Overgangen fra evig rotløs til fast ansatt

Å nei, trenger jeg ikke føre opp timer lenger? Det går av seg selv? Sikker? Får jeg liksom lønn uten å måtte gjøre noe først? Ingen verdens ting, jeg må ikke registrere en liten halvtime engang? Okei? SIKKER? For jeg har ikke råd til å gå en måned uten lønn?

Yep. Helt sikker. Lønn på kontoen, hver måned. Ingen timeregistrering. 

Så jeg må ikke forhandle ny kontrakt om tre måneder? Jeg har en kontrakt som bare varer og varer til en av oss slår opp? Jeg må ikke lenger begynne å se etter noe annet når det nærmer seg seks måneder, jeg HAR en jobb? Fast? Helt føkkings fast?

Til døden (eller oppsigelse) skiller dere ad. 

F… Fem uker ferie? Hvordan i alle dager har man det? Jeg tror ikke man har det. Satt opp ferie for 2018 i dag, to og en halv uke var smertegrensa mi, jeg som er vant til å ha maks to uker ferie i året – uten lønn – jeg kan ikke plutselig bare ha FEM uker? Med lønn? Lønnet ferie? Tror ikke på det. To og en halv uke, maks. Hva fyller man liksom fem uker med? Jeg skjønner ikke.

Ta deg ferie, Marie. Du har endelig råd til det.

Nei, to og en halv uke. Seriøst, jeg klarer ikke mer enn det.

Dust.

ANSATTFORDELER?! Haaaahaha, hæ? Men da blir jo kontaktlinsene mine billigere, er du seriøs nå? Reiseforsikring via jobben, billigere innboforsikring, jeg tror ikke på dere. Nekter.

NEI SÅ BETAL FULL PRIS DA! Men rabattene ligger der. Your call. 

Jeg har jobbet siden jeg var tretten år, prosjektstillinger her, kontrakter der, aldri en dag mer enn seks måneder av gangen. Det nærmeste jeg har vært fast er førstegangstjenesten og læretiden som fulgte. To år til sammen. Nei, halvannet, faktisk. For læretiden min gikk på speed. Og nå har jeg liksom jobb i uoverskuelig fremtid? Det. Er. Så. Rart. Jeg har fått min første fulle lønn. Jeg trenger ikke lenger stresse med å holde igjen, for jeg vet at hver måned kommer det mer penger. Ikke litt stipend og litt penger fra en deltidsjobb som til sammen skal dekke lån, mat, boutgifter og pendlerkort, men en hel månedslønn. Vær så god. Betal og lev på samme tid. Jeg har ikke helt forstått det enda, jeg spiser fortsatt kneippbrød fra REMA til 6 kroner stykke, og fordeler en minileverposteiboks utover tre skiver, kjøper middag under hundrelappen. Jeg lever som en student, og kan ikke fatte og begripe at jeg er ferdig utdannet. At jeg har ankret opp i en trygg havn, og at jeg ikke lenger trenger å seile min egen sjø, mellom prosjekter og midlertidige stillinger, og en halv lønn som skal dekke et helt liv. Nå er den faen meg full.

Jeg skal vurdere å unne meg et brød til 30 kroner i dag. Kanskje.

Men Marie, du får FEM brød til 6 kroner for den pri… 

HOLD KJEFT. Jeg er fast ansatt.

10 kommentarer

 1. Grattis med første fulle lønning! Dette er ennå et stykke frem i tid for meg, så det du beskriver her er fremdeles uvirkelig. Etter at samboer ble heltidsansatt, har vi riktignok unnet oss litt bedre mat, men er vant til å alltid være på utkikk etter de billigste løsningene. Deltidsstudent, deltidsansatt, i verdenstoppen i min idrett og konstant på utkikk etter spons. Skal ikke klage, men mer økonomisk trygghet hadde vært deilig.

  1. supermarie

   TAKK! Ja, ganske slitsomt – og veldig vanskelig å komme seg ut av igjen, åpenbart, haha. Jeg klarer ikke kjøpe dyre ting av bedre kvalitet lenger, det ble seriøst det brødet til 6 kr idag også :’( Men herlighet – respekt for at du kombinerer så mye! Hva slags idrett er det? Heier på deg, hvert fall – en vakker dag kommer tryggheten! <3

 2. Haha! I feel you!! Det rareste er å ikke måtte spare to husleier til å dekke sommeren. Eller at det er OK om brukskontoen er tom på slutten av måneden, for jeg veit nøyaktig når det kommer inn nye penger. Så rart!

  1. supermarie

   Haha ja! En helt ny verden, som aladdin ville ha sunget det <3

 3. Gratulerer med første skikkelige lønning som fast ansatt – garantert så fortjent! 😀

  Jeg har to jobber og er «fast ansatt» hos den ene – men lever fremdeles på timelønn (og månedsinntekten er ikke akkurat noe å hoppe i taket for). Men, jeg har en jobb (eller to halve) og det kommer noen kroner inn på kontoen hver måned. Det er noe å være takknemlig for tross alt. Så kan jeg heller glede meg til den dagen jeg er fast ansatt på ekte med en skikkelig årslønn og betalt ferie. Og i mellomtiden holder jeg på vanene fra studietiden og blir dritgod på å overleve på det jeg har 🙂

  1. supermarie

   Tusen takk! <3 Ja, man lærer jo å sette pris på lønna når den først kommer – og man blir veldig økonomisk lur 😀 Kommer nok aldri til å klare å legge fra meg vanene mine fra studietiden, haha.

 4. Grattis med fast jobb! Må dele en fin en fra min sjef:
  «Eneste gyldige fraværsgrunn er egen død, og da må du komme og levere sykemeldinga sjøl!»

  1. supermarie

   Takk! Hahaha, er som jeg skulle sagt det selv 🙁

 5. Hahaha, elsker dette innlegget! Er ikke helt der selv ennå, men det du beskriver virker veldig rart, ja 🙂 Jeg foreslår å faktisk ta de fem ukene samtidig og dra på en mini-jorda-rundt-reise. For old times sake. Du har jo KLM…

  1. supermarie

   Haha, takk! Ååårh, IKKE FRIST MEG! (Har faktisk tenkt tanken :)))) Kanskje neste år, når jeg faktisk (forhåpentligvis) har innsett at jeg har en fastjobb!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *