September 5th, 2012

vi skal ikke cellegifte oss mer, leo


foto: priv, fra sommeren 2011

I dag var min første onsdag på over ett år uten å forpeste kroppen min med gift, type “celle”. Det var det jeg følte at jeg satt i også, en mental celle med de gule tablettene som gitter. Fanget i en tvungen tanke om når jeg skal spise, når tablettene skal svelges, tid for blodprøver, alt jeg måtte ta hensyn til. Alt  sirklet rundt en liten gul tablett med endeord “-gift”.

En giftig junidag i fjor begynte jeg altså på samme medisin som de kreftsyke gjør. “En svak, svak dose i forhold”, sa hudlegen. “Å? Da tar du akkurat samme dose som meg!”, sa kreftpasienten. “Wow”, var alt jeg klarte å tenke.

Ordet “cellegift” er ladet med frykt. Du forbinder det med alvorlig sykdom, som i verste fall ender med død. Og det skulle jeg gå på, for å ta liv av en ildsint leopard som klamret seg til huden min. Jeg skulle gå på det resten av livet, sa hudlegen, eller iallfall frem til jeg bestemte meg for å få barn. Vi hadde prøvd alt annet, og dette var neste step. Et step det var verdt å ta, vet jeg nå.

For selvom det har vært kjipt å måtte styre med disse tablettene, selvom bivirkningene har lusket litt rundt og gitt meg både neseblod, svimmelhet og altfor mange løse hårstrå, har denne giften skremt leoparden fra overfalten. Det ble ikke resten av livet, det ble bare ett år. Jeg er helt fin igjen, nå, og tar mine første steg videre med leoparden på egenhånd – fra og med i dag står vi på egne bein. Nå har jeg ingen gift som sørger for den holder seg i ro, nå har jeg kun meg selv. Det er en ny fase for oss, leo, jeg håper vi kan bli enige om hvordan vi tér oss i den!

Målet mitt var å bli cellegiftfri før jeg legger ut på verdensreise, og på fredagen sa hudlegen endelig “Go!”. Med løfter om å leve et stressfritt liv, tok jeg hudlegen i hånden for siste gang og lukket døra bak meg uten en ny resept i hånden. Jeg er CELLEGIFT-FRI, og jeg er så glad!

16 Comments »

 1. I helga tattooverte jeg leopardprikker på armen min, så hver gang jeg ser dem tenkter jeg på deg :)

  Comment by Åshild — 05/09/2012 @ 17:30
 2. På så bra :D

  “liker” veldig ;)

  Comment by Aiselsyne — 05/09/2012 @ 17:36
 3. Jeg blir superglad på dine vegne, du er heldig som endelig er ferdig med medisiner:) Når jeg leser slike innlegg som dette her, så sier jeg til meg selv at klarer du det, så skal jeg klare det også, jeg går på en medisin for å blokkere hormonene mine, sånn at de ikke skyter fart igjen, det kalles vel egentlig høyt stoffskifte på fagspråket, men du gir meg altså ny motivasjon, jeg vil også sitte om ett år og kjenne på en slik glede som du gjør nå, kanskje ikke helt frisk, men allikevel.. :) Jeg vil klare meg med de medisinene jeg har og håpe at hjertet mitt følger etter, jeg har nemlig blitt tilbudt hjertemedisin for at hjertet skal ha det bra, når kroppen er i stress modus, men jeg nekter, enn så lenge, jeg håper jo selvfølgelig at hjertet ikke tar skade av det på lang sikt, men det vet vi først om ett år.. Jeg har vært hvor du har vært og er nå, med jevnlige kontroller, legebesøk, sykehus, medisinering, justeringer av doser, hjertesjekk og disse blodprøvene, hele tiden, med det eneste i bagajsen, at hjertet og kroppen har det fint foreløpig, om du ikke stresser, hvordan skal man ikke stresse? Derfor, gratulerer og husk at du motiverer sånne som meg, til å fortsette å kjempe kampen mot et friskt liv, med et hjerte som er i behold, hele veien og lykke til på reisen, jeg vil følge med på reisen din, du er en sann motivator<3<3

  Comment by Anna — 05/09/2012 @ 17:56
 4. Åh Marie, jeg er så GLAD på dine vegne! Dette er fantastiske nyheter!

  Comment by Linn-Elisabeth Halvorsen — 05/09/2012 @ 18:00
 5. Så utrolig godt å høre Marie! Veldig glad på dine vegne for at det er over nå!
  Og det står virkelig stor respekt av at du (etter hvordan det var i starten) legger ut slike bilder! Du er jo en så vanvittig flott kvinne!:)

  Comment by Aleksander — 05/09/2012 @ 19:17
 6. Datteren min på 3 år satt ved siden av meg da jeg klikket meg inn på innlegget her.
  “Hvorfor har hun sånne prikker på huden? Det var veldig fint, sånn ønsker jeg meg!”
  Så du er fin både med og uten flekker, ekstra fin MED syns datteren min :)

  Men godt å høre du er ferdig med cellegiften :)

  Comment by idamika — 05/09/2012 @ 19:28
 7. Å, gratulerer med liv uten piller og gift! Krysser fingrene for at leoparden holder seg i buret! :) Lykke til!

  Comment by Malin — 05/09/2012 @ 19:32
 8. Så bra!! :) er det nå vi sier “Gratulerer”?

  Comment by Tina — 05/09/2012 @ 19:37
 9. DEILIG. Så utrolig godt! Jeg ønsker deg og leo lyyykke til!!! HURRA :D

  Comment by Siv — 05/09/2012 @ 20:38
 10. herlig, marie! kos deg på tur :)

  Comment by maria — 05/09/2012 @ 21:05
 11. Så bra at du har mr.leo under kontroll. Skulle ønske jeg kunne si det samme.. Min er ikke sååå voldsom, men den eneste salven jeg har fått tildelt funker ikke. Ikke kommer jeg til på alle stedet det trengs heller. Hva var stegene før celle-giften egentlig? Viste ikke engang at det var noe du kunne ta mot leoer…? Men det er jo kjekt å vite at det finnes håp om det skulle gå for langt.

  Comment by Sandra Jeanette — 05/09/2012 @ 22:19
 12. Så godt å høre! Da krysser jeg alt jeg har for at Leo er tammet for alltid :)
  Selv om jeg ikke syns den så så verst kledelig ut til deg egentlig :P hehe. Sikkert kjempe deilig å være ferdig med kuren og slippe å tenke noe mer på den og ikke minst å ta hensyn til den. Du er SUPER! Og jeg ønsker deg en fantastisk tur rundt i verden! Kommer til å følge deg jeg vet du :) <3

  Comment by Kathrine Louise — 05/09/2012 @ 23:09
 13. Ååå, så bra! Blir glad på dine vegne som får slutte på medisiner! Jeg, for min del, må leve med bukspyttkjertelen på utsiden av kroppen (i insulinform, hvis det skulle være noe tvil) for resten av livet. Så jeg smiler med deg, super(duperlupertuper-osv)Marie!

  Comment by Karoline — 06/09/2012 @ 00:23
 14. Gratulerer, både for å være ferdig med cellegiften og for å ha vært så sterk!

  Comment by Maren — 06/09/2012 @ 16:34
 15. Blir helt rørt jeg, du er tøff for tusen!

  Comment by eli terese — 10/09/2012 @ 18:55
 16. Hei på deg. Dette var god lesing. Hadde det på akkurat samme måte. Det føltes ut som om kroppen var laget av bly. Vet ikke om du husker at vi har mailet en gang tidligere. Jeg har gode nyheter, og det vil jeg gjerne dele med deg. Skal se om jeg finner mail adressen din igjen. Du kan lett holde det nede med riktig kosthold.

  Comment by Inge — 19/09/2012 @ 20:48

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment