALEM — 23/11/2013 @ 19:54

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment