Archives for the ‘tipser’ Category

STROKE

Under en fest snublet ei jente – Ingrid – og falt. Hun forsikret alle om at hun hadde det bra (de tilbød seg å ringe lege), at hun bare hadde snublet i en stein fordi hun hadde nye sko. De hjalp henne å ordne seg og ga henne en ny tallerken mat – og selv om hun virket litt rystet, fortsatte Ingrid å more seg resten av kvelden.

Ingrids mann ringte senere og fortalte at hans kone hadde blitt kjørt til sykehuset.

Kl 06:00 var hun død.

Hun hadde fått et slag på festen – dersom man hadde visst hvordan man ser etter tegnene, hadde kanskje Ingrid fortsatt vært i live i dag. En nevrolog sier at hvis han får en slagpasient i hende innen 3 timer kan han dempe effekten av slaget… fullstendig!

Han sier at det vanskelige er å kjenne igjen et slag, få det diagnostisert og få pasienten til lege innen 3 timer.
Nå sier legene at alle kan lære seg å kjenne igjen et slag gjennom å stille tre enkle spørsmål:

  1. Be personen om å LE.
  2. Be personen om å LØFTE BEGGE ARMENE.
  3. Be personen om å SI EN ENKEL SETNING sammenhengende (for eksempel: Solen skinner i dag).

Om personen har problemer med noen av disse oppgavene – ring snarest 113 og beskriv symptomene.

kilde


ph_priv

When someone get’s a stroke it’s crucial to get them to the hospital before it’s too late. The doctor needs to get a stroke patient in hands max. three hours from the stroke hits. To find out if someone’s got a stroke, ask three simple questions:

1. Ask the person to LAUGH.
2. Ask the person to RAISE BOTH ARMS IN THE AIR.
3. Tell the person to SAY ONE SIMPLE SENTENCE, like “The sun is shining today”. 

If the person fails on some of these simple tasks, call 911.

A BEAUTIFUL MIND

Film: A beautiful mind

Mamma er ikke bare et vandrende bibliotek fylt av deilige og gode bøker, hun har hodet fullt av filmer óg! I går anbefalte hun A beautiful mind, og den var så bra. Den må dere bare se. Jeg grinte, som vanlig, aller mest rørte tårer på slutten der og et par triste óg. Den, og De urørlige og My sister’s keeper så har dere timeplanen klar for fredagskvelden.

Har dere sett den? HVORFOR ikke?

You have to watch the movie A beautiful mind, my mom recommended it to me last night and it was such a good movie! 

WWW JUNGLE

Sist jeg samlet skatter fra world wide web i et innlegg virket dere så fornøyde, så her kommer et til:

Secret Door – en leser tipset meg om denne for lenge siden (tusen takk!), men jeg sjekket den ikke ut før nå. Det er en nettside hvor du kan gå gjennom en dør og havne på et av de mange magiske stedene rundt om i verden. Jeg satt sikkert i tjue minutter og bare vandret rundt i Grand Canyon med haken nede på låret – så vanvittig vakkert! Og når du er ferdig med ett sted, kan du bare trykke på løven øverst i venstre hjørne for å bli tatt med til neste sted. Internett spiser timene dine, men på en annen side – god inspirasjon til fremtidige reisemål!


- Ting å lage selv: 1. Femtiøringvase, funnet hos Nursenadia.com, 2. Hverdagsmagi på en offentlig oppslagstavle, funnet hos Styleconnection.blogg.no

James Blunt eier alle som disser han på Twitter. (Humor!)

- Bilder i kampen mot særskrivingsfeil, som nå også har blitt en BOK. Kanskje dere kan finne den på Mammutsalget som starter i morgen, jeg planlegger å dra med meg mamma på dét. Like glad i bøker begge to, det må da gå an å smiske til seg et par skatter for ei fattig datter.

- Hot Dogs or Legs? Jeg ler. meg. i. hjel. Strandbilder blir aldri det samme etter dette!

_____________________
You seemed so happy last time I posted treasures from the world wide web, so here’s another one:

Secret Door - a site where you can travel around to magical places on Earth by walking through the secret door. It’s based on Google Street View, I think I sat like 20 minutes walking around in Grand Canyon – so beautiful! When you’re done at one place, click the lion in the left upper corner to go to the next place.

- DIY (see the picture above): A flower vase decorated with coins and a little everyday magic at a public tablet

James Blunt owns his haters at Twitter (fun indeed!)

- For the Norwegians – “Bilder i kampen mot særskrivingsfeil”, a Facebook page where a Norwegian comidian tries to fight typos by humour and pics.

- Hot Dogs or Legs? I’m laughing my. ass. off. Beach pictures will never be the same again!

STEALING BOOKS

Ved noen filmer er det som å komme opp av havet i det rulleteksten kommer på, som om jeg har vært under med hodet og holdt pusten de siste timene og endelig kan gispe etter luft igjen. Jeg blir helt fanget, oppmerksomheten min er som låst i et ufravikelig grep. Boktyven var en sånn film. Jeg gikk ut av salen med en følelse av at jeg hører til i feil tid. Jeg var fremdeles hos dem, under andre verdenskrig og prøvde å forstå. Prøvde å leve livet. Prøvde å skrive min egen historie, inn i en større en.

 


ph cred

Boktyven er en av de beste filmene jeg noen gang har sett, så utrolig nydelig, inspirerende (språkmessig) og sørgelig på en gang. Skuespillerne, handlingen, oppbyggingen. (Selvom jeg et øyeblikk tenkte at slutten ble for enkel og fort gjort, men på en annen side – realistisk allikevel) Litt i samme gate som Saras Nøkkel og Pianisten, kom mamma og jeg frem til – men etter min mening står denne enda sterkere. Jeg ønsker meg boken til bursdagen min, 19. juni. (Noterer du, tante?) Uansett hvor god en film er, er boken alltid bedre – nesten uten unntak.

Har dere sett den? Gjør det!

I went to the movies todat, saw the Bookthief. Oh my god, I loved it. Such beautiful made. You have to watch it – if you haven’t done it already.

KULE KIDZ

Det er to og en halv time siden jeg gikk ut av kinosalen i en følelsesladet tåke. Klumpen i halsen slapp ikke taket, og tårene var bare en liten tanke unna. Fremdeles sitter følelsene utenpå kroppen min. Kule kidz gråter ikke er en utrolig godt laget film, om et så vondt og sårt tema som kreft, drømmer, om livet som alltid henger i en tynn trå hos alle, men kun noen få av oss blir minnet på det.

Kule kidz gråter ikke, og det tok ikke mange minuttene av filmen før jeg forstod at jeg ikke er en av de kule. Hjertet mitt simpelthen brakk! Filmen er litt tung til å skulle være tillatt for alle, som den jo er, men samtidig reflekterer den det sårbare i livet – og her ER det jo ingen aldersgrense. Hvem som helst kan bli syk eller rammet av tragedie, virkeligheten er nådeløs men filmen forteller det på en så ærlig, fin og vond måte – alt på en gang. Anbefales på det sterkeste!

Har noen av dere sett den prøvd å sett den, mellom alle tårene som veller opp? 

A recommandation of a Norwegian movie about cancer and kids. Such a good movie, even though I wanted to cry my heart out. Life is so unpredictable. 

SWEET OLD LADIES

Siden dere er så fine og deler boktipsene deres med meg, tenkte jeg å dele et til med dere. Potensgiverne var en av de bøkene mamma ba meg ta med i sekken da jeg la ut i den store, vide verden. Den var verdt hvert eneste gram den veide, herregud for en varm og deilig gledespreder av en bok! Jeg lo og lo. Og boka ble enda morsommere da jeg på engelsk prøvde å forklare for de jeg reiste rundt i India med hva den handlet om:

“It’s about two old, old sisters that makes this… Øh. I don’t know the English word for it right now, but they are making this thing… that makes guys function… you know, in bed? NO NO, it’s not like that, it’s a really good book! It’s humour and… sweet. And….. Gaad!”

Den var umulig å forklare. Endte med at vi lo så vi skrek, rundt et deilig basseng i indiske Pushkar. Før den opp på leselistene deres, iallfall – den er så herlig!

Trying to recommend this book for my Norwegian readers (I don’t think it’s translated in English), as you can see… it’s not an easy book to explain with English words haha. 

MY MIND IS STILL IN THE MIDDLE EAST

Jeg begynte på denne boken bare dager før jeg reise til Israel. Jeg rakk ikke å lese noe særlig da jeg var der nede, men jeg leste på flyet på vei hjem – og helt siden jeg forlot israelsk jord har jeg følt at en del av meg ble igjen der nede på grunn av boken. Den lenker meg fast til midtøsten, handlingen foregår i Iran. Den handler om et hus ved en moské, hvor en imam og hans familie bor. Boken følger hver av de, og historien deres flettes sammen på en medrivende måte – det er så vanskelig å legge den fra seg når du først har kommet inn i det! Boken gir deg et godt innblikk i kulturen der nede, islam og forholdet mellom Iran, Irak og Amerika. Huset ved moskeen fortjener hver sekser den har fått! Les og kos!

I åtte hundre år har Aqa Djans familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Den enorme familien bor i huset ved moskeen, et hus med 35 rom, en bikube full av bestemødre, barn, kjøpmenn og halvguder. Og historiene flommer inn og ut av huset. Familieeposet rommer Irans dramatiske historie, historien om den islamske tradisjonen og om det moderne Iran, om fundamentalisme og oppbrudd fra fundamentalismen.

Original title: Het huis van de moskee. Recommended!

INSTAFAVORITES


ph_priv, from my instagram: @supermarie – follow me there!

Jeg elskerelskerelsker instagram! Det er så mange flinke der ute, som gjør pendlingen min litt vakrere ved å spre fine ting å se på mens jeg venter på å komme frem. Her er noen dere BØR få lyst til å sjekke ut:

isabelnsa – jeg liker stemningen i de lyse, kreative bildene hun legger ut! Superflink til å leke med lys, og herlig inspirerende når det kommer til motiv.

live_andrea – hun jobber på Leirvassbu i Jotunheimen, og bildene hennes er stort sett derfra. De er UTROLIG fine, og får meg til å glede meg ekstra mye til jeg selv tar turen opp!

vakrehjemoginterior – så mye inspirasjon! Jeg vil ha hus. I går.

totovillaruel – en av fotografene jeg ble kjent med da jeg var på Phillippinene, en av de som fikk meg til å smake på balut (andefoster)….. Uansett, han er fotograf og så flink til å ta bilder! Follow that guy!

_idasusanne – fantastisk mye fint! Hun er verdt en follow.

Jeg er alltid på jakt etter ny inspirasjon – send meg gjerne brukernavnet på noen dere syns er fine, eller deres egen! (Jeg elsker å stalke dere)

The words written in bold are usernames on Instagram – my favorites to follow. Feel free to check them out, and to give me some new usernames I can follow! Or even your own, I love to stalk my stalkers. 

FOR YOUR TRAVEL


ph_priv, Malta

Mange av disse appene var som gaver sendt fra himmelen (eventuelt Apple) da jeg var ute og reiste. Særlig Currency Plus, som enkelt oversetter den lokale valutaen til norske kroner – og Tripadvisor som fører deg til de beste resturantene og attraksjonene der du er. OG Google Maps – som viser deg veien dit, selv når du ikke er på nett! Fantastisk! Her er en liten liste over mine backpackerlivreddere:

Many of these apps were like gifts sent from above (/Appstore) when I was traveling the World. Specially Currency Plus – which easily translated the local valuta to Norwegian Kroners – and Tripadviser, that gives you the best dining places and attractions in the area you are. AND Google Maps – that shows you how to get there – even when you’re offline! Awesome! Here’s a little list over my backpacker life savers:

Tripadvisor
Viser deg de beste resturantene, de beste hotellene, de beste attraksjonene – anbefalt og skrevet om av andre brukere. Jeg har funnet SÅ mange skatter rundt om i verden takket være denne! En must-have for globetrottere med smarttelefon.
Shows you the best restaurants, the best hotels, the best attractions – recommended and written about by other users. I’ve found SO many treasures around the world by using this! A must-have for globetrotters with a smartphone. 

△ Currency Plus
Oversetter lokal valuta til norske kroner, med alltid oppdatert kurs. En livredder når du er på shopping i fremmede land!
Translate local valuta to Norwegian Kroners, always with an updated rate. A life saver when you’re shopping abroad!

△ Couchsurfing
Nettsiden jeg fant hoster på da jeg bodde hos de lokale, couchsurfing.org, sin egen app. Den gir deg tilgang til innboks, lar deg søke etter hoster og er generelt en snarvei inn til sofalandskapet. Jeg foretrakk å gjøre det meste på datamaskin, men for å sjekke meldinger etc på farten var den veldig fin!
The website where I found my hosts when I stayed with the locals, couchsurfing.org’s app. It gives you access to your CS inbox, lets you browse for hosts and it’s generally a shortcut into the landscape of couches. I preferred to do most of it on my laptop, but to check my messages and so on when you’re on the road it’s very handy!

△ Google Maps
Viser deg vei til hva enn du måtte lete etter der ute. Trikset er å søke opp og laste opp veibeskrivelse mens du ennå er på nett, og så kan du fint logge av – kulen beveger seg i din retning når du går ut allikevel! Jeg var helt avhengig av denne da jeg trålet gatene alene i Brasil – den er ganske nøyaktig, og viser både antall kilometer og hvor lang tid det tar å gå.
Shows you the road to whatever you’re looking for out there. You can search for places while you’re online, and then you can easily go offline and still have a map with a cursor that follow you! I was so addicted to this one when I was walking alone in the streets of Brazil – it’s pretty smart and it shows you both how many KM and how much time you need to go there. 

△ Hostelworld
Da jeg gikk over til å bo på hosteller brukte jeg denne for å finne de beste. Det er rett og slett en app hvor du kan finne hosteller i byen dit du skal – med anbefalinger fra de som har bodd der før deg.
When I started to live at hostels instead of people’s couches I used this to find the best ones. It’s an app that shows you all the local hostels, and reviews from people who has stayed there. 

△ Yr.no
Været får du aldri gjort noe med, men om du er like vær-obsessed som det jeg er – er den veldig grei å ha med på tur. Visste dere at de bruker yr.no til å sjekke været i Sør-Afrika, forresten? Jeg hadde flere forskjellige hoster da jeg bodde i Cape Town – og alle brukte norske yr.no for å sjekke været! Den er visst mer nøyaktig for de, enn den er for oss… Haha.
You can’t really do anything about the weather, but if you’re just as weather obsessed as I am – it’s a nice app to bring on you travel. Did you know that they use Yr to check the weather in South Africa? I had several different hosts when I was in Cape Town – and all of them were using Norwegian yr.no to check the weather! So random, haha.

△ been
Appen som forteller deg hvor mye av verden du har sett – og hvor mye du har igjen! Jeg har sett 8%, og har 92% igjen. Den er fin!
This app tells you how much of the World you’ve seen – and how much you got left. I’ve seen 8% of it – and 92% remains. So cool!

△ Skype
For å videoringe og holde kontakt med de der hjemme mens du er på tur. Jeg brukte stort sett Skype på sølveplet mitt, men neste gang går jeg nok for denne. Mye mer lettvint å håndtere!
To video call and keep in touch with the people at home while you’re out there. I used Skype at my laptop when I was traveling, but next time I think I’ll go for this one. So much easier to handle!

Dette var de viktigste – det finnes så klart flere. Kom gjerne med tips dere også, hvis dere har noen jeg burde adde på listen! 
These are the most important apps to me when I’m traveling. Please tell me if you have any I should put to my list!

MEMORIZED BY MAGNETICS


ph_priv, my instagram pictures on magnets from stickygram

Jeg elsker konseptet – å flytte deilige minner fra Instagram til kjøleskapet! Jeg er fantastisk gammeldags når det kommer til sånne ting, jeg foretrekker å ha bilder fysisk i hånden, eller limt i et album, fremfor tagget og spredd på Facebook. I samme gate som at jeg elsker å lese bøker, fra perm til perm, fremfor å scrolle opp og ned i mente på en iPad eller Kindle. Lenge leve dinosaurene, også!

For å få bildene dine på slike søte små, må du logge inn på STICKYGRAM.COM med instagram-kontoen din, plukke ut favorittbildene dine og sende bestillingen. Kvaliteten på bildene blir faktisk bra – og det tar seg så sexy ut på skapet! Produktene er sponset – men ordene kommer fra hjertet.

(Når det er sagt – en app som heter Printic prøver å levere noe lignende, bare at de reklamerer for at du får instagram-bildene dine hjem i polaroids – altså ikke magneter, men i papir. Det hørtes så fint ut, men det var det ikke. De ble sure da jeg sa jeg ikke ville skrive om dem på bloggen – men kvaliteten var jo ikke verdt en eneste krone! Bildene kommer på glossy fotopapir, du kunne antagelivis ha printet ut bedre greier fra din egen skriver i heimen, og bildene i seg selv var pixlete og dårlig. Så Printic anbefales IKKE…. Go Sticky!)

I absolutely love the concept – to move lovely memories from Instagram onto the fridge. I’m so old school when it comes to things like that – I prefer to have pictures physically in my hand or glued into an album, rather than having them tagged and spread on Facebook. Just like I prefer to read books from cover to cover, rather than to scroll up and down on an iPad or a Kindle.

Log into STICKYGRAM.COM with your Instagram account to get your instaphotos on tiny magnets! I love them! (Sponsored by Stickygram – but honest opinions)